sâmbătă, 19 mai 2012

Gradina OAR

In spatele librariei Carturesti pe straduta de langa Cinema Patria o sa gasiti fara sa cautati prea mult Gradina OAR si cand spun gradina, chiar despre un spatiu in care verdeata, florile si copacii batrani sunt la ele acasa, nici nu zici ca esti in Bucuresti pentru ca linistea te inconjoara de cum intri in gradina...
Numele provine de la Ordinul Arhitectilor Romani care isi are sediul in acelasi loc.
De altfel arhitectura isi face simtita prezenta in gradina in primul rand prin materialele folosite ca si decor...
Intimitatea este asigurata de separeuri al caror spatiu este delimitat de panouri foarte frumoase din marmura,granit sau lemn...mi-a placut mult aceasta idee, chiar  le-am atins pe cele din marmura pentru ca imi place mult acest material...
Ratanul din care sunt confectionate scaunele se potriveste foarte bine cu blaturile de sticla ale meselor dar si cu deschiderea spre iarba verde si copacii batrani pe care ii poti privi in timp ce bei o cafea, un suc sau un pahar cu vin...
Meniul cuprinde cateva sortimente de supe-creme, Quiche sau Cheesscake dar si bauturi.
Acestea sunt variate si la preturi care nu iti dau palpitatii...
Puteti bea o bere sau un ice tea, cocktail-uri alcoolice si non alcoolice, sampanie sau doar o cafea dar si aceasta "doar o cafea" o veti gasi in cateva sortimete demne de incercat...


Eu raman fidela ciocolatei calde si cea pe care am baut-o aici a fost groasa, dulce, cremoasa si cu o aroma proaspata de portocala absolut delicioasa.
Atmosfera este completata de muzica buna in surdina, expozitii de fotografie si din cand in cand de concerte de jazz sau piese de teatru...
Pe noi ne-a prins ploaia la OAR dar asta nu ne-a impiedicat sa ne simtim bine pentru ca terasa este acoperita cu prelate care s-au dovedit rezistente la ploaie...asa ca, nu aveti nici un motiv, indiferent de vreme sa nu va opriti putin din agitatia zilnica pentru cateva clipe de liniste in gradina OAR...

28 de comentarii:

  1. Văzând titlul postării, pe moment m-am întrebat dacă nu e cumva "Grădina Icoanei" redenumită după noii..."ctitori"... :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Pandhoraa, mă tentează atât grădina în sine, muzica, atmosfera, cât și ciocolata aceea caldă cu gust de portocale, care e ispititoare de-a dreptul!
    Weekend cu ieșiri frumoase și distracții pe gustul tău îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te-ai simti minunat acolo...garantat :)
      multumesc de urare Mirela dar ploua,ploua,ploua asa ca voi lenevi in casa...
      imi pare rau doar pentru Noaptea Muzeelor...dar pe ploaia asta,anul asta voi zice pas...
      sper ca macar la tine sa fie soare :)
      un w-end perfect iti doresc! :)

      Ștergere
  3. Daca as sta in Bucuresti, am aranja sa ne vedem acolo ... e verde, e intim si au cafea si vin. E perfect !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fiind o gradina nu ai avea cum sa nu te simti bine...si chiar este locul perfect pentru o cafea vara :)

      Ștergere
  4. am fost si eu de sf gheorghe mi-a placut f mult

    RăspundețiȘtergere
  5. ..copacii bătrâni, verdeaţă...frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar e frumos...eu zic sa o iei pe doamna ta si sa verifici informatia :)

      Ștergere
  6. Am fost aici si-mi place mult acest loc. E perfect intr-o zi calduroasa de vara:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Pare un mic colt de liniste, de pace, de a trai clipe de regasire. Deci se poate si la noi!

    RăspundețiȘtergere
  8. e superb! nu stau in bucuresti, da poate vin :)). te poop...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic ca vei ajunge intr-o buna zi :))
      pup si eu geanina

      Ștergere
  9. Nu stiam de acesta gradina, (in general eu nu mi-am petrecut verile in Bucuresti ca sa pot merge la prea multe localuri cu gradina acolo), apreciez si respect ff mult meseria de arhitect, dar pozele de mai sus nu mi se pare ca fac o reclama prea buna acestei gradine. Acele panouri apar mai curand ca niste perdele ieftine sau cel mult rufe puse la uscat redate asa in pozele de mai sus, si efectiv par a strica toata atmosfera descrisa in text...desi sincer sper, pt OAR, ca in realitate sa arate mai bine decat in pozele de mai sus ! (Nu e legat de fotograf cred, pur si simplu arata ieftin in sens de necalititiv.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic sa vezi cu ochii tai...pana atunci poti asocia marmura cu rufele puse la uscat daca asa se vad lucrurile de la tine,asta nu stirbeste cu nimic frumusetea gradinii :)

      Ștergere
  10. o adresa buna de notat,chiar pentru 13-15 iunie cand voi fi in Bucuresti. Poate ne intalnim acolo la o ciocolata calda ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ar fi pacat sa nu se intample asa...mi-ar face placere sa ne cunoastem si sa stam la povesti...umbra o sa avem,racoare cat de cat si bineinteles ciocolata calda sau un frappe racoritor...mmm....te astept :)

