luni, 23 martie 2015

Cele mai urâte monumente din lume. Vouă cum vi se par?

De la o statuie a lui Michael Jackson, la un memorial al atentatelor de la 11 septembrie, din Statele Unite, unele monumente din jurul lumii nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor şi au devenit mai degrabă cunoscute pentru valoarea lor estetică îndoielnică. CNN a alcătuit o listă cu cele mai nereuşite dintre acestea.
Spomenik-uri, monumente memoriale militare din fosta Iugoslavie
Ridicate la cererea lui Tito, în anii \’60 şi \’70, pentru a marca bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial, aceste structuri masive din beton seamănă cu nişte blocuri de apartamente sovietice, pe jumătate demolate, relatează CNN. Astfel de construcţii pot fi întâlnite în Serbia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Slovenia şi Macedonia.

800px_spomenik_revoluciji_podgaric_66254600
Monumentul Curajului, Belarus
Statuia unui cap bielorus, ieşind ameninţător dintr-un zid de beton, a fost ridicată pentru a celebra victoria sovietică din cel de-al Doilea Război Mondial. Totodată, ar trebui să reprezinte apărarea eroica a oraşului Brest în timpul conflagraţiei.

53461135_56571400
O conversaţie cu Oscar Wilde, Londra
Fanii londonezi ai celebrului scriitor irlandez aşteptau de multă vreme ridicarea unei statui a lui Oscar Wilde în capitala Regatului Unit. Din păcate, realizarea acesteia a lăsat de dorit în opinia multora. Faţa lui Wilde pare topită, iar ţigara pe care o ţinea în mâna dreaptă a fost furată stricând şi mai mult aspectul bustului.

503px_a_conversation_with_oscar_wilde___london___240404_63933000
Monumentul Renaşterii Africane, Senegal
Ansamblul, format din trei statui are o înălţime de 48 de metri, mai mult decât Statuia Libertăţii din New York şi a costat o ţară care se confruntă cu probleme financiare 27 de milioane de dolari. Pe lângă protestele localnicilor cauzate de preţul pe care aceştia îl consideră prea mare, structura a fost criticată şi pentru designul care nu surprinde arhetipul african şi o reprezentare sexistă a familiei.

img_10993_61458100
Stonehenge-ul lui Samuel Hill, SUA
Structura, comandată de magnatul Samuel Hill, la începutul secolului trecut, este un memorial ridicat în cinstea celor care au decedat în timpul Primului Război Mondial. Este o replică a celebrului monument din Anglia, doar că are un aspect nou, părţile lipsă şi cele avariate fiind înlocuite, astfel că Stonehenge-ul din SUA este complet.

450px_maryhill_stonehenge_wwi_monument_13398400
Pentru lupta împotriva terorismului mondial, Statele Unite
Acest memorial ridicat în cinstea victimelor atentatelor de la 11 septembrie este un cadou din partea guvernului rus către Statele Unite. Structura este compusă dintr-un turn din oţel şi bronz, crăpat longitudinal, şi o lacrimă din oţel inoxidabil.

tearsofgriefbayonne_18119200
Statuia memorială Martin Luther King, Toledo, Ohio, SUA
Celebrului lider religios, asasinat în 1968, i s-au dedicat numeroase monumente şi construcţii, în special în Statele Unite. Structura din Toledo, Ohio, însă, este compusă din patru capete ale Luther King, care ies dintr-o sferă aşezată pe un trepied.

140123152635_ugly_monuments_martin_luther_king_memorial_statue_horizontal_gallery_48825300
Memorialul dedicat Papei Ioan Paul al II-lea, Roma, Italia
Statuia ridicată în 2011 a creat atâtea controverse, încât un critic a numit-o \”un păcat\”.  Structura a fost criticată şi pentru asemănarea izbitoare cu Mussolini, liderul fascist italian. Capa şi faţa Papei au fost modificate între timp.

