luni, 13 ianuarie 2014

A visa, visare...

V-ați întrebat vreodată de ce avem tendința de a uita visarea chiar dacă
suntem atât de norocoși încât reușim să ne păstrăm visele? De ce, cu cât înaintăm în vârstă, ne pierdem din curajul visării cu ochii deschiși și al visării de față cu ceilalți? De ce păstrăm doar visul, fațeta intimă a visării, ca și când visarea în sine ar fi vreo povara, sau chiar vreo vină, pentru “conștiința socială”?
Ne-am obișnuit să ni se spună – și ne-am obișnuit să credem – că visarea este un păcat adolescentin care nu mai are ce căuta în tolba plină de griji a maturității. Și totuși, visarea este singura în stare să pună în funcțiune motorul care, din când în când, poate schimba lumea în bine și viețuirile în viață. Iar visătorii sunt singurii în stare să ne trezească din somnul rutinei care se instalează între două vise alungate pe furiș de pe vreun colț de pernă. Și să ne spună că visarea nu poate fi despărțită de trăire. Iar ei, visătorii, sunt cei pe care ar trebui să îi ascultăm.

sursa: webcultura.ro
foto:  Nicholas Scarpinato

23 de comentarii:

  1. În ziua în care nu voi mai aluneca în...visare, mă voi lăsa de tot ce-i frumos și nu voi mai crea nimic. Numai dacă visăm îndrăzneţ, devenim ceva! ”Nu râde de visurile cuiva. Oamenii care nu au visuri, nu au prea multe.” Un citat care mi-e tare drag și care mi se potrivește. O zi plină de visare și lucruri frumoase îți doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un citat care pune punctul pe "i"...
      si eu visez cu ochii deschisi, visarea tine de imaginatie iar imaginatia e acel taram care ne poarta acolo unde nu intotdeauna ne pot purta pasii...
      multumesc Mirela, acelasi lucru ti-l doresc la randul meu, mai ales in cazul tau aceasta stare e cu siguranta, un plus :)

      Ștergere
  2. stii cum se spune: viitorul apartine celor ce cred in implinirea viselor lor....:)
    te pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ooo...da...
      mi-as dori sa pot fi zilnic atat de increzatoare :)
      pup si eu :*

      Ștergere
  3. mie imi este frica sa mai visez! de obicei cand visez la ceva se întampla tocmai pe dos! asa ca....:((
    pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. presupun ca nu te referi la a visa cu ochii deschisi sau la a avea vise care se doresc implinite...
      visele de noapte sunt altceva, eu sunt o visatoare fara sa dorm :)

      Ștergere
    2. nu ma refer la visele de noapte! pe alea aptoape ca nici nu le mai tin minte... ma refer la "daydreaming"!

      Ștergere
    3. pana la urma se va intampla asa cum iti doresti :)

      Ștergere
  4. Aaa, ba eu visez cu ochii deschiși, chiar dacă am trecut bine de prima tinerețe. Sper să fac asta până la adânci bătrânețe, altfel viața va deveni searbădă.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu cred că visez fără să vreau, și dacă-mi place și dacă nu! :)
    eistă viață fără vise? îndoi-m-aș...

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt o mare visatoare.Unele se implinesc,altele nu.Nu-mi place cand partenerul nu ma lasa sa visez si fac urat.Acu s-a obisnuit.El zice ca bat campii,dar eu visez!

    RăspundețiȘtergere
  7. CINE MOARE? de Pablo Neruda

    Moare câte putin cine se transforma în sclavul obisnuintei, urmând în fiecare zi aceleasi traiectorii; cine nu-si schimba existenta; cine nu risca sa construiasca ceva nou; cine nu vorbeste cu oamenii pe care nu-i cunoaste.
    Moare câte putin cine evita pasiunea, cine prefera negrul pe alb si punctele pe "i" în locul unui vârtej de emotii, acele emotii care învata ochii sa staluceasca, oftatul sa surada si care elibereaza sentimentele inimii.
    Moare câte putin cine nu pleaca atunci când este nefericit în lucrul sau cine nu risca certul pentru incert pentru a-si îndeplini un vis; cine nu-si permite macar o data în viata sa nu asculte sfaturile "responsabile".
    Moare câte putin cine nu calatoreste; cine nu citeste; cine nu asculta muzica; cine nu cauta harul din el insusi.
    Moare câte putin cine-si distruge dragostea; cine nu se lasa ajutat.
    Moare câte putin cine-si petrece zilele plângandu-si de mila si detestând ploaia care nu mai înceteaza.
    Moare câte putin cine abandoneaza un proiect înainte de a-l fi început; cine nu întreaba de frica sa nu se faca de râs si cine nu raspunde chiar daca cunoaste raspunsul la întrebare.

    Te pup draga mea draga

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. textul asta imi pune mereu un nod in gat...
      te imbratisez draga mea draga >:D<

      Ștergere
  8. Eu zic ca visatorii sunt cam periculosi. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. nu este interzis sa visezi, doar cei care nu viseaza nu au in viata ce urmari si sunt doar niste roboti...

    RăspundețiȘtergere
  10. niste roboti...tristi...
    bine ai venit pe la mine, te mai astept! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu cred ca reveria (daydreaming) e oarecum altceva decat o visare, plus nu e nici utila in aceeasi proportie in care poate fi o visare (desi nu zic ca ar fi total inutila sau detrimentala, insa e clar ca nu toti oamenii par a fi predispusi pt reverie, desi majoritatea par a fi predispusi pt visare). Am exclus total din comentariul meu visele din starea de somn care alea sunt fiziologice deci utile din principiu, chiar si cosmarele daca nu sunt prea dese sau asociate cu alte tulburari ale ritmului si starilor de somn/veghe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, e o diferenta totusi insesizabila si chiar nu toti oamenii sunt capabili sau nu toti oamenii simt nevoia acestei stari, prietenul meu este unul dintre ei :)

      Ștergere