duminică, 26 aprilie 2015

„M-am îndrăgostit de România”. 4 concepţii greşite despre români, desfiinţate de o bloggeriţă portugheză



România e probabil cea mai neînţeleasă ţară din Europa, este de părere portugheza Yara Coelho, unul dintre bloggerii care au participat la #EnjoyBucharest.

Tânăra portugheză, care a renunţat la facultatea de medicină pentru a-şi dedica viaţa călătoritului, scrie pe site-ul său Heart of a Vagabond că „românii sunt judecaţi pentru ceva ce nu sunt, din cauza unei lipse generale de informaţii despre cultură, oameni şi ţară în general”.
„M-am îndrăgostit de România şi am fost cu adevărat tristă când am plecat”, afirmă Yara Coelho, care recunoaşte că şi ea era sceptică în privinţa ţării, dar a fost plăcut surprinsă şi descrie patru mituri şi concepţii greşite despre România: 


„Aud România şi mă gândesc la Dracula, e inevitabil”


Da, probabil acesta este primul lucru care îţi apare în minte când ne gândim la România, scrie portugheza Yara Coelho, explicând că Bram Stoker, autorul cărţii, nu a fost niciodată acolo.
Unul dintre motivele pentru care istoricul l-ar fi putut alege pe Contele Dracula drept personajul principal din film ar putea fi că înainte să scrie „Dracula„, Bram Stoker a petrecut şapte ani făcând cercetări asupra folclorului european şi a poveştilor cu vampiri, fiind cel mai influenţat de eseul „Transylvania Superstitions” (1885) a lui Emily Gerard.
Vlad Ţepeş e o parte importantă din istoria României şi una puternic conectată la Bucureşti, mai precizează Yara Coelho. 


„Românii sunt ţigani care vin în ţările vest-europene ca să cerşească şi să fure. Au tone de copii care sunt forţaţi să cerşească toată ziua”


Deşi recunoaşte că aceasta este probabil una dintre cele mai nefericite imagini stereotipe despre România, Yara împărtăşeşte cu cititorii ce a învăţat în urma celor şase zile petrecute în România.
„Minoritatea foarte mică de cetăţeni români care imigrează în ţările vestice pentru a cerşi şi a fura nu sunt o reprezentare a poporului român. Minoritatea foarte mică de cetăţeni români care imigrează în ţările vestice nu sunt o reprezentare a poporului Romani.”
În ciuda românilor care au plecat în alte ţări din Europa şi creează o imagine proastă întregii ţări, „românii foarte muncitori care se întâmplă să trăiască în toată Europa sunt integraţi în totalitate”, spune Yara Coelho. „Poate acesta este motivul pentru care nici măcar nu-i observi. Aceştia studiază, lucrează, au familiile lor, exact ca oricine altcineva.
Românii pe care i-am cunoscut eu în străinătate erau fizioterapeuţi, maseuri şi studenţi. Oameni normali ducând o viaţă normală. În timpul celor 6 zile ale mele în Bucureşti, vă pot spune că am descoperit că oamenii sunt foarte calzi, distractivi şi primitori. Şi mor să mă întorc!” 


„Mă gândesc la o ţară frumoasă cu oraşe uneori violente şi periculoase unde trebuie să păşeşti tot timpul pe vârful degetelor ca să fii în siguranţă”

Toate oraşele capitale au tendinţa de a fi mai periculoase decât cele mici, precizează Yala Coelho. „După ce am mers singură sau cu prieteni timp de 6 zile şi nopţi pe străzile din Bucureşti, trebuie să vă spun că nu am simţit niciodată vreo ameninţare sau vreun pericol…nici măcar nesiguranţă.
Am observat şi prezenţa ofiţerilor de poliţie peste tot, cu mult mai mult decât în orice alt oraş pe care l-am vizitat până acum.”
După vizita în Bucureşti, capitala României i s-a părut Yalei mai sigură chiar decât Londra şi cele mai multe oraşe americane pe care le vizitase până atunci şi la acelaşi nivel de siguranţă ca toate capitale europene. „Dacă siguranţa e ceea ce vă reţine, atunci nu vă mai faceţi griji şi cumpăraţi-vă biletul spre România!”

„Cred că zona rurală românească trebuie să fie frumoasă, dar Bucureştiul lasă oarecum senzaţia de a fi murdar şi urât.”
Portugheza Yala Coelho contrazice şi această părere, spunând că Bucureştiul nu i s-a părut deloc urât şi nici murdar, cel puţin părţile capitalei pe care a apucat să le viziteze, dintre care cele mai multe s-au aflat în centru. 


„Merită Bucureştiul să fie văzut?”

„Da, este”, răspunde Yara. „Oraşul e o poartă minunată spre restul României. Există suficientă istorie, viaţă de noapte şi restaurante de explorat. Am fost uimită de atmosfera vechiului oraş, varietatea de restaurante, cafenelele cu esplanade drăguţe. Bucureştiul e categoric recomandat. Turismul în Bucureşti e ceva ce va creşte odată ce oamenii îşi vor da seama cât e de special acest loc.” 


