sâmbătă, 31 ianuarie 2015

A aparut un nou tip de barbat...cine este, cum arata si mai ales cu ce se ocupa acest barbat?

  De curand, stand la o tacla cu prietenele mele, m-am intersectat cu un termen care imi era total necunoscut - lumbersexual...
Pentru ca parerile erau mai mult contra decat pro, am incercat sa ma informez mai bine, dincolo de imaginile pe care mi-am amintit ca le-am vazut anul trecut in cadrul catorva prezentari de moda.
Si iata ce am aflat..
.

Stilul unui bărbat este definit de vremurile pe care le trăiește și de trendurile pe care le urmează, de influențele sociale și de atributele pe care cred ei că ar trebui să și le însușească pentru a plăcea femeii secolului lor. Pentru că femeile sunt în schimbare și bărbații, vrând-nevrând, intră într-o criză a masculinității. Intră în vârtejul ăsta al schimbului cultural de identitate , a schimbării termenilor de la suprafața definiției bărbatului. Iar aceste schimbări spun multe despre statutul bărbatului secolului XXI.
Termenul „Lumbersexual” este o contaminare lingvistică, un cuvânt format din două cuvinte incomplete: „Lumberjack” (trad. rom. Cherestegiu) și „Metrosexual”. Neologismul a fost creat pentru a descrie bărbații interesați de modă dar care au un aspect mai aspru dar o barbă atent îngrijită. Urbandictionary.com îl definește astfel: „a sexy man who dresses in denim, leather, and flannel, and has a ruggedly sensual beard”.
Cuvântul a apărut prima oară pe platforma Urban Dictionary (USA) acum ceva timp, pe 27 februarie 2008, când un utilizator, Adam Mateljan, a postat o descriere pentru termenul deja inventat „Lumersexual”- Adică un bărbat metrosexual dar cu o barbă atent îngrijită.
Este tot mai greu, pentru un bărbat al erei digitale, să-și dovedească virilitatea, bărbăția și instinctual de supraviețuire. Acesta din urmă este unul dintre argumentele care stau la baza creării unui astfel de arhetip al masculinității. Dar semnificația exactă a lumbersexulitații încă se negociază.
În spatele acestui cuvânt stau stereotipurile despre cum ar trebui să arate un bărbat zilele astea. Iar stereotipurile coincid, în imaginarul colectiv, cu cele ale unui cherestegiu, sau al unui bărbat al pădurii, care este familiarizat cu vremea rece, cu condițiile de trai aspre și care are un comportament opus celui de gentleman. Totuși, comportamentul care îl definește pe lumbersexual nu este unul grosolan sau din topor, cu toate că în imaginile de prezentare toporul este și el pe undeva pe acolo gata să taie un copac.
Bărbații lumbersexuali vor să aibă mai puțin de-a face cu confortul cotidian și mai mult cu masculinitatea oferită de drumul cel mai greu pe care îl urmezi pentru a obține ceva. Cum ar veni, lumbersexualitatea este o metaforă a următorului exemplu: Vrei căldură în apartament? Nu deschizi centrala, ci îți iei tu lemnele. Le tai cu sudoarea frunții și le așezi în șemineu. Evident, în zilele noastre o astfel de practică pare aproape imposibilă, asta dacă nu cumva stai lângă o pădure cu destule uscături.
Dar totuși, asta să fie ideea centrală a noului tip de bărbat?
Schimbările în definirea bărbatului se dovedesc a fi ciclice: bărbații renunță la aparatul de ras și se reîntorc în sălbăticie. Sălbăticie mult spus atunci când ai un job de programator sau de web designer, biroul tău e în centrul orașului iar singura ta armă este un MacBook Air. Dar asta nu-l împiedică să fie un „om al cherestelei” și să aducă îmbrăcămintea și accesoriile outdoor în cotidian.
Lumbersexualul este un termen care descrie bărbatul care se reîntoarce în natură și luptă pentru supraviețuire. Probabil metrosexualul era atât de aproape de a se efemina încât bărbații din State (trendul vine de peste ocean) au lansat un nou trend: cel al bărbatului puternic, „manly”, care chiar dacă nu lucrează în exploatarea forestieră, transpiră bărbăție prin toți porii la fiecare mișcare pe care o face. Cu toate astea, el are o apetență pentru grooming și pentru felul în care se îmbracă. Materialele folosite de el sunt dure,

rezistente, pentru a-l face să reziste condițiilor nefavorabile. Printre ele se număra pielea, denimul, flanelul și țesăturile groase cu imprimeuri cadrilate.
Lumbersexualii vor să își dea o aură de bărbăție primordială, de bărbat reîntors la muncile grele dar care are totuși un iPhone 6 și un băț de selfie. Iar pe instagram e maestru în folosirea filtrului retro. 
 


Doamnelor, domnilor...ce parere aveti? :)


sursa: Stil Masculin.



