miercuri, 8 iulie 2015

Mancaruri interzise de-a lungului timpului in lume

Fiecare ţară are obiceiurile ei alimentare şi fiecare popor înţelege diferit gustul. Ar fi singura explicaţie pentru faptul că produse populare în Europa, preferate de majoritatea locuitorilor, sunt interzise în America, dar şi invers. Este bine de ştiut însă ce alimente sunt considerate tabuuri culinare prin locurile prin care mergeţi. Istă o scurtă listă cu cele mai populare \”interdicţii\” culinare

Ouăle Kinder
Copiii din Europa adoră desertul de ciocolată în formă de ou, care ascunde mereu o surpriză gata de montat. În schimb, verii lor din America se pot bucura de ouăle Kinder doar în excursiile lor în Europa, pentru că în Statele Unite ale Americii sunt interzise, fiind considerate un pericol. Marele risc pe care îl prezintă: sufocarea.
77599-0-kinder_egg
Brânza Roquefort

Unul dintre alimntele-simbol ale Franţei a fost interzis în Australia şi Noua Zeelandă, din cauza faptului că era produs cu lapte nepasteurizat. Iubitorii de brânză nu şi-au mai încăput în piele de bucurie când, în 2005, a fost ridicată interdicţia în cele două ţări şi s-au putut bucura din nou de brânza cu mucegai albastru.

646x404
Absintul

Această băutură seculară şi-a câştigat reputaţia pentru că se joacă cu minţile consumatorilor, dar şi pentru conţinutul ridicat de alcool cu care se mândreşte. De-a lungul istoriei, absintul a fost interzis în numeroase ţări. În Franţa, ţara în care „s-a născut”, a fost „exilat” pentru 100 de ani, până în 2011 când Senatul francez a votat revenirea băuturii verzi.

Triunghiurile de flapjacks

Flapjack este o prăjitură din ovăz şi fructe extrem de populară în Marea Britanie, dar şi în ţările nordice. Pe cât de răspândită este popularitatea acestei gustări dulce, pe atât de mare a fost mirarea unor bucătari de la o şcoală din Essex, Anglia, când au aflat că este interzis să mai facă aşa ceva. Interdicţia a apărut după ce un copil a lovit un coleg cu un triunghi din ovăz, fapt ce a crescut îngrijorarea în privinţa formei „nocive” a prăjiturii. În loc să interzică forma gustării, oficialii şcolii au decis că radicarea acesteia este soluţia potrivită.

Marmite

Crema din extract de drojdie Marmite, preferată în vestul şi nordul Europei, în special, a picat victima excesului de zel al autorităţilor daneze care au interzis produsele îmbunătăţite extra cu vitamine. Legea n-a picat deloc bine expaţilor britanici din Danemarca, pasionaţi de Marmite. „Dacă vor să-mi ia Marmite-ul, vor trebui să treacă peste cadavrul meu”, a spus unul dintre indignaţi ziarului „The Guardian”.

Ortolan

Gastronomii francezi au o slăbiciune pentru pasărea mică, roşcată, dar şi pentru modul în care o consumă. Pasărea este capturată vie şi orbită sau ţinută într-o cuşcă întunecată pentru a întrerupe obiceiurile alimentare ale acesteia, după care este forţată să mănânce ovăz şi mei pentru a ajunge la proporţii ridicole. Ortolanul este înnecat în alcool şi ulterior prăjit. Se aşază sub un şerveţel pentru a păstra toate aromele intacte şi pentru a ascunde crima în faţa lui Dumnezeu. Apoi, se introduce întreg în gură, cu capul şi ciocul în afară. Se mănâncă întreg, cu tot cu oase, la un preţ de 150, 200 de euro. Ritualul a fost interzis de mulţi ani în Franţa, dar nu înseamnă că nu se mai întâmplă.

Peştele-balon

Considerat o adevărată delicatesă în Japonia, peştele-balon este interzis în Uniunea Europeană. Acest lucru se întâmplă din cauza unei substanţe otrăvitoare pe care o conţine, numită tetrodotoxină, care poate fi fatală dacă acesta nu este gătit cum trebuie.

Twizzler turceşti

Twizzler sunt bomboanele în formă de spirală, iar varianta turcească se foloseşte doar de forma acestora. De fapt, este vorba de un amestec prăjit de carne, făină şi aditivi, în forma unei spirale. Jamie Oliver a declarat război acestor preparate, devenite prima opţiune a copiilor britanici pentru pauza de masă, când a început programul său de educare alimentară. În 2005, una dintre cele mai mari firme care aprovizionau şcolile cu mâncare a anunţat că nu le va mai servi.