„România e o bijuterie dacă iubiţi călătoritul. Pentru că nu este încă atinsă de turismul în masă, puteţi explora frumuseţea ţării fără mulţimi mari. Oamenii sunt prietenoşi şi primitori şi îmi pregătesc deja călătoria pentru a vizita frumuseţea naturală a satelor şi oraşelor mai mici.”


sursa: www.europafm.ro

24 de comentarii:

  1. chiar este o bijuterie! pe care noi nu o pretuim indeajuns!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar daca inca trebuie slefuita, degresata dar da, chiar este o bijuterie pe care trebuie sa invatam sa o punem in valoare, trebuie sa invatam sa-i dam valoare...

      Ștergere
  2. Mi-ar placea sa-i dau dreptate autoarei, daca nu chiar 100%, macar intr-un procentaj apropiat de maximum...
    Cu ceva bunavointa, poate chiar mai multa, strainii pot vedea Romania, per ansamblu, intr-o lumina satisfacatoare, eventual buna...Depinde foarte mult de ce "hram" poarta strainul venit in vizita, ca una e sa vina din Burkina Fasso, si alta din Elvetia...
    De mai multi ani il tot citesc si pomenesc pe Lucian Boia cu ale sale demitizari a propos de romani si de Romania.Inca ma mai gandesc daca si in ce privinta are dreptate sau nu...
    Controversele abunda.
    Ca peste tot in Romania.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu ii dau dreptate autoarei cat despre controverse vor fi din abundenta inca mult timp de acum incolo, din pacate...
      lucrurile se schimba incet pentru ca oamenii se schimba incet, conteaza cum vor fi generatiile urmatoare, aceste generatii vor schimba in mai bine imaginea tarii noastre, cred asta cu tarie...

      Ștergere
  3. frumos articol! pacat ca nu sunt multi bloggeri care scriu asemenea articole despre România. Adevarul este ca nu multi turisti straini viziteaza România... Faptul ca turismul nu este atragator ca în alte tari ale europei, nu se datoreaza faptului ca relieful nu ar fi placut, sau ca orasele nu ar fi curate sau ca românii nu ar fi ospitalieri, ci datorita faptului ca pentru o calatorie pe diagonala tarii - 700 km, este nevoie de 3 zile, când în alte tari iti ajung 6 ore. Sau pentru ca stelele hotelurilor sunt acordate la nivel national dar preturile pretinse pentru serviciile hoteliere sunt la nivel international... Turismul este foarte important si cred ca nu i se acorda destula seriozitate. Prin turism se face reclama si istoriei si artei românesti, culturii, obiceiurilor si bucatariei traditionale. Odata stârnit interesul international, vor fi automat cerute mai multe traduceri ale poetilor si scriitorilor români în librariile internationale... Deocamdata însa, majoritatea turistilor straini care viziteaza România sunt românii stabiliti - dintr-un motiv sau altul, în alte tari ale lumii.
    Incepând cu anii '90 românii au fost priviti cu simpatie de catre intreaga lume, compatimiti fiind mai ales pentru deceniile traite sub dictatura comunista. Au trecut 25 de ani, timp in care granitele fiind deschise, românii au calatorit si calatoresc in toate colturile lumii si au dovedit si dovedesc ca sunt ca toata lumea - unii bogati, altii saraci, intelgenti sau mai putin, cinstiti sau pungasi, harnici sau puturosi, talentati sau doar slabi, buni crestini sau liber-cugetător, toleranti sau intransigenti... ca fiecare popor, românii au si bune si rele. Parerea mea :)
    pup draga mea draga. Noapte buna ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu, cu spiritul tau analitic ai punctat perfect "zonele sensibile", infrastructura fiind una dintre ele...
      eu continui sa sper ca pana la urma vor ajunge oamenii potriviti in locurile potrivite si lucruile vor intra pe un fagas mai aproape de normalitate...
      conteaza enorm de mult perspectiva din care suntem priviti si o impresie buna lasata la noi acasa aduce cu ea, cum corect ai subliniat o altfel de perspectiva din care sa fim priviti dincolo de hotare...
      pup si eu draga mea draga, buna dimineata! :*

      Ștergere
  4. Sunt plăcut surprins să citesc despre persoane care mai scutură din prejudecățile despre români .... per total, chiar nu cred că merităm să fim oița neagră a Europei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos articol si eu sunt deacord cu CARRMEN!
    O zi insorita iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc ca ai trecut pe aici, Iulisa!
      o zi faina iti doresc la randul meu! :)

      Ștergere
  6. Bucurestiul nu merita sa fie vazut...

