duminică, 15 iunie 2014

Cum face creierul diferenţa dintre dragoste şi sex?

Unii spun că atracţia sexuală şi iubirea sunt, în esenţă, acelaşi lucru. Alţii spun că sunt lucruri diferite, alţii spun că iubirea nici nu există. Cercetătorii ne dau un răspuns clar: atracţia sexuală şi dragostea romantică există,
deopotrivă, iar creierul le percepe ca două lucruri diferite.
Studiul, publicat în revista Journal of Sexual Medicine, este de fapt o meta-analiză din 20 de alte studii în care participanţii au fost rugaţi să se uite la fotografii erotice, sau să se gândească la cea mai importantă persoană din viaţa lor, în timp ce medicii conduceau investigaţii imagistice.
Astfel, oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Concordia” (Canada), Universitatea din Geneva, Universitatea Virginia de Vest (SUA) şi Universitatea „Syracuse” (SUA) au reuşit să facă o hartă a zonelor din creier în care se formează aceste sentimente.
Şi în cazul atracţiei sexuale, cât şi în cazul sentimentelor de iubire, s-a activat aceeaşi regiune cerebrală – care poartă numele de striatum. Dar, activitatea cerebrală a fost înregistrată în zone diferite ale acestei regiuni.
Dorinţa sexuală activează zona din striatum care este stimulată de lucruri ce ne aduc plăcere, cum ar fi mâncarea şi sexul. În schimb, sentimentul de iubire se formează într-o regiune a striatumului care are rolul de a asocia o valoare acestor lucruri care ne aduc plăcere sau recompensă, relatează Huffington Post.
Profesorul de psihologie Jim Pfaus, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea „Concordia” a explicat că rezultatele mai arată că „dragostea este, de fapt, un obicei care se naşte din dorinţa sexuală, atunci când dorinţa este satisfăcută”. În acelaşi fel, zona din creier în care se formează sentimentul de iubire este asociată şi cu dependenţa de droguri. Aşa cum cineva devine dependent de droguri pe măsură ce le consumă, la fel şi dorinţa sexuală se transformă în dragoste când este satisfăcută în mod constant.
Explicaţia lui contrazice alte studii conform cărora chiar amânarea satisfacerii dorinţelor sexuale înainte de căsătorie, produce fericire mai mare în cuplu. Din studiul publicat în numărul din decembrie 2011 al Journal of Family Psychology, reiese că stabilitatea relației în cuplurile care au practicat abstinența este cu 22% mai ridicată decât în cazul celorlalte cupluri. Aceleași cupluri spun că se bucură de o mai bună comunicare și o calitate mai mare a sexului, transpuse într-o diferență de 12% respectiv 15% în favoarea abstinenților. Studiul specialiștilor a vizat relațiile a 2.035 de cupluri căsătorite.
În alt fel este dragostea o dependenţă, explică Helen E. Fisher, antropolog al Universităţii Rutgers, coordonatorul unui studiu care a fost publicat în Journal of Neurophysiology.
În urma unui experiment care a implicat 15 subiecţi care au fost părăsiţi de persoana iubită, ea a observat că atât în cazul bărbaţilor cât şi în cazul femeilor, vizionarea de imagini cu fostul partener activează zone ale creierului asociate cu dependenţa, controlul emoţiilor, sentimente şi ataşament, dar şi cu durerea fizică. „Este o dependenţă minunată atunci când lucrurile merg bine şi o dependenţă oribilă atunci când lucrurile merg prost,” a explicat Fisher.


sursa:http://semneletimpului.ro
artist: Mihaly von Zichy  (profesor de arta si artist la curtea Tarului Aleaxandu al II-lea)

31 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. de asta am pus articolul, eram curioasa sa aflu parerea voastra :))
      specialistii o au pe a lor, asa o fi?
      in ceea ce ma priveste, eu cred ca fac diferenta sau creierul meu asa crede :)
      cu siguranta exista o zona in creier care percepe si diferenta dintre a face doar sex cu persoana iubita, uneori e si asta o nevoie, dar niciodata dragoste cu cineva care nu reprezinta decat o pasagera atractie sexuala...

      Ștergere
  2. Hai mai, lasa specialistii..... :))))))))))))))))
    Ca dragostea si sexul sunt doua lucruri diferite, este adevarat, cel putin la mine, dar sa stii ca nu cred ca merge sexul fara dragoste, nu la mine! :))))))))))))))))
    Si chestia cu abstinenta... Oare asa sa fie? Eu nu mai stiu..... :)))))))))))))
    Tu mai tii minte Pandhora? :))))))))
    pupici, sa ai o saptamana la superlativ!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am practicat niciodata abstinenta si nici macar nu mi-a trecut prin cap sa o fac :)
      cred ca asta depinde de temperamentul, crezul sau eu stiu de ce alti factori influenteaza ideea ca acesta reprimare are valoare...ca orice altceva si acest lucru are valoarea pe care noi i-o dam...
      cat despre sexul fara dragoste, sigur ca merge daca tot ceea ce iti doresti de la cineva este "just sex" si asta uneori poate fi ceva bun :)

      pup si eu Minnie, o saptamana faina sa ai si tu!
      la noi a plouat teribil in dimineata asta si plouata ma simt si eu :(

