miercuri, 29 aprilie 2015

Slănina cu ceapă întăreşte sistemul imunitar!


Când cercetările medicale au descoperit acţiu­nile negative ale produselor alimentare noi, care au încer­cat să înlocuiască grăsimile tra­diţionale, specialiştii şi-au îndreptat atenţia către slă­nină, un aliment fără E-uri, coloranţi şi conservanţi. 

 

Şi au primit răspuns la întrebarea: de ce strămoşii noştri au fost sănătoşi şi puternici? Ei bine, s-a dovedit că slănina în­tăreşte siste­mul imunitar. Această calitate se datorează acidului ara­hi­donic, care favorizează scăderea coleste­ro­lului, îmbu­nătăţeşte funcţiile de protecţie ale organis­mului şi, de ase­menea, este necesar pentru producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile imu­ne şi reac­ţiile inflamatorii.

* Cantităţi mici de grăsime sunt de folos pentru inimă şi vasele de sânge, reglementează contracţiile mus­culare ale organelor interne, inclusiv ale muşchiului car­diac, şi sprijină tonusul vascular.
* Fumătorii au, de asemenea, un beneficiu dacă mă­nâncă puţină slănină, datorită faptului că ea conţine sele­niu. Acest microelement întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism. Astfel, pagubele produse de ţigări se reduc parţial.
* Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea pan­­samentului gastric, care previne absorbţia rapidă de al­cool din stomac. Alcoolul trece mai departe în intestin, unde, totuşi, va fi absorbit, dar treptat.
Grăsimea de porc
Este utilizată pe scară largă în medicina populară, încă din negura timpului. Iată câteva reţete din bătrâni:
* Remediu pentru dureri de articulaţii. Înainte de culcare, se freacă bine articulaţiile bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin maşina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de al­bine. Deasupra se aplică celo­fan sau hârtie de pergament, se înve­leş­te cu un fular sau un batic de lână şi se lasă să acţioneze peste noap­te.
* Tulburarea mobilităţii arti­culare după traumatisme. Zona afectată se freacă cu 100 g grăsime de porc, amestecată cu o lingură de sare, apoi se bandajează cu un strat gros de lână.
* Mastită. Pe locul inflamat se aplică o felie subţire de slă­nină veche, deasupra se pune o bucată de staniol de la o cio­colată sau dintr-un pachet de ţigări şi se bandajează sau se lipeşte cu leucoplast.
* Eczemă. Se topeşte slănină nesărată şi se răceşte la 35 de grade. Se amestecă bine 2 linguri de grăsime topită cu albuşuri de la 2 ouă crude, 100 g pastă din fructe de solanum (zârnă, lăsnicior), 3 linguri suc de ros­topască. Alifia se lasă la macerat 2-3 zile, la rece, apoi se ung locurile bolnave, de 2 ori pe zi.
* Dureri de dinţi. O felie mică de slănină nesărată se aplică pe dintele dureros, între gingie şi obraz, pentru 15-20 de minute. Durerea de dinţi dispare treptat.
* Pinten osos (ciocuri). Preparaţi un unguent din 100 g slănină nesărată de porc, tocată mărunt, un ou crud şi 100 ml oţet concentrat (esenţă). Borcanul cu amestecul se ţine într-un loc întunecos, până la dizolvarea completă a slăninei, amestecând periodic. Înainte de procedură, călcâiul se ţine în apă fierbinte, apoi se aplică pe zona dureroasă un tampon de vată îmbibat în unguent. Com­presa se aplică pe timp de noapte, dimineaţa se spală talpa cu apă caldă. Durata tratamentului este de 5-7 zile.(Sursa: Vocea Transilvaniei)


25 de comentarii:

  1. Ceapa neaparat sparta cu pumnul ! :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Tratamentele de aici...
    O plăcere sa le-aplici!
    Ceapa merge cu șorici,
    Și colesterolul-i brici...;))
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))
      o slanina si-o tigara,
      pune si o tuicusoara,
      oxidarea-i prevenita
      imunitatea, dobandita!

      asta ca sa nu te las singura in lupta cu rimele :))
      pup si eu!

