miercuri, 9 ianuarie 2013

Felinarul rosu si bordelul...


Despre prostituţia bucureşteană, localurile şi cartierele unde se practica această, în perioada interbelică şi antebelică se vorbeşte pe un ton ce fluctuează de la ruşine la admiraţie. Legalizarea şi chiar impozitarea acestei ocupaţii după o sumă de modele ce au existat odinioară în România stârneşte azi discuţii aprinse.
Culoarea roşie şi felinarul roşu, asociate bordelului, ar proveni de la lămpile roşii purtate de lucrătorii de la căile ferate, lăsate în afară bordelului când bărbaţii intrau acolo, pentru a fi găsiţi mai uşor în cazul în care erau nevoie de ei, dacă se modifică traseul vreunui tren.
Alte explicaţii ar fi că felinarul roşu, cu tot cu sensurile lui, ar veni de la culoarea roşie a hârtiei cu care erau decorate lămpile de la bordelurile din China antică, pentru a fi recunoscute că atare.
În timpul Primului Război Mondial, bordelurile din Belgia şi Franţa erau vopsite în culori diferite, pentru a fi deosebite, astfel: în albastru, pentru ofiţeri, în roşu pentru grădele inferioare.
Casele de toleranţă din Bucureştiul interbelic şi antebelic funcţionau legal, cel puţin de la finalul secolului al XIX-lea. Totuşi acest lucru nu exclude faptul că erau hanuri şi locuinţe unde se practica clandestin prostituţia. Astfel de localuri unde se putea agăţa o prostituată fără condicuţă erau adesea braserii, varieteuri precum "Salata" din preajmă Gării de Nord, cluburi de noapte etc. În vară lui 1944, o prostituată îşi declară tarifele: "500 de lei fiecare client, cu două, trei rapoarte sexuale şi dormit cu el". Asta în condiţiile în care salariul vremii oscila între 200 şi 800 de lei. Spre exemplu, un mecanic de locomotivă, una dintre cele mai bine plătite meserii, avea în jur de 850 de lei şi o pâine de 2,5 kg raţie pe zi.
Dar nu toate fetele erau aşa de scumpe: se pare că o "întâlnire" în Grădina Publică, în boscheţi, costa între 10 şi 50 de lei, depinde de muşteriu. Un consult medical pentru depistarea bolilor venerice ajungea, pentru libere profesioniste, cu deplasarea medicului la bordel, 100 de lei, iar pentru "sărmane", care se duceau la dispensar, 50 de lei sau gratuit.
La sfârşitul anilor '50, a fost demarată o misiune de "reeducare a elementelor care nu corespundeau noii morale marxist-leniniste". Dacă noul cod penal din 1948 nu aduce atingere prostituţiei, decretul numărul 351 din 1949, abrogat ulterior în 1951, va reprezenta prima măsură care deschide calea incriminării prostituţiei.
Prostituatele vor fi trimise în Centre de reeducare pentru "adaptarea lor la exercitarea unei meserii şi al redresării lor morale".
Următorul pas şi cel propriu-zis al incriminării practicii s-a făcut prin articolul 433 al noului Cod Penal din 1957. Potrivit acestuia, pedeapsă pentru procurarea, de către o femeie, a mijloacelor de existenţa, din raporturile sexuale cu diferiţi bărbaţi, era considerată infracţiune.
Mai mult, în 1954, România a aderat la Convenţia pentru reprimarea traficului cu fiinţe umane şi a exploatării prostituării altei persoane. Prostituatele prinse în fapt erau imediat trimise în fabrici. Multe prostituate rămâneau însă în serviciul şefilor comunişti şi numai aparent angajate în vreo fabrică. Prin anii ‘65 - ‘70, când prostituţia nu se mai practica la scară largă, tinerele care în urmă cu două - trei decenii îşi făceau hatârul prin locuri rău famate erau acum muncitoare cu vechime. Se vorbea pe la colţuri despre ele şi puţini ştiau care fusese meseria lor înainte. Deveniseră femei respectabile, cu familie şi copii, doar securitatea le mai folosea arareori, în diferite misiuni.



sursa: Historia









36 de comentarii:

  1. Nu s-a schimbat nimic.
    Oficial sunt proscrise, practic sunt folosite la toate nivelurile; este plină presa atît de telefoanele lor, cît şi de scandaluri repede muşamalizate.
    De fapt, toată această "problemă", musteşte de ipocrizie: "aleşii" se tem să oficializeze această ocupaţie pentru că Biserica se opune; şi cum Biserica este un important agent electoral, nefericitele acestea sunt supusele unei mafii cu legături la cele mai înalte trepte ierarhice din stat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca intotdeauna ai "cuvintele la tine" :)
      ai exprimat sintetizand o realitate pe care lumea o ignora voit...
      o realitate cu mult mai urata decat putem noi sa ne imaginam,cu siguranta...

