un citat in jurul caruia se poate discuta foarte mult...dar pana una alta, pentru inceput e bine de cunoastem iubirea, caci doar atunci inseamna ca iubim. adesea nu cunoastem in intregime nici ceea ce iubim, de multe ori poate fi doar o interpretare a ceea ce e adevarat. sau putem cunoaste mai bine o fiinta iubita atunci cand nu o mai iubim... eu una nu vreau sa cunosc in intregime ceea ce nu iubesc, dar asta nu inseamna ca gandirea mi se opreste aici...:)
"...putem cunoaste mai bine o fiinta iubita atunci cand nu o mai iubim..." ceea ce ai spus aici imi da de gandit pentru ca aproape ca am trecut prin asa ceva...
S-ar putea ca subiectivismul sa ne impiedice pur si simplu sa cunoastem ceva ce iubim! Sau, sa fie doar in capul nostru ideea de iubire si-n realitate sa fie altceva?
a. Citatul afirmă filozofic : "Putem să iubim doar ceea ce cunoaştem..." Biserica ne spune ca să-L iubim pe Dumnezeu.Dar noi îl cunoaştem pe Dumnezeu ca să-L iubim după cum zice A.Huxley ? b. A doua parte a citatului efectiv nu o înţeleg.Nu înţeleg ce vrea să spună.Mă depăşeşete."E scris...adânc!" Oare traducerea citatului în română este cea corectă ?
De acord cu Marco. Iubind ceea ce cunoștem, nu o putem face și cu ceea ce nu, sensul este dat de nonsensul care poate apare la ceea ce nu cunoaștem. Aici se încadrează ceea ce-ți poate face rău, ceea ce nu este în acord cu tine. Deci nu poți iubi, cel mult respecta. Dar și aici este cu dus și întors. Nu poți respecta ceea ce este rea voință sau ți se împotrivește neargumentat, urâcios, detașat, temător, latent. Există și o grilă valorică personală închisă, închistată comodă sau chiar pragmatică. Subiectivitate personală, familială, de stomac i-aș zice. Nu poți iubi ne-frumusețea, totala nedelicatețe îndreptată spre câștig financiar de sorginte socio-familială.
daca am vorbi despre ne-iubiri lista s-ar lungi si chiar fara folos... cunoscand iubim mai mult ceea ce deja iubim dar uneori pot aparea si surprize :)
asa cum ii spuneam si lui Marco,ma indoiesc ca Huxley a facut referire la acest aspect... citatul are legatura mai mult cu personajele din "Punct Contrapunct" si cu trairile lor avand ca fundament acel sentiment fara legatura cu religia...
Punct contrapunct.
RăspundețiȘtergerema gandeam eu ca nu sunt singura care iubeste cartea asta :)
Ștergereo, da! cat de dureros este acest adevar!
RăspundețiȘtergereadevar pe care il simtim pe pielea noastra cand ne asteptam mai putin...
Ștergereun citat in jurul caruia se poate discuta foarte mult...dar pana una alta, pentru inceput e bine de cunoastem iubirea, caci doar atunci inseamna ca iubim. adesea nu cunoastem in intregime nici ceea ce iubim, de multe ori poate fi doar o interpretare a ceea ce e adevarat. sau putem cunoaste mai bine o fiinta iubita atunci cand nu o mai iubim...
RăspundețiȘtergereeu una nu vreau sa cunosc in intregime ceea ce nu iubesc, dar asta nu inseamna ca gandirea mi se opreste aici...:)
"...putem cunoaste mai bine o fiinta iubita atunci cand nu o mai iubim..."
Ștergereceea ce ai spus aici imi da de gandit pentru ca aproape ca am trecut prin asa ceva...
Nu sunt de acord cu partea a 2-a.
RăspundețiȘtergerede ce?
ȘtergereIubesti cunoscand,cunosti iubind.:)
RăspundețiȘtergeredar niciodata nu vom putea cunoaste ce nu iubim spune Huxley...asa sa fie oare? :)
ȘtergereDepinde pana unde vrei sa ajungi cu acea cunoastere.Poti cunoaaste si prin ura,din pacate...
Ștergereda,sin pacate da dar mai bine lipsa o asa cunoastere...
ȘtergereS-ar putea ca subiectivismul sa ne impiedice pur si simplu sa cunoastem ceva ce iubim!
RăspundețiȘtergereSau, sa fie doar in capul nostru ideea de iubire si-n realitate sa fie altceva?
posibilitatile sunt multiple dar cu subiectivismul nu pot fi decat in foarte mare acord...
Ștergerein fond ne caracterizeaza :)
Eu l-as cam contrazice pe Huxley...dar mai bine nu. Oricum eu sunt nimeni :) Deci lasam asa cum a spus el, care e o celebritate :)
RăspundețiȘtergeredin cate te cunosc eu nu as zice ca celebritatea ar fi o piedica pentru tine :)
Ștergerea. Citatul afirmă filozofic : "Putem să iubim doar ceea ce cunoaştem..."
RăspundețiȘtergereBiserica ne spune ca să-L iubim pe Dumnezeu.Dar noi îl cunoaştem pe Dumnezeu ca să-L iubim după cum zice A.Huxley ?
b. A doua parte a citatului efectiv nu o înţeleg.Nu înţeleg ce vrea să spună.Mă depăşeşete."E scris...adânc!" Oare traducerea citatului în română este cea corectă ?
cred ca mergi prea departe interpretand ceea ce a spus Huxley...
Ștergeresunt sigura ca ideea a ceea ce ai citit ti-a fost foarte clara :)
De acord cu Marco. Iubind ceea ce cunoștem, nu o putem face și cu ceea ce nu, sensul este dat de nonsensul care poate apare la ceea ce nu cunoaștem. Aici se încadrează ceea ce-ți poate face rău, ceea ce nu este în acord cu tine. Deci nu poți iubi, cel mult respecta. Dar și aici este cu dus și întors. Nu poți respecta ceea ce este rea voință sau ți se împotrivește neargumentat, urâcios, detașat, temător, latent. Există și o grilă valorică personală închisă, închistată comodă sau chiar pragmatică. Subiectivitate personală, familială, de stomac i-aș zice.
RăspundețiȘtergereNu poți iubi ne-frumusețea, totala nedelicatețe îndreptată spre câștig financiar de sorginte socio-familială.
daca am vorbi despre ne-iubiri lista s-ar lungi si chiar fara folos...
Ștergerecunoscand iubim mai mult ceea ce deja iubim dar uneori pot aparea si surprize :)
mi-a plăcut asta cu "surprize". Subscriu. Dar nu știu dacă e de bine sau de rău. :))
ȘtergerePrin urmare, pe dumnezeu nu-l putem iubi fiindcă nu-l cunoaştem complet.
RăspundețiȘtergereAsta nu contrazice cumva ideea fundamentală a religiei creştine?
asa cum ii spuneam si lui Marco,ma indoiesc ca Huxley a facut referire la acest aspect...
Ștergerecitatul are legatura mai mult cu personajele din "Punct Contrapunct" si cu trairile lor avand ca fundament acel sentiment fara legatura cu religia...
Iris frumos, relgia creștină nu este nici idealul și nici optimum. este doar tendința, un principiu și atât. :)
Ștergere