duminică, 14 iunie 2015

Varsta e doar un numar? Depinde unde lucrezi!

As zice ca este un foarte mare adevar, mai ales cand esti femeie...
Sambata am aniversat un numar de ani, nu zic cati pentru ca ar fi irelevant, o sa zic doar ca nu sunt putini :)
In domeniul meu de activitate varsta nu ar avea de ce sa fie o problema dar nu se stie niciodata...
De aceea, cand am citit articolul scris de Ioana Ulmeanu in revista Elle m-am gandit ca ar fi interesant sa aflu si parerile voastre...

 
Zilele astea am tot auzit discutii despre varsta. Mai exact, despre cat de batrane sunt femeile care apar pe ecrane. Actrite de varste foarte diferite, precum Jane Fonda (77 de ani) si Rachel Weisz (45) erau puse in aceeasi oala, cand venea vorba despre cat de bine arata varstnicele Hollywood-ului. Pentru ca, da, in lumea filmului o diferenta de 30 de ani nici macar nu mai conteaza. Ce conteaza este ca ai trecut de un anumit prag care iti minimizeaza, practic, sansele de a obtine un job decent.

Si mi-am dat seama ca ar fi cazul sa mai discutam inca o data despre goana dupa eterna tinerete feminina a Hollywood-ului. De ce? Uite asa! De exemplu, pentru ca o actrita precum Maggie Gyllenhaal a declarat, nu mai departe de saptamana trecuta, ca i s-a spus, la un casting, ca este prea in varsta ca sa joace rolul unei femei care are o relatie cu un barbat de 55 de ani. Gyllenhaal are 37. Faceti calculele! „A fost uimitor pentru mine. M-a facut sa ma simt prost, apoi am fost furioasa, apoi mi-a venit sa rad”, a declarat actrita.

Ce i s-a intamplat lui Gyllenhaal este, din pacate, doar o mostra a discriminarii legate de varsta cu care se confrunta femeile care lucreaza in industria filmului. Cu putina vreme in urma Russell Crowe ridica mingea la fileu in aceasta problema, spunand ca dezechilibrul dintre rolurile disponibile pentru femei si pentru barbati care au trecut de 40 de ani se datoreaza faptului ca „o femeie de 40, 45, 48 de ani inca vrea sa joace rolul unei ingenue si nu poate sa inteleaga de ce nu e distribuita in rolul unei persoane de 21 de ani”.

Asta in vreme ce Meryl Streep, probabil singura actrita de o anumita varsta care inca mai primeste roluri necontenit, declara: „Am refuzat sa joc o vrajitoare vreme indelungata, pentru ca mi s-au oferit trei astfel de roluri atunci cand am implinit 40 de ani. Si ma gandeam: deci asa o sa mearga?”. Jessica Chastain a replicat comentariilor lui Crowe spunand ca „Sunt actrite incredibile care au 50 sau 60 de ani si care nu au parte de ocazii sa faca filme, iar ca cineva sa spuna ca sunt destul de multe roluri pentru aceste femei… inseamna ca acea persoana nu merge deloc la cinema.”

Despre acelasi lucru a vorbit in mai multe randuri si Patricia Arquette, care a castigat Oscarul pentru rolul secundar din Boyhood anul acesta. Filmul, realizat pe parcursul a 12 ani, a dat suficiente ocazii reporterilor sa intrebe despre procesul natural de imbatranire prin care au trecut actorii pe parcursul filmarilor indelungate. Asa ca Arquette nu s-a ferit sa fie vocala cu privire la un subiect care, in mod evident, o intereseaza: „Pasul urmator”, a zis actrita, „ar fi sa nu mai trebuiasca sa vorbim despre asta. Mi-ar placea sa nu mai fie un subiect de discutie. Nu cred ca barbatii vorbesc vreodata despre varsta. E normal sa imbatranesti. Si asta e tot! Nu cred ca publicul este socat de faptul ca femeile imbatranesc. E patetic sa aud ca unii actori de 55 de ani nu ar juca langa actrite de 42 pentru ca sunt prea in varsta pentru ei. Oamenii nu mai cred prostia asta.”

