vineri, 28 octombrie 2016

Reflexii in Oglinda - Biserica Rusa


Cu turle specifice arhitecturii rusești și având hramul „Sf. Nicolae”, Biserica Rusă se înalță în apropierea Universității din București, al cărei paraclis a devenit în 1992. Ridicată între 1905 și 1909 din inițiativa ambasadorului rus Ghiers pentru personalul ambasadei și credincioșii ruși din Capitală (Curtea imperială a pus la dispoziție 600 000 de ruble aur, cu decizia de a nu se face economii de materiale și de bani), a fost construită după planurile arhitectului rus Preobrajenschi. Pictura interioară în ulei, în stilul vechii picturi bizantine sau al picturii de la Muntele Athos, a fost realizată de pictorul Vasiliev, iconostasul, sculptat în lemn și poleit cu aur, fiind pictat de Viktor Vașnețov, după modelul celui din Catedrala „Sf. Arhangheli” din Kremlin.(sursa: wikipedia)

mai multe Reflexii în Oglinda gasiti la Sorin  

luni, 24 octombrie 2016

Bucurestiul meu drag - Ghidul Baedeker, ediţia 1911

„O capitală absolut modernă”, aceasta este caracterizarea părţii centrale a oraşului făcută de către redactorii ghidului Baedeker, ediţia a 13-a, din anul 1911. Din cele 476 de pagini, cu text şi planuri, dedicate Austro-Ungariei şi capitalelor Serbiei, Muntenegrului şi României, numai trei pagini de text sunt afectate Bucureştiului la care se adaugă un plan al oraşului întins pe alte două pagini.
Atracţiile oraşului, notate cu asterisc, obligatorii pentru călătorul străin, sunt numai două: Hotelul Bulevard şi Tezaurul de la Pietroasa, aflat în Muzeul de Arheologie găzduit într-o aripă din localul Universităţii. Pentru vizitarea acestui tezaur vizigot se dau preţioase indicaţii: „deschis joia şi duminica între orele 11-15; în afara programului de vizitare a se adresa paznicului; bacşiş”.
Alte curiozităţi care pot fi văzute pe parcursul unei zile sunt: dimineaţa, în birjă, Palatul Regal, Ateneul, biserica Stavropoleos, biserica Domniţa Bălaşa, Mitropolia iar după-amiaza o plimbare la Şosea.
Se recomandă vizitarea Bucureştiului în lunile aprilie-mai sau septembrie-octombrie. Pentru birjă se cer 3-4 franci pe oră în interiorul oraşului şi 5 franci la Şosea; se recomandă a se înţelege cu birjarul înainte de călătorie; se mai întâmplă ca acesta să nu găsească drumul prin oraş.

Textul apartine dlui Narcis Ispas, arhivist, Arhivele Naționale ale României
Intregul articol il puteti citi
 aici

vineri, 21 octombrie 2016

Reflexii in Oglinda - Biserica Anglicana

Adresa: Str. Alexandru Xenopol, nr.2A
Biserica anglicană și comunitatea britanică din București
Biserica Învierii, situată la intersecția străzilor Arthur Verona și A.D. Xenopol, în zona Grădina Icoanei a fost construită în anul 1914, după planurile arhitectului Victor Ștephănescu. Prima slujbă a avut loc după război, în anul 1920, în duminica de Paști. Activitatea bisericii a fost susținută intens de către regina Maria.
Primele informații despre existența unei biserici anglicane la București datează din anul 1860, activitatea bisericii anglicane existând chiar dinainte, din 1850, sub forma Misiunii Anglicane pentru Evrei. Misiunea se afla pe strada Olteni, la nr. 45. În tim­pul primului război mondial, în spațiul din strada Olteni au fost amplasate saloanele pentru răniți.
În anul 1900, Sir John Kennedy, ministrul britanic la București obținea terenul unde se va construi biserica anglicană. Campa­nia de strângere a fondurilor a fost susținută de Prințesa Maria, cea care va frecventa regulat biserica.
Biserica Anglicană a fost închisă în perioada celui de al doilea război mondial și s-a redeschis în 1944, cu o slujbă de Crăciun. În perioada războiului biserica a fost îngrijită de îngrijitoarea Maria, care a fost decorată cu Crucea de bronz a ordinului Sfân­tului Augustin, pentru cei 60 de ani în slujba Bisericii. În timpul regimului comunist, activitatea Bisericii Anglicane a fost mult mai redusă.

