luni, 25 august 2014

Palatul Urania din Cluj sau cladirea cu basorelieful nud al celor doi barbati


In scurta trecere pe care am avut-o in aceasta vacanta prin Cluj, in timp ce asteptam la trecerea de pietoni, ridicand privirea, am observat un basorelief cu doua nuduri de barbati...recunosc am fost uimita si nedumerita, nu este ceva obisnuit in orasele noastre...
Ajunsa acasa, am incercat sa aflu mai multe despre aceasta cladire dar mai multe a insemnat de fapt foarte putine, am gasit doar cateva informatii pe http://metropotam.ro, prea neinduslatoare pentru curiozitatea mea.


Palatul Urania este legat de inceputurile cinematografiei in Transilvania. Desi in oras se intamplau deja de la sfarsitul secolului 19 proiectii timide, scurte si mute, cu plimbari prin oras, cu box american, biciclisti ori trenuri in gara, primul cinema din Cluj a aparut in 1906 cand Jenö Janovics, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, a deschis si un studio de film si teatru numit Cercul Teatral. Janovics a ridicat astfel cortina filmului mut in Cluj, aducand si proiectand filme de la societatea Urania din Budapesta si devenind el insusi regizor si producator de film (in perioada 1913-1920 a regizat peste 30 de filme).

Printre realizatorii de film care s-au afirmat in acea perioada in Cluj se numara si Udvari András, despre care gasim -cu greu- un rand la fel de laconic si misterios: acesta a construit Palatul Urania "pentru a face un capriciu amantei sale", dar din pacate nu am reusit sa descoperim si alte surse care sa confirme autenticitatea povestii din spatele acestei afirmatii. Alte surse ne spun ca inaugurarea palatului (realizat de arhitectii Kappéter Géza din Budapesta si Joseph Stener din Arad) a avut loc pe 10 decembrie 1910, iar la ceremonie a participat si Viktor Molnar, membru fondator al Teatrului Urania din Budapesta.
Cinematograful din Palatul Urania, aflat o vreme in colimatorul moral al consiliului orasenesc din cauza barbatilor goi din basoreliefuri (citim tot aici), a fost in prima parte a secolului unul dintre cele mai luxoase cinematografe din Cluj, cu o capacitate de 500 de locuri in sala de spectacol, care avea incalzire centrala si ventilatie. Palatul Urania a fost in primele decenii ale secolului centru cultural pentru protipendada epocii, dar si un mic "mall" inainte de vreme, gazduind in aceeasi cladire o farmacie, un magazin de design interior, o carmangerie si 17 apartamente.

Istoria Palatului Urania se stinge brusc. Nu mai gasim nimic despre viata lui din ultimii ani, tot ce ne-a ramas e usa inchisa a clubului de poker si o fatada din ce in ce mai anonima.

sursa: www.metropotam.ro

Daca cei care trec pe aici stiu ceva in plus sper sa nu ma lase in asteptare :)

16 comentarii:

  1. oooooo.... o poveste ce începe atât de frumos si se termina atât de trist!
    cate secrete cunosti tu, draga mea draga! :) ce istorioare interesante!
    pupici. Noapte buna si somn lin! :-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stii ca imi plac povestile si pentru ca in spatele unei povesti exista mai mereu ceva palpabil, ma apuc de scormonit :))
      oricum, cand am vazut basorelieful, am ramas uimita in primul rand ca o asemenea lucrare a rezistat in epoca comunista...eram mai mult decat sigura ca acea cladire are o poveste, ar fi fost nedrept sa nu aiba...
      eu tot sper sa aflu mai multe...
      tu draga mea draga, mereu ma rasfeti si ma lauzi lucru pentru care iti multumesc! :*
      somn usor si vise de poveste!

      Ștergere
  2. trist dar asa se intampla cu multe cladiri ce candva au avut o poveste....povestea se opreste brusc cand vine vorba de zilele noastre...
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din pacate da, si asta este tare trist...
      pup si eu, Geanina!

