luni, 4 iunie 2012

Despre romanul politist...

Dacă am face un sondaj de opinie în rândul publicului român, am constata că cele mai savurate filme sunt cele poliţiste. Acelaşi sondaj de opinie aplicat cititorilor de romane poliţiste ne-ar provoca o profundă dezamăgire.
Ne întrebăm contrariaţi dacă au dispărut cititorii români sau dacă romanul poliţist „nu are piaţă la noi“, lucru remarcat de Nicolae Manolescu.

De ce nu se citesc romanele poliţiste şi mai cu seamă romanele poliţiste româneşti? Suntem prea preocupaţi să parcurgem sute de pagini de limbaj academic cu dex-ul în faţă pentru a reţine la sfârşit câteva neologisme şi ignorăm romanele poliţiste pentru că sunt prea superficiale?
Lipsa unei tradiţii, abundenţa traducerilor, numărul redus al celor care au reuşit să se remarce şi să se menţină, lipsa de profesionalism şi poate de interes a criticii literare, reticenţa editurilor, costurile mari care împiedică tiraje şi mai mari, inexistenţa unui sistem eficient de promovare si marketing au dus la inhibarea autorului.Consecinţa e că cititorul român a ratat evoluţia romanului poliţist, care a devenit incredibil de complex, intriga poliţistă împletindu-se cu istoria, arta, teologia, psihologia, matematica, muzica. Interesul nostru pentru literatura poliţistă autohtonă a fost atât de redus, încât acum, în faţa raftului cu romane poliţiste, recunoaştem doar nume precum Agatha Christie, Raymond Chandler, Arthur Conan Doyle şi nu putem spune un nume de autor român de roman poliţist.
În pofida diferitelor încercări de a discredita acest gen, romanul poliţist are o valoare literară şi merită citit, constată recent Şerban Tomşa. Avem autori de romane poliţiste care merită tot respectul, care au dat opere remarcabile din punct de vedere artistic, a căror lectură se face cu foarte mare plăcere: Rodica Ojog-Braşoveanu, George Arion, Haralamb Zincă, Horia Tecuceanu, Olimpian Ungherea, Petre Sălcudeanu.

O atenţie deosebită merită să fie acordată Rodicăi Ojog-Braşoveanu, considerată doamna policierului românesc. În romanele sale, precum Moartea semnează indescifrabil, Enigmă la mansardă, Necunoscuta din congelator, Poveste imorală, Cocoşatul are alibi, Coşmar, O bombă pentru revelion sau în ciclul Melaniei şi în romanele de spionaj cu Minerva, remarcăm calităţile sale de scriitoare, limbajul aparte, în care arhaismele sunt foarte bine dozate, oferindu-ne o lectură plăcută şi captivantă..
Dacă după 1990 romanul poliţist românesc a cunoscut o oarecare decădere, asistăm azi, din fericire, la o încercare de relansare a acestui gen. Reeditarea romanului Atac în bibliotecă al lui George Arion a cunoscut un succes mai mare decât la momentul publicării. Alte romane recente care merită atenţie sunt Filiera grecească al lui Bogdan Hrib şi 3 cu ghinion al lui Emil Simionescu. Lista autorilor şi a romanelor poliţiste ar putea continua, dar să lăsam cititorul să descopere acest gen, care poate fi considerat, fără doar şi poate, literatură de calitate. 


(fragment)
autor:  Marieta Găurean




sursa: www.revista-apostrof.ro

30 de comentarii:

  1. UITE ,CARTEA ASTA NU AM CITIT-O,DAR MIRCIULICA MI-A FOST ATIT DE DRAG INCIT MI-AM BOTEZAT MOTANUL LA FEL...EHEEE ANI IN URMA.CINE STIE..CUNOASTE..SALUTARI //CATRINA DIN BUCOVINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine ai venit pe la mine Catrina din Bucovina :)
      cartea cuprinde o serie de povestiri pline de haz in stilul ei inconfundabil...
      Mirciulica drag mi-a fost si mie...el a fost unul din motivele pentru care am inceput sa iubesc in mod statornic pisicile :)
      Rodica Ojog-Brasoveanu este pentru mine, o diva a romanului politist romanesc...in alta tara ar fi avut celebritatea Aghatei Christie dar sunt sigura ca nu a regretat niciodata ca s-a nascut aici...a iubit cu patima Bucurestiul dar nu si epoca in care s-a nascut...de altfel ea singura spunea ca s-a nascut prea tarziu...

      te mai astept pe la mine :)

      Ștergere
  2. Eu nu ma numar printre cei care pun romanul politist pe paine,dar daca imi cade asa ceva in mana il citesc,de dragul lecturii:)...
    Ziua buna se vede mai bine prin lentilele roz:)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur sa te revad...ai disparut de ceva vreme :)

      imi plac cartile politiste,sigur,nu toate,dar in acest articol am regasit numele catorva dintre preferatii mei...sunt cu adevarat buni si asta nu pentru ca o spun eu :)

      daca ziua inca se pastreaza roz...e perfect! :)

      Ștergere
  3. Si cand te gandesti ca pe vremuri era bataie pe ele, veneau prietenii la mine ca la Biblioteca dupa romane. Mie imi placeau mult seria cu Capitanul Apostolescu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiu perfect cum era :)
      Capitanul Apostolescu ii apartine lui Horia Tecuceanu daca nu ma insel...

