duminică, 29 martie 2015

Lev Tolstoi - Primele iubiri

 
 
Lev Tolstoi_by_Nesterov
„Cea mai mare dragoste a mea a fost o dragoste de copil”  

Copil fiind, Lev Tolstoi sperase că trăsăturile sale vor deveni, cu timpul, mai plăcute, dar la 9-10 ani avea acelaşi nas borcănat şi aceiaşi ochi mici de oţel, adânc înfipţi în orbite. Plictisit de a-i cere lui Dumnezeu în fiecare seară, în rugăciunile sale, să-l facă la fel de frumos ca pe fratele său Serghei, căuta, cel puţin, să pară original. Apucând foarfecele îşi tăia sprâncenele, pe care le găsea prea dese. Ele crescură şi mai stufoase. Hotărât lucru, Cel Atotputernic  nu voia ca el să aibă o altă fizionomie decât cea pe care o avea: aspră, zbârlită, roşcovană.
Acest sentiment de dizgraţie se accentua în clipa când se găsea în prezenţa Soniei Koloşina, o verişoară îndepărtată, care avea, ca şi el, nouă ani, păr blond, mătăsos şi ochi albaştri. Uluit de această fetiţă jucăuşă, visa să-şi petreacă viaţa cu ea „într-o cămăruţă întunecoasă“. Prima lor tutuială îi provocă „un fel de beţie“. Dar era timid, nu îndrăznea să-i spună că o admira, că o iubea. „Nu puteam să sper şi nici nu mă gândeam la reciprocitate,  scrie el în Copilărie şi, totuşi, pluteam de fericire.
Într-o seară, în patul său, prea emoţionat pentru a dormi, se întoarse către fratele său Serghei şi îi încredinţă în şoaptă, în întuneric, că era „straşnic de îndrăgostit de Sonia“, dar celălalt îşi bătu joc de această admiraţie platonică şi spuse că în locul lui Lev, el ar fi „acoperit cu sărutări toate degeţelele, ochişorii, buzele, năsucul, picioruşele fetiţei“. Îngrozit, Lev îşi ascunse faţa în pernă pentru a nu mai auzi aceste prostii*.

* De notat că la 27 noiembrie 1903, la şaptezeci şi cinci de ani, Tolstoi îi scria lui Biriukov: „Cea mai mare dragoste a mea a fost o dragoste de copil, pentru mica Sonia Koloşina“.

Ginerele celei pe care a iubit-o în copilăria sa
Mai târziu, se amoreză cu aceeaşi ardoare de micuţa Liubov Islavina şi, în timpul unei crize de gelozie, îi dădu o astfel de lovitură încât fata căzu de pe balcon. Rănită în cădere, rămase câtva timp şchioapă*.

* Liubov Islavina avea să se mărite mai târziu cu doctorul Bers şi să nască o fetiţă. Pe această fiică, Sofia, Lev Tolstoi o va cere în căsătorie în 1862. În felul acesta el devine ginerele celei pe care a iubit-o în copilăria sa şi pe care a aruncat-o în gol, ca s-o pedepsească pentru flecăreala ei cu alţi băieţi.
„Am fost îndrăgostit adesea de un bărbat”

Această pasiune pentru fetiţe nu-l împiedica pe Lev să fie de asemenea cucerit de anumiţi băieţi de vârsta sa. Frumuseţea fizică îl subjuga, fără deosebire de sex. Va nota în Jurnalul său, la data de 29 noiembrie 1851: „Am fost îndrăgostit adesea de un bărbat. Prima mea dragoste a fost pentru cei doi fraţi Musin-Puşkin“. Aceşti doi băieţi, Saşa şi Alioşa Musin-Puşkin, îi plăceau într-atât, încât i se întâmpla să plângă, gândindu-se la ei, şi-l ruga pe Dumnezeu să-i înfăţişeze în vis când nu putuse să-i vadă în timpul zilei.
„În afară de atracţia pătimaşă pe care mi-o inspiră, va scrie el, vorbind despre unul din cei doi în Copilăria, prezenţa lui îmi trezea în aceeaşi măsură un alt simţămînt – de teamă, teama de a-l mâhni, de a-l jigni cu ceva, de a nu-i fi pe plac, poate din pricina expresiei de superioritate de pe chipul lui: sau poate că dispreţuindu-mi propria mea înfăţişare, puneam prea mare preţ pe superioritatea frumuseţii altora, sau pentru că mi-era teamă de el, tot atât pe cât îl iubeam, ceea ce este un semn neîndoielnic de dragoste. Când mi-a vorbit întâia oară, m-am zăpăcit de atâta fericire neaşteptată, încât am pălit, am roşit şi n-am putut să-i răspund nimic. Între noi doi nu s-a spus niciodată vreun cuvânt în legătură cu dragostea mea; simţind ce putere avea asupra mea, o folosea înconştient şi tiranic în relaţiile noastre copilăreşti”.