Si chiar Jane Fonda, aflata acum la a nu stiu cata reinventare ca star TV, jucand alaturi de Lily Tomlin in serialul Netflix Grace and Frankie, si deseori complimentata pentru felul in care arata „la varsta ei”, s-a opus felului in care sunt percepute, in meseria sa, femeile trecute de o anumita varsta. „Discriminarea pe criterii de varsta inca sta in picioare. E ok ca barbatii sa imbatraneasca, pentru ca ei devin inca mai dezirabili, sunt perceputi ca fiind mai puternici. Dar cand vine vorba despre noi, femeile, totul se rezuma la felul in care aratam. Barbatii functioneaza vizual, vor femei tinere. Asa ca, pentru noi, ramane datoria de a incerca sa ramanem tinere.”

Legendara actrita, care a recunoscut in multe randuri ca s-a supus unor interventii estetice, fapt ce i-a castigat inca 10 ani de munca, a vorbit cu sinceritate si despre propria relatie cu varsta ei. „Depinde de cat de curajos esti. Am prietene – Vanessa Redgrave printre ele – care ne-au permis sa le urmarim imbatranind. Si ma inclin in fata lor. Eu sunt curajoasa in multe alte aspecte, dar nu din acest punct de vedere.”

Asa ca, in urma tuturor acestor discutii, am stat un pic sa ma gandesc la cate femei batrane am vazut in pelicule recente. Si la ce inseamna, astazi, varsta. Si m-am gandit la Cate Blanchett, Julianne Moore si multe alte actrite pe care le-am admirat in vreme ce cresteam si pe care le admir inca pentru talentul si frumusetea lor. Desi, pentru Hollywood, ele sunt deja varstnice. Si m-am gandit si la Fonda, Redgrave sau Mirren, femei care, intr-adevar, nu mai sunt tinere, dar pe care le privesc cu aceeasi admiratie ca in momentele in care le-am vazut pentru prima oara in filme. Si mi-am dat seama ca Salma Hayek, care a vorbit la Cannes despre egalitate in industria filmului, avea dreptate. „Nu putem sa acceptam postura de victime si sa spunem ca trebuie sa ii facem sa devina constienti de femei. Pentru ca, stiti ce? Nu le pasa.” Asa ca, da! Trebuie sa vorbim iar si iar despre varstele noastre. Si sa invatam sa le acceptam noi insine si sa nu ne mai supunem, de voie, de nevoie, unor standarde care ne fac rau.

Foto: Image.net

16 comentarii:

  1. Pai trebuie create sau ecranizate mai multe povesti despre femei mai in varsta insa alea nu sunt asa de palpitante pt ca maj femeilor adulte si mai in varsta de fapt nu participa asa de public in diverse tragedii, nu au nici risc de sinucidere macar care creste ca un soi de cocoasa la barbatii de varsta mijlocie, fac si infarcte de inima mult mai tarziu, in zilele de azi chiar le supravietuiesc si vasta majoritate a copiilor nascuti, adica cine a apucat asa istoric sa supravietuiasca dramelor tineretii si a cateva
    nasteri plus a cateva downsizing-uri corporatiste, zau, ce naiba tragedii sau aventuri asa de super palpitante sa mai pateasca...desigur nu am dorit sa fiu mitocan si nici sa ignor cazuri cu adevarat asa real triste...insa de fapt voiam sa zic ca in mare starea de sanatate generala, inclusiv mintala a femeilor mai in varsta din ziua de azi din tarile chiar si mediocru dezvoltate este chiar mult mai buna si echilibrata decat a barbatilor contomporani cu ele. Si desi asta nu o fi asa de entertaining, totusi e de bine, zic eu. Adica nu a zis Confucius oare, ce bine e sa NU traiesti vremuri istorice super interesante, si istorie se poate referi si la istorii individuale, nu neaparat de natiuni.

