luni, 19 ianuarie 2015

7 lucruri pe care nu le știai despre lavandă

lavanda


Știi că miroase frumos, că te ajută să scapi de insomnii și că parfumează minunat o încăpere. Dar lavanda are o mulțime de alte mistere de dezvăluit. Uite câteva lucruri pe care nu le știai despre lavandă.

Remediu anti-mătreață

Uleiul esențial de lavandă este un foarte eficient remediu anti-mtreață. Amestecă 15 picături de ulei de lavandă cu 2 linguri de ulei de măsline sau migdale (presat la rece). Încălzește-l 1 minut și apoi masează bine pielea capului cu acest amestec. Acoperă părul cu un prosop timp de o oră și apoi șamponează părul și clătește-l bine. Repetă tratamentul o dată pe săptămână, timp de o lună. 


Antiinflamator

Uleiul esențial de lavandă este puternic antiinflamator și reduce senzația de mâncările, roșeața sau edemele. Pune un strop de ulei direct pe piele și masează ușor zona. În 15 minute ar trebui să își facă efectul.

Impotriva acneei

Inhibă înmulțirea bacteriilor care cauzează apariția acneei, ajută la reglarea excesului de sebum și cicatrizează rănile cauzate de erupțiile acneice. Adaugă puțin ulei esențial de lavandă în cremele tale de față. 


Vindecă cistita

Reduce inflamațiile, vindecă cistita, stimulează producerea de urină și curățarea rinichilor, restabilește echilibrul hormonal din ”zonă” și scapă de durerile asociate cu infecțiile urinare sau crampele menstruale. 


În caz de laringită și amigdalită

O mulțime de probleme asociate cu infecțiile respiratorii sunt tratate cu ajutorul uleiului esențial de lavandă – sinuzita, bronțita, tusea, laringita, amigdalita, astmul. Uleiul se folosește ca atare, pentru masarea pieptului, gâtului și spatelui sau sub formă de vapori/inhalații. Uleiul de lavandă este un expectorant natural foarte bun și stimulează eliminarea secrețiilor purulente, grăbind vindecarea.

Tulburări digestive

Stimulează producția sucurilor gastrice și activitatea bilei, ajută la tratarea indigestiilor, te scapă de flatulență, episoade de vomă și diaree, asociate cu probleme digestive, stimulează tranzitul intestinal 


Împotriva cancerului

În combinație cu alte uleiuri esențiale, uleiul de lavandă are proprietăți remarcabile în prevenirea și tratarea cancerului, arată studii conduse, deocamdată, pe șoareci. Cercetătorii studiază încă efectele anticancencerigene ale uleiului de lavandă și sunt optimiști cu privire la eficiența uleiului de lavandă ca remediu împotriva cancerului.

foto Shutterstock

sursa:www.baby.unica.ro

16 comentarii:

  1. Iar al optulea lucru pe care tu, draga Pandhora, (chipurile !) nu-l stiai, este acela ca levantzica pusa in shifonier indeparteaza...moliile...Alea adevarate... :)))
    In copilarie, deschideam shifonierul bunicilor si simtzeam imediat mirosul plantei pe care il asociez cu lucrurile vechi, de epoca, supravietuitoare a doua razboaie mondiale, cu gulerele de vulpe si cu hainele de astrahan, cu manshonul
    pentru maini, iarna...cu costumele bunicului si cu palariile "castron" ale bunicii...
    Cred ca si tu ne poti spune cate ceva in acest sens din scrinul tau de amintiri, daca nu chiar dintr-un intreg shifonier....
    Cu bine si cu parfum proaspat de lavanda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca toata lumea stie ca florile de levantica parfumeaza hainele din sifonier si daca e cazul indeparteaza moliile, articolul ne aduce la cunostinta ceea ce nu stiam despre levantica :)
      bunica mea nu folosea naftalina, ea spunea ca miroase a mort ceea ce gandesc si eu :))
      sigur ca folosea saculeti cu levantica si vara chiar punea in glastre buchete cumparate din piata care miroseau minunat :)
      o noapte parfumata iti doresc si eu, draga Marco! :)

      Ștergere
  2. Imi place mult mirosul de lavanda. Iubesc si floarea de lavanda, imi place si culoarea ei.
    Uleiul de lavanda este unul din preferatele mele aromatizante pentru sauna.
    Multumim pentru sfaturi si informatii. Pup draga mea draga. Noapte buna! ♡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie imi place, e atat de relaxant, de proaspat...
      imi place si culoarea dar din pacate nu se potriveste cu tenul meu, nu ma prinde si tare rau imi pare, mi-ar placea o rochie de culoarea lavandei :)

      pup si eu draga mea draga, o noapte faina iti doresc si eu! :*

      Ștergere
  3. Lăsând la o parte toate aceste beneficii, eu ador mirosul de lavandă. Îl am mereu în casă, prin trei mijloace simple. Primul: pun zilnic în lampa de vapori câteva picături de ulei de lavandă. Al doilea, înainte de a aspira covoarele arunc pe ele cam o lingură de flori uscate de lavandă (le strâng pe la sfârșitul lui iunie, când se vinde lavanda în piață, și le păstrez în pungi de hârtie, la loc uscat). Al treilea: am în șifoniere și sertare pungulițe cu lavandă, pe care le împrospătez anual.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. interesanta ideea cu florile de lavanda presarate pe covor, multumim ca ne-ai impartatsit-o :)
      un alt mod de a folosi levantica este acela de a pune un saculet micut in fata de perna cu care invelim perna/pernele pe care dormim, induce un somn profund, calm si odihnitor...

      Ștergere
  4. am o punga de lavanda uscata cumparata dintr-un magazin arabesc. Ma duc sa ii fac o proba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa ne zici cum a trecut proba, cu siguranta e un alt tip de levantica si mirosul va fi un picut diferit :)

      Ștergere
  5. culoarea acestei flori minunate ma incanta! de altfel lavanda incanta toate simturile.....:)
    intr-un camp de lavanda mi-as mai dor sa ajung....:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu mi-as dori pentru tine, mi-as dori si pentru noi, cu siguranta ne-ai arata niste foto de exceptie! :)

      Ștergere
  6. Regina Maria a cultivat lavandă.
    Regele Ferdinand, soțul reginei Maria, a murit de cancer... ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce ti-e si cu studiile astea, mare ghinion ca beneficiul rezultatelor nu poate fi retroactiv :)

      Ștergere
  7. Ador lavanda! Ma tot chinui sa cultiv in casa si nu reusesc!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ooo...da, si eu! :)
      nu am auzit pana acum sa poata fi cultivata in ghiveci, daca reusesti, sa ne spui :)

      Ștergere