(istoriiregasite.wordpress.com) 

23 de comentarii:

  1. întortocheate sunt caile iubirii ☺☺☺ Un jurnal inedit, marturisiri care impresioneaza prin contraste, prin sentimentele puternice și violente care l-au copleșit si pe care le-a descris într-un mod inocent - dovedind ca nu are nimic rău de ascuns.
    Pup draga mea draga. Sper ca ai petrecut un weekend minunat, noapte buna! :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar acum vin de la tine :)

      da, o deschidere, o punere in lumina orbitoare a unor sentimente si trairi care l-au atins profund pe marele Tolstoi dovada ca in fata iubirii, omul, chiar si geniu, este lipsit de aparare...

      am avut un w-end plin, e adevarat...vremea a fost in schimb trista...ploaie...ploaie...ploaie...
      te imbratisez, draga mea draga! :*

      Ștergere
  2. O fata necunoscuta mie a marelui Lev Tostoi.Noi ii savuram frumoasele povestioare pline de invataturi.:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inainte sa fie scriitor, a fost si el...om :)

      Ștergere
    2. Plus cam masochist...de vreme ce asocia indragostirea cu un sentiment de a fi torturat. Dar ma rog, asa o fi vestitul suflet rus, naiba stie, desi cred ca e mai degraba sufletul rus fata in fata cu ambitiosul Napoleon plus turtit de talpa birocratiei de la Moscova. Adica mie mi se pare destul de comun ca un copil oarecare cu o mama exigenta (ca mai toate mamele care devin de obicei msi constiincioase dupa ce preiau functia de mama) plus un tata asa rival (ca mai toti tatii fata de baietii lor) sa se simta asa cam timid si turtit relativ la impulsurile erotice difuze comune varstei copilariei, si apoi sa le asocieze cu dragostea. Din punct de vedere psihanalitic asa sunt mai toti oamenii inclinati bisexual, (sau de fapt in fond majoritatea omenirii). Da, concluzia fiind ca si Lev Tolstoy a fost si el om, cu singurul element de exceptie ca era talentat la scris romane de lb rusa insa cu elemente de universalitate regasibile si in sec 9-11 in literatura japoneza, de exemplu, sau, mai abstract poetic redat si in saga nordice, plus si mai inainte de asta in literatura greaca antica plus in alte literaturi de peste tot, sub curentul numit realism, (mai recent neorealist socialist, care nu e tot aia cu realist socialist, ci e tot realism, adica asa care incearca sa descrie patologia vietii cotidiene, nu fantezii de vis). Mie mi-au placut mai mult Amintirile din Copilarie scrise de dl Turghenyev pt ca mi s-au parut mai inedite descriind si paduri si izvoare, elemente la care eu nu aveam asa acces direct fiind crescut la bloc in sectorul 2 si cu bunici originari din mahalale nu de la tara. Ce zice academicianul urban Tolstoy imi era deja cunoscut dat fiind ca eram copil unic si aveam o gramada de timp sa reflectez la lumea sociala urbana din jur de la o oarecare distanta plus de sus, de la etaj de la geam...ca nu ma lasa mama sa ies prea des in fata blocului sa ma amestec asa cu lumea dezlantuita mai ales ca eu eram mai special, nobil gay, nu asa bisexual ca mai toata lumea, si erau si niste golani minoritari, nu tigani, ci mai degraba hetero macho lipsiti de complexul lui Oedip la noi in fata blocului care-mi puteau deveni rivali si sa-mi dea in cap, cine stie.

      Ștergere
    3. Chestia cu taiatul sprancenelor e un amanunt cultural probabil folcloric popular rus deoarece se regaseste si in literatura contesei Sophie de Rostopchine ulterior emigrata in Franta sub numele de autor Contesa de Segur, autoare de basme morale pt copii intr-un secol anterior celui care a trait dl Tolstoy. Cred ca e posibil un ideal asiatic impletit cu elemente pagane legate si de taierea motului la copii, regasibil ca traditie si azi si in zona Asia-Pacific in insulele Hawaii.

      Ștergere
    4. Nu era o critica. Era asa o divagatie personala prin amintirile mele despre literatura. Uneori chiar mi-e dor de citit carti de beletristica. Am sa le respect mereu si imi voi reaminti mereu cu drag de ele.

