vineri, 15 aprilie 2011

Tarot - Indragostitii


A ramas un mister pana in ziua de azi originea Tarotului, de altfel cuvantul tarot provine din latinescul "rota" si semnifica roata ceea ce ne duce cu gandul la roata destinului....  
Cartile de Tarot mai sunt numite si Cartile Sortii.
Daca soarta a facut ca Tarotul sa apara pe vremea Babilonului sau a faraonilor egipteni, cine poate sti?In Europa se vorbeste pentru prima data de tarot prin sec XIV cand un calugar german spune despre aceste carti ca "arata perfect infatisarea actuala a lumii".
 Se povesteste ca Nostradamus a studiat toata viata lui semnificatiile cartilor de tarot si ca avea pictat pe peretele din camera lui de dormit Arcana XXI - Lumea si care, in opinia lui, semnifica perfectiunea.
Am ales azi sa va fac cunoscut cate ceva despre Arcana VI - Indragostii si asta pentru ca dragostea si indragosteala este o constanta, atunci cand nu reprezinta un deziderat al vietii noastre, indiferent de varsta,educatie,sex,credinta...

În tarot, arcana a 6-a Indragostitii, ne dezvăluie forţa iubirii, care - prin refacerea cuplului primordial - ne readuce în Paradisul pământesc. Aripile larg desfăcute ale unui arhanghel protejează bărbatul şi femeia legaţi de puterea dragostei. Prin uniunea lor, Indragostitii refac cuplul primordial care a cunoscut fericirea în Paradisul Terestru. În spatele Evei se află Pomul Cunoaşterii Binelui şi Răului, pe care deja este încolăcit şarpele ispitei. În spatele lui Adam vedem Pomul vieţii, purtând 12 fructe. Indragostitii se află într-o stare identică cu cea a cuplului primordial dinainte de căderea în păcat. Astfel, se explică prezenţa îngerului. Practic, prin efortul de până acum, au ajuns în starea propovăduită de părţile exoterice ale creştinismului, anulând păcatul strămoşesc. Au atins paradisul, sunt fericiţi şi îngerii Domnului îşi revarsă binecuvântarea asupra lor, în plină lumină. Adevăratul paradis este în ceruri, iar pentru atingerea acestuia este nevoie de continuarea drumului. Este nevoie de fructele ambilor pomi, iar iubirea este singura forţă care poate să realizeze această contopire în fiinţa umană. Iar dacă drumul evoluţiei va fi străbătut mai departe, poate că fiinţa va ajunge – dacă nu se va rătăci – în punctul în care va cunoaşte graţia divină direct, şi nu prin intermediul mesagerilor divini, fie aceştia şi arhangheli. Şi astfel, se vor fi împlinit spusele Sfinţilor Părinţi, care afirmă că Dumnezeu îi preţuieşte pe oameni mai mult decât pe îngeri. Arcana 6 este lupta dintre Spirit şi Bestia Animalică. Numărul Şase reprezintă lupta dintre Dumnezeu şi Diavol, îi corespunde a 6-a Constelaţie, Fecioara,planeta este Venus iar nota muzicală este LA... Numărul 6 are 72 de Porţi pe fiecare parte şi 72 de Intervale. Iniţiatul care traversează aceste 72 de Porţi poate intra în Lumea Crudei Realităţi a Vieţii şi în Lumea Siderală. Lumea Crudei Realităţi este a Noua Sferă pentru că 72 de Porţi = 7 + 2 = 9. Dacă înţelegem ce sunt cele 72 de Porţi, dacă cunoaştem ce este Marele Arcan, putem intra în Lumea Crudei Realităţi a Vieţii şi în Lumea Siderală, care este Lumea Astrală.....

