duminică, 13 martie 2011

Black Swan

Thriller psihologic dupa unii sau drama psiho-sexuala dupa altii, filmul lui Darren Aronofsky cu Natalie Portman in rolul principal, te poarta intr-un vartej de senzatii si emotii....
Combinatia de cine-verite si suprarealism a filmului este datorata si camerei de filmat, care pare ca danseaza odata cu dansatorii...
Baletul inseamna perfectiune iar Nina (Natalie Portman) este o perfectionista...
Aleasa sa interpreteze rolul principal in Lacul Lebedelor-visul oricarei balerine-Nina este coplesita...
Ea poate fi cu usurinta Lebada Alba,delicata,suava,fragila dar Lebada Neagra...senzualitatea,pasiunea,duplicitatea acesteia ii sunt straine....De aici incepe cautarea,explorarea laturii intunecate a personalitatii ei care, in final, o face sa-si scoata la suprafata sexualitatea reprimata si astfel sa se muleze pe rolul Lebedei Negre...dar cu ce pret?
Natalie Portman este o lebada...trebuie sa o vedeti !

26 de comentarii:

  1. am vazut filmul, dar nu mi se pare atât de grozav, cât pentru Oscar! Daca îl comparam cu "The Curious Case of Benjamin Button" sau "The Reader"(Oscar 2009), dar... este un film interesant! Sorry, este doar parerea mea.
    O duminica faina!

    RăspundețiȘtergere
  2. CARMEN:ce ar insemna sa ne placa sau sa rezonam toti la aceleasi lucruri...ar fi boring...:)
    sigur...filmul duce la extrem cautarea perfectiunii si descoperirea "lebedei negre" care exista mai mult sau mai putin in fiecare dintre noi...sunt si scenele de sex...ce se vinde mai bine ca sexul si fillmul este unul comercial si nu unul de arta...
    pe mine,cum am spus, ma impresioneaza munca pe care o depune o balerina...si pentru rolul asta Natalie Portman a muncit zi de zi minim 6 ore pe zi mai mult de un an...
    pentru ca am facut putin balet sunt mai sensibila la subiectul asta si deci subiectiva dar...in rest...categoric dreptatea e de partea ta :)

    la noi e primavara pur si simplu...sunt sigura ca si la tine...sa ne bucuram de ea :)
    duminica cu mult soare iti doresc la randul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am vazut filmul online prin primele zile ale acestui an. Si asa nu stiam povestea cu Lebada Neagra si tot umbland pe Cinemagia, dadusem prin toamna de un articol legat de film si m-a facut curioasa si de atunci imi propusesem sa-l vad.
    Nu pot sa spun ca m-a impresionat cine stie cat, dar stiu ca ma apucasera un fel de spasme si un fel de anxietate ciudata la unele scene. Stiu ca la scena in care Nina repeta cu tipul ala, care nu mai stiu cum il cheama, nu am putut sa mai continui sa-l vad in noaptea aia, pentru ca ma luasera niste spasme destul de bizare si incercam sa continui cu vizionatul cu tot cu ele si mai rau era. Si de exemplu, cand facea prim-plan cand isi modifica balerinii sau facea unele miscari, iar aveam spasme si parca ma durea pe mine, nu pe ea. Singurul film pana acum la care am patit de-astea:)). Am vazut Bitter Moon, n-am avut nici pe nevoia, am vazut Moulin Rouge, mai sa plang la film, am vazut Titanicul de atatea ori, cat eram mica si plangeam la el, am vazut Requiem for a dream, iar alt film care m-a marcat destul si cate altele si fix la Black Swan ma apuca anxietatile, spasmele sau ce or fi fost, ca nici nu stiu cum sa le explic:)).
    Mie mi-a placut "No strings attached"(Fara angajamente) tot cu Natalie Portman si Ashton Kutcher, de anul asta mai mult. De fapt, mie imi place cam orice comedie care se lasa cu sex:)). Sunt faine comediile de genu'.
    Apropo, de ce nu ai facut performanta in balet:)? Sau ai facut atunci? Mie imi place baletul din cauza constrastului. Cand te gandesti la Rusia, ai in minte mafia rusa, vodca, frigul, Siberia, Dostoievski, ca tot am terminat vineri noaptea "Crima si pedeapsa" si se trezesc sa aiba ei o traditie cu baletul sau ce o fi treaba cu baletul. La un moment dat, imi si propusesem sa invat rusa. Inca n-am renuntat complet la idee. Mi se pare de-a dreptul fascinanta Rusia, mult mai fascinanta decat America si visul american. Prea mult praf in ochi cu America, parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Iunia : oasele sunt foarte importante mai ales la o balerina...in film este subliniata pana la paroxism asceasta fragilitate...si zgomotul oaselor care pocnesc sub presiunea miscarii si a efortului este teribil (mai ales cand vezi filmul ca mine la cinema unde sunetul are o calitate ireprosabila si un volum pe masura)
    asa ca este fireasca reactia ta mai ales ca si tu ai sensibilitatile tale legate de acest aspect...

