duminică, 24 august 2014

Asa sa fi fost?

Este o dimineata de vara pe la inceputul anilor 1600…


Cu un scartait adanc Poarta Ulitei Negre se deschide lasand sa patrunda in cetate carele incarcate cu legume proapeste si cu fructe abia culese. In piata cetatii nevestele targovetilor vor cerceta cu grija si pricepere marfa din care vor pregati pranzul si cina barbatului casei si a copiilor dumnealor.
Negustorii ridica obloanele pravaliilor. Mirosul de sunca afumata, carnati si carne proaspat casapita se intinde pana departe…
Mestesugarii de pe langa Turnul Cutitarilor si Postavarilor isi indeamna musterii catre dughenele lor,la fel si aurarii.
Negustorii de straie si alte podoabe isi expun si ei marfurile la vedere cu mai putine indemnuri dar cu mare spor.
Pe poarta Hanului “La Rata” iese in goana o careta indreptandu-se catre iesirea Bastionul Fierarilor.
La acest han poposesc din cand in cand si turci asa cum arata relieful cu cap de turc care se afla deasupra arcadei-portal a intrarii in han…


Nu stiu sigur daca asa se desfasura o zi obisnuita din viata cetatii Brasovului dar mi-ar placea sa cred ca da, mi-ar placea sa cred ca lucrurile se defasurau exact ca in mintea mea :)
Am o slabiciune pentru imaginile din trecut ale oraseor-targuri si ale vechilor cetati si Brasovul este unul dintre ele…
Cam asa arata el in sec al XVII-lea cand inca i se mai spunea Brassau, surprins intr-o acuarela de arh.Ghunter Schuller.


Ieri, Diana, comentand la postarea mea despre Calea Rahovei si Hanul Rosu imi spunea cat de drag ii este Brasovul de altadata.
Mi-am amintit ca acum cativa ani postasem ceva pe acest subiect, am cautat si am gasit in 2010...

Sunt doar cateva cuvinte si imaginatia mea, sper ca Diana sa le citeasca cu placere si nu numai ea...

22 de comentarii:

  1. Tudor Muşatescu avea o vorbă '' Iubesc două oraşe: Câmpulungul în care m-am născut şi Parisul în care am deschis ochii '' si cred că avea dreptate. Fiecare dintre noi avem cîte două oraşe dragi sufletului.
    Iar Braşovul... cum poţi să nu-l iubeşti ?
    Şi mai frumoase haine are blogul acum... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur sa te regasesc, Mala! :)

      ohh...iubesc mai multe orase si sunt indragostita de alte cateva...de, asa sunt gemenii, iubesc de fiecare data, altfel...
      Brasovul a ramas una dintre iubirile mele statornice, slabiciunea mea e Sighisoara, Clujul, Oradea si Timisoara, le iubesc de la distanta pentru ca le-am vazut foarte rar si pentru prea putin timp, Ploiestiul este in sufletul meu pentru ca acolo m-am nascut, Bucurestiul este iubirea mea definitiva pentru ca mereu mai descopar cate ceva legat de el, acest oras care ar fi putut fi si altceva decat o amintirie frumoasa a unor vremuri in care frumosul era intalnit in arhitectura cartierelor marginase sau mai putin marginase...
      ma opresc aici, ca sa nu mai spun cat de mult m-a tulburat Parisul si cat de mult imi doresc sa revin in minunatul Bruges...gata, ma opresc :)))

      Ștergere
    2. si orasul inca te iubeste Pandhora...iar parculetul cu zarzar rosu e din ce in ce mai trist de cand copiii s-au facut mari....pe locul unde e acum acel parculet si blocurile de pe strada Toparceanu, pe la 1850 era un helesteu cu pesti, lisite si gaste salbatice...poate din cauza asta intotdeauna am sperat ca nu ai ajuns inca in Delta Dunarii...daca voi organiza anul viitor o croaziera pe Dunare, de la Braila pana la Sulina, pot conta pe prezenta ta si a prietenilor dragi din Timisoara, Oradea, Cluj, Sighisoara si de cde nu, Bruges? cativa ploiesteni dragi mie deja isi fac planuri...

      Ștergere
    3. ohh Ioan...cum stii tu sa rascolesti timpul si locurile si oamenii :)
      multumesc, te imbratisez cu acelasi drag >:D<

      Ștergere
  2. Poza este splendidă și felul tău de a povesti îmi place mult!
    O duminică cât mai plăcută îți doresc,scumpo!
    Pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. fiica mea - Adela, este saptamâna asta în Brasov. Tocmai mi-a trimis fotografii din Cetatea Râsnovului :)) Atmosfera este speciala în ^targurile vechi si cu un pic de imaginatie, fiecare poate trai clipe placute, indiferet cum este vremea :)
    te pup draga mea draga