      Ștergere
    2. Daca ar fi legalizata n-ar mai fi asa de urâta. Ca si drogurile. Atentie, nu înseamna ca eu sunt de acord cu asta...

      Ștergere
    3. presupun ca doar cei care profita de pe urma prostitutiei sunt si de acord cu existenta ei dar am luat nota de atentionarea ta si da,asta cred si eu...legalizarea ei ar face ca lucrurile sa nu mai para atat de murdare...

      Ștergere
    4. Una din problemele practice este ca "lumea" prostitutiei reale este in mod cat se poate de concret asociata cu lumea drogurilor. Eu cred ca legalizarea, mai ales in conditiile actuale din Romania, ar aduce poate doar initial o oarecare degrevare, "usurare" pe sistemul judiciar si politienesc in mod temporar, insa pana la urma, destul de rapid, s-ar recrea o "piata neagra" paralela, cu "granite" destul de difuze intre cercurile prostitutiei legale si a celei ilegale, cu consecinta ca de fapt fenomenul prostitutiei plus al criminalitatii generale de fapt s-ar largi, si s-ar extinde, nu s-ar limita in mod circumscris si "public sanatos" asa cum s-ar putea presupune la nivel "ideal".

      Dar asta nu cred ca e doar in Romania, chestia asta a lumii unei prostitutii legale paralele cu una ilegala a existat si exista de fapt peste tot unde prostitutia a fost legalizata, era si pe vremuri in Roma antica am citit pe wikipedia, exista si in alte tari contemporane cu prostitutie legala.

      In Norvegia exista un fel de compromis cu scop de ocrotire sociala a unor persoane posibil vulnerabile + de a preveni oarecum riscurile de abuzuri sau coruptie politieneasca, in sens ca oferta de prostitutie NU este ilegala, insa solicitarea serviciilor de prostitutie este ilegala, astfel incat clientul solicitator o va incasa legal destul de sever, si nici nu se pot face (si nu se vor da bani pt) operatii de "sting" undercover cu politisti care s-ar preface ca sunt clienti astfel incat sa poata captura prostituate. Pe de alta parte, desigur ca fenomenul exista, si este in continuare asociat cu activitati criminale diverse, mai ales legate de droguri, iar persoanele vulnerabile raman in continuare la fel de vulnerabile si exploatate de cei mai "puternici" din acele cercuri, ca peste tot in lume, insa deoarece in general in Norvegia contemporana nu prea exista saracie reala, nu exista foame absolut de loc, plus exista adaposturi de lux pt multa lume, plus se prefera drogurile sedative si anesteziante celor "stimulante", asa in general lumea e destul de pasnica, adica nu prea exista violenta crescuta la nivelurile criminale mai obisnuite de zi cu zi decat poate in cazuri mai rare.

      Interdictia de a solita prostitutie se extinde si asupra cetatenilor norvegieni aflati in vacanta in alte tari si asta e repetat destul de des in presa, alaturi de povesti despre lipsa de umanitate a inchisorilor din alte tari ale lumii, (astfel incat sa fie aparati si cetatenii norvegieni, care ar dori sa se angajeze in oferta de prostitutie in alte tari, unde si acest lucru este ilegal).

      Presa norvegiana de tip local si tabloid este deosebit de educativa si adesea hazlie ! Este absolut imposibil sa se enerveze cineva citind sau ascultand stirile unei zile obisnuite din mass-media norvegiana. Din pacate tineretul mai citeste si de pe Internet, insa primul ministru a adus recent aminte tuturor sa fie atenti in ce fel se comporta si se exprima pe Internet. Eu am evaluat ca blogul Pandhoraa ar putea primi aprobare de blog OK cu valente largi social-educative de la primul ministru norvegian, altfel nici nu as fi indraznit sa comentez aicea !

      Ștergere
    5. m-am linistit,daca primul ministru norvegian ar fi de acord cu blogul meu,ce mi-as mai putea dori? :)

      ma bucur ca ai adus detalii despre legea din Norvegia pentru ca eu una nu stiam de existenta ei...
      mi se pare cu adevarat o lege ok care ajunge in mod real la esenta lucrurilor...
      este atat de evident faptul ca daca nu ar exista cerere oferta ar fi inutila...

