vineri, 21 februarie 2014

De ce sa fii slaba? :)

Acum o vreme, o “femeie bine” pur și simplu nu își permitea să fie considerată o “slăbănoagă”…
“Grasă și frumoasă” erau cuvintele la ordinea zilei. Iar în cazul copiilor – unii poate vă mai aduceți aminte de vorba aceasta – “gras și sănătos”. Prin urmare nu ar trebui să vă mire acestă reclamă, venită dintr-o epocă în care reclamele erau mai inocente și, într-un anume fel, mai oneste. 


Dă naștere unor copii la fel de grași ca porcii (reclamă din anul 1893)

Fetele slăbănoage nu sunt atractive. Cum să adaugi curbe atractive ținutei tale. Dacă ești o persoană normală, sănătoasă, dar subponderală şi îți este ruşine de aspectul tău slăbănog și sfrijit, NUMAL te poate ajuta să adăugi kilograme și kilograme de carne fermă și atractivă pentru silueta ta. (reclamă din perioada 1930 – 1940).

Bărbații nu s-ar fi uitat la mine când eram slăbuță. Dar… de când am câștigat 5 kg în greutate prin această nouă și ușoară metodă mă bucur de toate întâlnirile pe care mi le doresc. (reclamă din anii 1950)

“Daca vrei sa fi populară… nu îți poți permite să fi slabă!” Pune kilograme și centimetri de greutate binevenită pe silueta ta, fără bureți, exerciții, uleiuri de pește sau diete periculoase. Poate că nu îți dorești să fi vedetă de cinema, dar ce fată nu vrea să arate ca una! Dacă sunteţi slabă, plată, osoasă şi subponderală din cauza obiceiurilor alimentare, urmează sfatul Linda Peck şi ia Super Wate-On. Cele care îl folosesc deja spun că au câștigat 2 – 5 – 7 kilograme în fiecare săptămână. Deci, de ce să fii slabă? (reclamă din anii 1970)

sursa: http://webcultura.ro

Ehhh....vremuri definitiv apuse :))



37 de comentarii:

  1. :)) Super tare!
    Cand te simti bine in pielea ta conteaza mai putin daca esti slab, slabanog sau gras! Parerea mea... filosofica! :) Dar cred ca e mai simplu sa fii slab! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce m-am mai amuzat si eu :))
      cu siguranta e ma isimplu sa fii slab, din pacate pentru mine nu am fost niciodata slaba, chiar si atunci cand paream asa :))

      Ștergere
    2. Femeile nu sunt niciodată mulţumite de felul în care arată.

      Ștergere
  2. ... 1950...1970... In '80 a aparut moda "femeia snur, fara --- si fara ---" :))) Barbie a fost adorata fetitelor în anii '90. Acum, în anii 2000 parerile sunt si pentru si contra :)) adica de niciun fel!
    Si eu sunt de parere ca într-adevar bine este doar atunci cand persoana se simte bine in propriul sau corp, indiferent daca exista ceva kilograme în plus, sau poate in minus fata de greutatea indicata de tabele BMI.
    Reclame penibile erau si acum zeci de ani, exact ca si acum! Când vad la tv reclamele - spre exemplu pentru Jokebe, ma apuca pur si simplu râsul!
    te pup draga mea draga. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa fii impacat cu tine reprezinta idealul, lucru destul de greu de atins cand esti bombardat cu tipologii departe de cea pe care o reprezinti tu...
      eu nu am fost niciodata slaba, mi-am dorit dar nu a fost sa fie :)
      ma simt bine cu mine, ma amuz uneori de fundul meu mare si ma simt norocoasa pentru ca oamenii pe care ii cunosc ma iubesc pentru ca sunt exact asa si nu altfel :)
      cu toate astea, mi-as dori macar o saptamana sa fiu slaba snur ca sa vad cum e :)
      pup si eu draga mea, cu adevarat supla si frumoasa :*

      Ștergere
    2. ehehei... fosta-i lele când ai fost! Sa zicem ca pe la 30 de ani am fost supla si frumoasa. Acum, sunt altele la rând :)) Nu ma mai intereseaza nimic altceva decât sa-mi fac viata frumoasa, sa fiu sanatoasa si sa ma simt bine :)) Exact asa gândesti si tu, nu-i asa? Pupici
      O sâmbata minunata, draga mea draga!

