miercuri, 14 octombrie 2015

Impresii despre restaurante – 1973


… în caz că vă întrebaţi cum se făceau review-urile restaurantelor acum fix 40 de ani, iată un exemplu: un articol pe care Ando l-a găsit într-o Românie Liberă de colecţie. Pe atunci n-aveam coneseuri; n-aveam nici chefi - era mai simplu: nu-ţi plăcea servirea, pac! trînteai o epigramă la Urzica…




Tovarăşi, într-adevăr, existau lipsuri; dar ce bine era că lipseau – în primul rînd – cunoscătorii lu’ peşte…


 Postat de: The Hungry Mole

sursa: www.bucurestiivechi si noi

8 comentarii:

  1. O idee grozavă! Sunt convins că eventualele nereguli erau repede corectate, căci nimeni nu dorea o publicitate negativă. Astăzi, din păcate, poţi să scrii şi pe Casa poporului, căci nimănui nu-i pasă. Nu pot să uit o experienţă foarte neplăcută, de acum 2 ani, la Sinaia, când am aşteptat.... 40 de minute ca să ne bage în seamă un ospătar şi să ne întrebe dacă dorim să comandăm ceva. Am renunţat şi am plecat în altă parte. În acel ritm, probabil că mâncam după vreo 2- 3 ore!
    Mare păcat că aceasta este realitatea neplăcută şi tristă de pe la noi. Cum să atragi turişti sau clienţi autohtoni, dacă îi tratezi cu atâta lipsă de respect?
    Sunt foarte multe lucruri care trebuie puse la punct în ţara asta...
    Numai bine şi o zi frumoasă, dragă Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu prea cred ca erau remediate aceste lipsuri nici atunci, poate asa mai de suprafata ca sa nu se zica ca nimeni nu face nimic....
      la capitolul servicii nu stam bine de loc din pacate :(
      este foarte importanta ca acest fapt sa se schimbe dar pentru asta trebuie sa se schimbe mentalitatea oamenilor....cei care practica aceasta activitate trebuie sa inteleaga ca asta e rolul lor, sa-i faca pe cei care servesc ceva in localul lor sa se simta bine...
      sigur sunt si locuri unde servirea este buna dar nu impecabila, in Bucuresti stiu cateva dar si in tara, in Targovistea ta, de exemplu la Casa Veche servirea este destul de atenta, atmosfera cu farmec si mancarea excelenta :)

      multumesc Alex, faina sa fie si ziua ta! :)

      Ștergere
  2. ideea de "merge si asa" este adoptata de români cam peste tot - si în domeniul gastronomiei! Din pacate dorinta proprietarilor de local, de a se îmbogati peste noapte este acuta si zgârcenia cu care-si trateaza clientii este din ca in ce mai mare. Parerea mea este ca doar restaurantele care sunt conduse de oameni cu inalt respect pentru propria meserie, satisfac dorintele clientilor. In astfel de localuri, observi conditia sefului în atitudinea celui mai marunt picolo, în felul în care este îngrijita sala de mese. Si trebuie sa iei atitudine - laudând ceea ce este de laudat si atragând atentia asupra celor ce supara. Daca fiecare ar avea mai multa încredere în ei înșiși, mule s-ar schimba în bine! (speranta moare utima! ☺)
    O zi minunata sa ai, draga mea draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am convingerea ca acest lucru se va schimba...nu se poate altfel, este in firea lucrurilor.
      sigur s-ar putea strica si ce e cat de cat bun, daca s-ar intampla asta ar fi mult prea nedrept...dar sa vedem partea plina a paharului :)
      articolul si evaluarea localurilor m-au amuzat pentru ca imi amintesc, la unele dintre ele lucrurile stateau chiar asa dar existau si atunci restaurante impecabile, Continentalul de exemplu...oricum parca vedeam cu ochii mintii felulrile de mancare sleite aduse clientilor :))

      minunata sa fie si ziua ta, draga mea draga!

      Ștergere
  3. Interesant! :)
    Inainte vreme nu stiu sa fi nimerit prea multe localuri unde sa nu fie servirea prompta, dar azi... Pffuuu! Si ce-i mai rau ca mergem undeva - nou deschis - e super si recomand si altora sau mergem si a doua oara si... vax! Totul e aiurea! :((
    In alta dezordine de idei, stiu si cam ce fac ospatarii: sunt platiti putin, zic ei, asa ca... nu se omoara cu munca decat cand e "seful" prezent. In alte cazuri, micsoreaza portiile - si proprietarii n-au idee - nu spala cum trebuie, nu fac nici curatenie decat daca sta cineva pe urmele lor etc.... Ehe... mai e mult pana departe.
    Se mai fac si azi "inspectii" la modul acesta si se lasa, uneori, si cu ceva concedieri...
    Ziua minunata sa iti fie!
    P.S. M-am amuzat: "murdar", "foarte murdar", "se matura cand se mananca"... :) Scurt si cuprinzator.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, stiu despre ce vorbesti...ufff...
      dar cum spuneam si mai sus, nimic nu sta pe loc, e drept, de dorit ar fi sa inaintam nu sa dam inapoi :))

      articolul e haios, pentru mine cel putin:)
      de Restaurantul "Perla" chiar imi amintesc, era chiar dragut, mai exista si acum sub alta denumire si mult mai mic dar de intrat n-am mai intrat...

      Ștergere
  4. Acum nu -ți place ceva. ..pafffff te duci la Capatos! ;)))
    Am văzut acolo niște sarmale afumate...Era de la afumătură...cred....:))

    RăspundețiȘtergere