Privind aceasta arcana, putem intelege sau intui ce vrea ea sa ne transmita sau putem privi pur si simplu, observand forma, culoarea si...sa trecem mai departe la ceea ce reprezinta mai mult sau mai putin cenusiul cotidian pentru fiecare dintre noi....

sursa: clubmistic
extras din "Tarot si Kabala"

17 comentarii:

  1. Imi place sa comentez eu primul...Tarot..poate fi si (etimologic vorbid !) un derivat din cuvantului Tartor...

    RăspundețiȘtergere
  2. ioan : poate fi...tu esti cel care se pricepe la cuvinte...
    dar eu nu stiu si nici nu am citit despre asta...
    tarotul este o nesfarsita poveste,fiecare element din componenta cartilor are multiple semnificatii...
    omul a indragit mereu misterele...dar asta nu inseamna ca le-a si dezlegat...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. si de ce nu...si al doilea ! femininul de la Tartor e Tartorita...imi place sa mi se citeasca viitorul in carti de tarot, iar eu sa privesc la stele..

    RăspundețiȘtergere
  4. ioan : Steaua...arcana XVII...este una din cele trei carti aducatoare de noroc ale tarotului :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant cum am ajuns tocmai azi pe blogul tau, cand am fost impresionata de acest citat: "Anything less than mad, passionate, extraordinary love is a waste of time. There are too many mediocre things in life to deal with and love shouldn’t be one of them." Tiffanie DeBartolo
    Si da, si eu cred ca iubirea este cea mai apropiata cale spre divinitate.

    RăspundețiȘtergere
  6. The Fairy's Apprentice : bine ai venit :)
    iubirea este calea...pur si simplu...

    interesant id ti-ai ales :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesantă prezentare. Eu nu prea le am cu tarotul, dar povestea acestei cărţi e frumoasă. Şi mi-aş dori să fie şi adevărată.
    :)
    Reiau remarca unuia din comentatorii precedenţi şi spun că şi mie mi se pare ciudat că am citit acum despre asta, moment în care trăiesc o stare care atinge sublimul.

    RăspundețiȘtergere
  8. Blue: inseamna ca acum era momentul sa afli mai multe despre asta :)
    nu am spus in articol dar o alta semnificatie a acestei carti este aceea ca ea reprezinta momentul cand ai de facut o alegere...numele mai putin cunoscut al arcanei 6 fiind si "Optiunea"...
    poate ca asta se intampla acum in viata ta...trebuie sa faci o alegere...
    tot aceasta carte sugereaza sa alegi solutia cea mai putin comoda,aceea fiind cu adevarat benefica...

    mie mi-au trezit curiozitatea aceste carti de pe vremea cand la noi nu se prea stia de existenta lor...imi plac pentru ca eu am vrut sa inteleg mereu ce se afla in spatele "oglinzii"...

    RăspundețiȘtergere
  9. Intensitatea emoţiei pe care o trăiesc e departe de a invita la o alegere orientată spre comoditate. Tumultul din interior mă îndeamnă la nou, la pornirea pe o cale nestrăbătută încă - cel puţin, nu de mine. E o tendinţă aventuroasă şi neobişnuită firii mele cuminţi şi calme. Dar dacă va fi o alegere, atunci voi căuta să o fac împăcând pe cât posibil atât sufletul, cât şi mintea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Huuuuuuuh, iaca ajunsei, na!:)
    Pandhora dragă, mai toarnă, rogu-te, câte o cafeluţă de-a ta, gustoasăăă şi aromaaată, şi ascultă colea:

    Eu auzisem doar în treacăt despre tarot. Şi nu mă înghesuise deloc nevoia să aprofundez subiectul.

    Am cunoscut-o însă pe Tamara Brumaru (pe atunci, soţia poetului Emil Brumaru, astăzi consoarta unui american ţăpănos), care se ocupa tocmai atunci cu realizarea unui nou gen de tarot – „tarotul viselor”. (Apărut, mai apoi, la editura Polirom.)

    Ei, abia atunci am devenit interesată să aflu mai multe, mai ales pentru că ea găsise o perspectivă inedită de abordare a cunoaşterii din domeniul cu pricina: amalgamarea deşteaptă a simbolisticii general-ancestrale cu cea specifică explicitării viselor, care avea, la rându-i, rădăcini adânc înfipte în psihanaliză.

