vineri, 21 octombrie 2011

Iubiri in umbra timpului - Carlos I al Portugaliei si Hariclea Darclee


Adorata de barbati din intreaga lume, venerata de
compozitori si oameni ai muzicii, Hariclea Darclee a starnit si pasiunile arzatoare ale regilor. Carlos I al Portugaliei s-a indragostit nebuneste de ea si timp de sapte ani i-a trimis scrisori inflacarate. Demna, Hariclea nu a raspuns niciodata sentimentelor lui, nu i-a cerut daruri sau favoruri regesti. Insa nepasarea artistei l-a inversunat si mai tare. La Palatul din Lisabona, Don Carlos traia chinurile iubirii ce nu se putea implini. Conditia sa regala, eticheta Curtii, si mai ales zvonurile si barfele care amenintau sa se iste nu ii permiteau o dragoste fatisa.Astfel ca intr-o buna zi regele, intr-un acces de pasiune, se deghizeaza si se strecoara in hotelul Braganza, unde Hariclea ocupa un apartament. Cu barba, ochelari si o tinuta obisnuita, Don Carlos trece drept un admirator. Este anuntat de camerista si reuseste sa fie primit. Dar ajuns in fata "divei sale", aceasta il recunoaste imediat. Regele isi scoate palaria si masca si se inclina ceremonios. Instinctul feminin ii sopteste artistei adevaratul motiv al acestei vizite incognito: regele dorea o aventura. Dar Hariclea nu fusese niciodata femeia pasiunilor trecatoare ale adoratorilor ei. Chiar daca erau regi. Cu politete demna, soprana tine piept valurilor de "atacuri" cu care Don Carlos incearca sa o seduca. Orele trec intr-o incordare alternata de declaratii infocate, rugaminti disperate, lacrimi si ingenuncheri. Abia spre zorii zilei, Darclee ramane singura si victorioasa, intr-o lupta ce putea sa se termine nefast. Lumina diminetii a adus in inima zdrobita a regelui o raza de ratiune. Ii scrie Haricleei, fara a-si cere insa scuze in mod evident. "... revin la trista realitate a lucrurilor si nu voi scrie pana ce nu voi avea fericirea sa primesc un cuvant din parte-va. Nu vreau sa continui a va plictisi... Sunteti demna de a fi adorata in genunchi si este ceea ce fac, rugandu-va sa nu ma uitati cu totul...".

sursa: www.formula-as.ro

HARICLEA DARCLEE - CANTECUL FLUIERASULUI

10 comentarii:

  1. Nu ştiam de această întâmplare. Ştiam însă câte ceva despre regele Carlos, epoca sa fiind deosebit de interesantă din punct de vedere filatelic (perioada de înflorire a coloniilor), întreruptă prematur prin asasinarea sa, în 1908.
    Cât despre artista noastră, ce ar mai fi de zis?

    RăspundețiȘtergere
  2. Max Peter: cand eram mica si colectionam si eu timbre ca mai toti copii,imi amintesc perfect ca am avut cateva timbre cu Hariclea Darclee...am retinut-o pentru ca la vremea aceea imi imaginam ca este un tablou micut,ea fiind fotografiata in "medalion" :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ..."revin la trista realitate a lucrurilor si nu voi scrie pana ce nu voi avea fericirea sa primesc un cuvant din parte-va. "

    aici a greşit, regele; trebuia să-şi facă blog. domnița ar fi venit să citească dacă simțea de cuviință.

    :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ghost: mare ghinion ca nu a avut pe cineva care sa-l sfatuiasca :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe Darclee nu mai avea cum s-o cucereasca nimeni, dupa ce a primit omagiul suprem ca femeie si artista, omagiu unic, de neegalat: Pentru ea Puccini a scris Tosca!

    RăspundețiȘtergere
  6. că bine zici...mare bufon eram la curte.

    :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Liviu: da...in rivalitate cu Verdi...
    a fost iubita,adorata si adulata...si a murit intr-o crunta saracie...
    avem "experienta" in a ne ignora valorile...
    pacat ca in afara de doua cantece nu exista inregistrari cu vocea Hariclei Darclee....

    RăspundețiȘtergere
  8. "Prima soprana a lumii", "Privighetoarea din Carpati" se stinge in 1939, dezamagita si bolnava, in Spitalul Filantropia din Bucuresti. Ca o palma peste obrazul Romaniei, pana si funeraliile ii sunt suportate de catre Legatia Italiana de la Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere