miercuri, 14 ianuarie 2015

Sfaturi medicale în presa interbelică

  Autor: Clement Peter
 
Fie că erau cotidiene, săptămânale sau cu apariţii ocazionale, publicaţiile interbelice acordau spaţii importante rubricilor dedicate publicului feminin, sfaturile practice din gospodărie stând alături de recomandări medicale şi reţete culinare, sau rubrica de modă vecină de pagină cu tratamentele cosmetice tradiţionale sau…de ultima generaţie!
Redăm mai jos reproduceri din acele vremuri cu comentarii punctuale, dar farmecul constă în descoperirea şi desluşirea textului original (asta în funcţie de calitatea tiparului), text plin de exprimări inedite şi formulări pitoreşti!



Aproape o pagină întreagă (foto 1) e dedicată recomandărilor medicale fie că ele sunt inserate în mici articole sau în chenarul unor reclame de efect. Astfel aflăm că a apărut a 8-a ediţie a faimoasei lucrări din 1915, “Educaţia sexelor” a lui Eraclie Sterian, unde “tânărul ca şi omul matur vor găsi descrise orice chestiune relativă la genitalitatea speţei umane, cunoaşterea şi combaterea boalelor sexuale cu urmările lor: rheumatism cronic, artrită, afecţiuni de prostate, de ovare, tulburări urinare etc.” Exemplarul are 340 de pagini şi costă 75 de lei
Suntem informaţi şi de binefacerile unei cure balneo în…Austria la “Băile Gleichenberg, neîntrecute la astmă, emphisem, cardiaci, climă unică, camere pneumatice, inhalatorii”
O altă recomandare, un alt mesaj, un alt medicament cu ”effect fulgerător” e convingător: “ A te vindeca de blenarogie cu suma de 120 lei, credem că reprezintă pentru timpurile grele prin care trecem un adevărat bine obştesc.”
Reumatismul e tratat în cabinete speciale, unul e “Fango”, iar doi dintre cei mai importanţi medici din acea perioada Kestenbaum şi Grigoriu-Argeş, îşi fac publice adresele şi gama serviciilor oferite: “Diagnostic şi tratamente speciale (nămol-vulcanic, venin de albine şi electroterapie) şi vindecare de sciatică-lumbago cu rezultate permanente şi neegalate de orice alte tratamente.”
Pentru sănătatea sufletului, pentru cunoaşterea viitorului, avem sfaturile unei specialiste, “profesoara medium-spiritista Miss Ellynee” un fel de Carmen Harra de azi, care prezice “în orice chestiuni: judecaţi, comerţ, loterii, amor, căsătorii, comori, sfaturi de vindecare (dezlegarea farmecelor).” Toate bune şi frumoase până la solicitanţii din provincie şi străinătate care trebuie să transmită data naşterii şi…120 de lei prin mandat poştal…



O altă pagină de ziar (foto 2) are în chenar o recomandare pentru pasta de dinţi Nivea, indicată fumătorilor, dar şi o prezentare a medicamentului “Gastro D. indicat în tratamentul bolilor de stomac, de rinichi, ficat, nervozitate, insomnie.” E bun cam la orice, mai ales că e recomandat şi de un preot a cărui părere conta mult!
Nu putem spune că în acea perioada lumea nu era informată, ba dimpotrivă, lucrarea doctorului parizian Perron “Rolul glandelor noastre cu secreţiune internă”, era distribuită gratis, iar o altă despre “Tratamentul hormonic Okasa” costa doar 7 lei.



Un alt mare ghicitor găsim şi la Bârlad, iar reproducerea de faţă (foto 3) ne aduce la cunoştinţă că e un sfătuitor priceput în “ arta de a cunoaşte viitorul vostru şi a altora, în vindecarea viciilor şi a boalelor nervoase, în ştiinţa de a reuşi în toate afacerile, în descoperirea comorilor, etc.”

(foto 4)



Dacă pentru beţie s-a găsit leacul şi pe acesta îl reproducem aici de faţă spre lecturare (foto 4), pentru “boale secrete şi sifilitice”exista şansa consultaţiilor la doctor Hugo M. Zaygler, iar la “Maison Dortheimer-Institut de beaute”, un fel de Estee Lauder de azi, puteai găsi “preparate speciale pentru înfrumuseţare, măsci şi bandaje de cauciuc pentru faţă şi corp” (foto 5).