Mimolette
Este vorba despre un alt tip de brânză franţuzească, pe care Statele Unite ale Americii au interzis-o, luna trecută, din cauza temerilor că ar putea provoca alergii. Brânza portocalie are, totuşi, îndeajuns de mulţi fani în SUA, care încearcă şi acum să schimbe hotărârea autorităţilor. „Salvaţi brânza Mimolette! Lăsaţi-ne să mâncăm brânză urât mirositoare” este un grup creat pe Facebook cu peste 2.000 de membri.

Ketchup

Unii se referă la acest aliment ca la „condimentul preferat al americanilor”, dar care nu se poate ridica la înălţimea standardelor francezilor. În 2011, ketchup-ul a fost interzis în cantinele din şcolile franceze. „Trebuie să ne asigurăm că fetele şi băieţii noştrii se familiarizează cu reţetele franţuzeşti, ca să le poată înmâna generaţiilor viitoare. Regula nouă prevede ca cei mici să mănânce o singură dată pe săptămână ketchup, atâta vreme cât nu este servit cu produse tradiţionale franţuzeşti.

Foie gras
O adevărată frenezie a avut loc în California, anul trecut, când s-a cerut, de către autorităţi, interzicerea delicatesei. „Sfârşitul unei ere”, a scris presa locală.

12 comentarii:

  1. Ha, ha! Foarte interesant articol. La unele dintre alimentele pomenite, chiar nu mă aşteptam să stârnească atâtea controverse. Brânza cu mucegai - o delicatesă care nu are ce rău să facă celor ce o savurează. Interesantă atitudinea francezilor faţă de ketchup, din dorinţa de a proteja şi promova rafinata bucătărie franceză. În schimb, acea "delicatesă" din pasărea aceea mică, mi s-a părut destul de "sadică", ca mod de preparare. Dar n-ar fi singura ciudăţenie de la frantuji.
    O zi minunată, dragă Pandhora! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca sa nu mai spunem de oulale Kinder :))
      nepotica mea care locuieste in Canada e cea mai fericita cand vine in tara pentru ca o rasfat cu aceste oua care la ei nu se gasesc :)
      cat despre micuta pasare....cata cruzime!!
      si la noi sunt vanate privighetorile a caror limba este considerata o delicatesa in bucataria occidentala, motiv pentru care s-a si intiat votarea unei legi care sa opreasca braconajul...in curand vor disparea aceste pasari la modul in care sun vanate...
      chiar am rugat mai multi bloggeri sa semneze o petitie in acest sens...nu stiu daca atunci ti-am spus si tie...

      zi faina si tie, draga Alex! :)

      Ștergere
    2. Am semnat-o şi eu petiţia. Nu ştiu dacă ţi-am spus. Auzi la ei: "limbi de privighetori!" Da' ciocuri de raţă n-ar fi bune?
      Iar cu ouăle Kinder... să fim serioşi. Dacă e să înghită jucării, copiii nu ar rata nicio ocazie, dar se mai întâmplă surprize şi cu alte lucruri. Uneori mi se pare că lumea de azi exagerează cu aceste "prudenţe", de multe ori caraghioase.

      Ștergere
    3. sunt de acord cu tine...
      in spate exista sub o forma sau alat o strategie de marketing.

      ma bucur ca ai semnat petitia! :)

      Ștergere
  2. In lista ta nu am nimic preferat,asa ca pot manca in voie ceea ce-mi place.:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Despre mamaliga nimic, pe nicaieri? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Perfect! Biscuiții în toate formele și gusturile au rămas neatinsi! Iubesc biscuiții. ...:)))
    Si daca mai am și o cana de lapte fierbinte....sunt fericita!:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. uneori suntem total surprins de aberatiile emise de anumite autoritati :))
    In afara de Ortolan si Pestele balon care mi se par sadisme, cât si de Twizzler turceşti total nesanatoase, toate celalalte interdictii din aceasta lista mi se par aiurea :)
    Te pup draga mea draga. O seara cât mai placuta sa ai! ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine, si biata gasca e indopata ca sa i se mareasca ficatul...deh...omul, aceasta bizara fiinta...
      interdictia vis-a-vis de branzeturi mi s-a parut amuzanta :))

      te pupacesc si eu, draga mea draga, somn usor! :*

      Ștergere