joi, 7 februarie 2013

Joffre - Prajitura Maresalului


În 1920, celebrul mareşal francez Joseph Jacques Césaire Joffre, cunoscut şi ca Papa Joffre, sosea la Bucureşti, la invitaţia Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Mareşalul era trimis pentru a-l decora pe regele României cu „Medalia militară franceză”.
Ceremonia a avut loc la Palatul Artelor din Parcul Carol. În plus, mareşalul francez a conferit oraşelor Bucureşti şi Mărăşeşti „Crucea de război”; ceea ce a determinat primăria din Mărăşeşti să decidă ca pe stema oraşului să apară Arhaghelul Mihail cu inscripţia „Pe aici nu se trece”.

Pentru a onora vizita ilustrului oaspete francez, celebrul cofetar Grigore Capşa, furnizor al Casei Regale, a creat o prăjitură de ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor militare franceze. Şi pentru că mareşalul suferea de diabet, maestrul cofetar cu studii la Paris a preparat o prăjitură nici prea mică, nici prea mare, pentru a putea fi consumată fără riscuri de cel în onoarea căruia fusese inventată. Prăjitura care purta numele mareşalului era făcută din unt, zahăr, ouă, făină, arome şi, mai ales, cacao de cea mai bună calitate, toate îmbrăcate într-o delicioasă glazură de ciocolată.
Prăjitura se prepara în două etape. Prima consta în prepararea fursecurilor din albuşuri frecate cu zahăr. În amestec se adăugau apoi gălbenuşurile, amestecate cu sare şi făină. Amestecul era pus la cuptor. După ce fursecurile se răceau erau acoperite cu o cremă de ciocolată, obţinută din unt moale, zahăr pudră, vanilie, rom, cacao, apă,
gălbenuşuri de ou şi frişcă. Peste primul fursec se aşeza un al doilea, iar turnuleţul astfel obţinut se tăvălea prin glazură de ciocolată. Rezulta o prăjitură cu o puternică aromă de cacao, care se topea, pur şi simplu, în gură. Prăjitura Joffre a făcut înconjurul lumii, fiind preluată de bucătăria franceză din a cărei tradiţie fusese inspirată. Totodată, reţeta a intrat în oferta cofetăriei româneşti şi nu există practic cofetărie în România care să nu prepare prăjitura cu pricina.
Pentru consumatorii români, prăjitura Joffre a părut prea mică. Prin urmare, Casa Capşa a scos pe piaţă o altă versiune, mai generoasă – cea a tortului Joffre, obţinut după aceeaşi reţetă, dar cu gramaje mai mari. (Autor: Daniela Şerb,sursa: Historia.ro)

Ce spuneti de o felie de tort? :)


44 de comentarii:

  1. Eu mă înscriu, da' la o felie mare ! :)
    Am și eu o rețetă de tort tip Joffre, pe care o am de la mama. Pentru cine e interesat, e aici
    http://zinnaida.ro/2011/12/tort-de-ciocolata/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a ta sa fie! :)
      ma topesc dupa tortul Joffre asa ca vin sa vad ce cuprinde reteta ta...

      Ștergere
  2. delicioasa reteta si istoria jofrei cum ii spunem noi mai pe romaneste sau prin viu grai.
    la noi prajiturile trebuie sa fie pe masura gustului :))
    cat mai imense :))
    deh, popor gurmand :)
    o zi buna

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarul e ca francezii manaca putin sau la ei portiile sunt atat de mici incat lesini de foame doar privindu-le :))
      am servit o sigura data un mic dejun la Paris format dintr-o cafeluta strong,suc de portocale si un croissant atat de mic incat mi s-a facut si mai foame dupa ce l-am mancat :))

      Ștergere
  3. Ah ce pofta imi este! Hmmmmm, visez cu ochii deschsi! Cred ca dupa orele de serviciu ma duc astazi la cofetarie! :-D
    Te pup, draga mea draga. Sa ai o zi dulce, ca tine! ♡♥♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa gusti ceva si pentru mine,da? :)
      te pupacesc si eu draga mea draga!

      Ștergere
  4. Pandhora, io te iubesc pe tine, dar spune-mi tu acum, de unde puşca mea să iau repede o Joffre?? Că leşiiinnnnnnnnnnnnn de poftă! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. off off off....
      le ador...crema e atat de fina...
      eu zic sa faci cum face Carmen...fugi 5 min la o cofetarie si papi o joffre si pentru mine,da? :)

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. uite ce a facut Maresalul din noi...niste pofticioase :))

      Ștergere
  6. Când am mâncat prima dată aşa ceva, mi s-a părut cel mai grozav dulce, din câte încercasem. Este o prăjitură deosebită, rafinată. Nu s-ar fi impresionat un francez la orice prăjitură.

