luni, 7 aprilie 2014

Un fiu al ploii: impermeabilul



Primii care au purtat impermeabile au fost soldaţii britanici din Primul Război Mondial care doreau să se ferească în acest fel de umezeala de pe câmpurile de luptă. Practice şi economice, trenciurile nu i-au lăsat indiferenţi nici pe marii creatori de modă, însă actorii au adus această piesă de îmbrăcăminte în ochii publicului şi au făcut-o celebră. Cine şi-l poate imagina altfel decât în trenci pe Humphrey Bogart în „Casablanca”? Sau pe Peter Falk, în rolul detectivului Columbo?
Încă din Antichitate, grecii şi romanii obişnuiau să se ferească de ploaie cu ajutorul mantalelor din lână. În Evul Mediu pelerinele făceau parte din moda de zi cu zi. Cei care au găsit însă o metodă eficientă de a ţine umezeala la distanţă au fost indienii din Amazon. Aceştia obişnuiau să-şi impregneze hainele şi încălţămintea cu o substanţă albă extrasă din arborele de cauciuc. Când, în secolul al XVI-lea, exploratorii europeni au ajuns în America au fost uimiţi de această inovaţie a indigenilor. Şi, bineînţeles, „au împrumutat” metoda.
Descoperirea scoţianului Macintosh şi primul client
Presiunile vieţii moderne şi nevoia de deplasare fără să te uzi chiar şi atunci când toarnă cu găleata i-au făcut pe oameni să experimenteze soluţii de îmbrăcăminte care să le asigure protecţie. Încercări de a inventa haine rezistente la apă au fost făcute încă din secolul al XVIII-lea de chimişti şi de industriaşi precum francezul François Fresneau (în 1748) şi scoţianul Jahn Syme (în 1815).
Folosirea cauciucului la confecţionarea hainelor nu a fost un succes de la bun început. Cauciucul făcea îmbrăcămintea greu de purtat. Dacă vremea era caldă, hainele deveneau moi şi lipicioase, dacă era rece, deveneau grele şi rigide. Problema a fost rezolvată în secolul al XIX-lea de către Charles Macintosh. În 1823, scoţianul Macintosh, fabricant de produse chimice, a descoperit o modalitate mai bună de a impermeabiliza hainele cu ajutorul cauciucului. Pe atunci, industria de rafinare era nouă. Naftalina din gudron era un produs secundar rezultat din distilarea petrolului, folosit în producţia chimică. Acest lichid uleios şi volatil era o hidrocarbură complexă. Macintosh a dizolvat cauciucul în naftalină, lichefiindu-l. Acest lichid era distribuit pe suprafaţa stofei făcând-o impermeabilă.
În acelaşi an 1823, Macintosh a patentat tehnologia impermeabilizării materialelor. Acest proces presupunea suprapunerea a două straturi de material tratat cu o mixtură din naftalină şi cauciuc peste ţesătură. Fabricile au început să producă pe scară industrială haine impermeabile un an mai târziu, adică în 1824. Primul client a fost armata britanică. Descoperirile lui Macintosh au dus la descoperirea altor modalităţi de folosire a cauciucului, inclusiv a anvelopelor de maşină şi bicicletă.
Procesul de vulcanizare a cauciucului a fost dezvoltat de Charles Goodyear, un negustor de mărfuri din Philadelphia, în 1839. Vulcanizarea însemna tratarea cauciucului fierbinte cu sulf, procedură ce conferea elasticitate şi uşurinţă în prelucrare. S-a mai făcut astfel un pas înainte în obţinerea unor obiecte de îmbrăcăminte extrem de necesare.
Moda impermeabilelor, impusă de militarii britanici
Militarii britanici au fost echipaţi în timpul Primului Război Mondial cu impermeabile care îi fereau de umiditatea din tranşee, care nu aveau sisteme de colectare şi evacuare a apei de ploaie. Aceste impermeabile nu se deosebeau prea mult de o foaie de cort trasă peste cap. În vremea celei de-a doua conflagraţii mondiale, designul trenciurilor s-a modificat prin apariţia capselor pe umeri şi a unor inele metalice. Capsele aveau rolul de a fixa epoleţii, iar de inele erau agăţate grenadele pentru a fi la îndemână. Acest tip de îmbrăcăminte a fost botezat de soldaţii din linia întâi „trench coat”, adică haină de tranşee.
