miercuri, 11 ianuarie 2017

Cartierul Berceni, "statiune de schi" :)

Bucurestiul de altadata are multe surprize inca nedescoperite, una dintre ele o reprezinta "statiunea de schi" care a existat pe locul actualului cartier Berceni.
In copilarie, mergeam cu bunicii mei vara pe malul Cociocului, o balta de fapt, care se afla pe locul actualului Parc al Tineretului.
Bunica mea imi povestea ca in perioada interbelica aici se afla o groapa de gunoi, o mlastina mizerabila unde isi duceau traiul de azi pe maine nevoiasii mahalalelor.
In iarna anului 1933 autoritatile au decis sa transforme aceasta Vale a Plangerii intr-un loc de agrement, ceea ce au si facut.
Au netezit gunoaiele si au amenajat o partie de schi pentru incepatori, una pentru avansati si o partie pentru saniute.Zapada si-a facut partea ei de treaba si iluminatul nocturn al partiilor a desavarsit opera.Astfel, Bucurestiul, lucru incredibil, concura cu pistele de schi austriece.Costul unei zile petrecute la schi il reprezenta pretul unui bilet de tramvai si astfel, statiune aflata langa Cimitirul Bellu isi primea zilnic "turistii" care seara reveneau cu acelasi tramvai la casele lor :)
Intrega poveste o gasiti pe
bercenidepoveste.ro.

Ziua de azi cu aceasta ninsoare care a blocat mintile si utilajele guvernatilor nostri mi-a readus in memorie ceea ce imi povestea bunica mea.Poate, cu siguranta, viata nu era nici atunci roz si atunici existau oameni care aveau mult si altii care aveau putin dar avand in vedere zecile de ani care au trecut de atunci nu ar fi fost normal ca azi sa nu mai existe mahalale (cartiere) in care tu, simplu locuitor sa fii obligat sa te lupti cu nametii?!
Iata cum edilii acelui timp au putut transforma ceva mizerabil in ceva frumos.
In Bucurestiul anului 2017 iarna e transformata in ceva mai mult decat mizerabil.

14 comentarii:

  1. Recunosc ca nu prea am fost des in Berceni. Era departe de locul unde locuiam, o adevarata excursie cu autobuzul sau tramvaiul pana acolo! :).... dar din ceea ce scrii tu aici, referitor la anul 2017, ma face sa îmi planga inima! Eu am lasat în urma un Bucuresti cat de cat "evoluat" si acum cand vad unele fotografii din "mahalalele" de acum, nu am cuvinte sa descriu ceea ce simt! Fiecare mare "metropola" are "mahalalele" ei, dar la noi este mai mult mahala decat metropola!
    pupici Pandora, îti doresc o iarna cat mai usoara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si de mine este departe, eu locuind in nordul orasului dar acum foarte multi ani am locuit si in sud :)

      am scris acest articol pentru ca azi, o zi cu ninsoare abundenta a blocat orasul, a fost efectiv un chiin sa ajung la serviciu
      de aceea am scos la lumina aceasta poveste si talentul unor edili de a pune in evidenta ceea ce e bun si interesant intr-un oras
      Bucurestiul arata foarte bine, chiar si cartierele marginase, nu stiu de cand nu ai mai fost in tara dar e mult schimbat in bine
      supararea mea care a declansat si cuvintele pe care le-am scris face strict referire la aceasta lipsa de functionalitate a functionarilor publici pusi acolo ca sa de noi...

      pup si eu draga Ella, multumesc ca treci pe aici, imi cer scuze ca eu nu reusesc sa ajung decat rar pe la tine si in general pe la cei(putini)care mi-au ramas prieteni aici pe blog :)

      Ștergere
  2. Interesantă poveste, nu o știam! Mulțumesc, dragă Pandhora!

    Seară plăcută! ☺

    RăspundețiȘtergere
  3. La Targoviste s-au intrecut pe ei .Orasul si trotuarele arata bine.Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. E foarte adevarat ce spui,"omul sfinteste locul" !
    Din pacate prea multe persoane din politic,decidente,sufera
    de narcisism,daca nu si de alte hibe,fara empatie pentru semeni...
    Zile senine si pe sus si pe jos !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, din pacate asta este realitatea, atentia fata de cetatean e pe ultimul loc pe lista de prioritati a celor care ne conduc...

      multumesc, asa sa fie pentru noi toti! :)

      Ștergere
  5. Eu nu am fost niciodata in Bucuresti, nu am avut ocazia pana acum. Nu prea stiu cum e pe acolo..Ce-i drept, zilele acestea nici pe la mine nu s-a obosit nimeni sa faca nimic in privinta zapezii de pe strazi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt sigura ca vei ajunge la Bucuresti, e un oras care merita sa fie vazut :)

      Ștergere
  6. Foaaarte interesanta informatia despre Berceni - statiune de schi. Parca mi-e si ciuda cand imi dau seama cate pot fi facute dar... :(
    Of-of-of, dragul meu oras de suflet! :) In vremea cand, practic, faceam naveta in Bucuresti, iarna ma luptam cu nametii (eram obisnuita - veneam dintre nameti :)) - in iernile anilor de dupa 1990 n-am mai fost decat o data si tot de nameti am dat... :) Adevarata aventura - in unele locuri, sa cobor de pe trotuar. :)
    In BV sunt curatate arterele rutiere (cele principale) - fulg de nea nu e pe ele, dar trotuarele... ah! trotuarele! Teren accidentat! Sa parcurg pe jos un bulevard inseamna febra musculara, pentru ca e multa zapada si acum e afanata! :)
    Weekend minunat iti doresc! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acelasi sentiment de ciuda il incerc si eu....
      sa stii ca trotuarele din bucuresti in cea mai mare parte seamana perfect cu cele din Brasov...iti trebuie curaj si exercitiu ca sa strabati denivelatile inghetate de pe trotuare....

      pup Diana, saptamana faina iti doresc , cu drag! :)

      Ștergere
  7. Hei, ce de pov. frumoase scoti din cutia Pandorei 😉 Iar mi-ai starnit amintiri. Bunica mea locuia pe Giurgiului, aproape de intersectia cu Oltenitei si avea multe foto exact asemånåtoate celor din postarea ta si la fel povesti ❄️😊 Panå si eu imi aduc aminte cå mergeam in Berceni, pe un derdelus foarte mare si cu multi copii, dar nu am idee unde era. Ca cat noi cresteam, imbåtranea ea si nu mai cåutam locuri de distractii la distante prea mari. Era cimitirul evreiesc sau Bellu locul de plimbare favorit 😁 In åla evreiesc chiar si joaca de-a-fata-a -ascunselea era super, pt. cå intarea de servici era in capåtul stråzii bunicii si asta fiind doar la trei case. Iar vara era plin de ciresi... Merci cå mi-ai råscolit frumoasele mele amintiri din copilårie ☺️ Spor la dezåpezit, auzeam cå iar norii o så scuture ceva zåpadå deasupra voastrå 😅 La noi vine primåvara, iarba-i verde si soarele stråluceste ( cu dinti de -4gr.) zilnic 💃☀️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici nu stii cat de tare ma bucura acest lucru, amintirile sunt un graunte de fericire daca sunt frumoase si vin din vremea cand grijile erau departe si noi copii :)

      trimite putina primavara si la noi! :)
      pup! :)

      Ștergere