    Am discutat mult pe seama conexiunilor posibile între aceste orizonturi, am mai citit câteva cărţi recomandate de ea şi, desigur, am asistat şi la câteva probe practice (etalări, interpretări etc).

    Când a tarotul ei a apărut în librării, mi-a dăruit un exemplar şi mi-a spus:

    - „Ei, acum ai să poţi lucra tu singură cu tarotul!”

    Am râs de m-am cocoşat, nu alta!
    Mă şi vedeam un soi de Brăţărica/Cireşica/Zărzărica, NA! :))

    Dar îmi făcea plăcere, totuşi, ca periodic să mă uit pe cărţile/”lamele” tarotului realizat de ea – sunt deosebite (şi) din punct de vedere estetic, iar „manualul” însoţitor - doldora de „porţi deschise” către diverse sfere ale spiritualului...

    RăspundețiȘtergere
  11. Şi, pentru o zi zâmbăreaţă, vreau să-ţi narez o întâmplare hazoasă legată de experienţa mea cu tarotul şi cu…lama aceasta, „Îndrăgostiţii” / "Opţiunea".

    Într-o seară, mă „jucam” iarăşi cu tarotul Tamarei (exersam nişte etalări şi încercam posibile interpretări), când m-am pomenit în vizită cu o amică.

    După momentul de gură laaarg căscată, generat de stupefacţia descoperirii ineditei mele preocupări, draga de ea s-a repliat rapid şi a vrut să vadă dacă ştiu să-i „ghicesc” cam încotro avea să i se cârmească şi ei destinul.
    Drept pentru care, printre hohote de râs, am executat câteva etalări, am băgat la foc automat textele aferente, iar am râs şi, într-un târziu, ea a plecat.

    Spre marea mea uimire, peste vreo două zile mă pomenesc la uşă cu aceeaşi amică. Doar că o însoţeau altele…trei!, total necunoscute mie…

    La întrebarea mea (de mare respiraţie ospitalieră) „Scopul şi durata vizitei?!”, amica mă lămureşte că fetele voiau tare mult să le…ghicesc în tarot!

    -„Să le…ceeeee?!”, am îngăimat io asmatiform.

    Dar am priceput într-o străfulgerare ce se petrecuse, cum amica mea îmi făcuse publicitate gratuită printre cumetrele din biroul ei, aşa că…am zbughit-o instant la…baie. Unde am râs pân’ la leşin cu faţa înfundată într-un prosop, apoi…am reapărut serenă în preajma…”clientelor” mele:))))

    Şi dă-i şi etalează, şi dă-i şi etalează, zi de vară până-n seară.
    Că fetele nici că se mai săturau să-şi contemple viitorul.
    Iară io vedeam că uneori li se aşezau pe faţade expresii care mai de care mai siderate, dar…continuam şi continuam să le interpretez simbolic vieţişoarele.

    Când, la plecare, fetele au început să se scotocească preocupate prin poşete, ca să-mi plătească „consultaţia”, am fost absolut convinsă că derapasem cumva într-un univers paralel, fiindcă aici totul avea aspect de ireal gemând de-un crâncen râs homeric…


    Una dintre „cliente”:))), avea să-mi spună ceva mai târziu, că pe ea am dat-o pe spate când i-am recitat toate câte avea să-i transmită taman pârdalnica asta de lamă, „Îndrăgostiţii”, şi că numai’ aşa a putut ea să aleagă "în cunoştinţă de cauză" între soţ şi amant.