      Ștergere
  2. Culoarea roşie aleasă, cred că este mai degrabă o aluzie la semnificaţia culorii roşii şi anume iubirea, numai că în acele circumstanţe (bordeluri)numai de iubirea nu putea fi vorba.
    Subscriu celor spuse de Tiberiu . Ar fi multe de spus pe tema aceasta, mai ales că este vorba de categorii diferite, care ar trebui privite diferit. Sunt cele ce se vând din interes:bani, obţinearea unor avantaje, dar şi acelea care se vând ca să nu-i moară copiii de foame şi acelea care sunt sechestrate şi obligate să practice prostituţia. Aceste două categorii, mai ales ultima, mă face să mă cutremur şi să mă întreb ce chip pot avea acele bestii care le folosesc? Părerea mea: să se legalizeze, dar să fie sub lupă, iar pedepsele pentru bestiile sechestratoare să fie similare cu cele pentru criminali.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este evident faptul ca prostituatele nu sunt toate la fel...
      intre a alege o modalitate "placuta" de a face bani si sclavagismul sexual este o uriasa si definitiva diferenta si la randul meu subscriu la ce ai spus tu,pedepse aspre pentru astfel de fiinte care distrug vieti si o legalizare a prostitutiei bine si corect monitorizata...
      pe de alta parte nu ar exista aceasta "tagma" daca nu ar exista si consumatori...
      intotdeauna femeile au platit pentru ca se prostituau dar niciodata nu au platit cei care le foloseau...
      unele femei au vocatie pentru aceasta profesie si nu cred ca asta este o rusine dar este rusinos cand ele sunt transformate in marfa...

      Ștergere
    2. In lumea mai reala de zi cu zi, majoritatea prostituatelor (si a prostituatilor, ca exista si baieti) sunt persoane tinere fara educatie, fara familie mai solida, fara vreo speranta reala de a avea vreodata vreun job sau macar vreo calificare in ceva anume, cu consum crescut de droguri ilicite, adesea cu probleme asociate de sanatate mintala si IQ mai redus. Desigur ca aceste persoane vulnerabile vor fi la risc de a fi exploatate destul de usor, pt ca persoanele vulnerabile + mai izolate in general sunt exploatabile si exploatate destul de usor, indiferent de domeniul de activitate, insa si mai abitir daca ar fi vorba de un domeniu unde nu prea exista prezenta politieneasca mai serioasa.

      Desigur exista probabil si cateva "varfuri" de geniu talentat si cu chemare pt acest fel de activitate, fie ca lucrator profesionist, fie ca amanager-administrator, si exista intotdeauna si speranta unei posibile promovari interne de la simplu lucrtor la manager, ba chiar si programe de training de la consumator de droguri si oferatnt de servicii de prostitutie la manager de distributie si de coordonare, desi din pacate inca exista discriminare in acest fel de avansari impotriva persoanelor de sex feminin si a unor persoane masculine gay. Am vazut recent la TV un interviu cu o persoana de sex feminin de nivel manager pe domeniul de activitate prostitutie care ar putea fi un role model bun pt a atinge pragul de 40 % de femei in leadership managerial si politic cerut pe UE ! Pacat ca nu am vazut inca la TV asemenea role-modeluri si pt persoane gay masculine in acest fel de roluri de leadership, decat mai rar pe domeniul modei si al interior design-ului si in industria artelor generale, insa nu imi pierd speranta !

      Ștergere
  3. Tiberiu are dreptate, nu mai zic nimic altceva...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mno, mai spun ceva şi gata:
    nu pricep şi bună pace de ce, prostituţia masculină - pentru că există şi cohorte de homo care se oferă (sînt şi ei în ziare) nu-i niciodată luată în colimator.
    Şi nici despre "prostituţia intelectuală" - de ambe sexe - nu suflă nimeni, nici-o vorbă.
    ps. subcriu la cele spuse atît de gazda noastră, cît şi la cele spuse de Aurora; ştiu mult mai multe despre acest subiect dureros dar, prefer să-i las şi pe alţii să-şi expună punctul de vedere. Nu deţin eu, tot adevărul. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate ca pentru cea "intelectuala" ar trebui schimbata culoarea felinarului...sau poate nu :)

      Ștergere
    2. Tocmai că nu! :)
      Roşul... he he ... roşul ... :)
      Roşul nu poate să roşească. :P

      Ștergere
    3. In cazul baietilor gay in activitati de prostitutie e vorba in primul rand de lipsa de organizare politica si mai ales de role-modeluri in functii de leadership manageriale si politice, plus lipsa de larga vizibilitate veche de cateva secole in mass-media-TV ! Am adresat mai sus aceasta problema de discriminare ! Plus mai exista si vechea rivalitate politica din cadrul aliantelor feministe + gay, care sunt totusi mai recente si mai bine organizate pt adresarea unor posibile conflicte si rivaliati peste ocean, insa nu imi pierd speranta si pe UE pe viitor, mai ales cu exemple pozitive din Franta, Germania, Austria, Spania, si Italia. Pana si in Bulgaria parca e mai bine decat in Romania din acest punct de vedere politic-organizatoric si de training. Nu ne putem lasa mai prejos !

