sâmbătă, 28 septembrie 2019

Parfumul merelor - Poveste Parfumată

Ei da, pare că e încă vară dar deja se coc fructele toamnei, strugurii de exemplu. Grozav de mult îi plac strugrurii doar că la ele nu găsești decât mere. Roșii. Nu întelege, de ce toată lumea iubește merele roșii?! 
În livada lor găsești mere roșii, frumoase, lucioase, zemoase. 
Ei îi plac în schimb, merele acrișoare, mici, tari, mere sălbatice. Mere care au nevoie de curaj ca să crească, să se coacă.Bine că a mai umplut un coș, ultimul pe ziua de azi. Ar vrea să mai rămână în livadă, să se așeze acolo lângă măr și să aștepte apusul, chiar dacă se lasă frigul.
- Unde ești soră Antonia? Soră Antoniaaa!
E maica Gherasima care o are în grijă de 15 ani, din noaptea când maica a auzit un râs zglobiu, un gângurit vesel în spatele ușii de la micuța lor biserică. 
Slujba de la miezul nopții se sfârșise, era tot așa, toamnă, se lăsase frigul, ea era pusă într-o cutie din carton și, chiar dacă era întuneric și rece afară, ea râdea. Maica Gherasima a luat-o în brațe, și în grija ei a rămas. Cum a ajuns acolo? Eh, parcă mai conta?! Maicile i-au fost măicuțe, blânde sau aspre dar răbdătoare cu ea, zburdalnică dar și gânditoare, cu ochi limpezi albaștri, mereu melancolici, cu păr blond acoperit de vălul de călugărie. Privind apusul, se întreaba, cât de greu poate fi să trăiești în lume?! Cât?
- Soră Antonia! Nu mai visa cu ochii deschiși! Nu e un păcat dar e mare păcat că te așteaptă la bucătărie maica Mina cu merele. Trebuie să le alegeți, să păstrați pentru peltea și marmeladă, hai, gata cu visarea!
Asculatrea ei în mânăstire era grija pentru grădina și livadă și ajutorul la bucătărie.

Îi plăcea mânăstirea lor ascunsă acolo între dealuri, cu cele 11 măicuțe harnice, cu slujbele de rugăciune de zi și de noapte, cu multă treabă de făcut, cu învățătură dar...îi lipsea ceva.
Seară de seară, după slujba de noapte, se întorcea în chilia ei și acolo, despăturea o eșarfă roșie cu unduiri galbene și verzi care învelea o cutiuță, roșie și ea, din email, care mai avea încă urmele unei creme parfumate. Parfumul era slab. Ea chiar credea că el există mai mult în amintirea ei decât în realitate, parfum de flori necunoscute, parfum de mere coapte, dulci-acrișoare, parfum de vară, parfum de toamnă, parfum de libertate.

Sau poate că așa miroase dragostea....
Eșarfa și cutiuța era tot ce găsiseră măicuțele în coșul în care ea gângura veselă în noaptea aceea.
Maica Mina o privește cum amestecă în pelteaua aurie care încă nu se legase. Mirosea a mere zemoase în bucataria lor. Era dimineața devreme și azi aveau de pus în borcane pelteaua de mere pentru la iarnă și de terminat marmelada. Iarna le prindea bine să întindă pe pâine marmeladă sau peltea, chihlimbarul ăsta dulce le energizează și le bucură. Bucurii simple pentru care aveau a mulțumi Celui care le ocroteste și le așează viața pe drum tihnit de pace și rugăciune.Dar sora Antonia era cu gândurile departe. Maica stareță își spunea că a venit timpul ca ea să aleagă dacă vrea să rămână la viața monahală sau dacă vrea să plece în lume. Încă putea alege, era doar soră, nu maică.
O știa și ea, Antonia.
De aici gândurile și emoția și poate, curiozitatea.
Cutiuța ei prețioasă, parfumul acela care o făcea să plece cu gândul departe de mica lor mânăstire dintre dealuri.Dar ce înseamnă pentru ea departe?Cel mai departe era foarte aproape, micul orășel la care ajungeai nici în două ore, un orășel cu biserici nu multe dar frumoase și îngrijite, cu drumuri, atât cât sunt necesare, nu chiar frumoase, nu chiar îngrijite, cu case la fel.
Ea privea la oameni cu ochii ei albaștri limpezi, cercetător și atent, oamenii priveau în pământ, prinși în gândurile lor.Parfumul din cutiuța ei sigur nu avea legătură cu acel oraș, parfumul acela venea dintr-un loc însorit și luminos, cu livezi pline cu fructe dulci zemoase, coapte și parfumate.
Era ultima seară, trebuia să se hotărască.
Parcă acum mai mult ca niciodată, cutiuța răspândea un parfum de mere roșii, dulci, ademenitoare.
Dacă ar fi avut acum în mână un măr, ar fi mușcat cu poftă din el, din carnea lui albă și zemoasă, ar fi străpuns cu dinții coaja roșie și lucioasă...
- Evă ce ești, își spuse Antonia în gândul ei!

