marți, 7 mai 2013

"Pacatele" sarbatorilor in alimentatie...

Cu toată euforia lor, sărbătorile au un mare dezavantaj: ABUZUL, care a devenit un soi de... tradiţie în vremurile noastre...
Alimentele cu gustul natural amar sunt un fel de echipă de co­mando, menită să sal­veze organismul din si­tua­ţiile delicate şi care au un rol extrem de im­portant în menţinerea şi re­câştigarea echili­bru­lui fiziolo­gic al organismului.
Salata verde - are un gust amar nu foarte pronunţat, motiv pentru care este ex­ce­lent to­lerată chiar şi de gurmanzii pretenţioşi, pu­tând fi consumată fără efort, în cantităţi mari.
Andivele - le găsim în mai toate supermar­ke­turile, fiind un aliment consumat cu predilecţie pe timp iarnă. Puţini ştiu că, de fapt, andivele nu sunt altceva decât o varietate de cicoare, culeasă la puţin timp după ce i-au dat frunzele. Se consumă căpăţânile tăiate pe lun­gime, condimentate cu oregano, cu lămâie, ulei de măsline şi puţină sare. Gustul lor amar este puternic, dându-le un extraordinar efect drenor pentru vezica biliară şi ficat.
Uleiul extra-virgin de măsline - gustul său amărui provine de la o substanţă numită oleu­ro­peină, care este un adevărat inamic al coleste­ro­lului şi un prieten al imunităţii.
Castraveţii bulgăreşti - se mai nu­mesc şi castra­veţi de seră, distingân­du-se prin forma lor ci­lindrică şi coaja groasă, de un verde închis. Toc­mai aceas­tă coajă, cu gustul uşor amărui, este cea care le dă efectul vin­decător şi detoxifiant pentru care îi reco­man­dăm. Ca atare, atunci când sunt puşi în sa­lată, castraveţii nu vor fi decojiţi, ci doar spălaţi cu multă atenţie şi curăţaţi de eventualele părţi stri­cate.

Ce ziceti,incercam?
:)

22 de comentarii:

  1. Foarte binevenit dupa "marea imbuibare"! :)
    Multumesc Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
  2. Le-am incercat ! (Y)
    Multumesc ! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu ma laud ca mananc foarte sanatos desi ma stradui, adica ne straduim! :))
    Probabil o cura de detoxifiere este oricand bine venita! :))
    Mai greu cu acei castraveti bulgaresti..... daca arunci tu cateva bucati înspre mine..... :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de straduit si eu ma straduiesc,de reusit...mai greu :))
      gata...au pornit spre tine :))

      Ștergere
  4. incercam, incercam!
    eu ma uit la masterchef. si chiar am vazut un mod de a gati andivele ce mi-a placut. eu nu consum andive tocmai pentru ca sunt amare.prin urmare erau calite in unt cu cateva picaturi de ulei de masline si un picut de zahar tocmai pentru a mai indulci amaraul andivei...:)
    eu cred ca-i bunutz! o sa incerc...
    pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie imi plac andivele exact din acest motiv,pentru ca sunt amarui, dar reteta de care zici pare a fi chiar interesanta...eu as mai adauga si cateva picaturi de zeama de lamaie...cred ca o voi incerca si eu :)
      te pupacesc!

      Ștergere
  5. Ah... varsta m-a invatat sa nu mai fac abuzuri ;)
    Te pup draga mea draga. O zi superba iti diresc.
    ♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de-as putea spune si eu ca tine in ceea ce priveste abuzurile :))
      te pupacesc si eu draga mea draga,o seara perfecta iti doresc la randul meu! :*

      Ștergere
  6. eu sunt ierbivora...pasc zilnic :)))
    mai pap cate-o carnita la gratar , dar nu ma dau in vant !

