sâmbătă, 2 aprilie 2011

Pastorel - Epigrame si alte rime vesele



Sfrijita ca o Sfanta Vineri,
Mi-a spus o baba: la romani,
Babeasca place mult la tineri,
Pe cand, Feteasca la batrani.
Cu pardalnica ei fire,
Grasa-i ca un cal arab:
Duce-n carca om subtire,
Dar pravale pe cel slab.

Sa cred nu stiu in care Dumnezeu
Si cui sa ma inchin nu am habar,
Dar am crezut si crede-voi mereu
In Arta, in Moldova si-n Cotnar.
Cand injosesti si sucul ei, si via,
Si cu sifon spurci vinul pe care vrei sa-l bei,
Nu te gandesti tu, oare, misel intre misei,
Ca pangaresti natura si compromiti betia ?

bun ii vinul de jdvei

21 de comentarii:

  1. Păstorel Teodoreanu cel mai mare critic de bucătărie pe care l-a avut poporul român, DR Culinaria este o carte excepţională.

    RăspundețiȘtergere
  2. Offf... ce te-aş mai lua la rost,
    de n-aş şti că-i doar o glumă...
    Dar mă potolesc, că-i post...
    şi mai pot răbda o lună!...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Scorchfield : cuvintele lui au gustul si savoarea retelor pe care le-a scris...in versuri sau nu...
    de fapt are o singura reteta in versuri "Porumbel la tava"...

    RăspundețiȘtergere
  4. ifim : vad ca vrei sa-l intreci pe Pastorel :))
    eu zic ca sunt sperante sa te apropii...sa nu te lasi...eu te sustin sa stii :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Citatul cu "Arta, Moldova si Cotnarul" din aceasta (prea) scurta poezie, a fost preluat si de Octavian Stoica, autorul volumului "D'ale gurii din batrani" in 1978...sincer, ca hidrotehnist ce a lucrat 17 ani la "Ape", prefer pe celalalt:
    "Cea mai buna bautura
    este apa de izvor...
    ...daca pui o picatura
    intr-un kil de vinisor !"
    Si am tinut minte intotdeauna vorbele lui Fanus Neagu despre cele cinci calitati ale vinului:
    " alb, sec, rece, mult si pe degeaba "...m-ai facut sa o iau de dimineata...
    Sa traiesti Pandhora !

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare mult mi-au placut versurile lui Pastorel!

    RăspundețiȘtergere
  7. ioan : sunt in acord cu tine dar cu un amendament...fara nicio picatura de apa in vin :))

    RăspundețiȘtergere
  8. minoki: si mie imi plac...se simte ca este...un cunoscator si gustul lui versat :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Am avut un calendar de perete, din cel cu câte o pagină pentru fiecare zi a anului, care era plin cu citate din Păstorel Teodoreanu. Îmi plăcea teribil să citesc pagina ruptă, dimineaţa, la cafea. Însă nu m-am încumetat să încerc vreo reţetă de-a lui.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Blue : eu mi-as fi dorit sa incerc reteta lui de cozonac...el spune ca un cozonac iese perfect daca la un kg de faina pui 50 de oua...
    tot el spune ca si "cea mai zgarcita gospodina"pune cel putin 15 oua in cozonac-in numarul de oua stand reusita cozonacului-mare,pufos,desfacandu-se in fasii...
    o fi asa...nu o fi...inca nu stiu :)

    RăspundețiȘtergere
  11. 50 de ouă, mi se par cam multe, totuşi. Dar e destul de logic să iasă bun dacă pui mai multe ouă, fiindcă albuşul bătut bine aerează coca şi la copt se dilată, făcându-l într-adevăr pufos.

