miercuri, 15 octombrie 2014

Kopi Luwak, istoria celei mai scumpe cafele din lume


Culeasă bob cu bob din excrementele unui animal nocturn asemănător zibetei din Indonezia, kopi luwak (cafeaua pisicii sau cafeaua din excremente) a cunoscut o ascensiune demnă de un star de cinema american. Cel care a pus-o pe hartă a fost englezul expert în cafea, Tony Wild. Acesta a citit o notiţă apărută în „National Geographic Magazine”, în 1981, şi aşa a început totul.
Zece ani mai târziu, în 1991, ca manager al departamentului de cafea de la Taylors of Harrogate, Tony Wild a fost prima persoană care a importat kopi luwak în Vest – un singur kilogram. „Nu l-am vândut prin intermediul companiei, crezând, poate cu naivitate, că această cafea ale cărei origini sunt în fundul unui animal indonezian va fi un subiect interesant doar pentru ziarele locale şi radioul din Yorkshire, unde compania îşi avea sediul”, declara acesta.
Avea să fie însă mult mai mult de-atât. Cafeaua a stârnit interesul posturilor naţionale de ştiri, televiziunilor şi radiourilor care s-au întrecut în a relata subiectul. Kopi luwak era pus pe hartă împreună cu descoperitorul ei occidental. Câteva decenii mai târziu, acesta îşi mărturisea în „The Guardian” regretul de a fi făcut acest pas: „Sunt astăzi în situaţia de a lansa o campanie împotriva industriei pe care am creat-o!”.
Motivele pentru care Wild a luat această decizie sunt bine argumentate, dar să vedem mai întâi ce face această cafea atât de specială...

Animalele, ţinute în cuşti şi puse să „producă” zeci de tone de cafea pe an

Cafeaua indoneziană kopi luwak este obţinută din colectarea căcărezelor unui animal sălbatic, nocturn şi solitar, de genul dihorului, care înghite boabe de pe plantaţiile de cafea pentru a avea o digestie mai bună. Cum boabele nu pot fi digerate, ele sunt eliminate împreună cu materiile fecale care sunt culese apoi de fermieri. Spălate şi curăţate, se pare că au o aromă unică, dată de trecerea prin sistemul digestiv al luwak-ului şi prin intestinul gros, unde se află glandele cu care acesta îşi marchează teritoriul. „Provenind de la un animal sălbatic, greu de colectat, de o calitate variabilă, acest tip de cafea nu poate fi viabilă din punct de vedere comercial, ci doar o curiozitate în materie de cafea”, susţine Wild.
Astăzi însă este imposibil să determini cafeaua originală decât dacă urmăreşti tu noaptea un luwak. Animalele sunt ţinute acum în cuşti şi puse să „producă” zeci şi chiar sute de tone pe an. Nu doar fermierii indonezieni o produc (un singur fermier putând să obţină 7.000 de kilograme de cafea de la 240 de animale ţinute în cuşcă), dar şi cei din India, Vietnam şi China. Este inutil să spunem că aceste animale sunt forţate să înghită cafeaua, uneori sunt hrănite cu forţa, pentru a fi silite să dea un randament mai bun, crescând, desigur, conturile producătorilor. Apelul lui Wild nu se adresează doar producătorilor, ci şi cumpărătorilor, întrucât kopi luwak a devenit un indicator de status social. Piaţa de desfacere se extinde pe zi ce trece şi cererea măreşte numărul crescătoriilor (Wild le numeşte închisori) în care sunt ţinute civetele.
Preţul unui kilogram de cafea variază între 200 şi 400 de dolari SUA, uneori chiar mai mult, cafeaua fiind cea mai scumpă din lume. De vreo 20 de ani, acest tip de cafea a devenit ultima modă în materie, aspiraţia oricărui retailer, subiect de ştiri la CNN, de bârfă la Oprah, ba chiar şi obiect de recuzită în filmul „The Bucket List”, a cărui distribuţie îi include pe nu mai puţini celebri Jack Nicholson şi Morgan Freeman.