      Ștergere
    3. categoric da, acum este cu atat mai important sa te bucuri de sanatate si de o stare de bine ca sa poti savura ceea ce iti ofera viata, imprejurarile, oamenii...
      in ceea ce te priveste, raman la parerea mea, ce am vazut cu ochii mei, am vazut bine! :)
      te imbratisez draga mea si pentru acest motiv un plus de draga >:D<

      Ștergere
  3. Acum sincera sa fiu nici cum arata modelele acum! Ai impresia ca se "desira" cand merg! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe mine ma ingrozesc cand le vad atat de slabe, au efectiv un aer subnutrit, ceea ce si sunt...

      Ștergere
  4. daaa, toate problemele noastre vin de la modelele astea nesuferite! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. e, uite că eu ştiu un cântec!
    "bărbaţilor le plac femeile plinuţe!!!"
    şi nu e numai cântec, şi palmele au nevoie de fiori, nu numai tabelele de care vorbeşte Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un barbat care stie ce vrea, in plus si poet si meloman :)
      sunt curioasa cum sunt cugirencele :P

      Ștergere
  6. eu am fost si, si...
    acum sunt si fara si fara :))))
    cred ca important e sa ne simtim bine in pielea noastra....
    te pop!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am inteles cand anume te-ai simtit mai bine tu cu tine...
      pup o geamana luptatoare, eu stiu cat de grele sunt luptele astea pentru ca le-am pierdut pe toate :))
      te pupacesc si eu!

      Ștergere
    2. Pai...sincera sa fiu, slaba am mai fost! Nu atat de slaba ca si acum....
      Nu e o noutate pt mine.
      Dar asa ma simt eu bine, schija...:)
      Te pop!

      Ștergere
  7. Eheiii...ce vremuri !!! Da , moda e retro....acum!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Deci acum inteleg de ce iti spui Pandora. Cu acest articol dovedesti ca ai deschis CUTIA!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar nu ma asteptam sa treci pe aici :))
      ei da, noroc ca intr-un coltisor ramane ascunsa firava speranta :))

      Ștergere
  9. E necesar să facem o distincție între modă și gusturile bărbaților. Moda e... pentru femei. Bărbaților le place să aibă pe ce să pună mâna ! ;) :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Modelele sunt diferite astazi, insa cred ca incet, incet vom ajunge sa apreciem persoanele normale cu o greutate normala, sau un pic peste medie. Pana la urma slabanoagele sunt doar pt podium.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta ar fi de dorit dar ma indoiesc ca lucrurile vor sta asa...
      tipul skinny este cel mediatizat si in consecinta, el reprezinta obiectivul de atins...
      pe mine la ceste reclame m-a amuzat ideea ca in acea perioada deloc departe in timp femeile sufereau pentru ca erau prea slabe...
      acum reclamele sunt exact opusul a ceea ce ampostat eu...
      oamenii nu s-au schimbat dar perspectiva asupra frumusetii, da
      oricum, o constanta ramane ideea de a obtine rapid efectul de imbunatatirea frumusetii adaptat standardelor :)

      Ștergere
  11. tipul skinny este promovat de designerii homosexuali-masculilor cu energie le plac tipele cu forme-mi se rupe de moda-intotdeauna m-am simtit dorita si mereu am fost plina-

    RăspundețiȘtergere
  12. E mare lucru sa te simti bine in corpul tau. Si aici e valabila linia de mijloc :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ha, ha! Mi-au placut tare mult vechile reclame. Erau mult mai decente, decat minciunile caraghioase de acum.
    Mi-am amintit ceva tare amuzant. O fosta colega de serviciu a fost in luna de miere in Egipt. Fiind foarte, foarte slaba, o egipteanca "grasa si frumoasa" a oprit-o pe strada si a intrebat-o de ce sufera, caci sigu este bolnava daca e asa de slaba! :D
    Deci... nu e bine sa fii slaba!
    Numai bine, draga Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. m-a amuzat egipteanca ta :))
      o seara faina si tie draga Alex!