Un parfum pe care îl găsesc interesant, l-am întâlnit dar nu l-am purtat, este All About Eve de la Joop! Un parfum nou, lansat la sfârșitul anilor '90, un parfum în care mărul își are locul lui, învăluit fiind de tulburătoarea iasomie, de picanta scorțișoară și de vanilia caldă și tandră. Un parfum care cred că rezonează cu Eva care se află în fiecare dintre noi....

Poveste scrisă pentru Clubul Condeilor Parfumate, iniţiat şi găzduit de Mirela

29 de comentarii:

  1. Parcă m-ai adus acolo, la mănăstire cu măicuțele. Mulțumesc pentru frumoasa poveste :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce poveste minunata! :) Mi-ai lasat si mie loc sa visez ca Antonia pleaca, ramane in lume - ca o Eva ce este - poate o intalneste si pe cea care i-a dat viata, dar tot celor 11 mame va fi impartit sufletul ei. :)
    Weekend frumos iti doresc, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce mult ma bucur cand te regasec, Diana >:D<
      si daca ai visat alaturi de Eva-Antonia, eu sunt cea mai fericita <3
      w-end perfect iti doresc si eu, te imbratisez cu drag

      Ștergere
  3. Dragă Pandhora, abia acum am reușit să ajung acasă, dar a fost frumos pe unde-am umblat!
    Ce poveste interesantă, niciodată n-ai scris despre o călugăriță (am înțeles că Antonia este chiar la răscrucea acestui drum, în situația de-a alege sau nu să fie călugăriță), viața monahală, bucuriile simple...Îmi dau seama cât de mult o tulbură pe orice ”Evă” adevărată parfumul unei creme, vederea unei eșarfe și a unei cutiuțe feminine...E firesc! Ceea ce mă face să cred că Antonia a ales libertatea, acolo, unde soarele a copt merele din livezile parfumate, nu în anodinul orășel din vecinătate. Poate ne spui tu, e povestea ta și e foarte reușită!
    Te felict! Nu cunosc parfumul, aș fi curioasă să-l miros, poate dau de el prin magazine.
    Weekend de vis îți doresc! Tema ta a atras multă lume, deja avem 9 povești frumoase! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place gandul ca fiecare cititor duce povestea Antoniei incotro ii place sau i s-ar potrivi chiar lui, cititorului :)
      Sunt tare bucuroasa ca tema aleasa a fost atractiva si a inspirat pe manuitorii conseielor parfumate dar sunt sigura ca am a-ti multumi pentru ca, nu ma indoiesc ca in felul tau elegant ai facut lobby temei alese de mine

      Povestile citite pana acum au fost diferite si absolut-parfumat fermecator-gustoase, marea si delicata surpriza fiind mama ta, dna Alexandrina Italina Rusu, cu o poveste...de poveste!
      Merg sa-i vizitez in continuare pe condeieri :)

      Ștergere
  4. Ce duios povestită această scenă de viață! Mi-a plăcut în mod deosebit finalul. Am fost atât de aproape de Antonia și parcă îmi doream să îi proiectez amintiri, deși imposibile, atunci când se bucura de mirosul dragostei!
    Mă bucur mult că te-am descoperit! Abia aștept să citesc mai multe scrieri semnate de tine.
    O zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Eu ma consider norocoasa ca am gasit la tine un condei care scrie cu profunzime si mult farmec si caldura
      O seara frumoasa iti doresc la randul meu!

      Ștergere
  5. Sensibilă și încântătoare povestea Antoniei, cu parfum de mere coapte și roșii! Câte povești reale, de acest fel nu se derulează în jurul nostru fără ca noi să avem știință. Milostenia, buna credință și jertfa sunt tot mai rar întâlnite în lumea aceasta ahtiată după lucruri efemere și iluzii! Mulțumesc că mi-ai amintit de lucrurile importante din această viață!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, ma bucur cand randurile mele au ecou, unul potrivit fiecarui cititor in parte :)
      Multumesc Anonimului/Anonimei ca a trecut pe aici si a dat ascultare povestii Antoniei :)