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu prea mananc mult de felul meu, deci nu fac exces de mancare, insa intotdeauna dupa sarbatori simt nevoia sa mananc verdeturi, fructe, iaurturi, ceva usor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu la fel...chiar si de sarbatori abundenta felurilor de mancare ma face sa nu mananc mult dar ghinionul meu ca sunt pofticioasa :((
      uff...cunoaste cineva un remediu simplu de aplicat pentru pofticiosi? :))

      Ștergere
  8. Pandhoraa dragă, ai dreptate cu abuzurile, consumul de carne și alte proteine e un abuz, ori de sărbători cam asta se face. Și dacă ceva m-a deranjat în excursiile făcute în mini vacanță, acela a fost mirosul de carne prăjită, care aproape acoperea parfumul pădurii înverzite... Dar mă bucur să găsesc la tine recomandările benefice, andive, castraveți, salată verde! Eu am preparat un singur fel de friptură de pasăre de sărbători, restul fiind doar pe bază de cașcaval și brânzeturi proaspete, asezonate cu salate de ridichi, lăptucă și ceapă verde. Mâine am în meniu supă de salată verde, spanac și înghețată de ananas. Eu personal mă voi delecta cu salata proaspătă! Poftă bună și...noapte bună! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mmm....inghetata de ananas...trebuie sa fie grozava,am o slabiciune pentru ananas :)
      o salata verde cu piept de pui, castraveti si ardei capia am si eu maine pentru pranz asezonata cu multa zeama de lamaie :)
      o noaapte buna iti doresc si eu draga Mirela!:)

      Ștergere
  9. Da ! La noi salata verde si uleiul de masline extra-virgin, precum si zeama de lamaie sunt la mare cinste si se afla printre alimentele de baza.

    RăspundețiȘtergere
  10. eu cred ca abuzurile (alimentare) sunt ceva destul de obisnuit in Romania. Sau cu predilectie in anumite zone, unde e urat sa nu mananc totul din farfurie, unde te imbie, sau mancarurile sunt excesiv de grase/uleioase etc. Adaugam si alcoolul la abuzul alimentar?

    RăspundețiȘtergere
  11. Am noroc de un organism si un metabolism care nu-mi permite sa mananc mult... Chiar daca poate uneori mai poftesc cu ochii cate ceva. Dar foarte rar... :)
    Multumesc pentru sfaturi :) Sunt de tinut minte.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mie imi plac andivele ff mult, insa nu am vazut in Scandinavia pana acuma decat poate sa existe asa la cate un restaurnat, dar nu de cumparat...inca mai caut, am fost chiar si la cateva magazine de delicatese cu tot felul de fructe si legume exotice, insa andive inca nu am gasit, desigur poate nu am stiut unde sa caut...ah, acuma vad ca se mai gaseau in Suedia din cand in cand importate din Belgia si Olanda, dar in ultimii ani productia de andive din Belgia si Olanda a scazut cu 32 %, si a crescut cu 23 % doar in Elvetia si Canada...zau...acum trebuie sa ma mut in Canada ca sa pot sa gasesc andive ? Ca din Elvetia precis ca nu vor importa scandinavii pt supermarketuri, cel mult pt restaurante, iar din Canada sa importe e prea departe totusi...zau, stiam eu ca trebuie sa ma mut peste Ocean la un moment dat mai devreme sau mai tarziu. Ma duc sa verific daca se gasesc in Australia macar ca sa stiu peste care Ocean sa ma mut, sa nu cumva sa ma deplasez degeaba pe tarmul gresit. Am aflat ! E plin de andive in Australia, se gasesc tot anul, atat pe coasta de vest cat si pe coasta de est, si chiar populatia este incurajata sa se apuce sa cultive cat mai multe andive. Avea dreptate mama cand zicea sa ma duc in Australia in loc sa vin in Scandinavia, dar mi-a fost mie lene si am gasit scuza ca acolo inc anu s-a votat casatoria gay...ca si cum eu as fi avut de gand sa ma insor oricum sau macar oportunitatea de a o face, zau ! Sunt un indolent, pur si simplu mi-a fost lene sa ma deplasez atat de departe.

    RăspundețiȘtergere
  13. Trebuie să notez toate sugestiile tale medicale, Pandhora. Şi anul acesta am "comis-o" cu o indigestie aiurea, după o masă prea copioasă... Deh, "tăuroi" pohticios. :-)

    RăspundețiȘtergere