Ofiţerii armatei britanice nu au fost singurii care purtau impermeabile pe câmpul de luptă când vremea era nefavorabilă. Alte naţiuni au dezvoltat şi ele stiluri de haine impermeabile – americanii, sovieticii, francezii, germanii, olandezii, polonezii –, fotografiile făcute în anii 1940 trupelor de atac stând mărturie în acest sens. Pe măsură ce războiul se desfăşura, impermeabilele scurte, mai practice şi care ofereau o mobilitate mai mare purtătorului, au devenit foarte populare, mai ales printre comandanţi, trupe paramilitare şi lunetişti. Humphrey Bogart, cel mai de seamă purtător de trenci
Mulţi dintre veteranii întorşi din război la viaţa civilă au păstrat aceste haine, care au devenit populare atât printre bărbaţi, cât şi printre femei. Un trenci clasic al acestei perioade avea zece nasturi la două rânduri şi revere mari. Culoarea era maronie, kaki, bej sau neagră. Manşetele erau nelipsite, la fel şi mânecile raglan, epoleţii şi cordonul. Impermeabilul îndeplinea rolul pe care îl îndeplineşte azi canadiana, dar nu te ferea de frigul iernii sau de zăpadă. Întregul deceniu care a urmat celui de-Al Doilea Război Mondial a menţinut trenciurile la modă. Prestigiul armatei s-a extins şi asupra acestor obiecte de îmbrăcăminte, care au început să fie asimilate cu ocupaţiile respectabile.
Iar faptul că o serie de vedete din cetatea filmului au apărut pe ecran îmbrăcate în impermeabile nu a făcut decât să le impună şi mai tare atenţiei publice. Cine l-ar putea uita pe Humphrey Bogart în rolul lui Rick Blaine din celebrul film „Casablanca”, luîndu-şi rămas bun de la iubita sa pe aeroport, sub o ploaie nemiloasă? Dar pe Peter Sellers, în rolul inspectorului Clouseau din seria de filme „Pantera Roz”? Sau pe Audrey Hepburn în ultima scenă din „Micul dejun la Tiffany?” Toţi purtau trenciuri. Merită amintit aici şi simpaticul detectiv american Columbo, interpretat de Peter Falk, în nelipsitul său trenci mototolit, cu ajutorul căruia a cucerit ecranele şi sufletele spectatorilor. Impermeabilele au pătruns până şi în benzile desenate, ai căror eroi, de la Batman la X-Man, nu s-au sfiit să poarte mantii de ploaie peste tricouri.
Francezii şi trenciul transparent
În filmul „Suflete în ceaţă” (Le Quai des brumes, 1938)al lui Marcel Carne, Michele Morgan poartă beretă şi impermeabil din plastic transparent, o idee a lui Coco Chanel. Impactul filmului este cel care a popularizat această ţinută, care a fost reluată şi în alte filme (în „Joan din Paris”, de pildă, cu aceeaşi actriţă). Impermeabilul din plastic transparent a cunoscut o revenire în forţă la sfârşitul anilor 1970. Haină economică şi extrem de practică, a intrat în vizorul unor creatori de modă ca Jean-Charles de Castelbajac sau Chantal Thomas. În 1960, Guy Cotton a inventat o haină cerată pentru marinari, mai uşoară şi mai rezistentă la apă. Aceasta a înlocuit vestele din bumbac, îmbibate cu ulei, care erau mai grele şi mai puţin confortabile. Hainele din ţesături cerate s-au generalizat şi au ajuns pe culmile modei (culmile ei strălucitoare, cum strălucitor era şi materialul suprasaturat cu ceară) prin anii 1970 şi au continuat să fie purtate şi după aceea. Yves Saint Laurent, Mary Quant sau Anne Marie Beretta, poreclită chiar „regina ploii” sunt doar câţiva dintre designerii de modă care au creat modele de haine cerate celebre. Romy Schneider, Michele Mercier, Daniele Darrieux
sau Isabelle Huppert au popularizat aceste impermeabile în filmele în care au jucat.