    RăspundețiȘtergere
  7. Superb articolul!Mulțumesc!
    O săptămână minunată îți doresc,scumpo!
    Cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu drag, Elena :)
      o saptamana minunata iti doresc la randul meu, pup si eu! :*

      Ștergere
  8. Bucureștiul nu merită să fie văzut!
    La cimitirul Montparnasse fotografiezi in voie. La Belu, deși este monument istoric si este necesar să se asigure condiții de fotografiat, nu este ok.
    La Arcul de Triumf de pe Champs-Élysées se poate fotografia din mijlocul străzii. La noi nu este loc.
    La Palais Royal te plimbi prin grădină și te poți culca pe iarbă. Tot așa și la Senatul francez. La fostul Palat Regal din București, grădina stă "păzită" de gard.
    La Praga, cimitirul evreesc are program de vizitare. Incearcă și la cimitirele evreiești din București...
    Metroul parizian circulă odată la 2 minute și are peste 15 linii in exploatare. La București sunt numai 4 linii, dar se așteaptă 7 minute și sunt cazuri când se rămâne pe peron.
    La Vatican ai ce fotografia și ești lăsat chiar și pe acoperiș de unde ai ce vedea. La Palatul Parlamentului nu există nimic de fotografiat, iar de pe acoperiș te uiți degeaba.
    Centrul Vechi nu stă să se prăbușească la Praga și arată ca și când ar fi de vârstă recentă. Încearcă să privești în sus când mergi prin Centrul Vechi din București...
    La Roma, la monumentul lui Victor Emanuel al II-lea, care este în fapt un muzeu de istorie privind unificarea Italiei, accesul este gratuit. La muzeul de istorie națională a României se plătește accesul - 90 % din clădire este în șantier, iar constructorul a dat bir cu fugiții.
    Și comparațiile pot continua...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt sigura ca poti continua cu comparatiile...
      dar de ce simti nevoia sa compari mere cu pere?!
      stim cu totii ca Bucurestiul nu se ridica inca la nivelul marilor capitale europene, ca are lipsuri, sincope dar si mutilari pe care acele capitale pe care le-ai enumerat nu le-au suferit si tu stii lucrul asta mult mai bine istoric fiind...
      Praga n-a aut un ceausescu pentru care tot ce venea din trecut insemna vechi si era sortit sa dispara...
      in viata capitalelor amintite de tine a existat continuitate, oamenii au putut gandi si actiona liberi, fara sa li se spele creierul, fara sa aiba la conducere retarzi care din nefericire au facut pui care traiesc si prospera si azi...
      nu scoate Bucurestiul de azi din contextul in care l-a asezat istoria...
      tocmai din aceste motive eu una consider ca Bucurestiul MERITA vazut pentru ca a rezistat asa cum a putut timpurilor si oamenilor...
      Bucrestiul are nevoie de timp ca sa recupereze si de alti oameni care sa faca asta pentru el...poate ca oamenii aia abia se nasc...
      eu cred cu tarie orasul ca nostru nu doar isi va recastiga farmecul, cred ca va fi exact asa cum are dreptul sa merite sa fie...

      Ștergere
  9. Îmi place atitudinea doamnei! Si sunt de aceeași părere cu ea! Chiar dacă azi frumusețea romanilor a fost iar știrbită de acea femeie fără suflet ce a pus pe fb umilințele filmate la care a supus o pe aia de care ar fi trebuit sa aibă grija! Probabil iar o sa fie o perioada în care vom fi judecați la grămadă prin străinătate. ...Asta e !
    Mi- a plăcut articolul!
    Te pup!;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu despre ce vorbesti pentru ca nu ma prea uit la stiri dar inteleg la ce te referi :(
      cat rau pot face unii oameni semenilor lor care muncesc din greu pentru bucatica lor de paine...rau imi pare, tare rau :(
      si mie mi-a placut articolul si ma bucur ca sunt si oameni care vor sa vada dincolo de aparente...
      te pupacesc si eu! :*

      Ștergere
  10. I hope that I can visit Romania some day! I'm sure it's a wonderful country.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I hope you do and if you do, you will definitely come back :)
      thank you for your trust :)

      Ștergere
  11. You have such a beautiful country! It's on my wishlist! :)

    http://fashionabejita.blogspot.com.es/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. thank you, our country needs friends :)
      we like to be hosts, we are happy when we discover what we have to offer good and beautiful ...

      expecting you in Romania!:)

      Ștergere
  12. Da, de acord cu Carmen. Drumurile in primul rand, hotelurile parca s-au mai dezghetat. Dar cand faci o zi pe autostrada de la Lugoj la Brasov si asta in conditii de condus dificil, cu camioane si masini de gabarit mare, e obositor sa calatoresti ...
    Anul asta o sa prefer sa ma invart mai aproape de casa, desi tare mi-ar place sa revad Maramuresul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vara trecuta am revazut Maramuresul, m-am plimbat cu Mocanita...e o zona a tarii spectaculoasa, Maramuresul :)

      Ștergere