11_05_19_termini_jp2_01_91946900
Monumentul pentru Formarea Partidului, Phenian, Coreea de Nord
Structura uriaşă din beton, compusă dintr-un cerc, în interiorul căruia se află o seceră, un ciocan şi un vârf de stilou, seamănă mai mult cu o reclamă la un magazin de bricolaj, decât cu un monument solemn, relatează CNN. Acesta ar trebui să reprezinte muncitorii, fermierii şi intelectualii, lucrând la unison.

images_30363000
Arcul Neutralităţii, Turkmenistan
Construit iniţial sub forma unui arc de 75 de metri, cu trei picioare, în vârful căruia se afla o statuie a preşedintelui Niyazov, placată cu aur, care se rotea după soare, monumentul a fost mutat şi restaurat. Vechea structură a fost înălţată şi mutată la periferie de către noul preşedinte, dar statuia de 12 metri înălţime a rămas în vârful arcului.

3_3_51347800
Statuia lui Michael Jackson, Londra
Milionarul Mohamed Al-Fayed, fostul patron al clubului de fotbal Fulham, a decis să ridice o statuie în cinstea prietenului său, decedat în 2009. Pe lângă realizarea nu foarte reuşită, ceea ce a uimit a fost locul ales pentru amplasarea statuii, în faţa stadionului Craven Cottage.(sursa:www.turismistoric.ro)
 

MA - 14th Century Italians

16 comentarii:

  1. hahahahaha, ce mare e Gradina Domnului! habar nu aveam ca exista un asemenea... top ▼
    Întra-adevar câteva din monumentele prezentate aici sunt hidoase, grotesti... incredibil ca s-au investit bani si material in asemenea proiecte! Oare cine le-a aprobat?!
    Te pup draga mea draga :-* Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu, de aceea cand l-am gasit am zis ca e cazul sa-l fac cunoscut :))
      chiar asa, multe si deloc inspirate monumente...acum ce sa spun si eu, nu toti artistii sunt Michelangello, din pacate :))
      totusi, lacrima aceea de la Monumentul Terorismului, m-a impresionat...o lacrima dureros de grea...
      pup si eu draga mea draga, somn usor! :*

      Ștergere
  2. N-as putea sa spun care-i mai urat, dar caraghios tare mi se pare cel cu "lacrima". :)
    Din P-ta Revolutiei (Bucuresti) au luat, pana la urma, acel... cartof in tepusa?!
    Super tare top! :)
    Zile fericite sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dincolo de simboluri, cea mai ....neobișnuită mi se pare statuia Papei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. despre statuia care se roteste dupa soare ce-ar mai fi de spus? :))

      Ștergere
  4. In Antichitate, artistii care nu-i multumeau pe regi erau executati.
    In prezent ploua cu artisti...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ciudate toate,statuia lui Michael J. este cea mai reușită!
    Un gând bun și o zi minunată îți doresc,scumpo!
    Pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  6. Monumentul Renasterii Africane nu e urat! mie imi place....:))
    Arcul Neutralitatii zici ca-i racheta...:)
    dar artistul tot artist ramane....:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. personajele care compun grupul statuar seamana prin forma si atitudine cu statuile clasei muncitoare realizate pe vremuri la noi, ale noastre aveau in plus secera si ciocanul :D
      categoric, si artist, si in viata! :P

      Ștergere
  7. Pentru cultura generală, la nord coreeni simbolurile sunt secera, ciocanul şi pensula nu stiloul cum e în comentariu!

    RăspundețiȘtergere
  8. Oribil, sinistru, te întrebi: cum au putut?!...Și locul unde e amplasată statuia lui Oscar Wilde pare complet nepotrivit.
    Urâtă și făcută de un amator lipsit de bun simț. De talent nici nu-i cazul să vorbim aici.
    Aș muta-o în dormitorul celui care a făcut-o!
    Toate sunt urate, kitsch-ul Michael e culmea ignoranței, l-au mai și colorat, cred că are și perucă!
    Te îmbrățișez, o zi cu lucruri frumoase îți doresc!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cu dormitorul imi place teribil :))

      Sunt d etoata jena aceste lucrari, pacat de munca investita, ca sa nu mai spun de bani, pentru ca valoare nu au, de nici un fel...

      Te imbratisez si eu, insorita sa-ti fie ziua, pup!

      Ștergere