duminică, 3 iunie 2012

Rusaliile si Dansul Calusarilor

În tradiţia populară, sărbătoarea Rusaliilor este asociată cu manifestarea "ielelor" sau a "rusalcelor", spirite care locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor, să-i îmbolnăvească.
Boala seamănă cu o transă hipnotică ce nu poate fi dovedită decât de puterea magică a căluşarilor. Obiceiul spectaculos al căluşarilor, deosebit de vechi, este cunoscut mai ales în localităţile Conţeşti, Lisa, Năsturelu, Bragadiru şi Zimnicea.
Bătrânii satelor cred că dacă eşti bolnav, te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.
Dansul căluşarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele şi recoltele de influenţele negative. De aceea, cei atraşi de Rusalii se pot vindeca doar cu puterea magică a căluşarilor, singurii capabili să lupte împotriva maleficului.
Împreună cu Paştele, Pogorârea Duhului Sfânt este cea mai veche sărbătoare creştină, fiind prăznuită încă de pe vremea Apostolilor. Despre ea amintesc şi Sfântul Irineu (202), Tertulian, Origen, Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325) ş.a. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era sărbătorită împreună cu Înălţarea Domnului. După aceasta, Înălţarea a fost mutată la 40 de zile de la Paşte, Cincizecimea devenind sărbătoare de sine stătătoare, informează Agerpres. 


sursa: libertatea.ro

 

24 de comentarii:

  1. cred ca este unul dintre dansurile populare cele mai cunoscute si foarte greu de executat...breakdance cica a aparut in 1969 ... ntz...era inventat de noi, ei l-au americanizat ! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. E bine ca s-a pastrat acest dans pana azi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este unul dintre dansurile noastre cu adevarat spectaculoase :)

      Ștergere
  3. O traditie interesanta. Duminica placuta:)

    RăspundețiȘtergere
  4. interesanta,nimic de zis :)
    placuta sa-ti fie si tie Duminica :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce valori culturale inestimabile avem si noi romanii!...

    RăspundețiȘtergere
  6. ei ...am facut multe in viata mea dar dansul calusarilor nu am apucat sa-l execut :))). sper sa mai am timp ...noapte faina...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt sigura ca da :))
      faina sa-ti fie si tie noaptea :)

      Ștergere
  7. Oare tinerii de acum, or mai fi stii ce inseamna Rusaliile...si daca da, or sa stie sa le pastreze?...

    RăspundețiȘtergere
  8. eu cred ca stiu cu mult mai multe decat credem noi...
    au ore de religie la scoala...
    oare cum ar fi fost daca le-am fi avut si noi?
    eu am am avut-o pe bunica mea care imi povestea despre Craciun si Paste...pentru mine erau un alt fel de povesti :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu care iele m-au atras si pe mine in somnul de amiaza si am lasat aragazul pornit la foc redus cu tigaia plina de ulei pe el... noroc cu tropaiala calusarilor ploii de la geam caci m-am trezit totusi, intr-un fum de nedescris si un miros de cartofi prajiti... it`s ok by now! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. ce ti-e si cu ielele astea :))
    ai grija...acum e luna plina :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Stiam eu de undeva ca Rusaliile sunt asociate in Romania cu niste sarbatori pre-crestine, si chiar am intrebat aici in Norvegia daca si la ei e asa, dar s-au uitat la mine total fara intelegere in legatura cu asta, pt norvegienii contemporani Rusaliile fiind total asociate cu sarbatoarea religioasa crestina, iar ei majoritatea fiind liber cugetatori asociind-o doar cu o zi libera de la serviciu. In Norvegia, mi se pare, crestinismul a venit total ca strain fortat din afara si am impresia, (desi e total posibil sa ma insel, pt ca nu am prea citit despre asta), sarbatorile pre-crestine sunt total separate in mintea lor asa la nivel de secole de traditiile vechi rurale scandinave, care si alea se pastreaza, insa nu la nivel de sarbatori oficiale, (adica nu s-au prea intrepatruns unele cu altele cum mi se pare ca este in sudul Europei), ci mai mult in cultura sociala, si unele obiceiuri de sarbatoari separate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este firesc ca lucrurile sa fie diferite de la o cultura la alta...