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte adevarat ce spui :)
      ce mult m-as fi bucurat sa fi fost si tu in Brasov dar ma bucur ca am fost din nou pe aceeasi lungime de unda ajungand in acelasi loc (virtual) in acelasi timp :)
      te pupacesc si eu draga mea, draga! :*

      Ștergere
  4. frumos oras! am fost, candva....multi ani au trecut...sper sa mai revin....
    dar sa stii ca imi doaresc sa fie ca in imaginatia ta...:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca e frumos si important sa ne intalnim cu pagini din istorie.Am venit din Fagaras,unde sunt zilele orasului,iar peste cateva vor fi ale Targovistei.Ne sunt dragi pentru ca traim in ele.Tu ne reamintesti asta.O seara buna ,draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cetatea Fagarasului este cu adevarat o felie de istorie, am vizitat-o vara trecuta...
      Targovistea, Cetate de Scaun, ai toate motivele sa fii mandra ca traiesti acolo, la sfarsitul anului trecut am trecut si vizitat orasul tau :)
      o seara minunata iti doresc si eu draga Floarea!

      Ștergere
  6. Ce minunata surpriza! Multumesc, pandhora! Acest text este… ca o felicitare de ziua mea! :)
    Ce zarva in Cetate! Ce zarva! :)
    “Intr-o dimineata de vara pe la inceputul anilor 1600…” Poate era dimineata in care urma sa plece Mihai Viteazu… :) Nu cunosc amanunte istorice - ar trebui sa le caut…

    Iti doresc o saptamana linistita! Pupici cu drag!

    P.S. Am scris cam mult si… o sa impart textul in mai multe mesaje, altfel va fi un comentariu mai lung decat articolul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bucuria ta o intregeste pe a mea Diana, nici nu stii cat de mult! :)

      nu stiu daca sa-ti spun sau nu la multi ani daca ai amintit de cadou, daca este cu adevarat ziua ta, la multi frumosi si intelepti ani sa fie si de acum incolo! :)

      Ștergere
  7. Pe Ulita Neagra, azi str. N.Balcescu, se aflau atelierele tabacarilor si s-a numit “neagra” din cauza culorii inchise a apelor reziduale rezultate din prelucrarea pieilor pe aceasta strada, ape care se scurgeau suvoi pe marginea drumului, mirosind tare urat.

    Poarta principala era Poarta Strazii Portii si urma Poarta Vamii, care era la capatul de azi al Str. Muresenilor care duce spre Schei - mai mult sau mai putin spre Bastionul Fierarilor si Poarta Ecaterinei din zona; pe aceasta poarta a intrat, la 1 martie 1600, Mihai Viteazu, si a parasit Cetatea la 1 iulie 1600, dupa incheierea victorioasa a campaniei din Moldova.

    Bastionul Fierarilor e diagonal (aprox) opus fostului bastion al pielarilor - se afla azi acolo Arhivele Nationale - la acea data se pare ca numai P. Ecaterinei exista.

    Intre timp s-a blocat PC-ul... :(

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai toate strazile erau pline cu pravalii si categoric agitatia era mare! :)

    Zarva de atunci se regaseste - la alt nivel - chiar si azi. Cred ca de cand e, in BV a fost mare-mare agitatie in zona “Centrul Vechi” care insemana azi cam exact vechea Cetate. La parterul mai tuturor cladirilor au fost si sunt pravalii. In Piata Sfatului se organizeaza si azi - si s-au organizat mereu - diferite targuri si spectacole… Atunci spectacolele erau… condamnatii la spanzuratoare, probabil, pentru ca acolo se afla “stalpul infamiei”…

    Cred ca, intr-un fel, in oras nu s-au schimbat obiceiurile, doar… moda s-a schimbat, progresul aratandu-se cam peste tot - dar oamenii targueisc (si se targuiesc) si azi la fel ca atunci - doar ca la alt nivel. :))

    Multumesc pentru acest cadou! :) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu iti multumesc pentru ca ai intregit imaginea cu informatii noi...Cetatea Brasovului a fost si este la fel de vie, asa cum ai spus, pasesti prin istorie daca stii pe unde sa te plimbi...
      mi-a facut placere aceasta intoarcere in timp pentru tine si, categoric, alaturi de tine :)

      Ștergere
  9. Cred ca asa a fost, imi plac targurile care inca se mai organizeaza prin sate..imi aduc aminte de trecut..O zi frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite ca la un astfel de targ nu am fost niciodata dar tare mi-ar placea :)

      Ștergere
  10. Privind cu atenție poza, bag de seamă că Brașovul era mai bine sistematizat acum paatru sute de ani decât acum. E drept că nu era atât de întins.

    Seară plăcută, Pandhora ! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iubesc aceasta acuarela :)
      si da, Brasovul de atunci avea o sistematizare clara si, cu siguranta, eficienta...

      placuta sa-ti fie si tie seara, Zina, multumesc! :)

      Ștergere