articol preluat de pe www.historia.ro

21 de comentarii:

  1. si l-ai uitat pe Alain Delon! Atunci cand a ajuns moda "impermeabilelor" si in Ro, asa se numeau aceste trenciuri "Alain Delon" :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu imi amintesc ca "Alain Delon"- urile erau niste cojocele barbatesti dar scurte :)

      Ștergere
    2. Stii ca ai dreptate?!!!
      Sunt eu confuza acum.... :)))))))))))
      Asa e! Oare de ce le-am confundat? :))))))
      Am avut si trenciu si cojocelul! Ce amestecatura in mintea mea! :))))))))

      Ștergere
    3. oricum erau doua articole de vestimentatie foarte in voga pana in anii ' 90 si nu doar la noi :)

      Ștergere
  2. Multumesc pentru info! De-ar fi sa aleg o haina preferata aceasta ar fi trenciul! Nici ca-mi pasa daca e sau ba "la moda"! Imi place si gata! :)) Cand afirm ca-mi plac ar trebui sa citesti ca... sunt aproape obsedata. Dar cum se pare ca si in RO am ajuns la numai doua anotimpuri: vara - iarna... nu prea le pot purta cat mi-ar placea. :) Am unul verde, unul kaki, unul mov si unul bej; am avut si negru dar... s-a decolorat de la atata purtat :( si nu gasesc un model care sa-mi placa si sa fie negru. :)
    Saptamana minunat sa o petreci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie nu mi-au placut nicodata, am avut unul sau doua pe care mai mult nu le-am purtat decat le-am purtat :))
      o saptamana minunata si tie, Diana!

      Ștergere
  3. Cine nu are in garderiba un trenci?! Toata lumea are , problema este doar... il si poarta?! :)) eu nu! Sta de zeci de ani pe umeras in dulap, nu e demodat ( fiind clasic) insa nu mi-e drag! Il ocolesc tot timpul, alegand nai bine jachete, pardesie, pelerine, orice numai trenciul nu :))
    Superba istorioara! Ti-am spus ca apreciez aceasta serie de articole, sunt atat de placute! O excursie in trecut, ca in filmele SF, pot vedea tot ce descrii tu aici atat de frumos!
    Pupici. O saptamana minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta ii spuneam si eu Dianei, nu imi plac si nu le-am purtat, ne asemanam :))
      multumesc pentru aprecieri, Carmen...
      o sa continui cu aceste povesti de altadata pentru ca, tu stii...sunt o visatoare...tanjesc dupa ce s-a dus, ma intorc in trecut si las viitorul sa se transforme la randul lui in trecut ca sa pot tanji dupa el...
      ma bucura ca si voua va face plecere sa treceti pe aici si sa le cititi...
      o saptamana minunata iti doresc si eu, te pupacesc!

      Ștergere
  4. Eu nu am trenci, dar când am fost mic am avut trânci. Se pune?
    :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant tot ce ai scris tu, chiar ca nu stiam atatea despre impermeabile, si trenciuri, si cu atat mai mult ca au fost folosite de soldati prima data. Surprinzator. O saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu stiam acest amanunt, asta m-a si facut sa public articolul...
      sper ca esti mai bine, o saptamana usaora si tie!

      Ștergere
  6. Pe vremea copilăriei mele, la vreo 10...15 ani după război, exista moda să se poarte "balonzaid", nu..."trenci", over coat sau alte invenţii de termeni...Au avut şi părinţii mei, am avut şi eu până prin clasa a 8-a când am renunţat pe fondul apariţiei mişcărilor contestatare şi rebele ale anilor 1968...
    În "Casablanca", e clar că Rick poartă un "balonzaid", sau, pe scurt, un..."balon".