    Dar desigur ca daca vine vorba de teatru si mai ales film, conteaza asa niste surprize, niste emotii, de dat spectatorul in roller coaster, ca sa nu adoarma, mai ales pe intuneric...chiar ma gandesc si la mine de cate ori nu am adormit eu la teatru si la film, chiar asa in public, daramite acasa ! Zau, pot sa zic ca eu am adormit o data cand eram la liceu intr-un grup de colegi, numai baieti, care ne uitam la un film chiar de aventuri cu Ursula Anders in jungla...aoleu ! Ca adormisem la Solaris si la Calauza mai fusese cum fusese, insa la asta cu jungla, si Ursula, inca destul de tanara cred, alergand pe acolo, plus chiar si totusi inconjurata de cativa barbati la bustul gol, zau chiar m-am facut de ras total la faza asta !

    Insa, serios vorbind, sunt sigur ca exista si se vor mai si scrie povesti total ca lumea si cu femei, nu caricaturi, ci chiar asa povesti care pot adresa conditia umana...insa de fapt romanele realiste, chiar cele clasice deja, sau cele care adreseaza teme autentic existentiale comun umane, sunt
    chiar ff dificil de ecranizat. Ma gandesc de ex chiar la ultimul fiasco Anna Karenina plus chiar si cat de autentic nesatisfacatoare mi s-a parut mie personal ecranizarea Emma Bovary cu dna Isabelle Huppert in rolul titular...zau, si eu am aproape un cult fata de clasicii realisti, chiar am fost ff dezamagit de ecranizarile dupa filmele lor, chiar si ff multe din cele care provin din propria lor cultura originala. Sau chiar si romanele existentiale ale dlui A Camus, de ex Ciuma sau
    Strainul...filmele au iesit si ele ff dezamagitoare.

    Comediile ies mai usor, insa zau barbatii de varsta mijlocie, dupa parerea mea, sunt mult mai ridicoli decat femeile de varsta mijlocie...eu de ex sunt deja ingrozit de ce ridicol voi risca sa fiu pe la vreo 50 de ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. citind ce ai scris imi dau seama ca varsta ta reala este undeva pe la 26-28 de ani chiar daca tu ai in jur de 33-35 :))
      sa stii ca te inteleg, cam asa vedeam si eu lucrurile pe la 30 de ani :)
      eu cred ca adevarata tragedie a bataranetii consta in faptul ca pe interior ramanem "blocati" la varsta la care ne-am simtit mai bine, mai activi, veseli, vii...din pacate trupul, carnea, ne joaca feste...invelisul exterior difera de cel interior...
      dar e posibil sa gresesc :)

      Ștergere
  2. Sì totuși vârsta rămâne doar un număr pentru majoritatea femeilor de rand sa zic așa. Ce tolerează sau nu Hollywood -ul pe mine una nu mă interesează. Trist e ca "discriminarea " asta legata de vârstă vizavi de un job spre exemplu se întâmplă peste tot nu doar la Hollywood! Primează fizicul, varsta si mai puțin experienta. Iar treaba asta se aplica mai mult femeilor....parcă! De curând am făcut și eu niște ani. Dar nu am nici o problema cu asta! Ba chiar îmi doresc sa fac cât mai mulți. ....;)))). Ceea ce îți doresc și ție. ...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact, se intampla peste tot...si este extrem de frustrant...
      nu am trecut prin asta, din fericire dar...
      multumesc, iti doresc la randul meu cat mai mult si mai frumosi mai ales ca as putea jura ca de abia ai imlinit 25 de ani si nici macar nu glumesc :))

      cu ocazia ultimei aniversari, o persoana pe care de abia o cunoscusem, afland ce varsta am mi-a spus terifiantul pentru mine "te tii bine pentru varsta ta"...noroc ca eram asezata ca altfel picam...de emotie :)))
      urasc expresia asta! :))