      Ștergere
  6. Multumim pentru tema parfumata, dulce-acrisoara, proaspat culeasa din livada ;).
    Eu am ramas cu gandul la marmelada si pelteaua pe care urmau sa le pregateasca maicutele :)))). Asta e - chiar mi-e dor de o marmelada buna buna, sau de peltea, ce sa fac? :)
    Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o, si mie! nu am gustat marmelada sau peltea care sa fie delicios de simpla buna de sa-ti lingi degetele asa cum mancam in copilarie :)
      ma bucur ca ti-a placut tema aleasa de mine, Rux

      Ștergere
  7. Superba povestea Antoniei ... numai tu poti scrie atat de suav si .. parfumat! Sensibilitatea si mirosul au ajuns pana la mine! Esti grozava draga mea Cutiuta!
    Sa ai o duminica placuta si o saptamana noua frumoasa! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-e dor de tine, sa stii <3
      daca ti-a placut, ai simtit si te-a prins Antonia, eu sunt fericita <3
      toamna minunata sa ai, minunata mea!

      Ștergere
    2. Daca îti era dor de mine ... îmi citeai povestea! :(((
      Inteleg, poate esti foarte aglomerata!
      Pup! <3

      Ștergere
    3. Ohh, nu spune asta!
      Am vazut ca nu figurai in tabelul de la Mirela, cel putin nu erai cand am intrat eu si m-am gandit ca nu ai scris.
      Pentru cele mai multe postari am comentat accesand linkul de Fb
      Ma simt tare aiurea :(
      Dar o sa trec acum
      Imi pare sincer rau si iti multumesc ca ai ales sa onorezi propunerea mea <3

      Ștergere
    4. Ah, nu te necajii ... asa cum am scris credeam ca ai fost foarte ocupata!
      Tu stii ca tu ramai mereu Cutiuta mea draga! Mereu astept sa scrii cate ceva pe blog ca sa te citesc!
      Pupici, draga mea!

      Ștergere
    5. Cum as fi putut sa nu te citesc, tocmai pe tine?! <3
      Vezi, din astfel de motive imi zic ca ar trebui sa inchid blogul dar mi-e greu sa ma despart de ce am construit aici si de cativa oameni pe care, chiar daca nu ii cunosc personal, imi sunt foarte foarte dragi si tu esti, chiar esti unul dintre ei <3
      Singurul blogger pe care l-am cunoscut si de care ma leaga intamplari si amintiri frumoase, este Carmen <3
      Poate timpul va face sa ne cunoastem, totusi :)
      Te imbratisez, cu drag!

      Ștergere
  8. Tare m-a prins povestea ta şi aş fi vrut să aflu ce alegere a făcut Antonia. Dar ai lăsat frâu liber imaginaţiei fiecăruia de a continua povestea aşa cum îşi doreşte. Tema aleasă de tine a fost foarte ofertantă şi am scris cu drag pentru ea.
    Povestea ta m-a făcut a visa la zile de toamnă însorită, secrete ascunse într-o cutiuţă roşie, parfum interzis în locurile sacre şi libertate. E incitant parfumul ales şi cred că îşi poate spune singur povestea, dacă vrem să o ascultăm.
    Mi-a plăcut mult şi te-am citit cu drag, Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Dana!
      Multumesc si pentru ca ai impletit parfumul merelor cu suava poveste a dnei Meri
      La randul meu, te-am citit cu drag!

      Ștergere
  9. Ce poveste deosebit de frumoasa si sensibila!
    Si a fost punctul de pornire in multe calatorii parfumate generate de alegerea ta! Uneori este surprinzator cat de putin ne trebuie pentru a decide un nou drum in viata. Si totusi asa se intampla! :)
    Multumesc, draga Pandhora! O toamna minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Suzana :)
      O poveste e doar o poveste dar, ca si marul poate avea un sambure de adevar :)

      O saptamana minunata iti doresc si eu! >:D<

      Ștergere
  10. Dios!!!! Ce ma bucur ca ai lasat finalul povestii la alegerea cititorului!
    Cu mare drag pentru tema de azi, trec pe la tine ca sa las un gind de multumire.
    Mala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu acelasi drga iti intorc gandul si iti multumesc pentru apreciere! >:D<
      Ma bucura gandul ca fiecare gandeste un final pentru Antonia, astfel ea poate deveni orice si oricine :)

      Ștergere
  11. Greetings frtom California! I'm blred to death at work soo I decidd to check out your site on my iphone uring lunch break.
    I really like the knowledge you provide here and can't wait to taoe a look when I gget home.
    I'm surprfised at how fast your blog loaded on my cesll phone ..
    I'm not even using WIFI, juyst 3G .. Anyways, great site!

    RăspundețiȘtergere