miercuri, 11 august 2010

Adam si Eva....


.....este unul din romanele dragi inimii mele si ii apartine lui Liviu Rebreanu. Am citit prima data acest roman in adolescenta si m-a tulburat definitiv povestea de dragoste....o poveste putin obisnuita... Firul''rosu'' al romanului se desfăşoară de-a lungul a şapte vieţi ale aceluiaşi suflet care încearcă necontenit să se unească cu sufletul pereche... Eroii acestei carti sunt tragici....ei vor suferi morţi violente iar iubirea lor va rămâne neîmplinită până la a şaptea moarte, când, în cele din urmă, sufletele se vor uni. Poate ca e vorba de mitul androginului....sau poate ca....nu.... Povestea iubirii celor doi este întotdeauna scurtată de un al treilea ...acest al treilea fiind şi cauza sfârşitului tragic al fiecărui personaj în parte. Fără acest personaj , cele şapte vieţi ar fi avut un sfârşit fericit, în care sufletele celor doi ar fi îmbătrânit împreună..... Rebreanu , prin construcţia sistemului celor şapte reîncarnări ne face să ne întrebăm noi înşine: oare ne-am găsit sufletul pereche? oare e posibil....sa ne gasim sufletul pereche?

Asculta mai multe audio Muzica

13 comentarii:

  1. Recunosc ca am inceput de doua ori acest roman si de capitolul 3-4 nu am trecut,citind mereu ceva paralel.Il consider un roman filozofic si uite ca datorita optiunii tale sufletesti mai aflu cate ceva.Apreciez ca tratezi subiecte mai aparte si ne-comune.O vacanta buna iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca acest roman ti-a trezit -totusi- interesul....
    multumesc pentru urare dar vacanta mea a fost deja :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Atunci iti doresc macar o mica vacanta buna.

    RăspundețiȘtergere
  4. m-ai facut si pe mine sa imi doresc sa citesc romanul asta deoarece pana acum nu am facut-o
    o sa revin cu placere pe aici....

    RăspundețiȘtergere
  5. @dmd : multumesc

    @liviu.capitan : o sa ma bucur daca o vei face... merita...
    te astept....cu placere :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua la dumneavoastra ma scuzati ca intervin , numele meu este Sufletul Pereche(namcui)si as vrea sa intervin putin pe..firul cautarii acesta..trebuie sa recunosc putin prea rosu pentru mine. Subiectul cartii..necitite de mine...vrea sa scoata in evidenta ca al 3-lea(s-a gandit si autorul)este "cel care salveaza casnicia"...sau e un alt sistem aici.
    Si in orice caz oboseala atator in-carnari...ma duce cu gandul la.....ma scuzati, nu pot sa zic.
    Mesajul pana la urma ar fi : -Cine sa-si mai bata capul..pentru o..atata fictiune!
    Plus ca nu garanteza nimic atata munca..scriitoriceasca...iar daca finalul face tremitere..la faptul de a ne "intreba noi insine".?!?! io 1(unul)ma las pagubash. Raman ce sunt: Suflet despaduchiat...a nu scuzati Suflet Nepereche. Imi gasiti dumneavoastra ceva?
    Ca dupa cate intre-vad...totul e de "asteptat". Totul e de asteptat de fapt in secolul femeilor...si in avantajul celor ce "pot" astepta. Marea intrebare e -Ce?
    Uneori Viata asta e atat de simpla..ca te da peste cap...iar toti vietuitorii ei o numesc Educatie fizica...cu asteptari evident:)
    Semnatarul petitiei..sufletul. Sareacu':)

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara Anonim Suflet....fara de Pereche....:)
    Apreciez rabdarea cu care -lasi impresia-ai lecturat cele cateva randuri scrise de mine....despre o carte pe care nu ai citit-o....
    Iti inteleg nedumeririle dar... ce te face sa crezi ca eu am raspunsurile? :)
    Vorbind despre acest roman -drag mie- cum spuneam,am vrut sa aflu si parerea celor care trec pe la mine referitor la acest subiect....si ma bucur ca tu ai o parere diferita si conturata din punctul tau de vedere...
    Raspunsul la intrebarea ''Ce''doar tu ti-l poti da....cat despre o mana de ajutor pentru a gasi ce cauti...cand te vei hotara sa cauti....poti conta pe mine...pot fi cel mai bun prieten al omului :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca a-ti stii dumneavoastra ce caut, m-ati ajuta?
    "Prieten" "al omului"
    Specialitatea dumneavoastra e sa ma sinucideti, m-am prins..din postura..de prieten:))

    RăspundețiȘtergere
  9. M-am gandit trei zile(asa da),...raspund,..este posibil sa ne gasim sufletul pereche(ingemanarea),..grea si de noroc treaba,..depinde de suflete sa fie chiar pereche si poate tine putin sau relativ putin.Phhuuuu,...am depus efort,...chemand sufletul si toti neuronii valizi la apel....

    RăspundețiȘtergere
  10. @Joker : de aceea exista prietenii...nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  11. @dmd :uneori chemarile...oricat de puternice nu se aud...alte ori...tacerea...iti aduce ce astepti...
    dar...stim noi cand e mai bine sa vorbim si mai ales...cand e mai bine sa tacem...ascultand?
    poate ca ne vorbeste chiar''celalalt''....si noi....nu-l auzim ocupati fiind cu vorbe pierdute pentru...restul...

    RăspundețiȘtergere
  12. Pare interesant. Recunosc că am avut intenţia să îl citesc dar am avut altele mai grele pe cap.
    Merci pt recomandare :)!

    RăspundețiȘtergere