    O zi bună, dragă Pandhora! Sărut mâna pentru prăjiturică! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai intru-totul dreptate,este cu adevarat rafinata...
      cu multa placere draga Alex! :)

      Ștergere
  7. Hello Pan!

    This delicious, Cacau....... hummmm!

    Thanks for lovelly visiting my Friend!

    Greatings!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. É um bolo delicioso, eu espero que você tenha a oportunidade de provar :)

      Ștergere
  8. Bună scumpo!
    Wow,ce bine arată!
    Mi-ai făcut poftă dar,mă abțin în seara aceasta!
    O seară plăcută și dulce îți doresc!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc draga Elena,o seara dulce iti doresc la randul meu,pup si eu cu acelasi drag! :)

      Ștergere
  9. Ce interesant!
    Multumim pentru aceasta frumoasa istorioara! :)
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu care eram azi la detoxifiere........ hahahahaha!!! Pot sa primesc o jumatate de tort, de prajitura... de ce o fii..... de la tine este bun, nu îngrasa si nu creste nici glicemia! :)))
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai bine lasa detoxifiera pana la primavara,zau :)
      si ai dreptate dulcele de la mine nu creste glicemia,creste buna dispozitie asa ca...serveste-te cu incredere :))
      pup si eu draga Minnie!

      Ștergere
  11. Deja imi ploua in gura!
    Ce-mi facusi,acum in prag de seara!
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai de capul meu! Cu ce bunatati vii tu acum in prag de seara. O sa visez torturi si prajituri...:)
    Pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vise dulci geamana mea,vise dulci :)
      te pupacesc! :)

      Ștergere
  13. Pandhoră, nu ești deloc serioasă (ce bine!) :)
    Joffre caut mâine, deși o să mă cert... după :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa-mi povestesti cum te-ai rasfatat si cearta...las-o incolo,meriti tu sa te certi pe tine? :))

      Ștergere
  14. VREAU SI EUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Virtual, orice felie de tort e bună la ora nouă seara :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mai ales oricate felii de tort sunt bune bune :)

      Ștergere
  16. Of, ce-mi faci! Pot să stea fripturile și să sfârâie...mi-e egal.Dar la așa ceva nu pot da înapoi. E crunt, ce să fac?! Așa că m-ai convins, e delicioasă. Noapte de ciocolată îți doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic ca virtual te poti rasfata cu oricate felii de tort vrei asa ca te rog...serveste0te! :)

      ai un look nou,mai flower power,iti sta bine asa dar nu-mi dau seama daca e o foto sau o acuarela...

      o seara dulce iti doresc si eu Mirela!

      Ștergere
    2. A, flower power, eu credeam că arăt cât se poate de severă...E o poză făcută foarte recent, trecută printr-un filtru din photoshop, dar nu ca să o facă mai frumoasă, că nici n-a făcut-o, ci doar ca să fie mai altfel , mai interesantă, ceea ce iar n-a făcut, dar așa-s eu, mă poate recunoaște cine mă știe! Doar că voi reveni, cred, la blond. Ochelarii... gata, trebuie să-i port nonstop, ca să văd pe unde umblu.Te pup, am mai luat din bunătăți!

      Ștergere
    3. mie imi place noul tau look si cred ca te prinde mai bine culoarea asta decat blondul si ochelarii cred ca se potrivesc mai bine acestei culori de par decat blondului mai ales ca sunt permanenti dupa cate zici...
      si eu port ochelari cand scriu sau cand lucrez pe laptop dar acum 10 ani cred, a trebuit sa port ochelari permanent si pentru ca imi luasem o rama superba care nu se potrivea culoarii de par pe care o aveam atunci m-am facut blonda si asa am fost cat am purtat rama aceea,cam doi ani :)

      Ștergere
  17. ce-i aia ce spunem de-o felie de tort, adica mananci calule ovaz? :)
    de nerefuzat, la orice ora din zi si din noapte :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu stiu cum e acest tort, cu atat mai mult prajitura maresalului :) dar sigur mi-ar placea fiindca sunt topita dupa ciocolata.
    Un tort de ciocolata am si eu, chiar l-am fotografiat facandu-l si nu l-am mai postat...cu reteta cu tot, desigur. Poate intr-o buna zi...mi-oi aminti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sper sa-ti amintesti cat de curand :)
      atat prajitura cat si dortul sunt delicioase! :)

      Ștergere
  19. Daaaaa, fereascå-må D-zeu de diabet, pt. cå ador ciocolata :-) Foarte interesantå povestirea ;-)

    RăspundețiȘtergere