      Ștergere
  14. Eu am citit totusi ca pe la sf sec 19,inc sec 20,dimensiunile femeilor (si ale barbatilor de fapt) erau chiar diminutive relativ la cele considerate astazi normale, si si numerele de haine reflectau cu totul altceva decat astazi,adica un nr 36 de acum 100 de ani era mult mai mic decat acelasi nr astazi. (Stiu ca exista diferente intre numerele astea si de la tara la tara, si de la designer la designer, dar articolul ala prezenta niste medii statistice,si exista date pt masuratori comparative in mai multe tari.) Dar bineinteles ca lumea era cu adevarat mai scunda, atat barbatii cat si femeile,acum 100 de ani, si si alimentatia era altfel. Adica efectiv lumea nu avea carbohidrati rafinati,nici proteine de buna calitate chiar in fiecare zi, nici lipide,pur si simplu nu aveau cum sa manance cum avem noi astazi, (indiferent de daca sunt mai artificiale sau mai ecologice), nici aia oarecum mai burghezi si bogati sau tari presupus mai bogate nu traiau de fapt in cine stie ce lux sau abundenta, decat in cazuri mai de exceptie. Oricum, persoanele obeze, indiferent de ca era din cauza ca mancau mult sau din alte motive, erau o mana de oameni, total nesemnificativi statistic acum 100 de ani, plus ce e azi considerat doar supraponderal, ar fi fost considerat probabil obez acum100 de ani. Nu neaparat inestetic, (ca asta e altceva), insa oricum ceva asa mai de exceptie, deci posibil interesant, in sens de ca ar atrage privirea si atentia. Pe cand azi supraponderali si obezi sunt peste tot, asa ca nu mai au cum sa para asa exceptionali,asa ca de aia nici nu au cum sa atraga atentia in mod special, (NU neaparat din punct de vedere sexual competitiv).

    Si modelel snur nu au aparut in anii 80. E si o chestie mai veche combinata cu aparitia meseriei de model, in care modelul reprezenta efectiv un portmantou pt hainele respective, in care haina trebuia sa atraga atentia, nu modelul, ca pe atunci nu exista industria de modelling cu super-modele, etc, plus si silueta anumitor haine promovate atat din anii 20,cat si ulterior prin anii 60. (Dupa razboi in anii 50, desigur ca se promova inprimul rand o imagine de bunastare care includea si a avea ceva de mancat.)

    RăspundețiȘtergere
  15. Pozele alea porno de acum 100 de ani desigur ca aratau femei grasute, exceptionale, si gen asa care pareau curtezane si boieroaice, nu femei obisnuite, care majoritatea erau chiar sfrijite si munceau ff mult, si nici nu prea aveau ce manca asa de exceptional in fiecare zi, Dar asta nu inseamna ca barbatii preferau neaparat femei mai grase la nivel general, era o chestie de atras privirea, de prezentat ceva mai de fantezie de fapt. Si asta este prezent si in revistele porno din anii 60, in care erau femei mai grasute decat modelele care prezentau hainele alea gen Twiggy. Si in revistele porno de azi, (nu alea de mode), se prezinta persoane care au niste atribute mai de exceptie in principal in zona caracteristicilor sexuale primare (organele genitale alea reproductive directe) mult mai mult decat alea secundare, (par facial barbati, marul lui Adam, muschii mai dezvoltati, sau talia mai subtire si sanii femeilor, desi se remarca o oarecare exceptie legata de sanii femeilor poate, dar pana si asta e mai recent de fapt, cel putin in revistele porno). Dar pt atractivitate sexuala reala asa in viata de zi cu zi, desigur ca sunt importante si caracteristicile secundare, (de unde si moda de barbati cu barba, si in intimitate chiar si parul de la sub brat in fond), si desigur ca si mai important e ca persoana respectiva sa aiba o alura de tinerete si sanatate, astfel incat sa si atraga atentia de la prima vedere (combinat sexual cat si o oarecare hipervigilenta), si dupa aia desigur ca daca se creeaza un atasament real incadrul unei relatii de mai lunga durata,atunci atractivitatea sexuala se mentine si in alte feluri si pe termen mai lung, adica nu neaparat asa de la prima vedere ca si cum te uiti in treacat la cineva. Dar in industria modelor, sau in industria porno, (ca nu sunt exact tot aia, desi se pare ca destul de multa lume incepe sa le confunde, dar nici asta nu e ceva neobisnuit pt ca de fapt la inc sec 20 exista acel zvon,poate bazat si pe chestii reale, cum ca modelele si actritele sunt persoane mai usuratice, mai accesibile sexual decat alte persoane feminine, si poate ca si erau, dar asta erau conditiile in care munceau si traiau la vremea aia, plus chiar in randul lor, exista poate acel vis ca ar fi posibil sa atraga atentia unui patron bogat care ar putea sa le intretina partial, sau sa contribuie ca sponsor cat de cat,astfel incat sa aiba efectiv un soi de pensie si o casa a lor, pt dupa ce nu mai puteau sa lucreze, ca doar nu erau sindicalizate, si nu aveau nici salarii de exceptie, iar in zilele noastre apar in mass-media mereu atat actrite si actori cat si modele in ipostaze dinastea de persoane oarecummai usor accesibile sexual, si fara aura unui vechi star de cinema, si in acealsi timp si fara aura cautata pt un super-model, desi cu industria paparazzi e mai complicatde mentinut diverse aure),oricum, in industriile de mode si de porno, e important ca sa se atraga atentia in primul rand asa la prima vedere, si abia dupa aia se trece la chestiile secundare, care alea sunt destul de clar diferite in ind modei fata de ind porno.