      Ștergere
  11. Re materialul marmura, mi-am dat seama ca in general eu prefer marmura sculptata si finisata in diverse forme rotunjite, nu ca dale sau placi, de aia probabil ca m-a frapat in mod neplacut ideea paravanelor/perdelelor de marmura de separeuri, (care in sine NU vad ce au sa caute intr-o GRADINA, fie ea si de tip local restaurant/cafenea, separeurile trebuind sa fie neaparat INAUNTRUL unor astfel de localuri, Gradinile avand cu totul alata functie pt oameni, fie ca sunt de tip local alimentar sau de alt fel). Ma frapase efectiv contrastul intre textul cu adevarat frumos, care descria intr-adevar o atmosfera prietenoasa, total potrivita pt o gradina, si fotografia care reda acele paravane, care am mai aflat ca erau si din marmura, ca de bambus sau matase nu era de ajuns ! Total neplacut pretentios in sens de prost gust, si, repet, nepotrivit ca idee pt o Gradina, mi s-a parut efectiv mie personal, dar asta e la nivel de afinitate personala, plus ca poate fotografiate din alt unghi sau cu o altfel d elumina poate ar fi putut fi mai bine pusa in valoare...desi NU cred ca era vorba de tehnica fotografica, chiar mi s-a parut oarecum nepotriviat si ideea de separeu intr-o gradina, si ideea de placa de tip paravan de marmura. Marmura e rece si in general in statui e chiar potrivita TOCMAI pt a reda distanta respectuoasa necesara intre privitor si statuie, plus, desigur formele rortunjite in mod artistic ii dau viata si caldura, dar ca dale sau placi mie mi se pare ca risca sa devina de nivel de lespede de mormant..desigur poate potrivita pt o cladire super-oficiala de gen minister, parlament, etc, dar la nivel de terasa de cafenea cam ridicola. NU am dorit sa ofensez pe nimeni, nici pe fotograf, nici pe OAR, (eu respectand ff mult acea profesie), era pur si simplu o critica de nivel de amator efectuata in stilul meu inabil, iar TEXTUL postului mie mi-a placut ff mult, tocmai de aia cred m-a frapat pe ce imagini parea sa fie efectiv risipit.

    Din pacate nu pot sa vizitez eu personal acel loc, pt ca Textul chiar m-a indemnat sa imi doresc sa il vizitez, (desi imaginile mi-au taiat cheful), dar NU e din cauza acestui articol, e doar pt ca eu nu planific vreo calatorie in Romania in viitorul apropiat, si efectiv chiar bat in lemn de 4 ori ca sa nu cumva sa se intample ceva care intr-adevar m-ar obliga pe mine sa calatoresc acolo.

    RăspundețiȘtergere
  12. PS Chiar ma simt cumva obligat sa clarific in continuare pt ca acest blog este un blog cu inclinatie artistica, ca mie uneori imi vine sa ma joc de-a crticul artistic, dar e ceva total amator, uneori o sa-mi placa ceva, alteori n-o sa-mi placa, si o sa fie si dupa toane sau cf ce oi mai fi auzit/vazut in ziua aia la TV/mass-media, dar trebuie inteles doar ca o critica oarecare artistica de nivel amator fata de obiectul artistic, (fie ca e poza, film, fie imagine de tablou, sculptura, fie ca e text literar...la muzica nu prea ma bag pt ca sunt afon si nu am apreciere artistica sau afinitate deosebita decat eventual pt ritm, sau videoclipul adiacent), NU ca o critica la persoana artistului sau a fanilor artistului respectiv prezentat.

    De ce fac uneori asta pe blogurile altora e ff simplu: e pt ca eu personal NU caut arta in mod special eu insumi, adica nu colind muzee ff frecvent, nu citesc literatura beletristica de destul de mult timp, si doar daca efectiv imi rasare in cale, si ma frapeaza prin ceva anume de interes total momentan personal, fie placut, fie neplacut, atunci voi fi tentat sa comentez. Dar am sa incerc sa nu fac asta prea des, pt ca stiu ca on-line se pot crea neintelegeri f usor, plus ca STIU ca habar nu am sa ma exprim bine in cuvinte, mai ales NU in scris, (desi nici verbal nu am obisnuinta asta ff des, decat daca ma preseaza cineva sa imi formulez o parere specifica in legatura cu o intrebare specifica, si de obicei de fapt evit cat pot, dar pe bloguri asa ceva nu pare sa mearga, pt ca am impresia ca in general pe bloguri se cer comentarii, desi sper ca nu se cer intotdeauna comentarii cf unor standarde anume de lungime, ca atunci, eu nereusind NICIODATA de cand ma stiu sa ma exprim in scris in mod concis, cf absolut tuturor profesorilor mei care m-au pus sa scriu compuneri sau cometarii literare, chiar trebuie sa renunt total...de altfel in general sper ca pe mine faza asta cu blogurile sa nu ma tina mai mult de max inca 5 ani, si cu blogurile in lb romana si mai putin)

    RăspundețiȘtergere
  13. nu este cazul sa-ti explici gusturile...este perceptia ta,eu nu voi face efortul de a ti-o schimba...
    ti-as putea spune ca asta a fost probabil si ideea,aceea de a aduce materiale care nu sunt folosite in mod obisnuit in acel context...dar de ce as face-o?
    tu ai ideea ta despre cum trebuie sa arate o gradina si tot ce nu se suprapune peste aceasta imagine este de prost gust-in viziunea ta-repet...
    daca totusi te va lovi ghinionul si vei calatori in Romania eu zic sa mergi sa vezi daca ceea ce simti are legatura cu realitatea :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu acum inteleg ceva mai ideea artei mai moderne dupa Duchamp incoace la nivel de soc/contrast, (ca tocmai am vazut un documentar educativ de pe BBC despre asta), dar efectiv am ramas curios pt mine insumi personal macar re ideea de baza referitoare la Funtionalitate a inutilitatii sau nepotrivirii ideii de Separeu intr-o Gradina, macar asta am nimerit-o, sau aici, in acest caz, chiar si daca e vorba de un local de oferit servicii la oameni nu e, sau nu trebuie sa vina vorba de Functionalitate ci doar de decor gratuit cf normelor si standardelor formale ale modernismului ?

    RăspundețiȘtergere