14 comentarii:

  1. Am avut ocazia sa citesc asa ceva in original cand, pe la sapte...opt ani, gaseam ziare vechi prin podul casei bunicilor, sau cateva almanahuri (= "almanahe"!) ale ziarului "Universul" ce il avea director pe Stelian Popescu.
    Brandul NIVEA a existat si sub comunisti, dar furat.Chiar acum am o cutiuta mare, rotunda, albastra din aceasta marca, dar din cea...originara.La fel stateau lucrurile si cu apa de gura ODOL, care era germana...Pe atunci mai aparea des si reclama la pastilele KOPROL. :))) sau la sarea amara, parca ii zicea Glauber...pudra "Pompeia", baile galvanice, etc...Au trecut multi ani si le-am mai uitat...
    De aceea ma bucur cand Pandhora mai reinvie nitzel trecutul...Este un bun prilej de a arata unora ca lumea nu s-a nascut odata cu ei....
    Numai bine si cu reclame seducatoare pentru orice buzunar de...cititor ! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiam ca a existat si pasta de dinti Nivea, eu am asociat acasta marca doar cu cremele...
      sfaturile medicale ca sa nu mai spun de vindecarea alcolismului sunt absolut delicioase :))
      sa stii ca si bunica mea avea un fel de colectie din ziarele anilor 30-40, era cartonata si mare cat un ceaslov (asa gandeam la vremea cand o rasfoiam).
      in acea colectie am intalnit exact acest tip de articole si reclame care m-au fascinat, atunci si acum...poate ca de asta mereu scormonesc dupa ele :))
      stiu ca si tu apreciezi aceste intoarceri la acele vremuri care, cu siguranta, nu erau atat de minunate cum par acum la distanta de decenii....
      o noapte buna iti doresc draga Marco! :)

      Ștergere
  2. Foarte faine sunt crâmpeiele din presa unor ani de mult apuși!
    Cea mai tare mi se pare soluția de a-i vindeca pe alcoolici, injectându-le fix alcool în venă, epocal de-a dreptul! :)) Mai apoi, mama omida a avut înaintași la fel de celbri, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. m-am amuzat si eu citind reclamele si sfaturile din aceste ziare. Sunt însa date foarte interesante... Aceste pagini reflecta grijile si interesele cele mai mari ale societatii în perioada interbelică. Astazi între ziarele noastre nu exista niciun exemplar care sa nu prezinte diete pentru slabit, reclame la pastile care ajuta la reducerea greutatii, secrete ale starurilor cu privire la regimul alimentar sau date cu privire la lupta internationala împotriva terorismului...
    Pup draga mea draga. O zi minunata iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact, bine ai spsu, sunt o radiografie a preocuparilor celor de atunci care totusi, nu se deosebesc cu mult de preocuparile celor din ziua de azi, nuantele as zice ca difera...
      oricum, ma incanta teribil limbajul de atunci :)
      pup draga mea draga, faian sa-ti fie si tie ziua! :*

      Ștergere
  4. Ma amuza colectia ta din presa interbelica.
    Articolul cu injectarea alcoolului in sange m-a uimit. Ce ar zice Colegilu Medicilor de astazi ? :)
    Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ooo...da, si pe mine, teribil de mult :)
      chestia asta e chiar bizara, ma intreb daca or fi pus-o in practica, sper ca nu :))
      te pupacesc si eu!

      Ștergere
  5. Mai noi in loc de alcol in vena se foloseste altceva.... :)
    Cartea cu 75 de lei, la paritatea de atunci - 1 leu aur = 1 dolar-, ar costa acum 277 de lei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noroc ca nu ma pricep la cifre, pot pluti linistita pe norisorul meu roz :))

      Ștergere
  6. incredibil! si atunci hainele bunicii erau in voga....:)
    mi-a placut asta!:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eee...hainele bunicii cred ca pot fi in voga indiferent de timpuri :))

      Ștergere
  7. alcoolul intravenos ? no zau ca-i mai bine o zdreanta omeneasca decat un drogat alcoolic :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sper ca acesta "tehnica" nu a fost folosita...
      oricum, ambele ipostaze sunt de actualitate indiferent in ce vremuri traim :D

      Ștergere