      Ștergere
  3. Singura obiectie pe care as putea sa o am e acea extrapolare referitoare la stabilitatea relatiei maritale, pt ca stabilitatea acestei relatii depinde de mai multi factori in afara de iubire, desi desigur ca si dragostea conteaza, si diferentierea de rezultat de stabilitate in functie de daca dorinta erotica e satisfacuta fie inainte fie dupa incheierea contractului de
    casatorie, care ii nedumerise pe cercetatori, descrie tocmai importanta celorlalti factori re stabilitatea relatiei, plus confirma intrebarea deosebit de populara, Ce are S cu P ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt de acord cu tine, ar fi prea simplu ca stabilitatea unei relatii sa aiba legatura in cea mai mare masura cu abstinenta inainte de casatorie...
      poate convingerea ca inaintea ta nu a existat nimeni sa dea nastere unui grad de incredere marit care sa duca la stabilitate dar cine poate confirma ca dupa si in timp ce esti casatorit nu va mai exista altcineva?

      m-a amuzat venind de la tine intrebarea populara sugerata atat de discret si in fond perfect fondata, mereu am zis ca tu ai un farmec aparte :))

      Ștergere
  4. „Este o dependenţă minunată atunci când lucrurile merg bine şi o dependenţă oribilă atunci când lucrurile merg prost,” a explicat Fisher. Adevărat, dar asta am descoperit-o fiecare pe pielea proprie, nu era nevoie de atâtea studii ! :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eee....lasa, acum avem certificarea ca lucrurile nu se intampla...intamplator :))

      Ștergere
  5. una-i una si alta-i alta, asta vede orice orb. da' nu stiam eu de ce se pastreaza iubirea asa de bine! pentru ca o tin in sertarul cu tutun!...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta chiar trebuie notata undeva si refolosita. Daca te opui, sper sa nu te zbati prea mult! :D

      Ștergere
  6. partea urata a lucrurilor e atunci cand nu ai raspuns si toate lucrurile merg prost...
    e ingrozitor sa suferi de dependenta de dragoste cu atat mai mult cu cat n-ai parte de ea...

    RăspundețiȘtergere
  7. cercetatorii astia habar nu au! eu as zice sa refaca studiul, ca eu nu ma regasesc in rezultat... :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred că sexualitatea este un instinct esenţial, şi mai presus de-atât, o consider o forţă magică.Atracţia sexuală pentru unii există în comuniune cu dragostea (in categoria asta intrând eu),la alţii în excuziune cu ea.
    Nu pot fi atrasă sexual de un bărbat cu care nu sunt în dragoste, dragostea, legea mea fundamentală. Asta, de fapt, e atracţia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, instinctul sexual este aproape la fel de puternic ca cel de supravietuire, este de fapt un altfel de instinct de supravietuire....
      este ideal sa doresti si sa iubesti, sa fii dorit si sa fii iubit...este greu sa pastrezi intensitatea acestei stari, totusi, conteazasa ai sansa sa traiesti asa ceva...
      atractia poate duce la indragostire dar poate ramane si doar la stadiul de atractie si atunci dragostea se numeste sex...depinde de fiecare ce alege, ce simte, ce are curaj sa faca...
      important este sa nu se minta, pe el in primul rand...

      Ștergere
  9. Dragostea este o dependenţă minunată! ce frumos!
    Si eu sunt de parere ca sentimentul de a fi indragostit, naste dorinte de apropiere macar spirituala, daca nu corporala. Cuplul care si-a verificat sentimentele si care s-a asigurat ca dragostea este adevarata, isi poate implini iubirea prin relatia sexuala. Acesta este apogeul relatiei stabilite între cele doua persoane. Dorinta de a face copiii, este o dovada de dragoste - deoarece copilul teoretic va intruchipa îngemanarea caracterelor parintilor si ideea de a avea "un puiut" care sa semene cu persoana iubita este deosebit de induiosatoare. Iubirea ne face buni, iubirea ne schimba viziunea asupra lumii in care traim. Cine iubeste cu adevarat, nu va fi niciodata egoist, nu isi va umple timpul cu meschinarii si bârfe... Viata este roz! :))
    Minunata tema ai abordat astazi! :) te pup draga mea draga :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dragostea impartasita este o dependenta minunata :)
      firesc este sa te indragostesti, sa simti ca nu este doar o joaca si apoi sa te contopesti cu celalalt...
      acesta este idealul...uneori etapele sunt sarite, alte ori unele etape sunt ca si inexistente :)
      eu cred ca atunci cand rezonezi aproape la unison cu cel de langa tine, ordinea in care se intampla lucrurile este ceva secundar, important este ca acel lucru magic, se intampla...
      tu esti minunat de frumoasa draga mea draga si ai avut sansa sa gasesti omul potrivit, eu sunt prima care poate certifica asta, iti amintesti ca ti-am spus ca Helmut te priveste ca un indragostit? :)

