Probabil ca dupa normele moderne de nutritie, micul dejun englezesc e o bomba calorica, plina de grasimi si proteine. De fapt, in ziua de azi, englezii arareori mananca un mic dejun atat de consistent.
Toata aglomeratia de mancaruri care pot sa pice destul de greu la stomac nu se mai serveste acum in fiecare zi, fiind rezervata mai ales pentru diminetile de week-end si pentru meniurile din hoteluri si pensiuni pentru turistii veniti sa guste din traditiile culinare britanice. In multe localuri il gasesti nu numai pentru masa de dimineata, dar si penrru cea de pranz.
Un meniu consistent pentru muncitorii britanici
Cum sa iti incepi o zi de munca fara o masa consistenta? Asa isi spuneau, probabil, britanicii in era industrializarii, la mijlocul secolului XIX, inainte sa plece spre fabrici, in zorii zilei. De pe atunci meniul lor era cat mai bogat pentru a le oferi aportul caloric pentru munca grea pe care o prestau. Acum, spre deosebire de ceea ce exista in urma cu doua secole, doar 1% dintre britanici mai mananca un mic dejun gatit, acasa.
Si pe vremea revolutiei industriale, dar si mai tarziu, masa de dimineata a englezilor avea multe carnuri, dar celebrele "ham and eggs" (sunca si oua ochiuri) au fost inventia unui emigrant in Statele Unite. Spirit intreprinzator, Eduard Bernays a folosit alaturarea ingenioasa de cuvinte in 1920 pentru a-si spori vanzarile de sunca. Si a argumentat propunerea sa de "oua cu sunca" printr-un studiu facut cu ajutorul a 5.000 de medici care au recomandat un mic dejun consistent cu oua si carne.
Variante de mic dejun pentru fiecare regiune a Regatului Unit
Varianta traditionala a micului dejun britanic este o imbinare a tuturor meselor pe care irlandezii, scotienii sau galezii le iau dimineata. Micul dejun britanic e mai mult decat carnaciori, oua ochiuri cu bacon, fasole (asemanatoare cu iahnia noastra), fiertura calda cu fulgi de ovaz ( un fel cu cereale fierte in lapte sau apa calda indulcite) si cele cateva legume.
In micul dejun englezesc intra la fel de bine inele de ceapa prajite, clatite, briose, omleta sau oua ochiuri in apa, budinci, legume (in general cartofi si varza) ramase de la cina si rumenite bine in tigaie a doua zi, chifle simple sau cu cartofi. E un adevart festin doar sa le enumeri.
Fiecare regiune in parte are, insa, deliciile ei si preparate locale care personalizeaza micul dejun.
  • In Scotia, masa de dimineata ar trebui sa contina ovaz fiert in lapte, chifle mici cu cartofi si prajiturele cu ovaz.
  • In Tara Galilor, micul dejun are o delicatesea facuta din alge, fierte, pasate si transformate in piureu care este apoi prajit intr-o crusta de fulgi de ovaz.
  • In Irlanda, pe masa ar trebui sa se afle celebra paine facuta cu bicarbonat de sodiu in loc de drojdie.