duminică, 7 iunie 2015

Povestea românului care a sculptat statuia Mântuitorului din Rio de Janeiro

leonida11222Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este cunoscuta de toata lumea lumea, însă foarte puţini ştiu că sculptorul chipului Mântuitorului este românul Gheorghe Leonida.
Acesta provine dintr-o familie care a dat ţării numeroase personalităţi (inginerul Dimitrie Leonida si Elisa Leonida Zamfirescu, de asemenea inginer). Gheorghe Leonida s-a născut la Galaţi, în 1892 (1893, după alte surse)
.
Cum tatăl său, ofiţer de carieră, a fost nevoit să plece din Galaţi, Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, secţia sculptură. Şi-a făcut debutul în 1915, la un salon naţional. După ce a luptat în Primul Război Mondial, şi-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) şi la Paris („Le Diable”).
În 1925, s-a mutat în capitala Franţei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931 şi a devenit în timp un adevărat simbol al Americii Latine. Cu o înălţime totală de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) şi o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerată una dintre minunile lumii moderne.
Întors în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la 49 de ani, în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperişul casei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.
Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că faimoasa sa contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată de români. Lucrările lui Gheorghe Leonida se află în principal la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă.

sursa: www.atlas-geografic.net

15 comentarii:

  1. regimul comunist este vinovat de multe pacate ale românilor, in mod deosebit pentru renegarea multor scriitori sau oameni de arta care au hotarât sa locuiasca pe teritoriul altor tari, dar a caror inimi a batut fara încetare româneste. Insa chiar si dupa "revolutie" mentalitatea nu s-a schimbat prea mult... Daca românii nu scriu cu mândrie despre români, atunci cine sa o faca?! Publicitate fara interes nu face nicio agentura straina.
    Frumos articolul tau, draga mea draga!
    pupici si îmbratisari, pentru un start bun in noua saptamâna! :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai punctat perfect o realitate care, din pacate, se multiplica...
      asa este, daca noi nu ne mandrim cu cei care sunt romani si care au facut lucruri putin obisnuite, daca nu facem noi asta, atunci cine?!
      stiu ca tu, chiar daca esti departe simti la fel de romaneste, ca iti pasa, ca te bucuri si ca suferi pentru ceea ce reprezinta trecutul dar si prezentul nostru, la fel ca noi...uneori distanta face lucrurile mai clare si din acest motiv poate mai dureroase pentru ca ceea ce reprezinta o valoare e nevazut-necunoascut....
      te imbratisez si eu draga mea draga, faina sa fie si saptamana ta! :* :*

      Ștergere
  2. A fost ajutat să culeagă flori de tei... ;)
    *
    Pepenii sunt la Sibiu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmm...chiar ma gandisem ca e posibil sa nu fi fost pur si simplu ghinion...

      arata bine pepenii de la Sibiu :))

      Ștergere
  3. foarte frumos articolul! imi place sa descoper lucruri despre romanii frumosi si faimosi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie, de aceea ma bucur cand pot impartasi cu voi ceea ce aflu :)

      te mai astept :)

      Ștergere
  4. Nu știam asta! Dar acum știu! ;)
    Probabil muți romani s-au adus contribuția la minuni sau mai puțin minuni ale lumii....dar au avut grija alții sa rămână în anonimat...
    Deci te puup și o saptamana superba Îți doresc!;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. povestea lui Gheorghe Leonida dovedeste ca lucrurile stau asa cum spui....
      cum eu sunt curioasa, scormonind, sper sa mai aflu una-alta :)

      pup si eu Geanina, frumoasa sa-ti fie si tie saptamana! :*

      Ștergere
  5. Foarte interesanta povestea.....as adauga la cele spuse de tine si faptul ca
    lucrarea este plasată la 700 de metri înălţime, pe Muntele Corcovado, de unde veghează asupra întregului oraş Rio de Janeiro. Este considerată cea mai mare statuie în stil Art Deco din lume şi a cincea cea mai mare statuie a lui Iisus Hristos.
    În prezent, puţină lume ştie că Leonida a fost un nume important în istoria artei româneşti şi internaţionale, şi nu doar în cea a tehnicii şi a ingineriei. Despre stilul artistic al sculptorului, criticul de artă Pavel Şuşară apreciază că se încadrează în zona impresionismului, fiind puternic influenţat de tehnicile folosite de francezul Auguste Rodin. Expresivitatea chipurilor, pentru care era recunoscut Leonida, i se datorează lui Rodin.








    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am cautat si am gasit pe net cateva dintre lucrarile lui, cel mai mult m-a miscat "Prometeu"...recunosc ca am o slabiciune pentru Prometeu si a lui legenda :)

      ma impresioneaza cunostintele tale...stii atat de multe si felurite! :)
      sunt bucuroasa ca le partajezi cu noi :)

      Ștergere
  6. Pandhora...cunostinetele mele....sunt ale unei persoane care este interesata de ...sa zic viata....
    Cat timpul imi v-a permite..si subiectele vor fii interesante...voi impartasii cu voi impresii si din umilele mele cunostinte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vorbesti de parca ai fi batran precum Timpul, Anonimule G :)

      sper ca o vei face...
      in superficialitatea mea, sunt curioasa si scormonitoare, de aceea am multa admiratie pentru cei care sunt altfel decat mine...si tu esti...

      Ștergere
    2. haha...eu "batranul Cronos"....dar poate sti ca acesta si-a devorat 5 copii...iar al 6 lea (Zeus) a fost salvat de mama lui. Scuze dar am o minte alambicata si imi fug gandurile ....

      Ștergere
    3. ...inghitind in locul lui o piatra :)

      sa stii ca si mie, uneori am senzatia ca un cuvant se transforma intr-un buton care declanseza ganduri...nu o sa recunosc pentru nimic in lume ca se intampla ca unele sa nu aiba legatura cu celelalte :))

      Ștergere
  7. Catalin, ce raspunsuri ai:))

    RăspundețiȘtergere