18 comentarii:

  1. Pe moment , am vrut sa fac referire la celebrul ''Sapte mirese pentru sapte frati'' (''Metro–Goldwyn–Mayer'' - 1954), dar si acolo personajele masculine, desi taietori de lemne, erau destul de...spilcuite...asa...in bunul si renumitul make-up hollywoodian...
    Ca o consolare, recomand ceva apropiat de tema propusa :
    Women's Ideal Body Types Throughout History :
    https://www.youtube.com/watch?v=Xrp0zJZu0a4Women's
    Numai bine si cu actori sau oameni de rand asa cum va...place ! (''How You Like It'' !!!) :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. sa stii ca asta ar cam fi prototipul, cel din filmul amintit de tine :)
    ideea e ca trebuie sa aiba un look usor neingrijit dar nu murdar, oricum am vazut deja in Bucuresti mai multe "exemplare", am chiar un prieten care lucreaza la acest look (ma refefer la barba:) :)
    filmuletul este extrem de interesant...
    in mintea mea am facut alaturarea femeii zilelor noastre, siliconata cea de toate zilele si lumbersexualului...rezultatul e hilar :))
    eu sunt sigura ca, asa cum se intampla mai intotdeauna, va exista o cale de mijloc.
    fiecare generatie are varfule ei de "revolta" in ceea ce priveste moda...
    anii '70 plete si evazati, anii '80 plete si sacouri cu umeri largi si manecile obligatoriu indoite, anii '90 au continuat moda punk adusa de sfarsitul anilor '80, anii 2000 au adus incet incet in fata metrosexualul si usoara efeminare a barbatului...
    iata-l acum pe lumbersexual...sa vedem ce va urma :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmmmm ..... m-ai pus în mare încurcătură! :)
    Deci toată chestiune stă , aparent, în barbă și haine cadrilate?

    RăspundețiȘtergere
  4. Chinezii care nu vor să se mute din peșteri, că acolo s-au născut, dat statul le-a instalat internet acolo, sunt mult mai interesanți. ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chinezii care nu vor se mute din pesteri sunt o constanta, lumbersexualii, doar o variabila :)

      Ștergere
  5. Mie nu imi plac barbatii cu barba, asa ca oricat ar fi de sexy, nu m-ar atrage.Cred ca e doar un curent care va trece.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta cu siguranta, in moda si nu numai, nimic nu e definitiv :)
      mie imi plac barbatii cu barba dar barba trebuie sa se incadreze intr-un intreg care sa-l contureze pe barbatul respectiv...

      Ștergere
  6. oh Doamne! nici mie nu-mi place acest Lumbersexual ☺ Imi chiar creeaza repulsie!
    Dar probabil ca sunt prea batrâna :))) Totusi, daca stau sa ma gândesc ce fel de baieti au fetele mele de prieteni, nu regasesc acest model nici macar acolo, în grupa de vârsta 20-25!
    te pup draga mea draga :-* Un weekend minunat sa ai! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acest "model" e american, de acolo a plecat totul si as zice ca e tipic lor :)
      eu sunt de parere ca nu va avea viata lunga acest trend dar nu se stie...
      cum spuneam si mai sus, am vazut deja in Bucuresti cativa tipi de genul, mai mult, am un prieten care a reusit sa obtina o astfel de barba dar cu restul "ingredientelor" e mai complicat :))
      chiar l-am intrebat ce e cu look-ul asta, el mi-a zis ca ii place, e altceva...oricum a purtat mereu barba :)

      pup draga mea draga, un w-end fain in continuare iti doresc si eu! :*

      Ștergere
  7. un selfie cu toporul la baietii astia! In ce timp traim, ca a ajuns sa se pretinda la transpiratie si miros de barbat? Ah da, 2015...
    Prea multa cosmetica , si mintala si de aia !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sincer, nici extrema cealalta, metrosexualul spilcuit la maxim, epilat si pensat aproape ca o femeie nu ma facea sa vibrez...
      lumbersexualii sunt in extrema cealalta...
      eu am ascendent in balanta asa ca prefer barbatii care echilibreaza cele doua tendinte...dar cine ma intreaba pe mine? :))

      Ștergere
  8. mie mi-ar placea acest barbatel doar daca barba ar fi asa de vreo 4-5 zile.....:)))
    in rest nu am ce obiecta!
    te pup!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sper ca cine trebuie sa stie, stie :))
      te pupacesc si eu! :*

      Ștergere
  9. Scumpo nu comentez,vă las pe voi cele mai tinerele!
    Îți doresc o duminică frumoasă ca sufletul tău!
    Cu tot dragul te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt sigura ca ai un gen de barbat preferat cu...sau fara barba :)
      o seara faina iti doresc si eu Elena, cu tot dragul! :*

      Ștergere
  10. Mie nu-mi plac. Si daca nu-mi plac mie pot chiar sa ma hazardez sa pronostichez ca nu vor avea succes de durata...asta bazat pe ca am remarcat de-a lungul timpului ca de obicei ce-mi place mie place la vasta majoritate a oamenilor comuni ai lumii, chiar indiferent de sex, gen, orientare, diverse culturi, afinitati si interese ! Adica eu chiar sincer ma pot chiar lauda ca am gusturi comune !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cam asta e si parerea mea, e un balon de sapun, un trend care nu se va intinde nici pe o perioada lunga de timp si nici de spatiu...
      as zice ca americanii au o problema cu exprimarea masculinitatii :)

      Ștergere