      Ștergere
  3. Pacat ca l-au lasat in paragina, si nu se ocupa de el. In rest pare o poveste tare frumoasa.O zi buna, draga Pandhora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sper ca vor restaura cladirea pana la urma, ar fi pacat ca timpul sa stearga acest loc care isi are povestea lui, nu in intregime cunoscuta...

      multumesc, Ella, frumoasa sa-ti fie si tie ziua! :)

      Ștergere
  4. Cat de interesant! Si cladirea e interesanta si faptul ca a rezistat erei comuniste.
    Chiar ar fi pacat sa lase cladirea in anonimat dar daca e in patrimoniul unei persoane fizice edilii e putin probabil sa se ocupe de cladire - poate un parteneriat public-privat, unde sa puna bani si proprietarul si consiliul local/primaria. E o cladire cu radacini adanci in istorie...
    Peste cateva informatii de aici am dat cand am avut ca "tema" "Parfum de cinematograf", la Povestile Parfumate. Poate Mirela sau Tury (care fotografiaza prin Cluj-Napoca) ar putea sti ceva in plus. :)
    Seara minunata sa iti fie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am gasit o scrisoare a unei mostenitoare din Argentina...e oricum o poveste incalcita dar marele castig este faptul ca acesta cladire este inca in picioare...
      faina sa-ti fie si tie ziua, Diana! :)

      Ștergere
  5. E vorba de un anumit curent specific de stil de arta si arhitectura numit de Secesiune de la Viena, aparut oarecum impotriva neoclasicismului ceva mai rigid (formal) insa si al infloriturilor exagerate de Belle Epoque cu radacini in baroc, din cate am inteles, un curent artistic insa nu lipsit de conflicte interne din care s-au separat ulterior diverse grupuri, de ex simbolistii. Printre exponenti de seama asa considerati de tip parinti fondatori
    ai Secesiunii de la Viena ar fi pictorul Gustav
    Klimt. Pictorii insa s-au despartit asa in diverse stiluri mai rapid, fiecare cautand un soi de maniera individuala. Arhitectii au ramas fideli unui stil anume o idee mai mult, si din cauza ca erau desigur mai constransi si de chestii mai practice legate de constructii, aprobari si finantari de proiecte, etc. Insa si in cazul arhitectilor la un moment dat s-au detasat altii de sub leadershipul initial al dlui Otto Wagner, care fusese un Secesionist de seama. Povestea e chiar complicata si contine multe nume, in urma carora au ramas diverse cladiri interesante, inclusiv cu fatade mai interesante si posibil surprinzatoare, (nu neaparat numai cu nuduri de barbati, desi si nudurile de genul asta au o istorie in reprezentarea eroului Tezeu de catre dl Klimt intr-o imagine destul de explicita in prrioada de dinainte ca dansul sa se replofileze pe puzzle aurii care I-au adus o faima mai mare in publicul mai larg ulterior), cladiri care se afla si azi prin zonele fost apartinatoare ale fostului Imperiu Austro ungar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. interesanta legatura pe care ai facut-o cu Gustav Klimt si, recunosc, imi plac sclipirile aurii din Sarutul si Doamna cu evantai :)

      Ștergere
  6. Hmmm .... nu știu nimic în plus față de tine, ba, din contră, acum am aflat unele lucruri interesante!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca s-a intamplat asa, ma bucur :)
      cred ca iti va fi mai usor sa afli cate ceva pentru ca tu esti acolo si daca vei afla sunt sigura ca ne vei povesti, de abia astept! :)

      Ștergere
  7. Palatul Urania are o pagină Facebook, datorită unui grup de elevi ai Liceului Brassai. https://www.facebook.com/Ur%C3%A1nia-palota-Kolozsv%C3%A1r-Palatul-Urania-Cluj-1634665750116831/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult sa aflu asta, chiar acum merg sa o vizitez :)
      Multumesc de trecere si felicitari elevilor si coordonatorului lor!
      Faptul ca exista inca oameni din generatii diferite care descopera ca avem un trecut interesant la care sa ne intoarcem ma face cu adevarat fericita! :)

      Ștergere
  8. https://www.facebook.com/uraniapalace/about/?entry_point=page_nav_about_item&tab=page_info

    RăspundețiȘtergere