      Ștergere
  3. frumoase comentariile Geaninei si a lui Rudolph, pline de caldura si întelepciune raspunsurile tale, excelenta tema ai deschis astazi, ma bucur! :) Si eu sunt de parere ca vârsta este doar un număr - pentru majoritatea femeilor, pentru ca da - aspectul exterior nu mai este "bagat în seama" ci doar interiorul care, a ramas "blocat" la o varsta la care ne-am simtit împlinite din multe-multe puncte de vedere. Rolul femeii în socetate este foarte important si acesta este motivul pentru care "crestem" (nu îmbatrinim!) odata cu misiunile pe care le preluam. Cred ca "batrâna" se simte o femeie doar atunci când nu-si mai gaseste rolul în cercul în care îsi duce existenta. Povara anilor nu este simtita atunci când o femeie este iubita de familie, apreciata de cunoscuti, pretuita la locul de munca - oglinda nici nu-si are sensul :))) Suntem constiente de vârsta pe care o avem atunci când vedem copiii din jurul nostru înaltându-se ☺ Dar ce conteaza?! prieteniile în care anii nu prezinta bariere, sunt prietenii adevarate, profunde.
    Hollywood-ul...este o alta lume, este o fabrica uriasa care plăsmuieste vise! Actorii care nu sunt puternici, ajung sa nu mai faca diferenta când joaca un rol si când isi traiesc viata reala - practic, acesta este pericolul cel mai mare cu care se confrunta profesional.
    Pup draga mea draga, mereu tânara si frumoasa ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca comentariile noastre spui tu ca sunt frumoase, comentariul tau, spun eu, atinge elegant dar ferm si cu emotie acest aspect care nu este pentru multi "usor de digerat" :)
      varsta reprezinta, in viziunea mea un fel de bumerang pe care esti obligat sa-l arunci catre societate care, obligatoriu ti-l intoarce dar, uneori, revenirea acestui bumerang este dureroasa pentru ca raneste prin excludere...
      conteaza enorm echilibrul pe care fiecare si-l gaseste potrivit structurii pe care o are, conteaza mult ce oameni ai in jur, conteaza, iata alegerile din tinerete :)
      mai cred ca atata timp cat mintea si timpul sunt ocupate si cu ceea ce ne place, ne atrage, ne intereseaza, varsta clar ramne un numar...e drept, cresactor :))

      multumesc, draga mea draga, daca eu sunt tanara si frumoasa tu esti intotdeauna proaspata si din ce in ce mai frumoasa...si nu e doar un compliment de circumstanta, e un adevar vazut de ochii mei :)

      pup, draga mea draga! :*

      Ștergere
  4. O abundenta de citate si comparatii..., care rivalizeaza cu o avalansa...
    Pana la urma, Cioran a observat cel mai pragmatic ideea: omul se bucura cand este ziua lui, dar nu stie ca de fapt isi serbeaza imbatranirea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in acest caz, ma simt multumita ca nu am nici spiritul de observatie si nici intelepciunea lui Cioran :)

      daca "avalansa" te-a lovit in plin, imi pare rau...data viitoare sunt sigura ca vei fi mai atent :P

      Ștergere
  5. Cătălin are, într-un fel, dreptate. Poate dacă ne-am compara cu noi înșine de acum un an, doi, zece... am conștientiza altfel înaintarea în vârstă. Oricum, eu refuz să mă compar cu actrițele de la Hollywood precum și standardele de acolo. Totuși, să privim și cealaltă față a medaliei: nu există destule femei care cad în ridicol încercând să pară mult mai tinere decât sunt ?... A face asta este o dovadă clară că te supui unor prejudecăți sociale. Nu numai că te supui, dar le și întreții.
    O admir pe Brigitte Bardot, cu care bătrânețea a fost cam dură, dar care a trecut prin procesul de îmbătrânire cu naturalețe și demnitate, fără a decurge la chirurgia estetică și la kilograme de fard. În fond, propria personalitate contează, iar cine nu știe s-o aprecieze și te judecă după numărul anilor, nu îți este prieten adevărat și atunci nu trebuie să conteze pentru tine. Cât despre chestiunea cu jobul... asta da, poate fi o adevărată dramă, și chiar au existat și există destule...