      te pupacesc si eu draga mea draga, sa fii mereu iubita! :*

      Ștergere
    2. chiar ieri, de ziua ta, amintindu-mi de întalnirea noastra de acum doi ani, parca am revazut momentele, ca intr-un film :) Bine, memoria mi-am ajutat-o si cu fotografiile pe care le-am facut atunci. Si la un moment dat am ras singura pentru ca mi-am amintit ca tu l-ai intrebat pe Helmut ce i-a placut cel mai mult la mine când m-a cunoscut? Oh, in clipa aceea m-am gandit, te miri ce va raspunde, pentru ca barbatilor nu le plac intrebarile acestea intime, care ar putea sa le arate "slabiciunile" :)) Dar el a dat un raspuns care m-a facut sa sar sa-l pup :)) si atunci si... inca o data acum, cand mi-am amintit :))) Am avut intr-adevar noroc sa-l intalnesc pe Helmut! stiu...

      te pupacesc si eu. Noapte buna!
      PS: si relatia ta este un exemplu de stabilitate si dragoste frumoasa!

      Ștergere
    3. ooo...da, am fost atat de indiscreta incat mi-e rusine dar nu m-am putut abtine, privirea lui Helmut a fost vinovata :)
      draga mea draga si Helmut este la randul lui maxim de norocos iar eu ma bucur pentru amandoi, ma bucur pentru ca se vede cu "ochiul liber" ce inseamna ca doi oameni sa rezoneze dincolo de sentimente...

      multumesc draga mea draga, relatia mea este poate usor atipica, eu sunt mai ciudata, el mai curajos :))

      pup si eu, somn usor! :*

      Ștergere
  10. Era si de asteptat . O idee interesanta am cules din filmu Nymphomaniac , ca ingredientul secret al sexului e dragostea . O fi drept , ori corect , totusi ma simt bine cand "mananc" , dumitale nu ? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am refuzat sa vad filmul asta pentru ca toata lumea era exstaziata, iritata dar maxim de curioasa...curioasa am fost si eu, apoi m-am enervat si nu am mai vrut sa...
      o sa-l vad cand va fi uitat....
      si ca sa raspund intrebarii tale, da, ma simt bine cand "mananc", nu o sa spun ca sunt o pofticioasa pentru ca in acest context nu da bine dar, intotdeauna imi aleg cu grija ingredientele :))

      Ștergere
  11. Raspuns: nu face. Fac altii studii, insa creierul nu face diferenta decat dupa ce totul se termina, pentru ca momentan se scalda in hormoni care ii impiedica analiza rationala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuie sa traiasca si cercetatorii din ceva, nu? :)
      nu stiu daca e chiar asa, eu cred ca in momentul cand ai hotarat ca vrei sa faci sex asta faci si, evident cand te implici emotional stii ca faci dragoste, te daruiesti, primesti, dar chiar si indragostit poti face doar sex daca asta vrei intr-un anume moment...

      Ștergere
    2. Face Radule ,face si inca cum , ca daca m-as indragosti eu pe unde ma duc ... :D

      Ștergere
    3. Deci io nu stiu din astea, ca io când ma inamorez devin habauc. Noroc ca dupa, dragostea pleaca cu banii stransi la comun dar si cu memoria mea, asa ca nu-mi aduc aminte ce si cat mi-a furat... Asa ca sunt bine, cred! :))

      Ștergere
    4. e bine ca iti aduci aminte ca nu iti aduci aminte :D

      Ștergere
  12. Cum face creierul diferenţa?
    Păi trebuie să fie un creier educat, ca tot timpul sexul să fie cu dragoste :)
    Unii se pierd cu sau fără voia lor...pentru dragoste, îţi trebuie un creier îmbibat foarte bine cu Sexul care la rândul lui trebuie şi poate să respecte. E un fel de antrenament pentru Campionatul Mondial care are loc în fiecare zi :))) Dragostea, făcutul dragostei e o nobleţe care ţine de o aptitudine-continuă ce merge dincolo de profesie, plictiseală, monotonie, rigiditate sau pretenţii dublate...sau încornorate ;) :))) Concluzie: Puţin aleşi! Dumnezeu cu mila...şi cu întâmplarea! :)...dacă e să luăm în calcul o zicală substanţială care reclamă: Jocul Dragostei şi al Întâmplării ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, da bine că avem evidenţele ;)

    RăspundețiȘtergere