vineri, 4 mai 2012

Luna - superstitii si credinte

 


Se spune că superstiţiile au efect doar asupra celor care cred în ele. Pentru unii, ele nu sunt decât o asociere, o simplă întâmplare…
Psihologii afirmă că superstiţiile sunt un sistem de credinţe cu ajutorul cărora oamenii decriptează viitorul.
În mitologia românească, Luna a fost creată de Dumnezeu la şapte ani după Soare.
Era o fecioară foarte frumoasă, în straie din pânză strălucitoare, călătorind într-un car de argint, tras de şapte cai albi.
Ea a răpit însă inima propriului frate, incest care a dus la despărţirea lor.
Legendele mai spun că petele care se văd pe suprafaţa Lunii sunt făcute de Creator cu funingine, cu scopul de a o feri de iubirea Soarelui.
E posibil ca perigeiul lunar (perioadă în care Luna se apropie de Pământ) să provoace stări de nervozitate şi insomnii, ne spun astrologii.
În perioada aceasta, emotivitatea este mai greu de controlat şi persoanele sensibile pot trece cu uşurinţă la depresie.
Tot ei mai cred că în această perioadă te vindeci mai greu. De aceea, nu sunt indicate intervenţiile chirurgicale.
Luna Plină şi perigeul „se aliniază” în medie la un an, o lună şi 18 zile, spun astrologii.
Ei mai spun că fazele lunii te ajută să începi sau să-ţi duci la bun sfârşit planurile, proiectele, sarcinile de serviciu. Iată ce te sfătuiesc ei să ai în vedere:
Lună în descreştere: este o perioadă foarte bună pentru dezintoxicarea organismului. 
Este  recomandată pentru cure de slăbire, deoarece în această perioadă ai rezultatele cele mai bune.
Lună Nouă:
tot ce începe în această fază a lunii evoluează favorabil, se dezvoltă, creşte.
Este favorabilă şi în plan sentimental. Postul ţinut în Lună Nouă are efecte mai bune decat o cură de slăbire.
Lună în creştere:
este o fază prielnică pentru negocieri, tranzacţii, afaceri. Ce începe atunci va „face pui”.
Recomandată pentru a începe o relaţie, un drum, o afacere. Nu se fac intervenţii chirurgicale, deoarece vindecarea este grea şi înceată.
Lună Plină:
perioadă favorabilă deciziilor importante, declaraţiilor de dragoste, lămuririlor pe toate planurile.
Profund nefavorabilă în planul financiar şi  benefică pentru culegerea plantelor de leac.

Ei,ce spuneti?
Priviti luna acum cu alti ochi? :)

sursa:  www.clickpentrufemei.ro
foto: Amman, Iordania (Ali Jarekji, Reuters)

32 de comentarii:

  1. ...în noaptea de sâmbătă spre duminică poate fi observată SuperLuna !....cea mai mare luna !!! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmmm...o iau in seama, adica o privesc cateodata si ma minunez de cat de mult straluceste...de parca ar fi din argint. Insa atat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi place sa o privesc cand stau intinsa in pat...am senzatia ca ne privim in ochi...

      Ștergere
  3. luna pentru mine e o intreaga poveste...

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum inteleg eu multe... luna e de vina! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda... Eu nu prea ma inteleg cu Luna. Luna plina ma agita si imi da insomnii, chiar daca blindez toate ferestrele cu draperiile cele groase. Asta nu inseamna ca nu imi place sa o admir.

    RăspundețiȘtergere
  6. :)

    http://www.youtube.com/watch?v=RSihwytPMgI

    RăspundețiȘtergere
  7. dacă in "superstiţii" se vorbeşte că izvorul tuturor... întâmplărilor este cutia... pandorei, atunci tot acolo, prin ultimele pagini, scrie că luna este doar un link pentru această cutie, cu următorul înscris: "vrei necazuri? apasă aici!"

    RăspundețiȘtergere
  8. Hauuuuuuuuu! Dacă vin...vârcolacii? Ha, ha!

    O zi cât mai frumoasă! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei sunt mereu doar in trecere :))
      o zi frumoasa iti doresc la randul meu! :)

      Ștergere
  9. a. Precizările din articol provin de la astrologi.Ăştia mai erau denumiţi şi..."cititori în stele".Acum vedem din articol că au devenit şi..."cititori în lună".În concluzie, de la ei aflăm..."câte-n lună şi în stele"... :)))
    b. Da, privesc şi eu acum luna cu alţi ochi : din balconul meu, prin binoclu ! :)))
    c. Sincer să fiu, ca un semn de prietenie, îmi place să întâlnesc luna pe cerul nopţii.Asta ca să-i spun..."Noapte bună" şi..."somn uşor"! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o modalitate buna de a o simti aproape :)
      foto de inginer ne-a spus ca noaptea asta vom vedea SuperLuna :)

