luni, 24 noiembrie 2014

Despre cognac

Afara iarna se pregateste sa-si faca simtita prezenta si, pe o astfel de vreme ce bautura ar fi mai potrivita?
Un ceai cald, o sa spuneti, si cu siguranta nu e o varianta deloc rea.
Dar despre un cognac ce parere aveti?
Aceasta licoare merita gustata intr-o seara friguroasa, nu doar ne va incalzi si relaxa, ne va da si acea stare de bine care decurge din savurarea unei bauturi fine, elegante, chiar sobre...

Dar stim oare sa degustam corect aceasta licoare?
Am cautat si am gasit cateva raspunsuri :)

Prestigiul cognac-ului impune un anumit protocol legat de momentul servirii, paharul in care se serveste si modul in care se savureaza. Unele dintre cele mai renumite restaurante servesc cognac-ul lor cel mai bun in pahare mari, asa numitele "balon".Aceste pahare au o baza foarte larga si apoi se ingusteaza spre gura paharului astfel aroma ajungand direct la nivelul nasului pentru a fi simtita la intensitate maxima.
Adevaratii cunoscatori aleg pentru a savura un cognac un pahar in forma de lalea. Acesta are un volum de 130 ml dar se vor turna numai 25 ml de cognac. Aceeasi cantitate este cea universal acceptata pentru "UN COGNAC". In paharele in forma de lalea aroma se concentreaza apoi se elibereaza constant lasandu-ti timp sa descoperi aroma si sa observi culoarea inainte de a-l savura in liniste. Cognacul se mai serveste in pahare de forma celor "balon" dar de dimensiuni mai mici.
Paharul se umple 1/5 astfel incat prin orizontalizarea paharului licoarea sa nu curga din acesta. Cognacul se serveste in pahar incalzit sau la temperatura camerei dar niciodata cu gheata. Este recomandat ca paharul sa se incalzeasca in palma, dar niciodata la flacara aceasta incalzire deteriorand aroma cognac-ului. 




Cognacul se poate servii la sfarsitul unei mese sau se poate savura si ca o entitate separata, singur sau alaturi de un prieten in prezenta unui trabuc de calitate.Cognacul satisface prin caliatatile sale toate simturile: vedere, miros, gust.
Vederea
Priviti prin transparenta paharului pentru a observa culoarea specifica si claritatea acestei licori.
Mirosul
Apropiati usor nasul de gura paharului si veti descoperi aroma initiala. Acum invartiti usor paharul in mana si astfel descoperiti al 2-lea parfum - buchetul. Aceasta miscare de invartire se numeste "umanizarea cognac-ului" .
Gustul
Un cognac bun lasa un gust placut pentru o perioada mai lunga. Acest gust persistent este determinat de stimularea senzorilor gustativi pentru dulce, acru, amar, sarat, toate aceste gusturi fiind continute in cognac, combinarea lor formand aroma caracteristica.
Depozitarea si pastrarea cognacului in sticle se face in pozitie verticala astfel incat lichidul sa nu vina in contact cu dopul de pluta.
Odata desfacuta sticla, aerul poate poate deteriora in timp calitatile cognac-ului. Din acest motiv se recomanda ca o sticla desfacuta sa fie bauta in cateva saptamani sau cognac-ul sa fie transferat intr-un recipient mai mic. Puneti dopul imediat dupa ce turnati din sticla de cognac. O sticla nedeschisa de cognac poate fi tinuta... Forever.
 
 
sursa: www.cognac.ro 

12 comentarii:

  1. :)...bune sfaturi..dar.. raman la un ceai sau o ciocolata calda ! :) pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce informaţii interesante. Oricum, cognacul este o băutură fină, "de rasă", care se cere savurată după anume canoane, nu ca o simplă bere. Am aflat multe lucruri pe care nu le ştiam. Mersi mult!
    Numai bine, dragă Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am dat o grămadă de bani pe pahare pentru cognac, numai pentru a simți mai bine căldura ce o emană o astfel de băutură.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant și totodată instructiv articolul tău de azi! :)
    Bun cognacul! Buuuun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ti-a placut :)
      foarte rar beau cognac dar imi place, da :)

      Ștergere
  5. Cea mai buna bautura recomandata iarna: palinca fiarta cu boabe de piper! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tuica fiarta am baut, dar palinca...cred as ameti instant :))

      Ștergere
  6. nu sunt o cunoscatoare insa ma las pe mana sfaturilor tale...:))
    la un moment dat trebuie sa ma si tina ....sfaturile! nu de alta , sa nu pic...:P

    RăspundețiȘtergere