    Dar să lăsăm toate astea... Îți urez multă sănătate, ani mulți și fericiți și tot ce îți dorești !

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc de calda urare, Zina! :)

    autorul articolului cred ca a folosit exemplul Hollywood ca pe un "varf de lance" pentru a exemplifica un fapt...
    varsta reprezinta cu adevarat o bariera in calea celor care au nevoie de un loc de munca si nu mai au 20-30 ani iar femeile resimt asta cu mult mai acut.
    noi cu comentariile noastre am dus lucrurile intr-o alta zona :)
    batranetea reprezinta apropierea de o varsta cu care trebuie sa ne obisnuim, doar ca e putin mai dificil pentru ca, ce e drept, anii care se aduna aduc sfarsitul mai aproape...
    citind ce spuneai despre femeile care cad in ridicol incercand sa para mai tinere, mi-am amintit de personajul lui Calinescu din Bietul Ionide, Madam Farfara :)
    nu stiu, dar cred ca fiecare face fata trecerii timpului cum poate, cum ii este firea...in fond fiecare isi cunoaste limitele...sau nu! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am ajuns si eu la spartul targului,dar mai bine mai tarziu,decat niciodata.La multi ani cu sanatate si bucurii.Tu esti o frumoasa,o tanara si o nonconformista.Cred ca asta mi-a placut la tine de la inceput.Sti cand povesteai ca ti-ai facut un tatuaj? M-ai surprins placut,cu sinceritatea si modul tau de prezentare.Anii vor trece,dar nu vei imbatranii.Pe pup cu mult drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Floarea, te-as imbratisa si tare rau imi pare ca esti departe! :)
      multumesc pentru aceasta urare speciala care m-a emotionat...
      m-a emotionat pentru ca, fara sa ma cunosti, m-ai intuit perfect :)

      la randul meu pot spune ca ultima fraza ti se potriveste si tie, anii vor trece si nu vei imbatrani pentru ca tu esti foarte activa, mereu faci sau desfaci ceva, esti ba aici, ba dincolo, ba in gradina, ba la piscina :))
      as vrea sa am macar jumatate din energia ta!
      aici semeni cu Carmen, asa si ea, este intr-o continua miscare :)

      pup cu drag la randul meu, Floarea!

      Ștergere
  8. Ah, chiar azi ma gandeam cum o sa-mi indulcesc ziua de nastere anul asta :) Cade sambata si am de gand sa organizez o mica excursie. Asa, ca sa ma simt bine si sa am febra musculara a doua zi cand o sa ma trezesc :) Timpul nu-l putem intoarce inapoi, dar putem sa il umplem cu amintiri minunate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. frumos si adevarat lucru ai spus...depinde doar de noi sa umplem timpul cu lucurui care ne bucura iar tu o faci, dovada minunatata ta gradina :)
      sa ne povestesti cum a fost excursia si daca ai facut febra musculara! :))

      Ștergere
  9. Umple-ti timpul cu frumos ca sa nu simti cand trece, asa si cu varsta. Intr-o zi o ruda spunea ca se teme de ziua cand va privi partenera lui ajunsa la o varsta inaintata, cu riduri si pielea lasata, iar eu i-am spus nu doar sa o priveasca pe ci sa se priveasca impreuna, mana langa mana, suflet langa suflet, acolo e viata, asa cum au cladit-o impreuna. Atat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca unul dintre cele mai frumoase lucruri care i se pot intampla unui om este sa imbatraneasca impreuna cu persoana iubita :)

      Ștergere