    RăspundețiȘtergere
  12. Referindu-se la restaurantul Uniunii Scriitorilor, spunea Pastorel :

    ''Beau baietii, harnici,
    De cu seara-n zori,
    Unii sunt paharnici,
    Alţii... turnatori! ''

    RăspundețiȘtergere
  13. Blue : si mie mi se par ingrozitor de multe...dar...asa cum spui si tu...cred ca in asta consta "secretul" reusitei....
    un astfel de cozonac imi imaginez ca arata galben ca un canar :)

    RăspundețiȘtergere
  14. b.d : si...exact asta era adevarul...

    bine ai venit pe la mine :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Se vede ca se apropie Pastele...atunci tineti-va bine"...citat din "Cartea de bucate" a LUI Sanda Marin, editia 1940, gasita tot intr-un pod prafuit: " ...intre timp se freaca bine in covata in care se va framanta aluatul, 100 DE GALBENUSURI (!?) cu patru lingurite de sare, un pahar bun de vin cu rom, un baton de vanilie taiat in 2-3 bucati si la urma 25 de albusuri batute spuma" ...framantatul trebuie sa dureze in totul, cel putin DOUA ORE ! ...e drept, reteta e pentru 5 kg de faina si se numeste "Cozonaci moldovenesti" Spor la treaba !

    RăspundețiȘtergere
  16. ioan : de muschii pentru framantat nu spune nimic? :))
    eu am facut cozonaci o singura data si reteta mea avea in componenta un pahar mare de vin alb sec...pe care l-am pus in aluat :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu mi-am imaginat ca cenzura s-a aplicat si cartilor de bucate !


    ''Retete de bucate cenzurate in anii �50

    Editiile succesive ale cartii Sandei Marin, din 1936 pina astazi, ilustreaza si maniera in care ideologia si politica au influentat literatura cartilor de bucate si, indirect, felul in care au mincat romanii. In 1954, volumul este retiparit si scurtat, din 1.300 de retete raminind 850: se elimina ceea ce este considerat prea opulent sau cosmopolit - salata de icre negre, Chateaubriand-ul, consomm�-ul, dar si cozonacul moldovenesc cu 100 de oua pentru 5 kilograme de faina sint eliminate prompt. Sosului olandez i se schimba numele in "sos de unt", sosul b�chamel dispare complet, iar referintele religioase (ca in "ghiveci de post") sint si ele inlaturate, fiind insa introduse preparatele "economice". ''


    Posibil ca unul din motive era si ingredientele care, o parte se vindeau pe cartela, altele lipseau cu desavarsire...

    RăspundețiȘtergere
  18. b.d : si bunica mea avea o carte de bucate a Sandei Marin si nu imi amintesc sa fi vazut acolo reteta cu 100 de oua pentru cozonaci...
    dar mai avea o alta carte de bucate editata prin 1930,nu mai avea coperti si era partial incompleta...o citeam ca pe un roman pentru ca acolo existau sfaturi pentru servitoare si o sumedenie de alte lucruri care erau departe de realitatea in care traiam eu...mi se parea fascinant...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă rugăm să parts reteta. În întregime!
      Într-adevăr nevoie de unul! Raportul de aspect al produselor-cât de multe: gălbenușuri, proteine, zahăr, unt, lapte, etc.
      Pentru o lungă perioadă de timp în căutarea pentru această reţetă. Deci, bunica a avut...
      Vă mulţumim în avans Marina

      Ștergere
  19. :)
    Chestia cu frământatul timp de 2 ore e cam...prea de tot dacă te referi la o cantitate mai mică de făină. Dar ca să amesteci bine ingredientele pentru 5kg de făină, cred că e necesar să frămânţi destul de mult.
    Bunica zicea că tre'i să-l frământ până începe să-mi pice sudoarea de pe frunte.
    Mama m-a învăţat că e frământat suficient atunci când coca face "balonaşe".
    Deh, câte bordeie...
    :)
    Revenind la nr. de ouă, dacă împărţim 100 ouă la 5 kg de făină, atunci rezultă 20 ouă / kg, ceea ce este mai puţin decât cele 50 ouă/kg ale lui Păstorel. Prin urmare, Sanda Marin era mai "moderată".
    Eu n-am pus vin în compoziţie, niciodată. Am o reţetă de "criză", cu 12 ouă/kg, la care se adaugă lapte călduţ şi unt topit. Dar recunosc că mai mereu suplimentez cu 1-2 ouă, fiindcă mi se par prea mici ouăle.
    Şi zahar pun ceva în plus, faţă de reţetă. Că-mi place să iasă mai dulce.
    :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Blue: incearca si cu un pahar de vin...o sa vezi...ii da o savoare deosebita :)

    RăspundețiȘtergere