Foto: personala
Acuarela de pe acest blog 
 Sursa articol: aici

mai multe Reflexii în Oglinda gasiti la Sorin 

joi, 20 octombrie 2016

Bucureştiul, fermecător...

Un coltisor din Bucurestiul altui timp, mai asezat, mai relaxat, o binefacatoare bucla de timp, loc descoperit de Vlad Eftenie pe pagina caruia veti gasi multe si incantatoare fotografii :)

marți, 18 octombrie 2016

Frig, frig...

...in dimineata asta!
Un ceai cu lamaie, scortisoara si un pic de miere cred ca este exact ce ne trebuie asa ca...poftiti de va serviti! :)

vineri, 14 octombrie 2016

Petitie online - Ucigasii ursuletului sa plateasca!

Nu cred sa fie cineva care sa nu fi aflat de teribila intamplare, de sfarsitul bietului pui de urs...
Imaginea cu bietul pui zacand mort in acel ghiveci unde se refugiase pentru ca vazuse plante si poate credea ca e pe drumul cel bun spre padurea lui care probabil continua sa fie decimata, nu mi se sterge din fata ochilor, de aceea nici nu o sa pun acea foto.
Au fost mii de comentarii pe marginea subiectului, oameni revoltati, indignati dar si oameni care au spus ca ne doare de un urs dar de copiii fara parinti care ajung in orfelinate, sau mor prin spitale,nu. Mi-e greu sa inteleg de ce, de cate ori vine vorba de dragostea si grija pentru animale sunt oameni care fac aceasta stupida comparatie.De ce dragostea pentru animale exclude in mintea lor dragostea si empatia pe care o simtim pentru copiii defavorizati?
E atat de greu sa fim buni?!Sau omenosi?!
La Sibiu un ursulet a fost omorat in loc sa fie tranchilizat si dus in padure.
Avea aproximativ 6 luni...
Ucigasii trebuie sa plateasca! Sa oprim crimele impotriva animalelor!
Daca doriti sa semnati petitia o gasiti aici

Reflexii in Oglinda - Bucuresti

foto: Vlad Eftenie

mai multe Reflexii în Oglinda gasiti la Sorin 

luni, 10 octombrie 2016

Mousse de ciocolata si cafea

Andreea Raicu ne recomanda aceasta reteta care pare a nu fi dificil de preparat si se pare ca nu ajuta la adugarea catorva kg in plus :))
Nu stiu daca este chiar asa dar daca o incercati, povestiti-ne :)
Oricum, arata delicios!
Sper sa va inspire daca nu v-ati baut inca cafeaua! :)
Reteta o gasiti aici

marți, 4 octombrie 2016

4 octombrie - Ziua Internationala a animalelor



Care este tipul de barbat caruia nicio femeie nu-i poate rezista? :)

Conform Brightside, un studiu realizat de oamenii de ştiinţă a arătat care sunt de fapt calităţile pe care un bărbat trebuie să le aibă pentru ca o femeie să se simtă atrasă de ei. Şi dacă cu toţii am crede că aspectul fizic şi simţul umorului ocupă primele poziţii, aceştia au demonstrat că este total greşit.
Se pare că bărbaţii care acţionează cu mai multă încredere sunt mult mai atractivi în ochii femeilor decât cei preocupaţi de fizicul şi înfăţişarea lor. Aceia care nu sunt atât de frumoşi, însă sunt încrezători în forţele proprii au mai mult succes în ceea ce priveşte relaţiile cu sexul opus.
Acest studiu a fost realizat cu ajutorul a 96 de bărbaţi şi 103 femei care au avut parte de întâlniri rapide în care au conversat timp de trei minute.


Cespuneti doamnelor?
Asa sa fie oare? :)

Sursa: aici
Autor:Georgiana Stanciu