      Ștergere
    5. nu credeam ca voi spune asta, dar chiar mi-au lipsit ditirambicele tale comentarii :))

      fiecare individ este o entitate unica chiar daca influentele de toate felurile (epoca-societate, religie, educatie, familie) il fac sa aiba puncte comune cu o suma de alti indivizi....si nu cred ca iti spun o noutate...
      evident ca nici Tolstoi nu face rabat de la regula...si de ce ar face-o?
      asta vorbind la modul general...
      particularizand, in ceea ce-l priveste, foamea de dragoste este atat de dureroasa pentru ca frumusetea reprezinta pentru el un deziderat de neatins...de aici admiratia pentru frumusete indiferent de sex, de aici si incercarea lui de a se urati si mai mult daca tot nu putea fi frumos...
      masochist sau nu, bisexual la modul constient sau nu, aceste caracteristici mi se par a fi irelevante pentru ca, in opinia mea, suferinta lui din dragoste nu era carnala, era pur estetica...

      Ștergere
    6. Pai ce, parca literele alea LBGTQ sunt chiar asa doar exclusiv carnale ? Au si ele o componenta estetic literara, una destul de mare de altfel plus in sens tolstoyan admirativ utopic al naturii...ca natura in sine nici nu are clasificari chiar asa de super riguroase, oamenii i le-au atribuit, in mod chiar literar destul de
      creativ. (Zau, sper sa nu fiu gresit inteles, cum ca as zice ca nu e nimeni gay, eu tin mai degraba cu perspectiva opusa, cum ca toata lumea e gay...desi stiu ca nu e nici chiar asa, insa in literatura se mai admit posibile licente).

      Ștergere
    7. deja ai facut un mix literatura-realitate care merge intr-o zona care nu e de interes pentru toata lumea...dar nu ai fi tu daca nu ai rasuci lucrurile :))

      Ștergere
  3. Si pentru mine sunt noutati! :) Interesante noutati!
    Intensitatea trairilor, probabil, au contribuit din plin la... celebritatea scrierilor sale!
    Buna dimineata! Sa ai o saptamana super faina! :)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu siguranta...
      probabil ca daca nu ar fi cunoscut el insusi abisurile dureroase ale iubirii, Anna Karenina nu ar fi devenit un personaj atat de veridic....

      pup si eu Diana, buna dimineata! :)

      Ștergere
  4. Impresionante și, în egală măsură, surprinzătoare sunt gândurile marelui scriitor! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie mi-au placut imtotdeauna scriitorii rusi cu toate cidateniile lor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am citit putini autori rusi, sunt prea complicati pentru mine cea superficiala :)

      Ștergere
  6. Unde se ascunde dragostea iarna? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. În dragoste și în război, totul e permis! Interesante mărturisiri! Cu siguranță mai sunt lucruri interesante...de aflat! ;))
    Te pup!
    Saptamana faina sa ai!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. despre fiecare om se spune ca are cel putin un secret bine ascuns, cu siguranta persoanele de calbrul lui Tolstoi au mai multe :)
      pup si eu Geanina, faina sa-ti fie si tie seara! :)

      Ștergere
    2. Eu nu cred ca VIPIii de talia lui Tolstoi au asa de multe secrete ascunse ca exista departamente intregi de istoria literaturii care stau sa le caute prin toate hartiutele si sertarasele cu posibile suveniruri si chiar si coroborandu-le asa cu alte artefacte si arhive si documente ale epocii respective, plus scrisori sau biletele cu barfe de la familie si cunoscuti, plus congrese mondiale de impartasit si coroborat informatii obtinute de diverse departamente din jurul lumii despre aceste secrete ! Nici
      FBIul si nici KGBul nu se desfasoara asa plus in continuu asa de zeci de ani asupra unor dosare cu cine stie ce secrete ale nu stiu cui, cat inca se cerceteaza azi despre Tolstoi si inca vreo cativa asa ca el. Cred ca nici nu i-ar veni sa creada nici lui daca ar avea posibilitatea sa observe cate chestii stie
      lumea despre secretele lui !

      Ștergere
  8. Am citit de cateva ori romanul ''Razboi si Pace'',descoperind, de fiecare data,ceva in plus in trasaturile ,caracterul sau sentimentele personajelor. Convingerea mea este ca Tolstoi a descoperit din copilarie IUBIREA (asexuata) fata de frumos, si apoi a iubit ''IUBIREA'' ! De aici si Anna Karenina si sotia sa,care ii transcria toate operele,pentru a putea fi descifrate la tipar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. neindoielnic a iubit iubirea, sentimentul de a apartine persoanei iubite, sentimentul ca aceasta trebuie sa-i apartina fara retineri...
      relatia cu sotia sa a fost complexa, e adevarat ca ii transcria operele avand-o ca exemplu pe sotia lui Dostoievski care facea acelasi lucru...

      Ștergere