joi, 23 aprilie 2015

Oprește barbaria, salvează ciocârlia! Petiție pentru oprirea masacrului păsărilor din țară

Societatea Ornitologică Română și Federația Coaliția Natura 2000 România lansează astăzi campania Oprește barbaria, salvează ciocârlia! ca reacție a societății civile din România la masacrul păsărilor ce poate fi declanșat de noua formă propusă a Legii Vânătorii aprobată de Camera Deputaților la sfârșitul lunii februarie. Vânătoarea pe terenurile proprietate privată fără acordul proprietarilor, majorarea perioadei de vânătoare pentru anumite specii de păsări cu până la trei luni și deschiderea vânătorii de păsări în rândul străinilor sunt principalele modificări aduse de proiectul de lege.
Ciocarlie de baragan_credit foto Daniel Petrescu_presa
Inițiatorii campaniei „Oprește barbaria, Salvează ciocârlia!” cheamă toți românii iubitori de natură să se alăture demersului și să semneze petiția pentru oprirea proiectului de lege în forma propusă și să transmită un mesaj puternic și convingător parlamentarilor că natura este importantă și că decimarea speciilor de păsări nu reprezintă  voința românilor.
 Patru sunt principalele probleme ale Legii Vânătorii în forma propusă și aprobată de Camera Deputaților. Prima este că se încalcă dreptul la proprietate garantat de Constituție deoarece se permite vânătoarea pe terenurile proprietate privată fără acordul proprietarilor, a doua este că pentru 18 specii de păsări perioada de vânătoare este majorată cu până la trei luni, fapt ce duce la periclitarea unor specii pentru că vânătoarea se va suprapune peste perioada de împerechere. Cea de-a treia problemă este că numărul de exemplare care pot fi vânate va fi stabilit prin Ordin de ministru fără consultarea custozilor ariilor protejate și a altor organizații interesate de conservarea faunei. Ultima mare prolemă este că legea deschide vânătoarea păsărilor cântătoare în rândul străinilor, care, după cum știm din experiență, fac adevărate băi de sânge. Prin campania ‘Oprește barbaria, Salvează ciocârlia!’  ne dorim să transmitem un mesaj clar românilor și parlamentarilor că legea în forma propusă este periculoasă pentru tot ce înseamnă natură în România și că ea trebuie respinsă”, a declarat Luminiţa Tănasie din partea Federaţiei Coaliţia Natura2000 România.
Ciocârlia de câmp se mai vânează doar în șase țări din UE, printre care și România
Ciocârlia de câmp, una dintre cele mai iubite păsări din România și inspirație pentru mari muzicieni ai lumii, printre care și George Enescu prin Rapsodia Română nr. 1, este alături de graur, sturzul cântător, pițigoi, privighetoare, gâsca cu gât roșu și alte 18 specii, pe lista păsărilor care ar putea fi puternic afectate de noile prevederi ale legii.
În Uniunea Europeană ciocârlia de câmp se mai vânează doar în șase țări – Grecia, Italia, Franța, Cipru, Malta și România, în restul țărilor fiind interzisă vânarea speciei din cauza declinului puternic generat de intensificarea agriculturii din ultimii 25 ani, numărul acestor păsări reducându-se cu 50%, conform BBC Nature. Un alt motiv pentru declinul speciei este braconajul în scopuri comerciale, limbile acestor păsări fiind considerate delicatese și vândute astfel restaurantelor din Europa.
Ciocarlan_Credit foto_Daniel Petrescu_presa
Ciocarlia de camp_Razvan Zinica2_presa
Ciocarlia de camp_Credit foto_Razvan Zinica_presa
Liber la masacru pentru străini
În forma propusă, Legea Vânătorii va deschide piaţa către vânătorii străini care vor putea vâna în România doar în baza permisului de vânătoare. Mai mult, se vor introduce facilități pentru transportarea vânatului în afara țării, ceea ce va conduce la un masacru în rândul păsărilor cântătoare.
România este una dintre ultimele țări din UE care mai permite vânătoarea acestui tip de păsări. Dacă până acum străinii puteau vâna doar pe bază de invitație de la un administrator român de fond cinegetic, acum străinii pot organiza ei singuri vânători de păsări, adevărate măceluri. De exemplu,  în 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. În 2010, în județul Brăila au fost prinși 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe. În 2011, vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România și care plecau în Italia. În 2013, un alt italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate. Este clar că dacă continuăm așa, vom mai auzi și vedea păsări cântătoare doar la muzeu„, a concluzionat Ovidiu Bufnilă, purtător de cuvânt din partea Societății Ornitologice Române.