      Ștergere
    2. Da, de ex si spre comparatie cu Franta, unde biserica este ff separat oficial de stat, aici in Norvegia biserica nu e separata de loc de stat, (si abia ffff recent i s-a mai limitat oarecum influenta, desi nu de tot, in general afacerile bisericesti fiind mutate acum sub Ministerul Administratie si Reformei/Reinnoirii Guvernamentale, iar Biserica Norvegiei ramanand reprezentata doar in Consiliul de Stat, acum in mai 2012 luandu-se in consideratie posibila schimbare a art 12 din Constitutie care zice ca cel putin 1/2 din membrii Consiliului de stat trebuie sa apartina Bisericii Norvegiei, plus destul de recenta schimbare si re-schimbare continua a paragrafului 2, care abia recent zice ca fiecare are dreptul la libertatea religioasa, desi dupa aia zice in continuare ca biserica oficiala de stat este Biserica Norvegiei si ca cetatenii care aparatin acestei confesiuni trebuie sa se simta obligati sa isi creasca copii in aceeasi religie), totusi lumea contemporana se considera chiar mandra de a fi predominant liber-cugetatoare, in timp ce superstitiile despre catolicism persista, (reprezentate cu mare succes in tot felul de best-seller-uri de nivel de mystery-thriller), iar obiceiurile protestant reformate sunt chiar inradacinate la nivel social prezent destul de adanc, aici Reformatia fiind asociata ff strans si cu alfabetizarea si educatia publica in general. Cred ca punctul conflictual major intre societate si biserica in Norvegia mai recent contemporana in ceea ce priveste Reformatia a fost in legatura cu miscarea de egalitate in drepturi a femeilor, pt ca in rest am impresia ca sunt cu totii de acord ca persoanele care sunt calugari iezuiti sunt oarecum posibil suspecti, de vreme ce abia in 1956 li s-a permis dreptul de rezidenta aici in Norvegia, (si asta mai mult fortat de imprejurarile revoltei anti-comuniste din Ungaria, cand a trebuit sa se dea azil politic unor seminaristi unguri caltolici iezuiti) !

      Ștergere
    3. interesant ce spui tu aici...

      Ștergere
  12. Plăcut să mai vezi pe undeva dansul călușarilor. Au cam dispărut dansurile folclorice originale de pe micile ecrane. Ce se mai poate vedea, e mai mult prilej de leganare a unor părți ale corpului..., bine dezgolite !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu daca e chiar asa...nu ma uit la emisiuni cu tematica folclorica decat intamplator dar am o prietena care danseaza ca hobby intr-un ansamblu folcloric...stiu ca are o gramada de costume foarte "imbracate" conform regiunilor respective si ca munceste foarte mult...
      oricum,dansul calusarilor m-a emotionat de cand eram mica...are un ritm tulbulator de alert :)

      Ștergere
    2. Dansul calusarilor are intotdeauna mare succes de public, inclusiv international. Eu l-am vazut prima oara nu in Romania, ca pe atunci, chiar inainte de 1989, la TV chiar ca nu mai erau programe misto de vazut, oricum nu tin minte sa fi dat vreodata acest dans la TV in anii aia, insa diverse ansambluri folclorice de dansuri romanesti inca mai colindau alte tari, si am vazut si eu cu ocazia asta dansul Calusarilor cand eram mic ! Abia dupa Revolutie l-am vazut la TVR, dar nu imediat, abia dupa cativa ani cred.

      Ștergere
    3. eu l-am vazut pentru prima data cand eram mica intr-un spectacol la Sala Palatului...a fost fascinant...costumele,clopoteii,panglicile colorate dar mai ale acel ritm grozav...cum as fi putut sa nu ii indragesc? :)

      Ștergere