luni, 9 iunie 2014

Secretul nepastrat al inghetatei

Cea mai populară istorie a îngheţatei începe la un banchet de-al regelui Charles I al Angliei. Masa fusese delicioasă, dar lovitura de graţie a apărut abia la desert. După multe pregătiri, bucătarul francez al regelui le-a prezentat musafirilor noul fel de mâncare.

Era rece şi semăna ca textură cu zăpada proaspăt căzută, dar era mai cremoasă şi mai dulce decât orice alt desert. Invitaţii au fost încântaţi, precum a fost şi Charles, care i-a poruncit bucătarului să nu divulge reţeta pentru crema sa îngheţată. Regele a vrut că această delicatesă să fie servită doar la masa sa şi i-a oferit bucătarului 500 de lire pe an pentru păstrarea secretului. Ceva mai târziu, totuşi, bietulCharles a decăzut în faţă oamenilor săi şi a fost decapitat în 1649. Dar, până la acea vreme, secretul cremei îngheţate nu mai era un secret. Bucătarul, pe nume DeMirco, nu-şi ţinuse promisiunea.
Această poveste este una dintre multele istorii fascinante ale unuia dintre cele mai populare deserturi, îngheţată. E posibil ca îngheţată să nu fi fost, totuşi, inventată, ci să se fi dezvoltat, ca reţetă, de-a lungul a sute de ani.

sursa: www.gustos.ro

24 de comentarii:

  1. Ingetata este foarte buna, pacat ca bietul Charles a fost decapitat, dar asa e omenirea asta..... nerecunoscatoare! ")
    pupici si saptamana cu spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic ca uneori e bine ca secretele sa iasa la lumina :))
      pup si eu, azi inca suntem in long w-end dar de maine...
      saptamana usoara si tie! :)

      Ștergere
  2. Interesantă povestioara!
    Inghețata este delicioasă,deja mi-ai făcut poftă!
    O săptămînă ușoară îți doresc!
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu deja mi-am pregatit o portie :))
      saptamana usoara iti doresc la randul meu Elena, pup!

      Ștergere
  3. Eu am in frigider o cutie mare de inghetzata Tiramisu cu mult praf de cacao....Astept sa va invitati. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu voi spune niciodata, nu :)

      Ștergere
    2. "Niciodata sa nu spui niciodata".
      Also, be my guest ! :)))

      Ștergere
    3. multumesc, dar sa nu ma lasi sa ma lupt singura cu inghetata, nu de alta dar e posibil sa ies invingatoare :))

      Ștergere
    4. "The winner take it all", isn't it ?! :)))

      Ștergere
  4. se pare ca sunt singurul "combatant" :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Deh...asta e!
    "Singuratatea combatantului de cursa lunga", inarmat doar cu o lingurita in fatza unui munte de inghetzata.
    David si...Goliath asezatzi la masa.
    La masa negocierilor si a...tacerii, deoarece...SE MANANCA ! :)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Bai, cu regret tin sa te anunt ca eu nu sunt fan inghetata....:)
    Dar tot eu zic: arata fantastic in imaginile alese de tine....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu, tocmai tu care traiesti in tara inghetatei...offf, off...:)

      Ștergere
  7. Foarte interesanta istoria acestui desert delicios. Imi ramana in memorie inghetata pe care mama ne-o facea in copilarie din visine sau caise. Si era exceptionala. Ma gandesc sa incerc retetele mamei in vara asta. In rest... sunt atatea variante minunate in comert, numai bune de degustat!
    Numai bine iti doresc, draga Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic sa le incerci si sa ne arati si noua ce ti-a iesit, sunt tare curioasa :)
      o noapte buna iti doresc si eu draga Alex!