      Ștergere
  4. Am citit romane politiste in adolescenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu dar inca mai citesc sau le recitesc pe cele care mi-au placut mult de tot,Rodica Ojog-Brasoveanu fiind mai mult decat preferata mea :)

      Ștergere
  5. Melania si Minerva sunt doua doamne deosebite ! :)). Daca sunt suparata si citesc un roman al Rodicai Ojog- Brasoveanu ma binedispun imediat. Are un stil plin de verva si umor !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. aici ne asemanam :)
      ma bucur mult de tot ca iti plac cartile ROB...
      cat despre cele doua personaje...ce sa mai spun :)
      la fel,maiorul Cristescu si Dobrescu sunt doua personaje care echilibreaza prestatia celor doua doamne :)

      Ștergere
  6. in tinerete adoram romanele politiste, le preferam in locul celor de dragoste...cum se face ca tot ale rodicai ojog-brasoveanu?! :) se face, se face, pentru ca erau si sunt savuroase :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in curand o sa facem un club ROB :)
      adevarat...cartile ei sunt fermecatoare...
      are si cateva romane istorice dar tot cu intriga politista...sunt excelente mai ales ca foloseste limbajul acelor timpuri :)

      Ștergere
  7. Ei, da, si mie imi place cum scrie doamna ROB :)
    Fie politiste, fie istorice, romanele ei se detaseza net. O sa le caut in biblioteca la vara, in vacanta ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in cazul asta vei avea un plus pentru o vacanta placuta :)

      Ștergere
  8. Am citit multe romane politiste in adolescenta,Chiar mi-a facut placere sa-mi reamintesc de tot ce sa pomenit in comentariile de mai sus .
    Multumesc frumos pandora!
    O noapte senina!

    RăspundețiȘtergere
  9. de data asta filmu-i mai bun ca și cartea, domnu' Fieraru și grenada: un amplu discurs terorist, astăzi uitat dar atât de actual!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. unul din putinele ecranizari de roman politist reusite...eu imi amintesc felul in care respira :)

      in timp ce tu erai aici eu eram la tine citind...
      tu...tu si acea lume a ta :)

      Ștergere
  10. pe mine nu prea m-au atras romanele politiste! insa am citit acum de curand Eu ucid de Giorgio Faletti. atat de mult mi-a placut, nu am lasat cartea din mana pana cand nu am terminat-o. mie imi plac fooooarte mult cartile ce povestesc despre lumea araba. sunt fan :)
    poop :)

    RăspundețiȘtergere
  11. nu am citit romane politiste a caror actiune sa se desfasoare in lumea araba (cu exceptia lui Hercule Poirot) dar e o idee :)
    pup si eu geanina...faina sa-ti fie si tie si ziua :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records ”drept cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare”. Până în 2006, cărţile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume...Așa că, nu ne mirăm că e citită, îndrăgită, căutată!
    Rodica Ojog-Brașoveanu, o ador!
    Îmi amintesc ce spunea cândva:” Personajele negative îmi plac cel mai mult, se si simte: ele imi ies cel mai bine. Gri-gri, zis "Chat Noir" - un escroc de talie internationala - mi-e cel mai drag.” Și mie! O seară frumoasă, Pandhoraa! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aghata Christie...o minte sclipitoare si scormonitoare,cum sa nu te atraga romanele scrise de ea?
      ROB...o minte la fel de sclipitoare care ar fi meritat o recunoastere internationala...
      o admir mult pentru atmosfera deosebita pe care o gasesc in romanele ei...
      o seara minunata iti doresc la randul meu :)

      Ștergere
  13. Da, Rodica Ojog Braşoveanu. Probabil singurul scriitor de poliţiste româneşti care n-a plătit niciodată tribut clişeelor impuse în acest gen, înainte de '90."tovarăşul miliţian" lipseşte cu desăvârşire, la ea. În schimb, personajele sunt construite cu mare atenţie. Au profil, umbră, sunt vii.
    Orice asociere a numelui Rodicăi Ojog cu alţi autori de gen români e cel puţin nepotrivită. Iar pentru criticul literar e o biluţă neagră.
    Regret, dar asta e părerea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact...sunt vii si te implica si pe tine ca cititor in atmosfera vie pe care ea reusea sa imprime romanelor sale...
      nu stiu daca in acest articol a fost o asociere,as spune mai degraba o enumerare a unor autori care au reusit sa creeze niste personaje care se desprindeau de tipicul pe care chiar tu il aminteai :)

      Ștergere
  14. Cu excepţia Rodicăi, restul autorilor din enumerare nu fac decât să confirme tipicul. Mici dar complexaţi, stăpânind cu greu limba română, absolut străini de alfabetul tehnic al enigmei (excepţie: Haralamb Zincă), mergem înainte!

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi face o deosebita placere sa constat ca am deschias atetea discutii asupra romanelor politiste...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vizita ta ma onoreaza :)

      articolul tau este cel care a generat aceste discutii :)
      romanul politist inca traieste si comentariile celor care ridica capacul "cutiutei" mele as zice ca sunt o dovada :)

      Ștergere
  16. Initial, romanul politist se voia subiectul tezei mele de doctorat, insa am renuntat la idee tocmai de frica lipsei de interes din partea "publicului"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pacat...
      interesul publicului pentru romanul politist poate a fost usor diminuat dar nu a disparut...

      Ștergere
  17. Sa speram ca va materializa altcineva ideea

    RăspundețiȘtergere