    NU am vrut să aflu niciodată pe care l-o fi ales! Dar de atunci m-am potolit definitiv cu tarotul…practic! :))

    pup! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Blue : sunt sigura ca vei alege asa cum simti ca este mai bine si acea "cale aventuroasa" nu a aparut intamplator....dar asta e ceva secundar...:)

    RăspundețiȘtergere
  13. alessia: eee...cam tarziu pentru cafea dar putem bea un pahar cu vin chiar daca vinul nu e bautura potrivita taclalelor :)

    am ras imaginandu-mi cum stateai in fata usii privind cu ochii maaaari la "cliente" :)))

    aceasta curiozitate in privinta viitorului cred ca este in gena noastra a oamenilor tinand cont ca din totdeauna am vrut sa stim ce urmeaza sa ni se intampla...dar...ai observat ca nimeni nu se intreaba si de ce ni se intampla un lucru sau altul?
    aici tarotul face diferenta...:)
    sunt departe de a fi o cunoscatoare si mai mult decat atat o utilizatoare a tarotului...sunt doar o scormonitoare...si dincolo de carti...ii simt pe oameni...mai mult sau mai putin...:)

    vinul este alb si dulce...sper sa-ti placa :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Pentru mine, nu e niciodată prea târziu pentru cafea, aşa să ştii! :))
    Dar e buuun şi vinişorul acesta al tău, mmmm! Dar, daaa, s-ar putea să sporovăim mai mult decât e cazul! :))

    Şi da, tarotul nu spune niciodată cum că „la drum de seară îţi pică la aşternut o damă/un cavaler de treflă” :)), ci cu totul alte aspecte!

    Nici eu nu sunt o cunoscătoare. Cei care sunt cu adevărat astfel au o bază teoretică imensă. Sunt nişte veritabili iniţiaţi, de fapt.

    Ce mi-a arătat/demonstrat mie Tamara şi care a fost cu adevărat impresionant pentru mine, a fost felul în care modificarea modului de gândire ori a stării de spirit, modifică traiectoriile posibile ale viitorului. Adică TOTUL depinde de ACEST aspect şi nicidecum de vreun destin bătut în cuie. Şi dacă la asta se adaugă şi simbolistica viselor, revelatoare ale celor ce ne fermentează în subconştient, poate fi creionat un tablou destul de complex şi de interesant al…naturii umane.

    Cât priveşte „ghicitul”/divinaţia în sine, mie mi-a fost foarte limpede că totul ţine de capacitatea celui care analizează respectivele etalări de a face corelaţiile cele mai inspirate între lamele etalate. Iar asta se poate realiza dacă există, cum spuneam, o bază teoretică imensă şi o experienţă relevantă de viaţă.

    Oricum, simpla frunzărire a problematicilor cuprinse în această sferă a ezoterismului POATE aduce deschideri nebănuite spre diverse înţelegeri a lumilor noastre interioare.

    Mmmm, bun e vinişorul tău!
    Hai, noroc! :))

    RăspundețiȘtergere
  15. alessia : mai am o sticla sa stii :))

    sa tratezi Tarotul ca pe un banal joc de carti e o greseala si...oricat de deplasat ar suna exact asta ar fi rezultatul obtinut...banal...fara nici un fel de incarcatura...
    esti norocoasa ca a existat cineva care sa-ti spuna cate ceva din perspectiva unui cunoscator...
    sa te invete cineva nu cred ca ar fi corect spus...oricine poate citi,poate face corelatii si respecta reguli dar nu oricine poate simti ce se afla in spatele fiecarei imagini si in spatele fiecarei persoane care alege sa afle ceva prin intermediul tarotului...

    o sa concluzionez ca acest joc este o alta modalitate de a percepe ceea ce pare de neperceput si cum bine ai spus e mai mult decat un mijloc de divinatie...

    mi-a facut placere sa ne intersectam pe acest subiect la un pahar de vin :)

    o noapte frumoasa iti doresc...ne revedem dimineata la o cafea si un picut de ciocolata...
    te imbratisez :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Fascinant... nu am avut niciodata în mâna o carte de Tarot. Nu am nici cea mai mica cunoastere în materie. Interesanta prezentarea pe care ai facut-o tu aici. Multumesc :)

    Sa ai o minunata Duminica de Florii!

    RăspundețiȘtergere
  17. CARMEN: multumesc pentru apreciere Carmen :)
    O Duminica plina de soare iti doresc la randul meu...florile din gradina iti sunt oricum alaturi zilnic :)

    RăspundețiȘtergere