duminică, 20 martie 2011

Cavalerii Templieri - "Nu noua Doamne, nu noua, ci pentru gloria Numelui Tau"



Pornind de la aceasta deviza m-am gandit sa punctez extreme de scurt cate ceva despre incredibila poveste a Cavalerilor Templieri…despre marirea si decaderea lor…

Cavalerii Templieri – fortele speciale ale Domnului….

Sfarsitul anului 1.000 a adus cu sine Cruciadele de eliberare a Pamantului Sfant,Israelul din ziua de azi…Ierusalimul era in mainile musulmanilor cum tot in mainile lor se gasea o mare parte din Asia si Africa…4.000 de cruciati au pornit spre Ierusalim…dupa patru ani au ajuns doar 1000…dar cu toate acestea ei au luat cu asalt Orasul Sfant ….Asediul a durat patru luni si luptele au fost atat de crunte incat – potrivit martorilor “sangele era pana la genunchi”….dar cruciatii au izbandit si Ierusalimul era din nou crestin…Crestinii l-au numit rege pe unul dintre cruciati,el conducand Ierusalimul sub numele de Baldwin II….Un nobil cruciat francez- Hughes de Payen – a venit in fata regelui cu o propunere mai putin obisnuita...infiintarea unui grup de calugari lupatatori...razboinici ai Domnului....Si asa a luat fiinta Ordinul Cavalerilor Templieri sau Ordinul Cavalerilor Saraci ai Templului Lui Solomon....pentru ca, inca de la inceput cavalerii si-au stabili sediul pe ruinele vechiului templu evreiesc....

„Cavalerii templieri imbinau ruga cu lupta, fiind o forta fantastica, echivalentul trupelor speciale din ziua de azi sau al trupelor de comando. Atacau in formatie escadron de cavalerie, fiind in fruntea cruciatilor mereu si rupand randurile adversarilor. Atacul lor era temerar, inspaimantator si magnific.
Cavalerii templieri erau cunoscuti pentru curajul lor nebunesc, ei neretragandu-se niciodata din fata inamicului.castigand un respect deosebit, o aura aparte de putere si fiind chiar numiti invincibili...”(Peter Tompkins, The Magic of Obelisks.)

Crucea rosie (simbolizand martiriul)era peste tot cunoscuta si ea reprezenta insemnul Cavalerilor Templieri...In cativa ani, lasand in urma formula initiala de noua oameni au ajuns la o armata de peste 1.000 de persoane...Un secol mai tarziu, Cavalerii Templieri devenisera un stat in stat, avand imunitate la legile si taxele impuse de statele din Europa...Un fapt prea putin cunoscut este acela ca miscarea Cavalerilor Templieri devenise un fel de trezorerie mondiala....nobilii isi depozitau averile la Cavalerii Templieri, care administrau sume de bani incredibil de mari chiar si pentru vremea aceea...este cunoscut faptul ca regele Angliei a depozitat suma colosala de 50.000 de lire sterline...

„...nobilii care calatoreau, isi depozitau o suma de bani la Cavalerii Templieri, primeau o chitanta, iar la ajungerea la destinatie prezentau chitanta si primeau suma de bani de la “filiala locala” a cavalerilor...Iar pentru toate acestea Cavalerii Templieri percepeau un comision de pana la 10%. Astfel, Cavalerii Templieri pot fi considerati initiatorii cecurilor de calatorie, a cardurilor de credit! In aceste conditii, Cavalerii Templieri au adunat o avere imensa, care, cum ei depusesera juramant de celibat si saracie, a fost folosita pentru buna functionare a Organizatiei...” (Peter Tompkins, The Magic of Obelisks.)

Ca si marirea,decaderea Cavalerilor Templieri se va datora tot Cruciadelor...

Deja in anul 1291 cade si Acre,ultima cetate din Tara Sfanta...Ei se retrag in Cipru,la conducerea Organizatiei aflandu-se Jaques de Male...Cu toate acestea, sa nu uitam ca ei administrau sume de bani incredibile si aveau drept datornici chiar si capete incoronate cum este si cel al regelui Frantei Filip al IV-lea,Cel Frumos...Tocmai pentru a nu mai fi obligat sa-si achite datoriile,Filip cel Frumos „da ordinul arestarii lor si confiscarii fabuloasei lor averi. Interesant este ca ei au fost arestati, vineri - 13 martie 1307, presupunandu-se ca de acolo porneste celebra superstitie - vineri 13. Invinuirea adusa de Filip a fost, in principal, cea de erezie. Templierii sunt arestati si torturati, in Evul Mediu, tortura nefiind o pedeapsa in sine, ci o modalitate de a smulge confesiunea. Dupa indelungi schingiuiri, Cavalerii Templieri au marturisit 127 de erezii...” (Peter Tompkins, The Magic of Obelisks.)

„Cavalerii Templieri au fost tapii ispasitori ai lui Filip cel Frumos pentru datoriile acestuia, astfel ca in 1314, dupa 7 ani de temnita, multi templieri, inclusiv Jaques de Male, au fost arsi de vii pe rug.
Jaques de Male, cu o ultima sfortare, inainte sa moara, a spus catre Papa - care acceptase capetele de acuzare ale Regelui - si Filip cel Frumos: “Intr-un an ne vom vedea intr-un alt tribunal, in fata Domnului”. Papa si Filip cel Frumos au murit, ambii, in mai putin de an. Dupa arestari, oamenii lui Filip cel Frumos nu au mai gasit nimic din averea Cavalerilor Templieri.
Legenda spune ca o mica parte din cavaleri prinsesera de veste despre arestari si mutasera intreaga comoara intr-un loc secret. Referitor la episodul confesiunilor smulse prin tortura mai exista o varianta extrem de tulburatoare. Potrivit acesteia, este extrem de putin probabil ca vreun cavaler templier de frunte sa-si fi marturisit presupusa erezie.” (Peter Tompkins, The Magic of Obelisks.)

Adevarul impletit cu legenda invaluie si azi trecutul Cavalerilor Templieri...se spune ca ei au fost detinatorii marelui secret – Sfantul Graal...si tot asa se spune ca Francmasoneria de azi este urmasa Templierilor de ieri...O sa aflam vreodata tot adevarul? Si daca il vom afla, o sa avem capacitatea de a intelege acest adevar si de a-l accepta?

6 comentarii:

  1. Se potriveste ce spui tu, acum un nebun spune ca e o noua cruciada si ca Mediterana va deveni toata un front de lupta...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dan: sincer...realitatea din zilele noastre m-a dus cu gandul la Templieri...uneori am impresia ca istoria este un sistem de vase comunicante...dar e posibil sa gresesc...nu sunt istoric sunt doar un banal consumator de istorie..

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. multumesc de apreciere :)
      mi-ar fi facut placere ca "anonimul" sa poarte totusi un nume :)





      Ștergere