joi, 31 mai 2012

"Ceea ce nu ne lipseste ne apartine..."

Putem numara stele de pe cer din nebunie ori din plictiseala. Uneori din ambele motive. Insa de cele mai multe ori uitam sa ne numaram si pe noi… singura stea… singura planeta, singurul soare care conteaza !… Privim Universul cu o ciudata neincredere, de parca nu am putea concepe ca mai exista si alte lumi, si alte realitati, si alte locuri in care alte forme de oameni iubesc, urasc, ucid, traiesc… 
Astfel ca, realitatea ne izbeste necontenit cu partea ei ascunsa in umbra: 
Ceea ce nu vedem ne vede. 
Ceea ce nu simtim ne simte. 
Ceea ce nu ne lipseste ne apartine. 
Treptat, insa, lucruri pe care nu le vedem devin vizibile iar lucrurilor pe care suntem obisnuiti sa le avem incepem sa le simtim lipsa. Natura noastra ne spune ca omul este un sistem dinamic in care o infinitate de lucruri pe care le avem face schimb de materie si spirit cu o infintate de lucruri pe care nu le avem. Atat timp cat va exista un echilibru in acest sistem va exista si armonie. Insa omul este o fiinta haotica ce va tinde sa-si asume rolul cunoasterii si va claca in fata noilor infinituri de necunoastere pe care le va intrezari. 
Omul nu a fost creat pentru a fi fericit ci pentru a oscila intre nebunia descoperirii si plictisela de armonie. 

Fericirea este doar momeala ce-l va tine in cursa, pana la sfarsit…

Octavian Paler

16 comentarii:

  1. echilibru...deja' este fragil !

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine şi frumos a scris Paler! Îl recitesc din timp în timp, şi de fiecare dată apar în lumina înţelegerii noi şi noi faţete ale lumii văzute de la fereastra lui privilegiată ca poziţionare. Şi toate merită mult mai multe clipe de meditaţie decât avem noi de oferit.

    "Fericirea este doar momeala ce-l va tine in cursa, pana la sfarsit…"
    Hegel scria despre "viclenia Raţiunii" care, pentru a-şi atinge scopul [cunoaşterea absolută, sinteza ultimă dintre particular şi universal], lasă să lucreze pentru ea pasiunile şi credinţele şi străduinţele omului, mereu aceleaşi şi parcă mereu altele.

    Aşadar, colcăie în vieţile noastre iluziile înşelătoare, "viclene", momeli care mai de care mai materiale sau mai spirituale, mai terne sau mai strălucitoare, în vreme ce Raţiunea îşi caută tacticoasă, imperturbabilă de treburile ei.
    Noi să fim fericiţi!
    :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cum bine spun altii cu mai multa minte sau profunzime decat noi,aceasta fericire e doar o capcana...ne putem numi norocosi probabil pentru ca nu cadem prea des in aceasta capcana :))

      Ștergere
  3. Ce mica e lumea, si eu tot pe Octavian Paler l-am abordat astazi. Cuvinte intelepte spuse de un mare ganditor

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos spus, desi nu toti înteleg ce trebuie. Fura, au de toate si de aceea fura iar. Pentru ei este o norma, ca si "ceea ce nu este interzis, este permis".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca inteleg macar un picut sau daca se gandesc macar un picut atunci sunt sanse sa fim mai aproape de ceea ce ar trebui sa fie...un om...

      Ștergere
  5. l-am iubit pe Octavian Paler si continui sa-l iubesc! nu ma miscam din faza televizorului cand il gaseam in diferite emisiuni! e fantastic.. :)
    seara faina...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt de acord cu tine...e fantastic!
      iti lasa impresia ca vorbeste despre lucruri pe care si tu le gandesti exact la fel...doar ca bietele cuvinte sunt toate le el :)

      Ștergere
  6. ...cunoașterea, ignoranța și proiectul ne țin în viață...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cunoasterea si ignoranta...da...aceasta este pespectiva reala...frumos spus Dan...
      oricat de cunoscatori am fi suntem in foarte multe feluri...ignoranti...

      Ștergere
  7. Ignorantii sint mai fericiti. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ignori realitatea poti fi fericit...
      doar ca ea niciodata nu te ignora...cred ca de aici vine o parte din nefericirea noastra...

      Ștergere