    RăspundețiȘtergere
  16. Insa efectiv mai toata lumea zice ca tineretul e prost educat sexual, si ca e educat mai degraba cf standarde ind porno si ind mode, (chiar daca astea sunt diferite), sunt de acord partial, dar pe de alta parte cred ca se vor descurca cumor putea, asa cum s-au descurcat si altii iniantea lor, desi desigur exista intotdeauna ingrijorarea ca nu se vor descurca toti, dar ma rog, de aia exista ora de dirigentie,astfel incat sa explice la oamenii in formare nu numai cum se fac copii, dar si care e diferenta dintre industria porno si industria modei, plus si ca astea nu au nimic de a face cu prefectura, si nici cu dragostea romantica medievala, nici cu efortul de iubire, (decat poate in sensul restrans la figurat in care cineva ar iubi o cariera in acele domenii, si chiar si-ar dedica viata profesionala in a fi model,sau creator de mode,sau jurnalist fotograf artist de poze porno,etc, ca nici asta nu e ceva de lepadat, adica un interes profesional conteaza si ala, dar desigur cu efort de a invata,de afi cat mai competent, etc., si este important ca lumea sa aiba un interes fata de o profesie,ca pe urma ia diverse joburi la intamplare si zice ca nu e fericit, insa daca se urmareste o meserie anume, o indemanare practicata pe un domeniu, atunci e mai simplu de iubit acea indeletnicire,si de a fi astfel fericit si in tmpul orelor de serviciu,nu numai in weekend, lucru care ajuta la bunastarea intregii societati,si se poate invata alaturi de civism, si educatie sexuala, tot la ora de dirigentie....plus desigur aprofundat mai nuantat si la ora de religie.Eu sunt total pro conlucrare interdisciplinara a prof diriginte cu prof religie !)

    RăspundețiȘtergere
  17. draga Rudolph, ma dobori cu aceasta niagara de cuvinte :))

    aspectul fizic a fost si a ramas legat de sexualitate, adica: atractie, dorinta, placere si chiar durere si cu siguranta intelegi ce vreau sa spun...
    perceptia asupra frumusestii este evident schimbata si cine stie in ce directie se va indrepta...
    mie personal nu imi place faptul ca barbatii incep sa fie efeminati si femeile capata un aer discret masculin...
    ma deprima de-a dreptul barbatii cu sprancenele fin pensate...brrr...
    am intalnit specimene cu muschi si un aspect de macho, cu sprancenele conturate la linie si perfect epilati pe tot corpul...
    eu prefer un barbat cu par pe piept, de exemplu daca are acest "accesoriu"...
    sigur, gusturile difera, imi exprim parea si atat...

