luni, 1 aprilie 2013

Culotte – Sans culottes

 Cuvantul frantuzesc “culotte” este un derivat de la un altul, tot frantuzesc – “cul” (“fese”) – semnificand “ceea ce imbraca fesele”. Pana la inceputul secolului al XIX-lea, termenul “culotte” denumea pantalonii barbatesti care se terminau imediat sub genunchi, unde erau strans legati cu snur si erau purtati cu ciorapi inalti, care ajungeau la limita inferioara a pantalonilor. Culotte-ul intra in garderoba nobililor si era obligatoriu la receptiile de gala. O astfel de piesa de imbracaminte mai este prezenta astazi in portul traditional din anumite regiuni ale Europei, de exemplu, pantalonii din piele purtati de barbati, in Bavaria. Dupa 1800, au aparut pantalonii bufanti din bumbac (purtati tot pana la genunchi), dar numai de catre tinerele de pana la 14 ani si, oricat ar parea de paradoxal, dupa aceasta varsta, femeile trebuiau sa renunte la “culotte”. Moda aceasta s-a pastrat numai pana prin anii 1850, cand au aparut crinolinele (fustele lungi, largi, din materiale usoare, sustinute de arcuri), “culotte”-ul devenind, la acest articol vestimentar, obligatoriu, pentru a evita situatiile neplacute in care miscarile mai bruste sau asezarea pe scaun ar fi putut face ca arcurile sa se ridice si sa lase la vedere gambele si genunchii doamnelor. Mai inainte, purtarea de “culotte” devenise obligatorie numai pentru balerinele de la Opera, din motive de decenta, fapt statuat printr-o lege, la propunerea unui locotenent de politie din Paris, scandalizat de “spectacolul” involuntar oferit pe scena, de tinerele artiste.
Daca multa vreme, istoria “culotte”-ului s-a confundat cu aceea a pantalonilor, dupa 1900, cuvantul “culotte” a ramas sa desemneze doar un articol vestimentar intim, feminin sau masculin (chilot, slip, sort/shorty sau, mai tarziu, bikini, tanga, boxer, string etc.). Cel care a deschis drumul acestui “dessous” (lenjerie intima) a fost Pierre Valton, patron al unei fabrici de textile si creator de moda, care a avut ideea de a “revolutiona” culotte-ul cu picior lung, pana la genunchi, scurtandu-l. El insusi marturisea ca s-a gandit la acest lucru, dupa ce a auzit versurile unui cantec pentru copii – “Mama, barcile care aluneca pe mare au picioare?”. Valton a taiat “picioarele” culotte-ului si, probabil, nu s-a gandit niciodata ca modelul creat de el va rezista peste timp, pana astazi. A numit produsul “Petit Bateau” (“Barca mica”).


sursa: dli.ro

29 de comentarii:

  1. M-am distrat grozav citind aceasta postare! Mi-ai adus aminte de "budigai" sau "gogosarii" bunicii care îi purta iarna din cauza frigului! Si cand te gansesti cat de minusculi au ajuns astazi "culotte"!!!!!! Aproape ca nici nu mai e nevoie sa "îmbrace fesele"... nu mai este modern! :))))
    pup, seara faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite ce amintiri vesele ti-am trezit :))
      te pupacesc si eu draga mea si da,la ce folos sa mai fie "imbricate fesele",nu? :)

      Ștergere
  2. Să pricep că ai făcut aici o istorie a ceea ce numim "chilot"?
    Foarte tare!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Orice lucrusor banal are o istorie care merita istorisita.:)
    Ce ne-am face fara aceasta maaare descoperire?!:))
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. În postare ni se zice : Cuvantul frantuzesc “culotte” este un derivat de la un altul, tot frantuzesc – “cul” (“fese”) – semnificand “ceea ce imbraca fesele”.