      Ștergere
  3. Foarte adevărat! Iar când mai este rost şi de efort fizic, asta chiar "ţine de foame"! Îmi place şi varianta cu usturoi. Pe lângă mezelurile pline de e-uri, slănina este... sănătate curată! Desigur, să nu exagerăm!
    Mi-ai făcut poftă de slănină, dragă Pandhora! Numai bine îţi doresc! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur ai prin casa niste slanina si niste ceapa asa ca...pofta buna! :))

      Ștergere
    2. Păi cu să nu? Fac ce fac şi mai dau şi pe la slănină, când foamea îmi dă ghies! :-)

      Ștergere
  4. Stia tata, ce stia! :)
    In chestiunea cu durerea de dinti... hm... Depinde, probabil, de cauza durerii - as zice sa nu se bazeze nimeni prea mult pe asta... ;)
    Pupici! Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in concluzie, daca mai era ceva de dovedit, s-a dovedit :))
      pup Diana, buna dimineata! :*

      Ștergere
  5. Np bine, no! Acum am înțeles de ce sunt unii dintre ardeleni roșii în obraz! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Efectele negative ale fumatului sunt ireversibile, indiferent de cat de multa slanina cu ceapa ar manca un fumator...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite cat de inteleapta am fost, am renuntat la fumat...ma mir si eu de mine! :))

      Ștergere
  7. ai început articolul corect - "Cantităţi mici" !!!! doar cantitati mici de slanina si ceapa întaresc sistemul imunitar :)
    De fapt, orice aliment este bun pentru om, daca nu se face abuz :)
    Eu sunt de 3 zile la dieta :) Trebuie sa scap de 3-4 kg pe care le-am capatat facând abuz de dulciuri si mancaruri sofisticate, cu ocazia sarbatorilor de Paste. Luni am mancat doat legume (cea mai frumoasa zi!), apoi doar carnita fiarta si usor prajita - pui sai curcan. Ieri am avut zi de oua - uf... abia le-am înghitit cu mult ceai neîndulcit. Astazi avem zi e lactate degresate - imi place mult! :) beau lapte si mananc mozzarella, iaurt pur si cascaval degresat. Mâine va fi zi de peste, sâmbata fructe si duminica va fi zi de dezmat! Dezmat fara abuzuri de dulciuri sau slanina cu ceapa :)))
    pup draga mea draga. O zi faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarat, cuvantul magic "cantitati mici":))
      sunt sigura ca nu-ti va fi greu sa scapi de ce kg crezi ca ai tu in plus, am tinut si eu acum multi ani aceasta dieta doar eu mai beam in fiecare seara inainte de culcare un pahar cu apa calda cu lamaie ...

      pup si eu draga mea draga, somn usor! :*

      Ștergere
  8. We also say it slanina in Serbian :)

    http://fashionabejita.blogspot.com.es/

    RăspundețiȘtergere
  9. Pacat ca mie nu imi place nicidecum slanina de cand ma stiu :D Trebuie sa apelez la alte cai pentru intaritul sistemului imunitar.

    RăspundețiȘtergere
  10. No,uite de ce n-am fost noi bolnavi!:))
    In fiecare zi ceapa,clisa ,usturoiul si branza sunt pe masa din bucatarie.Sunca afumata si carnatul de casa au tinut tare putin.Am trecut mai aoi la combinatii de salata verde,ceapa verde,ridichi spanac si oua .:))

    Acum citesc articolul.Pana acum am comentat doar titlul.:)))
    Pe langa ceea ce am cutitit mai pot adauga faptul ca atunci cand bunica mea avea probleme cu puroiul de langa unghii isi punea o feliuta subtirede slanina infasurand unghia,apoi o frunza de varza putin zdrobita si le lega cu un pansament.Toate aceste operatiuni le facea seara,inainte de culcare,iar pe dimineata nu mai avea nimic.Puptea lucra linistita.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un carnat adevarat...frumos vis! :))
      auzisem si eu de aceste leacuri "babesti" si uite ca tu confirmi veridicitatea lor...
      bine, cu siguranta secretul sta intr-o slanina adevarata si nu "impanata" cu E-uri :)

      Ștergere
  11. Am inghitit,chiar daca la mine nu prea lipseste slanina in casa.Eu consum aproape numai slanina si branza(telemea),mai deloc din comert,tot felul de preparate.Un medic imi spunea:e bine cand ramai fidel produselor si nu te tenteaza toate noutatile care apar.Cred ca are dreptate.O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o fasiuta de slaninuta afumata si cu un picut de ceapa...greu sa rezisti unei astfel de tentatii :))
      la mine pofta e mare, nu pot sa manac mai mult decat doua-trei bucatele maruntele, nu ma prea impac cu grasimea dar imi place kaizerul, de exemplu si branza de burduf...
      interesant punct de vedere are medicul tau, eu ador sa incerc chestii noi :)
      o noapte buna iti doresc si eu, Floarea!

      Ștergere
  12. Probabil ca slanina e daunatoare daca nu e insotita de ceapa...
    Bună postare, sănătoase comentarii !

    RăspundețiȘtergere