vineri, 1 august 2014

Român în Israel: "Nu ştii exact ce să făci în cele câteva secunde până să intri în buncăr"

Cosmin este un vechi si drag prieten, medic rezident intr-un spital din apropierea Tel Aviv-ului.
Traieste acum experienta razboiului despre care, ca noi toti din aceasta parte de lume, a invatat din cartile de istorie pentru trecut si despre care afla la stiri, in prezent.
E greu de inteles acest conflict, e greu de acceptat moartea, spaima, e greu de acceptat ca se prefera ca solutie razboiul, dar de ce ne-am mira?
Cand a adus pacea bogatii pentru putinii mari ai acestei lumi?
Cosmin a raspuns catorva intrebari adresate de Ioana Haşu reporter la Radiofreance Internationale, in care incearca sa ne arate ca spaima si increderea sunt un fel de joc al luminii cu intunericul, speranta fiind indreptata catre lumina...

Român în Israel: "Nu ştii exact ce să făci în cele câteva secunde până să intri în buncăr"

5 comentarii:

  1. fetita asta este de o prostie monumentala, iar baiatului astuia daca nu i convine e liber sa plece din israel, dar fata asta a ajuns jurnalista pe p...a clar. Saracu il inteleg oarecum.oricum majoritatea nu intra in adapost decit in zonele bombardate grav cum e sudul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmm...cati ziaristi adevarati sunt in lumea asta? cu siguranta mult prea putini fata de numarul celor care vorbesc fara sa stie ce spun si cand spun ceva se fac greu intelesi...
      Cosmin este acolo pentru a-si definitiva studiile, acest conflict trait pe viu e o experienta pe care nu si-a dorit-o.
      ce se intampla acolo pentru un om venit din afara, spun asta din toate punctele de vedere, in sensul ca nu e evreu, nu e arab, nu este un militant pentru pace sau razboi, este un om obisnuit care vrea sa invete si sa se intoarca aici sa faca ce poate el mai bine in domeniul lui, ce se intampla acolo spuneam, nu te poate lasa neatins.
      nu poti sa nu vezi, sa nu simti, sa nu te temi.
      sigur, poate alege sa plece, asa cum a si spus, daca o va face sau nu e alegerea lui.
      Cosmin nu s-a plans ca e acolo, a aratat doar ce inseamna o zi dintr-o altfel de viata, o zi care fara sa vrei, poate fi ultima zi iar aceasta hotarare e posibil sa nu-i mai apartina.
      sigur, el poate alege sa plece dar ceilalti oameni care vietuiesc si intr-o parte si in cealata, nu...
      ideea e ca razboiul este facut de un numar mic de oameni dar de murit mor multi si aici nu sunt inclusi cei putini...

      Ștergere
    2. @KarmaPolice: Nu inteleg de ce ai aceasta parere despre jurnalist si acest interviu, (si nu gasesc decat o posibila explicatie, aceea ca esti enervat de altceva, ara nici olegatura, ca si eu patesc asta uneori, nclusiv in public, pe bloguri). Insa daca parerea ta a fost bazata pe o judecata rationala deliberativa, nu ceva emotiv momentan, chiar as fi sincer curios daca ai putea argumenta. Eu sunt sincer interesat de calitate daca vine vorba de mass-media, chiar si de cea de tip tabloid la o adica, desi nu prea consum tocmai ca nu e asa inalt calitativa, (decat 1 max 2 britanice sunt OK, plus nu am verificat tabloidele de lb germana.)

      Mie interviul mi s-a parut normal. Exista interviuri de genul asta in maj massmediilor pe care le urmaresc eu, inclusiv americana si europeeana, atat media din Danemarca, Nationa Publc Radio din SUA, BBC, inclusiv chiar de nivel mai tabloid mai stilat de tiraj mare ca de ex CNN, AlJazeera, Jerusalem Post. (Nu stiu inca destula lb germana pt a urmari Deutsche Welle, insa sper sa ma pot perfectiona.) Acest interviu mie mi s-a parut profesionist si total normal. La fel de normala mi s-a parut emotia celui intervievat, care mie nu mi s-a parut exagerata sau inadecvata, ci chiar ff habituala si normativa.

      Ștergere
  2. Nu a luat nimeni nici-un interviu cuiva care locuieste in Gaza? De partea izraeliana au murit 2 civili si 50 de soldati, de partea palestiniana au murit 1026 de civili (asta numai intr-o zi) .Ai vazut cum arata iadul? Da o cautare cu google pe fasia Gaza si ai sa vezi! Eu nu tin nici cu unii nici cu altii si daca "mintile luminate" nu au reusit sa-i potoleasca ba din contra au reusit sa-si vanda armamentul evreilor..... asta e!
    Multam lui Dumnezeu ca locuiesc unde e pace si liniste!
    pupici, vacanta faina!
    Minnie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta spuneam si eu mai sus...cei putin fac ca razboaiele sa le aduca bani multi, mortii fiind ceva secundar...
      nimeni nu vrea ca acest conflict sa se linisteasca, este atat de evident...

      pup si eu draga Minnie, multumesc :)

      Ștergere