    a. Nu, "cul" nu înseamnă "fese", este...da...da...ACELA, care e şi în italiană, şi în spaniolă, şi care provine din latină ! :)))
    b. Revoluţia Franceză de la 1789 a fost făcută de..."les sans-culotte", adică de..."sărăcime", sau de..."prostime", care nu avea nici măcar cu ce să-şi acopere fundul.Această expresie era dată de nobilimea franceză.Săracii "sans-culotte" : ei nici nu visau la... "Le Petit Bateau"! :)))
    c. Personajul nostru "Moş Teacă" s-ar traduce în franceză tot prin "culotte" : se spune de exemplu "ăsta este un Moş Teacă", adică : "c'est une vieille culotte de peau" (literalmente "este un bătrân chilot de piele", pentru că, odinioară, militarii francezi purtau pantaloni din piele). A nu se uita că "culotte" cuvânt ce a dat în română "chilot", este de genul feminin !!!) :))) Toujours la femme, n'est-ce pas ??? !!! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mereu bine informat dragul meu Marco :)
      si da,"les sans-culotte" si Revolutia Franceza sunt "reversul medaliei" dar in mod deliberat nu am vrut sa ma opresc asupra acestui aspect serios,preferandu-l pe cel hazos pentru o astfel de zi,funny...este inca 1 aprile,nu? :)

      Ștergere
    2. OK, Pandhora! Dacă vrei..."funny", atunci te rog accesează :
      http://www.trilulilu.ro/imagini-haioase/dovada-clara-a-incalzirii-globale

      Ștergere
    3. o stiam,chiar am vrut sa o postez pentru articol dar iti multumesc oricum :)

      Ștergere
  5. nu este vorba despre cei care conduc avioanele?! ;)

    draga mea draga, cat priveste postarea mea, îmi cer scuze... astazi este întâi aprilie :)) Nu am câstigat nicio excursie; Taj Mahal este si ramâne în continuare în capul listei concediilor visurilor mele :) pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiu draga mea draga dar tare mi-ar fi placut sa fie adevarat :)
      te pupacesc! :)

      Ștergere
  6. Interesant articol!
    Îmi aduc tutuşi aminte că a fost şi o mişcare care s-a intitulat "sans culotte", ceva legat de revoluţia franceză, parcă.
    In fine. Apropo de pinguini, am găsit şi citit articolul tău din 1 feb. 2011. Tare dăştept e mister goagăl, nu? :) Şi pîrîcios :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte adevarat...I-am raspuns mai sus lui Marco care a remarcat acelasi lucru...
      va ador pe voi iubitorii de istorie pentru ca si mie imi este drag trecutul dar voi sunteti baieti seriosi,nu gluma :)

      ma gandisem la o repostare...m-ai surprins si emotionat totodata :)

      Ștergere
  7. Ce mi-a placut articolul!! La nebunie...
    Eu zic asa: bine ca nu mai trebuiesc acoperite fesele! Eu as muri....
    Astia minusculii sunt pe placul meu indiferent de anotimp. Si imi aduc aminte ca mama imi zicea: lua-l-ar boalili pe ala de-a inventat panaramile astea de chiloti!! Astia-s chiloti? Nu-ti tin la spate, sa nu racesti!!:))
    Avea ea dreptate in felul ei, da uite asa m-am calit...:))
    Pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))
      adevarul e ca acele perechi de chiloti erau dureros de urate dar avea si mama ta dreptatea ei :))
      si eu sunt multumita cu ce s-a inventat in ziua de azi,recunosc :))
      pup si eu geanina! :)

      Ștergere
  8. ma gandesc ca totusi cu chiloti gandesti altfel decat fara sau cu costum...ce zici? :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte interesant articolul tau, draga Pandhora!
    Multumesc!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eeee...de la ce s-a pornit si la ce s-a ajuns :)
    Dar parca e mai bine azi ;)

    RăspundețiȘtergere
  11. hihihi...faina istorie...cu "picioare" sau fara tot sexi erau! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Francezii aveau chiloti in sec. XIX iar bunicile noastre erau cu dedesubturile aerisite intr-un inceput bunicel de sec. XX !

    RăspundețiȘtergere