luni, 5 ianuarie 2015

Marmelada mea de portocale (repostare)

Iarna, cel mai mult imi place sa simt in casa miros de portocale, e un miros tonic care ma bine dispune...recunosc ca si mirosul merelor coapte in cuptor imi da o stare usor euforica dar azi ma voi opri doar la portocale pentru ca acum ceva vreme m-am hotarat sa fac marmelada.
Din portocale.
Si am facut...si buna tare a mai fost pentru ca intre timp nu a mai ramas decat un borcanel pe care mi-l revendic conform zicalei, cine imparte, parte isi face! :)
Reteta pe care am folosit-o e simpla si marmelada se face aproape singura...

Ingrediente :

- 6 portocale mari
- 350 grame zahar
- 3 cuisoare
- 250 ml de apa

Am taiat portocalele in felii potrivit de groase si fiecare felie in patru, dupa care le-am maruntit dar nu foarte tare, cu ajutorul mixerului.
Peste ele am pus zaharul,cuisoarele si apa.
Le-am lasat pe foc pana au inceput sa clocoteasca bine de tot si apoi le-am pus la cuptor unde au fiert pana cand s-au transformat intr-o marmelada bine legata.
Marmelada odata pusa fierbinte in borcane, treaba este terminata si garantat in casa miroase minunat :)
O feliuta de paine neagra unsa cu unt,putina marmelada de portocale si un ceai fierbinte, ce poate fi mai bun acum cand afara s-a facut din nou iarna? :)

Sigur,un vin fiert si el cu ceva coaja de portocala si mirodenii nu e o idee chiar rea, dar azi ma rasfat doar cu marmelada mea :)

21 de comentarii:

  1. Mmmmmm, numai bună pentru micul dejun, la ora asta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iti garantez ca e grozava, indiferent de ora :)

      Ștergere
  2. Daca este iarna este vreme de mers pe munte, nu de baut vin ametit cu coji de portocala. :p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sunt lenesa asa ca prefer marmelada de portocale chiar si vinului fiert :))

      Ștergere
  3. Chiar ieri le spuneam fetelor ca anul viitor ar fi bine sa fac mai multe borcane de marmelada de pere cu portocale, ca uite, am ajuns la ultimul borcan. Nu m-am gândit ca as putea face doar din portocale. Mulțumesc, mi-ai dat o idee! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu drag :)
      sper sa le placa fetelor tale gustul dulce amarui al marmeladei cu siguranta diferit de cel care avea in compozitie si pere :)

      Ștergere
  4. cam cat timp le-ai fiert? Si din 6 portocale cat ti-a iesit?
    Si...e neaparat nevoie de apa? ca portocalele sunt f. zemoase....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca nu ai pune nici un pic de apa ar iesi ceva foarte uscat...
      le-am fiert cam o jumatate de ora pe aragaz, la cuptor le-am lasat pana cand compozitia s-a legat bine de tot dar la foc mic (mare grija, compozitia se umfla in cuptor, recipientul in care fierbi marmelada e bine sa fie mai inalt).
      nu pot estima un timp pentru ca fiecare cuptor este altfel...
      de iesit mi-au iesit 6 borcane de marimi diferite de la la 400 ml in jos, mie imi place ca borcanele sa nu fie toate la fel :)
      spor si sper sa-ti placa! :)

      Ștergere
  5. Da, da, de acord, marmelada de portocale e fooooarte buna :) Sa o incerci si cu iaurt, se potriveste de minune.

    RăspundețiȘtergere
  6. am facut si eu, atunci când ne-ai facut pofta prima data cu marmelada aceasta aromata! :) Anul acesta nu am maipus nimic la borcane. Nu prea mâncam deseori dulceturi si marmelade... Mai mult fructe proaspete.
    Te pup. O zi minunata draga mea draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu prea rezist dulceturilor, recunosc :))
      acum ceva timp am folosit aceasta marmelada pentru crutoane din carne de porc, un deliciu! :)
      te pupacesc si eu, draga mea, draga! :*

      Ștergere
    2. :)) iata postarea mea de atunci:
      http://vis-si-realitate-2.blogspot.ro/2013/02/marmelada-de-portocale.html

      Ștergere
    3. am trecut si am revazut-o...ce amintiri dulci mi-a trezit postarea ta :)
      citind comentariile am regasit-o pe Minnie, pe Karmapolice...hmmm, eram mai multi si mai...nu stiu, mai relaxati, mai bucurosi ca suntem aici...

      Ștergere
  7. Am notata,o sa fac si eu,chiar daca nu ne omoram cu dulceturil.E frig afara si o astfel de aroma,te binedispune.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o sa-ti faca placere sa o pregatesti si cu siguranta sa o gusti...sper ca ii va placea nepotelei tale :)

      Ștergere
  8. dulceata de portocale si cuisoare si vin fiert si scortisoara....mmmm! nebunii de iarna...:))
    chiar minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. parfumate nebunii de iarna...la noi a inceput din nou sa ninga...sa vezi maine nebunie in oras! :))

      Ștergere
  9. Am vazut! Azi un oras a fost friiig! ;)

    RăspundețiȘtergere