Autor: Daniela Şerb
sursa: http://www.historia.ro 

23 de comentarii:

  1. da, prima data când am baut aceasata cea mai savuroasa cafea din lume a fost acum patru ani :)) (http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2010/12/cea-mai-buna-si-cea-mai-scumpa-cafea.html) (http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2010/12/ziua-kopi-luwak.html) A fost o experienta tare placuta. De atunci, am mai baut de 4 ori câte o ceasca din cea mai scumpa si cea mai aromata cafea din lume.
    Ceea ce stiu eu este ca in nici un caz cafeaua nu poate fi obtinuta de la animale tinute in captivitate... In orice caz, recomand oricui sa bea aceasta cafea, sa lase prejudecatile si sa nu-si imagineze ceea ce nu stie, sa aiba curiozitatea sa descopere o noua savoare.
    pup draga mea draga. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sper, sper ca bietele animalute nu sunt tinute in captivitate dar ma indoiesc pentru ca am vazut si la TV un reportaj cu animalutele tinute in captivitate in China, nici nu ma mir, omul este crud si avid dupa bani si atata timp cat cererea este mare au gasit modalitatea de a o satisface...
      probabil ca acea cafea obtinuta de la animalele care traiesc libere are acea savoare care a facut celebra aceasta cafea si pe care tu ai savurat-o...
      din pacate situatia se aseamana cu placerea de a purta haine din blana naturala, ne plac,le apreciem dar pentru asta sunt sacrificate acele fiinte...

      somn usor draga mea draga, te pupacesc si eu! :*

      Ștergere
  2. La 400 USD / kg de cafea ar fi interesant cat costa un luwak :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce face omul pentru bani, nu stiu ce sa zic, daca bietele animale chiar sunt tinute captive, zau ca nici nu as bea acea cafea nici daca mi-ar da-o gratis.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu la fel...mi-as dori ca lucrurile sa nu stea asa, am vazut la TV un reportaj dar sincer, nici nu am putut si nici nu am vrut sa-l vad pana la sfarsit...
      da, oamenii sunt cruzi, din pacate...

      Ștergere
  4. Ha, ha! Oricat de renumita ar fi aceasta cafea si oricat de mare cafegiu sunt, parca nu m-ar omori curiozitatea sa incerc asa ceva. Imaginea de mai sus m-a amuzat teribil, cum tine omul acela cana de cafea la coada animalului. Mai degraba mi-ar placea sa ajung intr-o zona unde se cultiva cafea si sa beau o ceasca din cafea proaspata, culeasa de la "mama ei". Iar cine a incercat-o si pe aceasta, prezentata de tine, foarte bine! Fiecare poate sa incerce si sa guste orice doreste.
    In orice caz, sunt multe curiozitati in lumea asta, legate de cele mai obisnuite lucruri din viata noastra.
    O zi frumoasa, draga Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, viata e complexa si are savoare dar nu intotdeauna...
      ideea unei cafele proaspat culese si preparate mi se pare grozava...parca si simt plutind in aer aroma de cafea...mmm :)
      parfumata sa-ti fie ziua draga Alex, multumesc! :)

      Ștergere
    2. Haha, asa se intampla cand dam verdicte fara sa intelegem foarte bine despre ce este vorba. Aled draga, boabele de cafea sunt inghitite de acest animal care e vegetarian. Boabele nu sunt roase sau zdrobite, ele ajung in stomac intregi, si aici le este extrasa aciditatea si sunt eliminate tot intregi. Boabele sunt adunate, spalate, uscate si iar spalate, apoi prajite. Cafeaua ambalata poarta stampila ministerului sanatatii. Aceste boabe au o calitate unica si exceptionala, de aceea si pretul mult mai mare in compatatie cu boabele de cafea recoltate direct sub copac. In plus, faptul ca doar animalele in libertate inghit boabe de cafea ( cele in captivitate mor) si deci greutatea de a gasi in padure aceste boabe, ridica deasemenea pretul acestei cafele. Kopi Luvak este cea mai sanatoasa, savuroasa si scumpa cafea din lume.

      Ștergere
    3. Am înţeles şi te cred! Sunt convins că ştiu cei care o vând ce calităţi deosebite are această cafea. Dar la prima auzire, nu poţi să nu încerci un sentiment de respingere...

