miercuri, 12 octombrie 2011

Tarot - Arcana 0 - Nebunul


Nebunul este, în tarot, arcana cu numărul zero. În acelaşi timp însă, este şi
ultima arcană, a douăzeci şi doua. Cu alte cuvinte, totul începe şi se sfârşeşte cu această stare specială de existenţă. Un tânăr frumos îmbrăcat (Nebunul) înaintează, fără nicio grijă, pe un drum care îl conduce spre o prăpastie. Privirea sa fixează înălţimile şi nu pare să îşi facă vreo problemă în legătură cu drumul pe care merge. În mâna stângă poartă un trandafir alb, iar cu mâna dreaptă ţine o bâtă care, sprijinită pe umăr, îi susţine desaga. Împreună cu el merge un câine alb, care se zbenguie cu aceeaşi atitudine lipsită de griji. Totul se petrece sub razele unui soare strălucitor, la cele mai mari înălţimi. Atitudinea lipsită de griji a tânărului confirmă ideea că tarotul indică o cale diferită de cea a respectării dogmelor religioase. El pare că face acţiunea pe care diavolul i-o sugera lui Iisus Hristos. Iată fragmentul biblic :
„Atunci diavolul L-a dus în sfânta cetate, L-a pus pe straşina Templului, şi I-a zis : - Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, căci este scris : «El va porunci îngerilor Săi să vegheze asupra Ta ; şi ei Te vor lua pe mâini, ca nu cumva să Te loveşti cu piciorul de vreo piatră». - De asemenea este scris, a zis Iisus : «Să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău».“
O legendă spune că există trei feluri de nebuni: acela care avea totul şi pierde brusc totul; acela care nu avea nimic şi care dobândeşte totul fără un proces tranzitoriu; în sfârşit, bolnavul mintal. Acestora, li s-ar putea adăuga un al patrulea, cel care sacrifică totul pentru a dobândi înţelepciunea, iniţiatul autentic. Acesta din urmă nu este nimeni altul decât Nebunul din Tarot, care se găseşte în afara zidurilor raţiunii, în afara normelor societăţii.Această stare, de nebun, este indispensabilă pentru a porni pe drumul evoluţiei spirituale. Ignorarea regulilor acestei lumi este primul pas pentru a le depăşi. Incetând să te mai raportezi la ele, le depăşeşti, anulezi efectul lor asupra ta. In acest moment, ai părăsit gloata oamenilor de rând, dar aceştia te vor considera nebun
. Şi, cu nebunia ta, vei porni pe un drum care, aparent, nu poate duce decât într-o prăpastie.
sursa: www.clubmistic.ro

17 comentarii:

  1. un fel de teorie a conspiratie la nivelul psihicului...

    RăspundețiȘtergere
  2. Costin: nu stiu ce sa spun...intr-un anume sens se poate spune si asa...

    RăspundețiȘtergere
  3. Diavolul este doar o utopie ce este abstractizată de către cărţi. Sunt sceptic şi fără cercetare nu cred în asemenea lucruri. Poate că este de vină şi modulul de sociologie pe care l-am făcut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Costea: nu te-am mai vazut de mult prin "cutiuta" mea :)

    nimic nu conteaza cu adevarat si totusi...uneori este necesar sa ai curajul de a fi "nebun"...
    cat despre diavol si Bunul Dumnezeu...nu o sa reinventam noi roata...

    RăspundețiȘtergere
  5. eddy: buna dimineata...o zi faina iti doresc la randul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu ştiam treaba asta. Uite că am mai învăţat ceva...

    RăspundețiȘtergere
  7. Păi, dacă te porţi altfel decât restul lumii, eşti considerat nebun. Dar aia nu-i musai o boală psihică, cât un non-conformism cu rol eliberator. E ceva care te determină să ieşi din turmă.
    Io pricepui că arcana respectivă vorbeşte despre aşa zisa nebunie a non-conformistului

    RăspundețiȘtergere
  8. Blue: ideea e sa ai curajul de a fi altfel daca simti ca vrei asta...e vorba de curajul desprinderii de "normalitatea" celor din jur...

    RăspundețiȘtergere
  9. Da.
    "Să ai curajul" nu-i o sintagmă fără rost în acest caz! Mai în glumă, mai în serios aş adăuga: n-ai decât s-o faci, că vezi tu pe urmă!
    :))
    Mie mi se pare că e mai greu să fii tu însuţi după ce te-ai desprins - decât desprinderea propriu-zisă.

    RăspundețiȘtergere
  10. Blue:pai...de aia se spune "curajul nebunului " :))

    RăspundețiȘtergere
  11. ...curaj..nebunie..orice lucru are o fata care se poate transcrie ca fiind nebunie si iti trebuie curaj s-al faci...cred ca sunt putin "luat" Eu iubesc oamneii nebuni, acei nebuni frumosi, pentru debilii mintali am compasiune..

    RăspundețiȘtergere
  12. Sophie: este...este foarte sanatos :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Uite, despre tarot nu stiu nimic, nimic ... Mi sa pare, ca o poveste, si povestile sint pline de adevaruri ...

    RăspundețiȘtergere