      Ștergere
    2. a. Acest termen de SuperLuna mă duce cu gândul la vreo SuperOfertă a lunii din vreun SuperMarket, la SuperPreţuri ce sfidează...etc...etc...Super, nu-i aşa ?! :)))
      b. În "1001 de nopţi", femeile frumoase erau descrise ca având "faţa ca de lună plină". Am avut ocazia să văd aşa ceva, confirm, şi mă minunez şi acum de frumuseţea lor...Ca şi de cea a ...Lunii...
      c. Vă urez să vedeţi cum "Luna pe cer trece-aşa sfânta şi clară" (Eminescu)...diseară ! :)))

      Ștergere
    3. e posibil sa fie la SuperOferta...vom vedea :)

      Eminescu a iubit definitiv luna iar tu Marco esti de un desavarsit romantism :)

      Ștergere
  10. Eu am o intrebare scolareasca de pura curiozitate despre istoria psihologiei (o disciplina relativ recenta, din cate am aflat eu de pe wikipedia, termenul respectiv de psihologie insusi fiind fost introdus pt prima oara de un umanist de origine croata Marko Marulic intr-o carte in lb latina in care il explica ca o stiinta a ratiunii sufletului uman, Psichiologia de ratione animae humanae, aparuta la sf sec XV sau inc sec XVI, ulterior mai larg popularizat de un medic, entomolog, si iatrochimist, (o disciplina interdisciplinara cu o radacina in alchimie si una in medicina populara in Flandra in sec XVI-XVII), olandez pe nume Steven Blankaart in sec XVIII in cartea lui numita Dictionarul Fizic, carte cu scopuri finale educative pt eventualii profesionisti interesati de cariere terapeutice la acea vreme in acea regiune, in care explica Anatomia, care se refera la Corp, si Psihologia, care se refera la Suflet):

    Care sunt sau au fost acei oameni profesionisti (cu diplome de studii de la vreo universitate anume si eventual chiar acreditati profesional sau nu) psihologi de cariera care au explicat superstitiile ca un sistem de credinte care au ca scop decriptarea viitorului ? Ca eu tare as fi curios sa stiu cum ii cheama.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rudolph are o intrebare...cunoaste cineva raspunsul? :)

      Ștergere
  11. P.S. Nu e ca as fi cumva suparat pe acei psihologi pe care doresc sa aflu cum ii cheama si unde au studiat, (desi nu cred ca majoritatea psihologilor sau neuropsihologilor clinicieni terapeuti de azi ar fi de acord cu o astfel de definitie, superstitiile fiind in general considerate de ei sisteme protectoare fata de diverse anxietati mai curand decat divinative), dar eu ii consider pe aceia (care au descris superstitiile ca posibile sisteme divinative), chiar posibil precursori inaintasi ai d-lui Daniel Kahneman, psiholog diplomat si el, (cu Bachelor of Science in disciplinele psihologie si matematica de la reputabila Hebrew University of Jerusalem, si PhD in psihologie de la Univ of California-Berkeley), laureat cu Premiul Nobel pt Economie in anul 2002, si numit de revista Foreign Policy unul din cei mai importanti ganditori globali pe anul 2011, dat fiind larg popular cunoscut ca si Economia contine elemente aplicate de predictii chiar ff serioase si posibil real utile pt omenire.

    RăspundețiȘtergere
  12. E frumoasa luna plina, numai sa nu se lase cu vreun cutremur...

    RăspundețiȘtergere
  13. si tu acum...mai bine gandeste-te la ceva romantic :)

    RăspundețiȘtergere
  14. o privesc intotdeauna cu aceeasi ochi :). mi-e tare draga! si cred ca si ei ii place de mine :))). seara faina....

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu cred în superstiții,dar luna are influență asupra pământului și asupra oamenilor !

    RăspundețiȘtergere
  16. Luna Plina a fost un subiect fascinant pentru oameni inca din antichitate. Inca de pe atunci, ei au incercat sa gaseasca legaturi intre comportamentul uman si fazele lunii. De altfel, cuvantul „lunatic” este derivat de la astrul noptii si desemneaza o persoana cu un comportament bizar.
    Indiferent de natura acestor superstitii, trebuie sa avem in vedere ca majoritatea sunt ilogice si desigur trebuie mereu sa gandim optimist si sa nu ne lasam manevrati de aceste superstitii. Depinde de fiecare om cat de mult crede in aceasta superstitie. Sunt oameni care isi lasa viata chiar manevrata de aceste superstitii
    Mie mi se pare minuat că luna este exact la distanţa potrivită relativ la mărimea sa ca să acopere perfect soarele la eclipsă? Sau că umbra pământului e destul de mare pentru a acoperi luna de tot la eclipsa de lună? Sunt proporţiile sistemului noastru solar care ne demonstrează înţelepciunea fără margini a Creatorului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa cum spuneam si in articol, superstitiile au efect asupra celor care cred in ele si asta pentru ca mintea noastra creeaza cadrul perfect pentru orice...
      am trai intr-o lume a absurdului sau poate ca nici nu am trai daca nu ar exista o Forta care sa echilbreze totul...
      eu imi imaginez lumea, universul, ca pe un ceas (de buzunar-ca astea imi plac ), fiecare rotita antreneaza mersul alteia dar toate sunt functionale datorita unui resort...
      luna este cu adevarat magnetica si, spre deosebire de soare, tangibila - in mintea mea, desigur :))

      Ștergere