      Ștergere
  5. pai acum eu ce sa cred? sunt tinute aceste animalute captive si fortate sa manance boabele sau nu!
    nu-mi place deloc treaba asta cu inchisoarea animalutelor... :(

    RăspundețiȘtergere
  6. Am vazut niste reportaje pe tavel si stiam toata povestea acestei cafele.Cred ca e foarte buna, dupa cum se spune,altfel nu ar fi asa de cautata.Cat nu beau eu cafea ,dar una mica ,mica de tot as savura-o.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am facut o investigatie superficiala si am aflat ca vestea producerii in mod industrial nerecomendabil a acestei cafele prin tinerea unor animale in custi si fortarea lor sa manance boabe de cafea a aparut prima oara in august 2012 in publicatia Jakarta Globe, o publicatie relativ recenta, fondata in 2008, la initiativa dlui James Riady, unul din fiii dlui Mochtar Riady, un domn indonezian de origine chineza de tip magnat deosebit de bogat din Asia de sud-est, dl james Riady fiind CEO al grupului fondat de tata lui pe operatii indoneziene, celalat fiu fiind CEO pe operatiile asiatice. Desi la inceput m-am gandit ca o fi vreo conspiratie, stiind si de indelungata lupta pt domnatia locala a pietei de cafea indoneziene care s-a dus intre chinezi si japonezi si olandezi si cine a mai trecut pe acolo de la vremea lui Marco Polo incoace, cu totii impiland poporul multietnic si multicultural indonezian, am aflat ca la scurta vreme dupa acea dezvaluire socanta din Jakarta Globe, publicatia britanica The Guardian a facut o investigatie proprie, in noiembrie 2012 rezultand un articol de confirmare a ce spune Pandhoraa semnat de dl Milman Oliver, dl Milman Oliver fiind corespondentul flialei australiene a publcatiei The Guardian, care are o figura destul de simpatic academic urbana de tip Melbourne, (adica asa cam ca in UK in anii 50-maxim 60), desi pare preocupat de chestii de protectia mediului, insa scrie si despre coruptia pornografica din parlamentul australian, adica nu pare un om extremist de gen Green peace, ciatinge ambele extreme. Iar in final, dupa atata tevatura, s-a lansat si o investigatie jurnalistica si mai serioasa de la centru, din partea BBC, in septembrie 2013 aparand un articol semnat de 2 jurnalisti, dnii Guy Lynn si Chris Rogers, care s-au deplasat in vacanta de lucru in Indonezia, dl Guy Lynn fiind un jurnalist investigativ britanic destul de reputabil, care are o lista impresionanta de premii in CV plus a contribuit la o investigatie care a dus la demisia secretarului general al comitetului olimpic ucrainean Vladimir Gerachenko, care incercase sa vanda pe piata neagra pt profit propriu bilete la Oliampiada de la Londra, iar dl Chris Rogers fiind unul sexy de la BBC, care le-a escortat pe ducesa de York si pe fetele ei intr-o calatorie de investigatii sub acoperire in 2008 in cazul unor orfelinate din Romania si din Turcia, de a iesit un mare scandal si atunci, adica totusi si el e un om de tip dedicat si serios, (si nu el a avut ideea cu Romania, ca el era expert in orfelinate si inchisori pe toata UE de est, dar ducesa de York si cu fetele ei probabil citisera ca in Romania se gasesc turci, sau ceva de genul asta, ca aristocratii britanici au o indelungata relatie de prietenie si schimburi culturale cu Imperiul Otoman).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiu ca felul in care sunt chinuite aceste animalute este o realitate...
      asa cum spuneam si alta data, omul este cea mai cruda fiinta pentru ca este crud in mod constient...

      Ștergere
  8. Am si poze daca doriti sa-i vedeti pe jurnalistii implicati in aceste investigatii de scandal, dar nu le-am pus pt ca m-am gandit sa nu influentez publicul in sens de sa ii creada cumva mai credibili decat sunt doar asa cf cum arata, ff sexy, ca m-am gandit ca totusi trebuie sa ne mentinem impartialitatea daca dorim sa tragem concluzii din mass-media si sa nu consideram drept credibil pe cineva doar daca e frumos, si sa ne luam mai bine dupa fapte. De ex se stie cat de uratica e ducesa de York, plus ce ridicole arata fetele ei cu palarii in cap, insa asta nu trebuie sa ne faca sa le consideram mai putin credibile decat pe ducele si ducesa de Cambridge, care arata mult mai sexy.

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte interesant articolul. chiar ma gandeam la cafeaua indonesia care se vinde in pravalii, dar cand am auzit pretul acestei cafele speciale m-am linistit.
    n-am mai auzit de asemenea procedeu de preparare a cafelei e de-a dreptul fantastic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, unicitatea lui a dus la nefericirea si chinul acestor animalute...

      Ștergere
  10. hai sa fie si asta !interesant oare din bumbărezul de capra ce se primeste ? ceai earl grey ?

    RăspundețiȘtergere