      Ștergere
  8. Se pare ca anumite variante de inghetata au fost cunoscute de persanii vechii de pe la vremea cand traiau Sofocle si Euripide, cca 400 ICh, si de chinezi cam pe la 200 ICh. Exista o legenda, insa care probabil nu este adevarata, ca insusi MarcoPolo a adus secratul inghetatei de la Kublai Khan in Italia.Se pare totusi ca nu Charles I al Angliei a fost primul aristocrat fan al inghetatei in UE, ci chiar cu cca 100 de ani mai devreme Caterina de Medici ar fi adus bucatri italieni experti in inghetate in Franta atunci cand s-a casatorit cu Ducele de Orleans, (viitorul rege Henri II al Frantei). Insa atat povestea despre Charles I cat si cea despre Caterina de Medici par a fi fost nascocite recent, in sec 19.

    Prima reteta oficiala de gheata aromata cu diverse lichioruri de fructe apare intr-o carte de bucate in 1674 in Franta, iar in 1694 apare prima reteta oficiala de serbet inghetat in Italia. Prima reteta de inghetata propriu-zisa asa ca in zilele noastre apare intr-adevar in UK, insa in sec 18, secol in care efectiv incep sa apara asa retete de inghetata clasica cum le stim si noi astazi,asa cu capsuni, cu vanilie, etc, in mai multe locuri, inclusiv in sudul UE. Se pare ca Quakerii au adus ideea de inghetata in SUA, si aceasta a fost ff apreciata de toata lumea acolo, inclusiv de primii guvernanti, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, George Washington, etc. La balul inaugural al pres James Madison in 1813, prima doamna Dolly Madison a servit pe toata lumea cu inghetata. Inghetata mai ieftina pt tot poporul UE a fost introdusa pe la mijlocul sec 19, cu ajutorul unui elvetian emigrat in UK,Carlo Gatti, care a inceput sa importe gheata de la norvegieni, pt a avea refrigeratie asa mai masiva, (o chestie de care nu dispuneau la acea vreme decat niste bogatasi, insa de dimensiuni mai mici, care din ei aveau incurte un soi de frigider de genul asta cu gheata), insa Gatti a construit o casa de gheata mare in centrul orasului, alimentand-o cu gheata ieftina norvegiana, si a inceput sa vanda inghetata la trecatorii din Londra cu 1 penny per portie, Intre 1885-1895, a existat efort de promo in UK din parea unei doamne Agnes Marshall, http://en.wikipedia.org/wiki/Agnes_Marshall#mediaviewer/File:Agnes_B_Marshall.jpg , care a inceput sa scrie carti pt a promova inghetata ca o chestie la moda.

    RăspundețiȘtergere
  9. despre Caterina de Medici citisem si eu...acum, la cat de experta era ea in otravuri e posibil sa fi fost si precursoarea inghetatei :)

    RăspundețiȘtergere
  10. stiam din diversele surse ca inghetata servea si imparatul nero, chiar daca poate era o alta reteta...important este ar trebui sa multumesc pentru ca ea exista, pentru ca-mi place la nebunie si ocupa un loc important in lista placerilor mele. la fel cum ii multumesc gainii caci datorita ei supa e atat de gustoasa. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ohh...in acest caz as avea si eu o lunga lista pentru multumiri...as incepe cu ciocolata :)

      Ștergere
  11. Si eu citisem despre inghetata inventata la curtea familiei Medici. Florentinii sustin ca a fost servita pentru prima data in orasul lor iar cel ce a avut ideea sclipitoare sa inghete amestecul a fost un arhitect numit Buontalenti. Exista chiar un sortiment de inghetata cu numele lui, pe care din pacate, inca nu l-am incercat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiam de acest sortiment de inghetata dar daca il vei incerca, sa ne povestesti cat de rasfatata te-ai simtit :)

      Ștergere
  12. De acord cu Rudolph ...
    Apropo, am refăcut îngheţata cu brinză de capră pe care, cică, o făceau persanii.... stii cum e ???? Fabuloasă !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. suna mai mult decat incitant :)
      poate imi dai si mie un link daca ai postat pe blogul tau reteta, sunt maxim de curioasa :)

      Ștergere