Astfel, Carmen ne-a povestit ca la baza acestei sarbatori sta festivitatea organizata cu ocazia casatoriei lui Ludovic I al Bavariei cu Printesa Therese, la inceputul anilor 1800.
Ca loc de desfasurare a fost aleasa o pajiste din afara orasului, denumita ulterior Pajistea Theresei.
Sarbatorea s-a repetat si in anii urmatori.
Inițial avea loc aproape de jumatatea lunii octombrie, de unde si denumirea, dar ulterior s-a decalat din cauza vremii nu prea prietenoase, intre 20 septembrie si prima duminica a lunii octombrie.
Oricum, Carmen a scris pe blogul ei in anii trecuti despre aceasta sarbatoare, nu are sens sa repet aici toate amanuntele, o sa va povestesc in schimb cum a fost Oktoberfest pentru mine :)
A fost....wow!!
Nici eu, nici prietenul meu nu ne asteptam sa gasim acolo un adevarat parc de distractii :)
Varsta nu conteaza la Oktoberfest, oricine poate gasi ceva care sa i se potriveasca: tot felul de masinarii rotitoare (ca altfel nu stiu cum sa le numesc), o Roata uriasa de la inaltimea careia (50 de metri) se poate admira Munchenul, masinute, tunelul groazei (de fapt cred ca erau vreo doua), mici spectacole cu mimi, tras la tinta si inca alte o suta de atractii. Prietenul meu le-a ales pe cele mai hard, noi am ales un carusel despre care Carmen mi-a spus ca functioneaza folosind acelasi mecanism din 1924, fiind si singurul care are si o mica fanfara ale carei acorduri insotesc miscarea caruselului.
Dar dincolo de aceste atractii sunt uriasele corturi, fiecare dintre ele apartinand unui producator de bere, fiecare fiind decorat altfel, cat mai vesel, fiecare avand propria orchestra, fiecare orchestra avand un stil propriu de interpretare dar avand si un numitor comun: incitarea la distractie, muzica, mancarea si berea facand casa buna impreuna :)
Si pentru ca am spus bere, trebuie sa continui adaugand ca halbele au un litru, sunt decorate cu steagul Bavariei, am invatat de la Carmen ca trebuie tinute in mana intr-un anumit fel si ca trebuie ciocnite la baza...
Eu nu am reusit sa beau o halba intreaga dar de placut mi-a placut berea ca si traditionalul covrig Brezn :)
Am fost convinsa ca la Oktoberfest traditional se mananca varza si carnati dar am aflat ca ma insel, mancarea traditionala fiind jumatatea de pui bine rumenita dar si peste prajit la protap.
Sigur, activitatea preferata a vizitatorilor este bautul berii, nu obligatoriu cantitatea conteaza dar nici de lepadat nu e :))
Revenind la mancare, am ramas fidela ideii mele, asa ca de mancat am mancat varza cu carnati :)
Trebuie sa va mai spun ca am fost impresionata de costumul traditional purtat si de cei mici si de cei mari cu incantare si mandrie. De la cele care erau probabil mostenire de familie, la cele fabricate in zilele noastre, purtatorii defilau mandri de acest accesoriu care ii individualizeaza, fiind o emblema a acestei sarbatori.
Tot mandra a fost si defilarea carelor cu butoaie de bere, care trase de imensi si superbi cai de rasa, impodobiti minunat de frumos.
De altfel Carmen a prezentat in imagini acest Oktoberfest mai bine decat am facut-o eu in cuvinte :)
A fost o zi plina de energie pozitiva, plina de veselie si chiar daca spre seara oboseala si-a spus cuvantul (in ceea ce ma priveste), a doua zi as fi luat-o fara retineri de la capat :)
Si Carmen este posesoarea unui superb costum traditional, merita admirat(a).