    BALONZÁID, balonzaide, s. n. 1. Țesătură de bumbac sau de mătase impermeabilă. 2. Haină de ploaie confecționată dintr-o astfel de pânză; balon (4). [Acc. și: balónzaid. — Var.: balonzáide s. n.] — Din germ. Ballonseide.
    Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

    P.S. Mă întreb cum se numeau corect veşmintele purtate de Sherlock Holmes şi de Dr.Watson...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu Marco esti oricum o adevarata enciclopedie...
      denumirea acestui obiect vesimentar difera probabil de la tara la tara, semnificand acelasi lucru, dovada definitia termenului provenind din limba engleza :
      TRENCI, trenciuri, s. n. Pardesiu cu croială reglan, făcut dintr-o țesătură specială, impermeabilă; trencicot. — Din engl. trench[coat].
      Sursa: DEX '09 (2009)

      sincer, nu stiu, dar stiu cu siguranta ca erau din tweed :)
      cand afli sa-mi spui si mie :)

      Ștergere
    2. Tata, filogerman ca educatie, prefera termenul de "balonzaid".Mama, desi buna cunoscatoare a germanei, era mai apropiata de stilul franco-britanic si zicea "trenci".Moda de a purta asa ceva data de dinainte de razboi, dar s-a mai prelungit inca ceva timp chiar si dupa.Era cvasi-obligatorie purtarea palariei de catre cei astfel vestimentati.
      O noapte buna cu amintiri frumoase macar din filmele de epoca hollywoodiana.

      Ștergere
  7. Superb articolul, mai ales cå are multe chestii despre trenci, de care nu am stiut si nu chiar de mult m-am gandit så caut pe Google despre istoria lui. Aici in No. este un articol mereu la modå si foarte purtat. Si eu sunt posesoarea a douå, unul vechi, crem, clasic si unul nou, visiniu, la modå. Pupici :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cel visiniu cred ca ti se potriveste perfect, din cate am vazut ai parul saten deschis spre blond asa ca... :)
      pup si eu! :)

      Ștergere
  8. Re trenci vs balon(zeid), eu tin minte o discutie dintre mama si tata pe aceasta tema, in urma careia am retinut concluzia ca trenciul are captuseala si neaparat maneci raglan, fiind posibil sa I se spuna si raglan, plus e de cele mai multe ori (dar nu ca criteriu definitoriu obligatoriu ci mai mult istoric originar evolutionar legat de dezvoltarea
    diversificarii) dintr-un material textil de tip bazat pe bumbac (doc, gabardina de bumbac nu de lana, dar si altele), pe cand balonul e mai degraba de matase dar si alte sintetice de gen poliester similara cu materialele folosite in baloane dar si parasute, si cu maneci de toate felurile, nu neaparat raglan, elementul de
    apropiere dintre aceste notiuni fiind de fapt dorinta plus tehnica de impermeabilizare plus poate (adaug eu de la mine acuma) si materialul numit poplin, care este definit mai mult prin modul cum sunt tesute fibrele pe diagonala, insa ele putand fi si animale si vegetale si sintetice si amestec, si din ele putand sa se faca si trenciuri, si balonzeide, si captuseli sau fete nu numai de haine dar si de canapele, de perne, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca ai elucidat "enigma" :)
      citind explicatiile tale imi dau seama ca exista o diferenta intre cele doua obiecte de imbracaminte si cu siguranta e cea pe care ne-ai explicat-o...

      Ștergere
  9. Povestile tale sunt fascinante! Atat de drag mi-e sa le citesc si sa asimilez....
    Trenci am.si eu insa recunosc, l-am achizitioat mult prea tarziu dar il port cu mare drag....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt si mai bucuroasa ca le pot imparti cu voi si mai ales, ca va plac :)
      sper sa te vedem intr-o foto cu trenciul :)

      Ștergere