    aminteai de Rusia...pentru mine cea mai mare balerina din lume a ramas Anna Pavlova...o personalitate si un talent aparte...este si un film-rusesc-despre ea...foarte bine facut, categoric de o alta factura decat cel american mai ales ca si aici este subliniata prestatia Annei Pavlova in Lacul Lebedelor...
    filmul se numeste "Anna Pavlova" si este in regia lui Emil Loteanu despre care sunt sigura ca nu ai auzit foarte multe dar care a fost o personalitate la vremea respectiva...
    sa stii ca am o slabiciune pentru filmul rusesc...nu neaparat pentru caracterul rusesc care este cald,arzator chiar dar si extrem de schimbator...
    cat despre America...da...sunt de acord cu tine...ii admir pentru tenacitatea cu care au trecut peste toate handicapurile si peste faptul ca aproape nu au un....trecut...cei cateva sute de ani de existenta nu pot fi considerati decat istorie apropiata...

    RăspundețiȘtergere
  5. nu se mai fac filme ca altadata.pacat

    RăspundețiȘtergere
  6. un_pisic : "alta data' are semnificatii diferite pentru fiecare dintre noi...
    si alta data se faceau filme slabe si acum se fac filme bune...totul depinde de privitor :)

    RăspundețiȘtergere
  7. am vazut filmul, asa cum l-am vazut toti, in mod sigur nu m-a impesionat, nu l-as vota pentru oscar in veci, ce am inteles eu din film...am inteles ca din nimic poti sa faci ceva uneori, dar din ceva poti sa faci nimic de fiecare data.Uneori filmul m-a pierdut, ca toata lumea am inteles ideile de baza, directii care urmaresc latura psihologica,sexuala, relationala si motivationala.Dar filmul mi se pare prea incalcit, uneori este derutant, nu mai faci diferenta intre realitate si psihoza personajului, singura parte care mi-a placut a fost finalul in care isi gaseste si ea linistea si o gasim si noi, slava domnului, s-a terminat.Poate nu sunt fan genul,insa filmul nu cred ca va avea un asa mare succes pe cat s-a prognosticat.

    RăspundețiȘtergere
  8. alin : probabil ca nu...este un film comercial in primul rand...pe mine m-a impresionat-asa cum am spus si mai sus-munca pe care a depus-o NP pentru a intra in rol...si chiar a fost o lebada...in rest...toate trairile sunt privite prin lupa si astfel accentuate pot deveni obositoare...la noi filmul nu are cronici favorabile dar eu il apreciez pentru ca prezinta acea fata mai putin vazuta/cunoscuta a muncii si trairilor celor care sunt balerini...

    RăspundețiȘtergere
  9. sarut'mana biruitoarelor :)
    vad ca are nota 8.5 pe IMDB, i-as da maxim 4.5; nu mi-a starnit absolut nici un sentiment.
    si nu mi-a lasat nici un frame memorabil.

    totusi, ma gandesc, pentru sufletele pline de simtire, sa fie atente ca, defapt, personajul central, cel care a vazut urcand si cazand de pe scena atatea lebede, cel care e parca dintotdeauna acolo si face destine, e vincent cassel.

    dar, cum spuneam, simtirea ocoleste roate roate intelegerea si nu fertilizeaza daca nu se lasa strapunsa. perceptia ramane distrasa (de biruinta).
    e, ce sa faci, a cazut si ea in propria gratie, (a pus baletul inaintea lui Dumnezeu pentru cei mai tari de cap). nu-i nimic, ne ridicam si mai incercam.