      Ștergere
  5. parca in norvegia e legea aia geniala unde SINT AMENDATI CLIENTII prostituatelor si nu fetele? multi pesti si-au luat zborul spre tari mai calde

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiam de existenta acestei legi,imi place ideea :)

      Ștergere
    2. Tibi a zis si eu sunt deacord.
      Dar faza asta cu amendarea clientilor nu o stiam.....hihi...buna treaba asta.
      Pupaceala!

      Ștergere
    3. nu-i asa? :))
      te pupacesc si eu :)

      Ștergere
  6. lânga comentariile facute de Tibi si Aurora, nu poti decât sa te repeti... si nu este cazul. Intersant articol!
    Am vazut câteva filme pe tema prostituţie si sechestru, inspirate din realitatea actuala! înfiorator! Bestii sunt si cei ce organizeaza asa ceva, dar si cei ce profita de asemenea situatii. Mi-ar placea sa fie adevarat ceea ce a spus Karmapolice!
    Noapte linistita tuturor!
    Somn usor, draga mea draga :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Carmen pentru apreciere :)
      da,e un subiect dureros de crunt :(
      pup si eu draga mea draga,buna dimineata!

      Ștergere
  7. De acord cu spusele Aurorei. În general, e mai bine să fie oficializată, decât pe furiș, ilegal, să dea apă la moară și de lucru celor certați cu legea.
    O zi frumoasă, dragă Pandhora! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Vrei sa te fac sa razi?
    Cand am ajuns pentru prima data în Amsterdam am parcat masina pe undeva pe langa "de wallen". Asa sunt numite cateva strazi în centrul vechi, unde sunt prostituatele.
    In oboseala noastra nu am observat "vitrinele" dar am observat ca ceva nu e normal ptr ca copii radeau de se stricau....
    Nici nu stiu cum am parasit de repede "incinta"!!!!
    pup draga mea, o zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ooo...cred ca s-au distrat copios cu ceea ce le-au vazut ochisorii :))
      pup si eu draga Minnie! :)

      Ștergere
  9. nu stiam de unde este chestia cu lampa :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu are rost sa repet cele comentate deja ! Interesanta lege in Norvegia. Am vizitat in Amsterdam cartierul lor si mi-a lasat un gust amar!
    Sa ai o zi mununata, pandhora !
    P.S. De obicei fac eu comentariul meu si apoi le citesc pe celelalte... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am ajuns inca la Amsderdam dar cand voi ajunge voi vrea sa vad cu ochii mei...
      o seara faina iti doresc la randul meu! :)

      Ștergere
  11. Despre prostitutie stiu si eu o multime de chestii.
    Mai multe decat as fi vrut sa stiu.
    Am convingerea ca legalizarea ar rezolva multe probleme dar nu se doreste. Biserica cat s-ar opune nu ea e problema. S-ar da legea si gata. Insa din prostitutia "la negru", ca sa zic asa, traiesc mai multi decat se crede. Si poate constitui un motiv foarte bun de santaj. Cat despre cea intelectuala...desi nu stiu sigur daca Tibi s-a gandit la acelasi lucru...aceea e mult mai extinsa decat se poate imagina. O singura cautare pe net a cuvantului escort sau ceva inrudit...si te sperii de ceea ce gasesti. Exista forumuri unde se discuta despre prostituate cum discutam noi pe bloguri despre carti si filme...
    Pandhora, stii ca erau si abonamente la prostituate? ;)
    O noapte buna! Ne intalnim maine la reflexii. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact,ai punctat corect,nu se doreste legalizarea ei pentru ca ar disparea multe din "avantajele" pe care le au cei care profita acum de pe urma ei...
      si cel mai mult profita tot cei care sunt sus-pusi iar de platit platesc cei care sunt "talpa" iar cel mai ult platesc nefericitele acelea care uneori dispar ca si cum nu ar fi existat vreodata :(

      da,stiam ca existau abonamente :)

      buna dimineata Elly,ne revedem la reflexii! :)

      Ștergere
  12. Mi-a plăcut mult articolul! Iluminant ! Mulțumesc mult Pandhoraa!
    O seară plăcută să ai :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Interesanta istoria Felinarelor Rosii! Nici prin gand nu mi-ar fi trecut de unde la vine denumirea! :))
    Week-end placut draga Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa stii ca nici eu nu stiam,am aflat citind articolul de pe Historia si am zis ca e cazul sa aflati si voi :)

      Ștergere