luni, 30 martie 2015

Top 5 orase europene in care sa calatoresti pentru mancare

Sunt din ce in ce mai multi oameni care pleaca in vacante doar de dragul descoperirii unor noi delicatese, ingrediente si arome. Sunt numiti “foodies” si sunt indragostiti de mancare. Pentru ei muzeele, magazinele de suveniruri sau atractiile turistice sunt intotdeauna puse pe planul doi, dupa restaurante. Uite unde ai putea sa iti petreci vacanta culinara, daca te numeri printre ei.

Top 5 orase europene in care sa calatoresti pentru mancare
1. Paris

Pentru multa lume Paris este capitala culinara. Pana la urma bucataria franceza ramane printre cele mai sofisticate si apreciate din lume, iar Parisul este de secole un centru culinar de prestigiu, cu nenumarate restaurante cochete. Este orasul in care pana si o banala iesire la cafea poate dura ore, iar mesele sunt intotdeauna tihnite.

Ispite se intalnesc la tot pasul. La Poilâne trebuie sa te opresti pentru paine buna, la Le Grenier à Pain  pentru tarte cu ciocolata si paine cu caise, la Berthillon pentru cea mai buna inghetata si la Pierre Hermé pentru macarons. 

2. Moscova

Poate te surprinde, dar Moscova este mai mult decat o capitala a Estului. Nenumaratii expati si magnati au ridicat pretentiile culinare si in Rusia, iar Moscova este una dintre capitalele sic in care o masa poate fi de cinci stele. La Café Puskin incearca borsul, blini cu caviar si felurile cu vanat. Pentu cei fara pretentii, bucataria traditionala are multe de oferit si la coltul strazii. Aceleasi blini le veti gasi si la chioscurile Teremok umplute cu somon, branzeturi si ciupuerci.

Ceea ce face, insa, din Moscova o atractie culinara este amestecul de bucatarii si preparate traditionale din toate tarile apartinand candva Uniunii Sovietice. In Moscova poti gusta si un lagman - o supa condimentata cu titei si carne, originara din centrul Asiei si un khachapuri – placintele georgiene cu branza

3. Barcelona

Bucataria catalana este faimoasa in lume, iar Barcelona este renumita pentru tapas si felurile de mancare cu fructe de mare. In Barcelona cauta sa gusti Sarsuela, un fel care include mai multe fructe de mare (de la creveti, pana la caracatita si midii). Iar pentru cei pasionati de mancare nu credem ca exista un loc mai bun de vizitat si admirat decat Boqueria  piata faimoasa din centrul orasului, o explozie de culori si gusturi tipic mediteraneene.

4. Bologna

Ne-am fi asteptat ca Napoli sa isi faca loc in inima gurmanzilor pe lista celor mai apreciate orase italiene. Bologna este o aparitie surprinzatoare, dar gustoasa, chiar daca nu are istoria sau efervescenta Romei, Florentei sau Venetiei. Se afla in inimia regiunii Emilia-Romagna, leaganul bucatariei italiene autentice. Bolognia este locul de nastere al celebrilor tortellini, iar tagliatelle al ragu este unul din felurile de mancare cu care se lauda restaurantele locale. Daca la asta adaugam si parmezanul si otetul balsamic produse in Parma si Modena, nu departe de Bologna, vei intelege de ce regiunea atarge ca un magnet gurmanzii.

5. Siena

O vacanta prin toata Toscana poate atarna greu in buget, dar nu trebuie sa renunti de tot la bunatatile regiunii. Siena poate tine locul unui intreg circuit, de vreme ce in acest oras vei gasi cate putin din toate aromele inedite ale bucatariei locale. Siena e un loc bun unde sa degusti vinuri Chainti, sa mananci feluri cu trufe sau preparate din vanat. Nici pizza si nici lasagna nu sunt de ocoloit, desi zona nu exceleaza prin ele. La desert cauta panforte - un chec facut cu miere, migdale si fructe confiate.

sursa: www.foodstory.ro

14 comentarii:

