In trecut, gutuia era la fel de apreciata ca si merele sau strugurii. Astazi nu mai este la asa mare cautare, din cauza timpului mult prea indelungat de coacere. Gutuile se coc tarziu, in toamna, iar pentru ca si atunci sunt inecacioase, ele trebuie lasate o perioada la caldura, in casa. Ingrediente:
Un kilogram de gutui, un litru de apa, alcool, zahar, scortisoara, cuisoare, esenta de vanilie. Preparare:
Gutuile se spala bine, ca sa se curete puful de pe ele. Necuratate de coaja si de seminte, se taie in bucati si se fierb in apa pana cand se inmoaie. Apoi se scurge apa si in ea se adauga scortisoara si cuisoare, lasandu-se la fiert 10 minute. Apoi, zeama se filtreaza cu ajutorul unui tifon. Se cantareste lichidul scurs si, cand este rece se amesteca doua parti de zeama cu o parte alcool de 90de grade. Se adauga 300-500 g zahar pentru fiecare litru de lichid (zeama de gutui plus alcool). Se adauga si un pic de vanilie. Se pune in sticle inchise ermetic. Se poate consuma abia dupa trei-patru saptamani.
sursa: www.jurnalul.ro
foto: www.retetadeazi.ro
mie tare mult imi plac gutuile...pare de incercat reteta!
RăspundețiȘtergereImi place gustul dulce-amarui al gutuii..trebuie sa fie tare bun si lichiorul :)
RăspundețiȘtergereVera : eu am incercat doar...rezultatul....de preparat inca nu m-am incumetat :)
RăspundețiȘtergerefly2sky : sa stii ca e...eu la-m gustat dar nu l-am preparat...inca :)
RăspundețiȘtergereasta-i pentru sfârşit de săptămână! :)
RăspundețiȘtergereScorchfield: cred ca te poate prinde fara nicio problema si inceputul saptamanii :)
RăspundețiȘtergereyammy :)
RăspundețiȘtergerehai noroc!
M-ai omorât cu licorile astea.:)
RăspundețiȘtergereCine şi cu cine seee beaaau asteaaa.....
??
:))
Am glumit.
Respect civilizaţiile extratestre.
:)
Sophie : dau ceva lichiar pe un pahar d emust proaspat :))
RăspundețiȘtergereJoker : si ele te respecta la randul lor :))
RăspundețiȘtergeremie mi-ai facut pofta de o alta delicatesa cu gutuie si anume: gutui coapte. Sunt foarte aromate si delicioase
RăspundețiȘtergereUreazăle in-direct:Sănătate!
RăspundețiȘtergere:))
Revin cu inca o precizare, asta nu inseamna ca lichiorul asta nu ma atrage, as incerca cateva pahare impreuna cu un prieten
RăspundețiȘtergereMircea: gutuile si merele coapte au acel miros de toamna...de "e atat de bine acasa" :)
RăspundețiȘtergeresi mie imi plac foarte mult...
putina nuca,miere si un strop de unt ca umplutura pentru merele puse la copt in cuptor....mmmm....sunt delicioase :)
uite ca tu reusesti sa o faci mult mai bine :))
RăspundețiȘtergerePe bune?
RăspundețiȘtergereDar de care vorbim? de nămoloşi? de fixaţi? de ficsişti sau de regulamentari?
:)
Hmm...s-o fac eu?
Chiar mă vezi Salvatorul?
:))
cred ca m-ai pierdut pe drum :)
RăspundețiȘtergereeu vorbeam despre lichiorul de gutui...tu? :)
Gutui am, alcool am, esenţe am, am notat reţeta (că mi-ai făcut o poftă nebună: exact acum când n-am voie - iau antibiotice - m-aş "arunca" într-un butoi de ceva bun!)... :))
RăspundețiȘtergereMax Peter : lasa ca treci si de perioada antibioticelor....asa ca ai timp sa te ocupi de gutui :)
RăspundețiȘtergereSă te faci bine... cu lichior, vin... şi multă dragoste :)
RăspundețiȘtergereOana : multumesc draga mea draga pentru gandul tau bun >:d<
RăspundețiȘtergereinca unul
RăspundețiȘtergere:))
pandorha, joker e in "the way of the dragon" k?
asa..intotdeauna m-a sensibilizat:
http://www.youtube.com/watch?v=kmcKKDqjiSg
te pup si astept cu nerabdare o gurita, dar sa fie preparat de tine
cosmin : imi plac asteptarile...si nerabdarile...
RăspundețiȘtergerepup si eu ca sa nu raman datoare :)
cosmin : tatiana stepa....multumesc pentru ramintire cosmin :)
RăspundețiȘtergere