Privind la iarna de afara m-am gandit ca un vin fiert este exact "condimentul" de care aveam nevoie, asa ca am cautat niste retete mai parfumate si am gasit niste informatii foarte interesante...
"Vinul fiert a fost descoperit, zice-se, de inaintasii nostri latini. In manuscrisul de secol IX d.Hr. despre gatit, „De Re Coquinaria“, se da reteta vinului condimentat – stramosul vinului fiert de astazi. Ca sa obtina un bun „conditum paradoxum“, romanii puneau la fiert vin cu miere, piper, mastica, negara, dafin, sofran, si samburi torefiati de curmale, lasati in prealabil la macerat tot in vin. Amestecul era apoi „cupajat“ cu vin proaspat de calitate, astfel incat licoarea finala sa ramana totusi dulce si aromata. In mai susnumitul manuscris, se mentioneaza si reteta unei bauturi numita „conditum viatorium“, vinul condimentat al calatorului, care continea, in mare, ingredientele deja pomenite. Energizant de drum lung, carevasazica… Facand, cum s-ar zice, un arc peste timp, vin fiert se serveste si astazi drumetilor care fac popas in cabanele de altitudine, atat in Alpi cat si in Carpati.
In Franta secolului al XIX-lea, vinul indulcit cu zahar si aromatizat cu scortisoara, purtand denumirea de „vin a la française“, era servit calatorilor in hanuri. De Craciun, acelasi vin fiert – „vin chaud“ – era deja asimilat produselor traditionale de sezon: comerciantii il scoteau la vanzare gata asezonat dupa retete proprii si imbuteliat in sticle cu etichete atractive. Clientul trebuia doar sa destupe sticla si sa-i puna la incalzit continutul… Si in Germania, Austria, Elvetia, Tarile de Jos, „Glühwein“ este apreciat cu ocazia targurilor de iarna. Acelasi „Glühwein“ se mai servea si in cabanele de altitudine din Alpi – inclusiv in cabanele din Alpii italieni, sub denumirea ciudata, pastrata ca atare din limba franceza, de „vin brűlé“. Moda vinului fiert servit drumetilor la cabane s-a transmis si la noi. Nu e de mirare: o buna parte din cabanele de creasta din Carpatii romanesti au fost infiintate si administrate de clubul SKV, Siebenbürgischer Karpatenverein, din initiativa entuziastilor montaniarzi sasi dornici sa urmeze modelul Asociatiei Alpine Germano-Austriece."
sursa: vinul.ro
arata foarte bine!
RăspundețiȘtergereSeara frumoasa
inearca-l! :)
Ștergerefrumoasa sa-ti fie si tie seara. multumesc...
daaaa...merge acum
RăspundețiȘtergeresi ceaiul cu rom e bun!
Weekend frumos!
bun bun, nimic de zis! :)
ȘtergereCe bine arata! :) Mmmm! M-ai convins si pe mine!
RăspundețiȘtergereSeara placuta Pandhora!
perfect! :)
Ștergereseara placuta si tie, draga Melly!
Nu am baut decat o data vin fiert, desi habar nu am daca nu cumv era must fiert, sau poate tuic fiarta..in orice caz cred ca a fost OK, o fiertura alcoolica oarecare, dar eu nu ma omor dupa bauturi calde din fructe si legume, fie ele si alcoolic fermentate sau nu, gen ceaiuri, supe, etc, pt ca le asociez mai degraba cu un soi de medicamente pe care trebuie sa le consumi cand esti racit.
RăspundețiȘtergereTe invit la o Leapsa Calatoare preluata de pe blogul cuiva care zice despre el ca e un oltean-europeean.
trec acum pe la tine :)
RăspundețiȘtergereCat nu sunt eu de bautoare,dar mi-ai facut pofta de un pahar cu vin fiert,dar cu toate cele.Noapte buna!
RăspundețiȘtergereeu zic sa nu-ti pui pofta in cui :)
RăspundețiȘtergereo noapte buna iti doresc la randul meu!
eu nu ma omor cu vinul fiert. cred ca am fiert vin de vreo 3 ori in viata mea....
RăspundețiȘtergereinsa niciodata nu am pus altceva decat piper, zahar, foi de fafin si cuisoare parca. insa vad ca e o adevarata arta si fiertul vinului! :)
uite ca dafin nu am pus niciodata :))
RăspundețiȘtergereA nu?:))
RăspundețiȘtergereNici nu te sfatuiesc! Ca niciodata nu mi-a iesit bun....:p
:))
ȘtergereMi-ai facut pofta de o cana cu vin fiert,pe asa o vreme ,merge la fix!
RăspundețiȘtergereNoapte buna!
vremea m-a motivat si pe mine :)
Ștergereo noapte buna si tie, Sorin!
Da, si cand te gandesti ca-mi faci in ciuda cu asa bunatati! :((
RăspundețiȘtergerepupici, duminica faina!
asa am facut? :)
Ștergerete pupacesc, o duminica perfecta iti doresc si eu!
Bună scumpo!
RăspundețiȘtergereArată super poza și pe vremea acesta merge o cană de vin fiert!
O duminică frumoasă îți doresc!
Pup cu drag!
foarte adevarat! :)
Ștergereo duminica frumoasa iti doresc si eu!pup
curioasa reteta romanilor! :)) noi bem deseori iarna Glühwein, dar îl preparam simplu - fierbem un vin rosu cu putin zahar si-l aromatizam cu scortisoara, cuisoare, ienibahar si felii de portocala. Îl servim în cani, strecurat. La schi bem ceai firbinte si doar seara après-ski :)))
RăspundețiȘtergereTare m-am minunat când am vazut ce zapada e la voi! la noi ieri a fost o zi de primavara - ca mai toata iarna asta, dar azi-noapte a nins un picut. Acoperisurile caselor si zonele verzi mentin un strat subtire de zapada, asa - sa putem spune si noi ca este "totul" alb :) Bate vântul si e frig, dar iarna asta este o caricatura!
pup draga mea draga. O duminica placuta
din fericire azi ninge linistit, din nefericire Daniel a ramas inzapezit la Iasi dar sper ca azi sa ajunga cu bine la Bucuresti...
Ștergeredaca ar fi posibil, mi-as dori ca primavara sa vina maine :)
pup draga mea draga, o duminica linistita iti doresc si eu! :*
Si mie imi place vinul fiert. Eu pun zahar si coaja de portocala, si iese foarte bun exact pe gustul meu.
RăspundețiȘtergeresimplu si gustos, si eu il prepar de multe ori asa dar mai adaug nuci caramelizate :)
Ștergere