  1. În urma cu câteva minute , foame fiindu-mi, mă gândeam ce as putea sa ronțăi la ora asta târzie. ..!;))
    Și când colo ...in cazul ăsta decât sa ronțăi mai bine mă păstrez și programez o vacanță în Bologna! :)))
    Ador pastele în fel și chip!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eee...tu care traiesti aproape de paradisul gastronomic...ce sa spun, greu trebuie sa-ti fie sa alegi!! :))
      neata, eu mi-am inceput ziua cu o cafea si ceva ciocolata...deja ziua e mai frumoasa! te pupacesc!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. imagineaza-ti ca unii spun asta despre muzee :)))

      o cunostinta ii spunea unui prieten ca s-a plictisit groaznic la Florenta...
      ma gandeam ca as putea sa-l impusc, oricum traieste degeaba :(

      Ștergere
  3. Un articol foarte util pentru cine pornește prin Europa ca să... mănânce !
    Noi facem invers: ne umplem ochii, sufletul, mintea, prin muzee, parcuri, grădini botanice și zoologice, teatre etc.etc. Mâncăm modest, banii se duc pe biletele de intrare și de transport. Mâncarea se duce, amintirile rămân... ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mancarea poate reprezenta un punct de atractie dar cred ca nu ar trebui sa fie principalul punct de atractie...
      si gastronomia face parte din "profilul" care contureaza tara pe care alegem sa o vizitam...
      cand am fost la Paris nu am ratat produsele de patiserie dar asta nu m-a impiedicat sa vizitez Notre-Dame, asa cum, aflandu-ma in Belgia m-am rasfatat cu ciocolata belgiana dar am si dat o fuga de la Bruxelles la Bruges, un oras de poveste, plin de istorie, un oras pe care il iubesc si in care m-as muta si maine :)

      Ștergere
    2. Și eu m-aș muta și mâine, dar la Viena ! ☺

      Ștergere
    3. Ha ! Cand ma gandesc cum am venit eu o data din Norvegia la Paris ferm hotarat sa ma duc la Muzeul Evului Mediu Cluny...si cum am intrat in acea dimineata in drumul meu catre acel muzeu intr-o micuta cafenea total
      oarecare sa beau o cafea si am primit si o felie de paine cu unt...am renuntat pe loc la orice muzeu si am stat asa acolo ca sa dureze cat mai mult feliuta aia de paine plus cafeaua...dupa care nu am mai avut chef de nici o arta, pur si simplu nu mi-a mai trebuit nimica deoarece deja atinsesem pragul optim al acelei senzatii de bunastare biopsihosociala...efectiv nici acum nu simt cumva o nevoie speciala de mers la vreun muzeu ca atunci cand imi lipsisera acel unt si acea cafea de atata vreme...si painea zau...o feliuta ovala cu diametre de 6 x 4 cm cu nici prea mult nici prea putin unt adevarat pare a fi completat pt mine personal echivalentul de carenta de muzee pe cca
      minim 5 ani.

      Ștergere
    4. nimic nu se compara cu senzatia pe care ti-o da lucrul potrivit la momentul potrivit...banal dar adevarat...
      in fond de ce lucurile banale nu ar avea incarcatura maxima de adevar?

      Ștergere
  4. Vrea și eu supă cu țiței! :P
    "lagman - o supa condimentata cu titei"

    RăspundețiȘtergere
  5. Fara sa fii gurmand, minunatele feluri de mancare descrise,in localitati diferite, iti provoaca o salivatie abundenta,de nu stii ce sa faci,unde sa te duci intai !?
    Multumesc pentru ca ne-ai ''luminat'', unde si ce sa cerem !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca merita sa bifam si aceste "obiective" cand plecam in vacanta :)

      Ștergere
  6. :) am fost deja în Paris şi Barcelona, dar nu-mi amintesc ce am mâncat.. poate doar că spaniolii preferă mâncarea mai picantă, iar francezii mai dulce. Sau aşa mi s-a părut mie. :)
    despre altele însă... aş putea vorbi ore...

    RăspundețiȘtergere