miercuri, 10 iunie 2015

De ce ne place să ne scărpinăm?


scarpina
Un studiu publicat recent spune ca atunci cand ne scarpinam intr-un loc in care simtim o mancarime activam acelasi mecanism in creier care genereaza si sentimentul de bine pe care il avem si atunci cand suntem indragostiti sau cand ne simtim apreciati. In cele doua cazuri, se genereaza mai multa activitate in striatumul si in zona mezencefalului, spun cercetatorii. Studiul a fost efectuat pe un grup de 16 subiecti, femei si barbati. Cercatatorii au folosit stimuli electrici pentru a produce o senzatie de mancarime la nivelul incheieturilor. Apoi, subiectilor li s-a spus sa se scarpine aproape de zona unde simteau mancarimea, ori la o distanta considerabila de aceasta.
Oamenii de stiinta au constatat ca atunci cand subiectii se scarpinau in apropierea incheieturii, in creier se inregistra o activitate mai intensa la nivelul stratumului si a mezencefalului.
Studiile mai vechi au indicat ca aceste doua regiuni din creier, numite „sistemul de recompensare”, sunt mai active atunci cand oamenii sunt indragostiti, cand castiga la loto sau cand au succes in planul profesional.
Astfel, cercetatorii au concluzionat ca scarpinatul in zonele unde simtim o senzatie de mancarime activeaza un sistem de recompensare din creier. Acesta produce sentimentul de confort. Autorii acestui studiu au avertizat ca stimularea in exces a sistemului de recompensare poate cauza probleme. In cazul persoanelor cu dermatita atopica s-a constatat ca simptomele s-au inrautatit. „Daca functionarea sistemului de recompensare este intrerupta, acesti oameni nu se vor mai scarpina foarte mult atunci cand simt mancarime, iar simptomele lor de imbunatatesc”, a explicat prof. Ryusuke Kakigi, unul dintre cercetatori.
Rezulatatele cercetarii vor fi publicare in revista Journal of Neurophysiology din SUA.



sursa: www.atlas-geografic.net

16 comentarii:

  1. :)) seara, când stam relaxati pe canapea si ne uitam la televizor, Helmut nu scapa niciodata fara sa nu ma scarpine pe spate, macar 5 minute ;))) e atât de bineeeee! oare cer recunoastere-recompensare? pentru ce?! Eu am zis mereu ca sunt ca un purcelus rasfatat ;))
    pup draga mea draga :-* O zi placuta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu nu ceri nimic dar daca tot primesti mi se pare normal sa te bucuri :))
      ai vazut, creierul nostru percepe aceasta stare de bine exact ca atunci cand suntem indragostiti...se poate senzatie mai placuta? :)
      clar ca nu! :))

      pup si eu draga mea draga, faina sa-ti fie si tie ziua! :*

      Ștergere
    2. Mda, sunt înca singura care a comentat la aceasta postare... în ultimele doua luni am observat ca în general, au scazut muuuult vizitele pe blog - lasarea comentariilor si mai mult! Anul trecut pagina mea înregistra pe zi in jur de 800- 1000 de click-uri, acum maxim 500. O exceptie de senzatie - chiar socanta, a fost de 1 iunie a.c. cu 3485 click-uri!!!!! Dar fara comentarii... Cine sa poata întelege blogosfera?! ☺☺☺ Noi sa fim sanatoase ;) pup

      Ștergere
    3. :))
      da, pana acum esti singura care a avut ceva de spus :)
      exact asta am constat si eu...in anii trecuti frecventa pe blogul meu era cu mult mai mare, comunitatea era mai apropiata datorita unei interactiuni frecvente....cel putin asa cred ...
      probabil ca facilul FB e mai atragator...e mai simplu sa dai un like decat sa exprimi o parere...
      eu asa vad lucrurile dar, cum bine zici...fara comentarii...

      te imbratisez si eu, draga mea draga, pup! :*

      Ștergere
    4. Eu continui sa scriu comentarii lungi si pe Facebook de cand am devenit membru acolo nu asa in mod ff planificat ci pt ca am pierdut un pariu cu alt blogger, Vladimir Yusupov, care s-a cam lasat de blog si acum pune mai mult pize pe Facebook. Si am facut un pariu, care din noi rezista mai mult, el sa nu scrie pe blog, sau eu sa nu ma inscriu pe Facebook....si desigur ca am pierdut pt ca abia asteptam sa scriu comentarii lungi si pe Facebook !

      Ștergere
    5. tu suferi de "elocinta cronica" in scris, asta esti tu! :))
      in real life sunt sigura ca debitul tau e maxim la jumatate fata de cel scris :)

      eu nu fac comentarii lungi pe FB pentru ca nu asta e stilul acolo dar daca e cazul, scriu...mi se pare mai corect sa spui ce ai de spus daca ai ceva de spus decat sa dai clic pe un semn care are un cumul de functii...

      Ștergere
  2. Cei care se scarpină au foarte mult timp lliber la dispoziție. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am gasit niste superstitii tare haioase pe tema mancarimii.... :))))
    -"Daca te mananca capul (crestetul capului) si nu ai prin par niscaiva musafiri nepoftiti , inseamna ca vei avea noroc , in special ca te paste o promovare"
    -"In traditia populara romaneasca , o mancarime a urechii vesteste ploaie . De aceea intalnesti atatia oameni cu umbrele in zilele insorite de vara ! "
    -Atunci cand ai pofta sa-ti scarpini salele sau spatele , in mod sigur te pandeste o dezamagire. :)))))
    Mare ti-e gradina Doamne... :)))
    pupici "cutiuta"
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma gandeam acum la ursul Baloo din Cartea Junglei...tare ii mai placea scarpinatul :))

      pup si eu cu drag, "cutiuta" se simte placut "scarpinata" :))

      Ștergere
    2. Aoleu ! Si pe mine tocmai incepuse sa ma manance pe spate, chiar pe sale, cand citeam articolul, si chiar ma scarpinasem cand am citit aceasta zicala ca ma asteapta o dezamagire...zau, am inceput rapid sa fac o lista a tuturor posibilelor dezamagiri la care ma pot astepta in viitoatele cateva zile, doar ca sa nu ma gaseasca nepregatit...si chiar incepusem sa ma intreb, oare care mi-o fi scapat si sa vezi ca tocmai pe aia o s-o patesc ! Zau, nu sunt realmente superstitios daca stau si ma gandesc rational, insa daca ma ia cineva prin surprindere asa cum m-a prins comentariul asta cum tocmai ma scarpinam pe spate...zau, nu am rezistat sa nu devin un pic superstitios ! Ptiu ! Ptiu !

      Ștergere
    3. asa asa...fii intelept! :))

      Ștergere
  4. Trebuie sa mai spun ca ador sa adorm scărpinată ușor pe oriunde....mana , picior, abdomen, spate....Practic cerșesc chestia ăsta! Noroc pentru cel ce scarpină ca adorm aproape instant! Evident împreună cu sistemul de recompensare...:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu cum e sa castigi la loto,dar stiu ce bine e sa te scarpine cineva.Acum, mai rar si numai pe spinare.Dar fara gluma,eu am un tic:cand stau de vorba cu cineva si ma plictisesc,ma scarpin in cap.Bine ca nu stiu interlocutorii mei.Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))
      noroc ca nu te vad...cine stie la cate postaari de-ale mele te-oi fi scarpinat in cap! :))
      pup Floarea, nooapte buna! :)

      Ștergere