    RăspundețiȘtergere
  18. Da, inteleg ce vrei sa zici, insa doream sa mai dau un link care sa arate care este diferenta uriasa intre o rochie purtata pe un model, care atrage atentia asupra ROCHIEI, nu asupra modelului, ca doar asta este rolul unui model, chiar daca acel model este scheletic si ti se pare ca va deceda in curand, (cu vreo 2 exceptii), si aceeasi rochie care este purtata de o femeie intr-un fel care pune in valoare femeia respectiva, (ma rog,chiar si daca nu 100 % din exemple sunt extraordinar asa de reusite, dar majoritatea mi s-au parut ca sunt), ca sa se vada mai clar ca acei designeri de moda despre care cineva comenteaza mai sus ca ar crea rochii cu gandul la modelele lor cu forme non-realiste din motivul presupus ca ar fi gay NU este totusi un comentariu valabil, pt ca acei creatori de mode, fie ei gay sau non-gay, fie unii din ei chiar si femei de orice fel de inclinatie sexuala, creeaza cu gandul la estetica ROCHIEI, in primul rand, care poate fi apreciata in mod deosebit de clar atunci cand e pe un model, (desi desigur ti se face mila de acel model, dar asta e meseria lor,si in zilele noastre sunt maiprotejate, nu extraordinar, dar oricum mult mai protejate ca oameni ai muncii decat ar fi fost acum 100 de ani), dar si cu gandul secundar ca femei cu forme diverse sa cumpere totusi acea rochie pt nevoile lor, daca au acest interes de a se pune in valoare sau de a se simti mai bine prin vestimentatie, si se va vedea clar din linkul de mai jos din a 2a poza, in care acea rochie este purtat de o femeie cu forme totusi mai naturale (in majoritatea din exemple), in maj cazurilor acea rochie pune in valoare acea femeie, care fara acea rochie pe ea ar arata probabil draguta, ca maj femeilor (si a maj oamenilor in general, ca eu personalnu cred ca am vazut in viata mea oameni care sa ma frapeze prin uratenie, desi stiu, si amvazut niste poze si filme documentare ca este posibil ca anumite persoane cu anumite defecte genetice severe chiar sa para cam urati, plus nu toti oamenii cu defecte genertice sunt de fapt urati, doar o parte chiar infima dintre ei chiar par cam urati, numai ca acestia sunt asa de rari incat eu nu am vazut niciodata vreunul in real life), dar mult mai banala.

    RăspundețiȘtergere
  19. Deci nu e ca acei creatori de mode au cumva ca principal scop sa corupa cumva tineretul, si/sau din cauza lor acum cica nu mai e la moda pt barbati sa fie macho sau pt femei sa fie mai grasute asa ca in pozele porno de acum 100 de ani sau ca in tablourile a cativa...ca nu e chiar asa...pur si simplu nu poate fi chiar asa de simplu, si nici nu este asa de simplu, dar tocmai de aia lumea trebuie educata, si desigur ca si mass-media are un rol educativ, plus esigur ca trebuie explicata diferenta dintre industria porno si industria textila si industria entertainemntului non-porno. Dar tocmai de aia si dau linkul, casa se vada clar in prima poza cat de bine poate fi apreciata ROCHIA, iar in a 2a poza, cu aceeasi rochie, cat de interesanta pare a fi mai mult femeia care o poarta decat rochia, dar si cum rochia face o diferenta in destul de multe din exemplele date, (desi in vreo 2 e clar ca femeia respectiva ar impresiona orice privitor indiferent ce rochie ar avea sau nu ar avea pe ea, dar astea sunt cazuri de impact mai rare, nu reprezinta majoritatea, si asta mie mi se pare chiar normal, deoarece frumusetea asta de mare impact trebuie sa ramana rara, pt ca altfel nu ar mai fi pretuita, si nu ar mai exista nici arte, si atunci zau, ar fi ca si cum ar fi toti ca niste cyborgi si nu ar mai conta nimica...desi desigur ca frumusetea sta si in ochiul privitorului si se stie totodata ca pt maj copiilor lumii din intreaga lume mama lor este cea mai frumoasa femeie din intreaga lume, si desigur si ca pt cineva care este indragostit de opersoana anume atunci acea persoana de asemenea pare deosebit si special de frumoasa, ba chiar si intreaga lume pare parca mai frumoasa, si si asta mi se pare normal.)