Păsările cântătoare, simbol cultural și inspirație pentru marii muzicieni ai lumii
Păsările cântătoare au fost întotdeauna valoroase și datorită inspirației pe care au oferit-o marilor artiști ai lumii. De exemplu, Mozart, care a avut timp de trei ani un graur, i-a introdus cântecul în opera sa, Concertul pentru Pian nr. 17. O altă piesă celebră a lui Mozart, “Gluma muzicală” imită cântecul specific al graurului. De asemenea Beethoven, în “Simfonia pastorală” a transpus pe note cântecul privighetorii, cucului și pitpalacului.
Printre alți compozitori care s-au inspirat din cântecul păsărilor se numără Vivaldi (La Primavera și The Goldfinch), Prokofiev (The Bird din opera Peter and the Wolf), Camille Saint-Saens (The Swan), Tchaikovsky (Swan Lake), Handel (The Cockoo and the Nightingale), Schubert (The Raven), Stravinsky (Dance of the Firebird).
De asemenea, păsările cântătoare au fost adevărate simboluri sociale și surse de inspirație pentru cultura contemporană. Ciocârlia de câmp a fost simbolul rezistenței soldaților britanici din Primul Război Mondial, cântecul acesteia dându-le speranță în tranșee. Graurul este singura pasăre din istorie care a reușit să oprească ceasul Big Ben din Londra. În 1946 acul minutar al ceasului nu s-a mai putut mișca deoarece un număr mare de grauri s-a așezat pe el. Sturzul cântător este pasărea care era folosită ca mesager de piticii din cartea The Hobbit. În filmul cu același nume, sturzul cântător este pasărea care ciocnește în stâncă și îl trezește pe dragonul Smaug.

22 de comentarii:

  1. Bravo!
    Am cuib de mierlă în curte și deja mierla a ouat.
    Pitulicile de deasupra bucătăriei și-au aranjat doar cuibul, deja este făcut de anul trecut, când două generații s-au petrecut pe acolo.
    Pițigoii sunt la mare cinste în grădină, trec numai și se zbânțuie prin nuc.
    Dintre toate, ciocănitorile nu se mai lasă văzute, probabil s-au întors prin păduri, iarna ciocăneau de zor în caisul bătrân.
    Iubesc păsările, iubesc zborul...

    RăspundețiȘtergere
  2. în sfârsit România se aliniaza legilor europene pentru protectia biotopurilor si a speciilor rare! Sau aceasta masura!
    pup draga mea draga! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pup si eu, draga mea draga! :*

      Ștergere
    2. corectez: Salut aceasta masura!

      Ștergere
    3. oricum se intelegea, nu-ti face griji :*
      chiar acum ma gandeam la mierlele voastre, Hansel si Gretel :)

      Ștergere
  3. Daca liliecii sunt protejați prin lege, ciocârliei ce-i lipsește?

    RăspundețiȘtergere
  4. a. Mi-a placut fragmentul de text cu : " Prokofiev (The Bird din opera Peter and the Wolf)". Adica din doua - una :
    ori mergem pe varianta "totul in engleza", ori mergem pe varianta "totul in romana" :))) Mai ales ca Prokofiev era...rus, si sa speram ca nu e cazul sa (mai) mergem, ca acum 70 de ani, pe varianta "totul in ruseste" ! (!) What the hell, isn't it ?!
    b. Cat despre grozaviile macelaririi pasarilor cantatoare, nici nu vreau sa discut.Vreau doar sa cred ca in Romania mai sunt oameni, foruri, asociatii care inca mai GANDESC...omeneste si nu...abereaza pe seama "celor care nu cuvanta"...

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu toate ca am crescut la tara ,nu cunosc bine toate aceste pasari,dar am auzit de toate.Habar n-aveam despre ce ai scis aici.Ce nebuni! Sa vanezi ciocarlii! De ce nu vaneaza ciori, ca ne-am umplut?Tara lui Papura Voda.Am semnat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. limbile lor sunt considerate delicatese si sunt preparate in cele mai selecte restaurante ale lumii...
      multumesc, Floarea! :)

      Ștergere
  6. Cum sa nu semnez?
    SEMNAT!
    Desi nu am vazut-o niciodata pe aceasta micuta si talentata cantareata sper ca marii vanatori,dar mai ales renumitii bucatari sa le foloseasca nu pe post de meniu ci de INVITATI in restaurantele lor.Ar putea incanta cu trilurile lor nu cu nmicutele lor limbi din farfurie.

    Chiar azi am citit Legenda Ciocarliei...biata Lia!
    http://www.universdecopil.ro/legenda-ciocarliei-de-vasile-alecsandri.html
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce trista, ce frumoasa legenda...

      ca sa semnezi trebuie sa dai clic pe cuvantul "petitie" din textul de sub prima foto si o sa ajungi la pagina pe care se gaseste petitia...

      frumos ai spus, frumos ar fi, sa-i incante cu trilurile ei asa cum este ea menita sa faca...

      Ștergere
  7. Așa ceva! Limba ciocarliei? Doamne ferește! Cui io fi dat prin cap sa o încerce! Mie nu mi-ar fi venit aceasta idee nici de acum into ' o mie de ani! Groaznic!

    RăspundețiȘtergere
  8. Am semnat!
    Dar mă mir că nu am auzit că este posibil să se întâmple aşa ceva pe la noi. Mă intrigă faptul că mulţi vin pe la noi ca să-şi facă tot felul de pofte şi ajung la tot felul de excese, de parcă ar aici un fel de "târlă fără câini". Trebuie să arătăm lumii că merităm să fim respectaţi.
    Păi nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Alex, multumesc ca ai semnat, multumesc ca si tu gandesti asa...
      poate vei convinge la randul tau cateva persoana sa se alature semnatarilor petitiei...

      Ștergere