    RăspundețiȘtergere
  10. intrededouaoriafiodata: da...asa este...aproape trece neobservat "sforarul"...ar trebui adaptat dictonul "cautati barbatul" in acest caz :)
    inteleptule :)
    pup

    RăspundețiȘtergere
  11. dictionarul ar trebui sa fie adaptat la tot - "cautati adevarul", sigur e acolo. sfoara (ca segment) e echidistanta in iubire. si asta e firescul. orice alt tip de firesc e un firesc subiectiv ca tu bei tequila si eu whisky cu bere. si tataie tuica mai mult decat noi 2 apa.

    pup si eu,
    nu e unul din atuurile mele sa (ma) justific, uite ca o fac, nu e unul din atuurile mele sa raspund la o intrebare (raspunsul propriu e inaintea raspunsului meu) si sa fiu politicos daca s-ar intelege ca sa raspunzi este o politete.
    e perceptia ta de intelept :) puteai cu aceeasi naturalete sa ma consideri dereglat. iar mie imi era echidistant :) ee,?, bravez? poate nu prea, ma joc. pup. vad ca am ramas conectat.

    RăspundețiȘtergere
  12. aa, draga prietena, eu vizionam filmul http://www.imdb.com/title/tt1393746/ in momentul desfasurarii dramaticelor evenimente.

    RăspundețiȘtergere
  13. intrededouaoriafiodata : te iubesti :)
    dereglat...si cine stabileste cine este bine reglat si cine nu? :)
    imi place joaca...:)

    RăspundețiȘtergere
  14. "cine stabileste cine este bine reglat si cine nu?"
    cine, eu (omul e masura..)
    "ce stabileste ce este bine reglat si ce nu?"
    tu ai spus perceptia, eu am spus organul.
    eu sunt jucator inrait de jocuri de noroc.
    asa ca .. in lupta dreapta sa ne luptam, in buzdugane sa ne caftim sau in palose sa ne oprim.

    RăspundețiȘtergere
  15. uite o preferinta a mea:
    http://www.youtube.com/watch?v=RxabLA7UQ9k
    IN(CON)CEPTION

    RăspundețiȘtergere
  16. intrededouaoriafiodata: fiecare om reprezinta o masura dupa teoria ta...asa ca...la masuratori diferite rezultate diferite :)

    in rest...lupta dreapta sa fie :)

    RăspundețiȘtergere
  17. o sa ascult acasa...la birou nu am cum...
    jocuri de noroc spui...asta inseamna sange rece sau doar...lupta dreapta? :D

    RăspundețiȘtergere
  18. ia biroul acasa =)) lol =)) degeaba am zis conception?
    daca masura e una, rezultatul e totul, si nu sunt sigur ca e teoria mea sau una antica.
    biroul tau si ruleta mea e perfectul din care invatam, de simtit, simti si cand esti pe WC.

    daca ma iubesc, o fac intr-un mod fentos rau, uite un cantec (pentru acasa) care a dat peste mine de curand si defineste modul in care ma iubesc.

    RăspundețiȘtergere
  19. ca sa inteleg ce mi-ai trimis ar trebui sa vad filmul...pare un fel alunecare intre vis si realitate...lumea glisseaza in gandurile noastre sau invers...si mai sunt el si ea si muzica aia usor spectrala...

    si care e cantecul care a dat peste tine ca nu mi l-ai trimis...asta ca sa inteleg modul in care te iubesti :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Un film care te invata faptul ca perfectiunea atunci cand crezi ca ai atins-o numai ai ce sa faci in aceasta lume.
    Ca si parere personala, este un film mediocru, in care dorinta de reusita a noii Regine Lebada se exagereaza la maxim.
    Nu este un film care merita vazut.

    RăspundețiȘtergere
  21. http://www.youtube.com/watch?v=1o9PBRdihTM&feature=related
    supradoza :) cum altfel?

    RăspundețiȘtergere
  22. danel : in general cand atingi perfectiunea nu mai sunt prea multe de facut...dar cati o ating?

    RăspundețiȘtergere
  23. intrededouaoriafiodata :....ufff...cum ma chinuiesti tu pe mine...la birou nu am acces la Youtube...o sa vad diseara acasa...
    detaliaza "supradoza" :)

    RăspundețiȘtergere
  24. nu o sa sti niciodata cati pana nu poti (intelegand infinit simtind deplin) spune: TOTI
    supradoza nu e ”cati/cate”

    RăspundețiȘtergere
  25. intrededouaoriafiodata : nici nu am spus ca ar fi...eram curioasa de cum detaliezi pentru tine..

    RăspundețiȘtergere
  26. Nici ea nu a atins-o! :P
    Pentru ca : perfectiune nu exista. De aceea este un film in care s-a exagerat la maxim!

    (dandel)-nu danel :P

    RăspundețiȘtergere