    Doar am simtit asa nevoia sa comentez asupra unor afirmatii care mie mi s-au parut oarecum cam prejudiciate. Si desigur ca gusturile estetice personale nu se discuta. De ex si mie imi plac barbatii cu par la subbrat, plus pe antebrate si pe gambe, (mai ales parul de pe antebrate imi place de fapt si la barbati si la femei, pur si simplu mi s epare deosebit de romantic, nu stiu sa explic de ce, o fi legat asa de vreo amintire de cand eram mic si eram tinut in brate ba de mama,ba de tata, ba de bunici, si poate vedeam asa vagi firisoare infime de par prin care stralucea lumina soarelui si totul mi se parea asa calm si placut), dar mai putin pe corp totusi, nu neparat absent total asa obligatoriu, dar totusi trebuie sa existe posibilitatea sa se observe si niste linii musculare, ca daca e par peste tot, chiar intr-o imagine, zau, nu se mai vede decat par si ce mi-e om ce mi-e maimuta, adica pur si simplu mi se pare inestetic, ba chiar ridicol, dar asta e gustul meu.) Plus desigur ca modelele promovate in anumite imagini se mai schimba de-a lungul timpului, ca depinde si de estetismul vremii si de modele vremii si de rolul atribuit artei in acel timp. Ca de ex daca alegi tablouri mai din Evul Mediu, alea erau ff propagandistice plus contineau niste linii ff formale si anumite simboluri de care chiar trebuia sa se tina cont, plus nu oricine se pricepea la photoshopping, dar desigur ca unul este Fra Angelico...si si destui barbati pamanteni pictati de dansul aveau aparenta efeminata, insa desigur ca nu voi comenta in legatura cu aparenta ingerilor sau a figurilor principale religioase pictate de dansul, ca de ex Iisus sau Maria, ca aceia nu sunt oameni, in cazul ingerilor, sau nu sunt doar oameni, sunt si altceva, sau cel putin trebuiau sa fie si altceva la acea vreme, chiar si daca erau pictati dupa modele de oameni,si desigur ca si ei, toti, atat oamenii cat si non-oamenii sunt deosebit de fumosi in acele picturi, si conteaza ff mult si ce haine au pe ei acolo, atat din punct de vedere estetic, cat si functional, cat si educativ-didactic, cat si propagandistic, cat si artistic. (Sorry de divagatie, dar chiar am petrecut ceva vreme azi uitandu-ma la cateva tablouri de Fra Angelico.)

    http://www.hlntv.com/slideshow/2014/01/20/red-carpet-dresses-runway-jennifer-lawrence?hpt=hp_t3

    RăspundețiȘtergere
  20. Plus mie mi-a spus bunica atunci cand reuseam sa o torturez suficient ca sa imi povesteasca despre copilaria ei, (ca ea rezista mai mult decat mama si tata, care imediat deveneau delatori, cat despre bunicul se vedea ca avusese training de exceptie in armata ca nu zicea nimica, ba mai crea si diversiuni, trimitandu-ma incontinuu la joaca, de am ajuns sa asociez de mic joaca cu munca), ca mama ei, strabunica, ii spusese ca ea dorise sa devina designer de mode, insa nu a lasat-o mama ei sa intre ucenica, din cauza unor prejudecati despre industria modei de acum 100 de ani. Ms rog, bunica probabil voia sa imi prezinte si in mod educativ ca si cariera de designer de mode este ceva onorabil, mai ales daca are cineva chemare pt asa ceva, indiferent daca e baiat sau fata, dar in cazul meu am eliminat asta pt ca eu am avut chemare sa devin functionar birocrat, care e si asta o meserie onorabila indiferent de sex sau de gay sau ne-gay, desi probabil ca daca nu venea Revolutia din 1989 m-as fi facut sofer
    de TIR, adica depinde si de istorie si economie, de diviziunea si piata muncii, cf Karl Marx si alti economisti sociali celebri, darsi de chemarile individuale, cf alti economisti behavioristi post-Pavlov plus o gramada de teologi si alti ganditori filozofici despre conditia umana a lui Homo Habilis.

    RăspundețiȘtergere