Despre Benedictina este vorba...
Numai că această poveste are șanse infime să fie și reală, atâta vreme cât nu există absolut nicio dovadă că ar fi existat vreodată un călugăr numit Bernardo Vincelli și nici că Francisc I ar fi apreciat vreun elixir făcut la Fécamp. Se pare însă că, într-adevăr, Le Grand ar fi studiat unele manuscrise vechi ale mănăstirii, unde ar fi găsit niște rețete vechi de băuturi medicinale preparate din plante, dar acesta ar fi singurul sâmbure de adevăr al poveștii. Succesul noii băuturi a fost practic instantaneu: în 1873 producția ajunsese la 150.000 sticle pe an dar succesul a adus dupa el si falsurile.
Astfel că, din acea perioadă, s-a stabilit că pe dopul fiecărei sticle trebuie să fie scris „Véritable Bénédictine”, este obligatorie sigla DOM (Deo Optimo Maximo, „lui Dumnezeu care e cel mai bun şi cel mai mare”), iar pe gâtul sticlei trebuie să existe un guler cu aceeași inscripție, „Véritable Bénédictine”. Niște reguli și un design care s-au păstrat până în zilele noastre.
Rețeta benedictinei a fost și rămâne secretă (se zice că există trei exemplare, ascunse în trei locuri diferite de pe glob). Cu toate acestea, plantele din care se face această băutură sunt cunoscute, ele fiind chiar prezentate la Palais Bénédictine, unde există chiar și un fel de seră ce le adăpostește, denumită Jardin des essences (grădina esențelor)
O listă (incompletă) a ingredientelor din care este făcută benedictina cuprinde angelică, isop, ienupăr, smirnă, șofran, floare de nucșoară (macis), aloe, ceai, cimbru, floare de brad, arnică, roiniță, coriandru, cuișoare, lămâie, vanilie, coajă de portocale, miere, piper roz și scorțișoară.
Și se mai știe că distilarea se face separat (în aceleași alambicuri de cupru de pe vremea lui Alexandre Le Grand), alcoolurile și restul ingredientelor fiind apoi amestecate și maturate timp de doi ani în butoaie de stejar. (sursa: costachel.ro)
Nu am gustat inca Benedictina dar daca voi ati facut-o mi-ar placea sa aflu cat de mult sau de putin v-a placut.
Afisul este creatia artistului italian Leonetto Capiello considerat a fi parintele afisului modern.
Cred că mi s-a oferit odată (eram în Germania, nu în Franţa), dar n-am avut curajul să gust (dacă nu ştiu sursa sunt destul de pretenţios la băuturi).
RăspundețiȘtergerece pacat...aflam si eu o parere avizata :)
Ștergereuite ca d'asta n-am baut, nah... :)
RăspundețiȘtergerenici eu cu toate ca am o slabiciune pentru digestive...
Ștergerecand am fost la Praga am gasit si am baut un Fernet excelent (cum eu nu beau bere decat rar si doar neagra am baut doar Fernet)dar preferatul meu este Jagermeister :)
N-am gustat nici eu,dar 43% din volum,îndreptățesc căutarea !
RăspundețiȘtergereDupă componentele pe care le conține este într-adevăr medicament !!!
bun medicament as zice :)
ȘtergereDaca contine si"angelica" nu poate sa fie decat buuuna.:)
RăspundețiȘtergerecategoric tu stii ce spui :))
ȘtergereDe cand plantele au alcool?:). Eh, ma glumeam si eu. Am consumat doar bitter suedez, dar nu a fost de ajutor nici macar cat mierea cu scortisoara.
RăspundețiȘtergereinca iti mai amintesti de ea? :))
ȘtergereM-ai facut sa "rascolesc" netul, am ceezut initial ca este un super "sam-salabim" lichior! Aiurea, costa doar 22 de euro sticla! Sa fie cgiar asa ceva de nemaipomenit? Uite:
RăspundețiȘtergerehttp://www.finewines.be/webshop/shop/shop.php?action=full&id=412
dupa cate vad are toate datele care ii atesta originalitatea :))
Ștergeree posibil sa fie si mai scump daca e mai vechi,nu stiu...dar de ce te-ai gandit neaparat ca ar trebui sa fie "super sam-sabalim"? :))
e doar un lichior totusi, doar ca are si o poveste in spate :)
Faci cinste? :D
RăspundețiȘtergerenu ma ispiti sa spun da :D
Ștergeremie nu-mi plac digetivele!
RăspundețiȘtergereitalienii sunt inebuniti. exista digetisve in fiecare casa...:))
pe mine nu m- a prins asta, prin urmare nu l-am intalnit, cred..:)
pop!
mie imi plac mult de tot,motiv pentru care ii invidiez pe italieni teribil!
Ștergerepup si eu
E uimitor de vazut câte descoperiri care au schimbat fata lumii au fost facute din greseala. La faimoasa bere Guinness de exemplu, au prajit prea tare maltul, au vrut s-o arunce dar au gustat-o înainte si asa a ramas. Iar patronul a avut dupa aia vreo 20 de copii...
RăspundețiȘtergereIar whisky-ul irlandez s-a dorit a fi la început... parfum si tot asa, l-au gustat si asa a ramas.
Dati naibii irlandezii astia!
despre whisky nu stiam :))
ȘtergereDupa cate parfumuri ciudatele de plante (din punctul meu de vedere) sunt in ea, am o banuiala ca nu prea mi-ar placea. Asa am gustat uzo, despre care se spune ca e bun. Nu si pentru mine (uzo) :)
RăspundețiȘtergerenu mi-a placut sub nicio forma Uzo...brrr...
Ștergere